Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli olduğum için öğretmenliğimi elimden aldılar!? [Hukuk]

::(umut)::

Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
0
Güncel: Hukuki süreci kaybettim!!!: http://www.engelliler.biz/forum/ayr...-ve-actigim-davayi-da-kaybettim-tartisma.html

Gerçek ismim Uğur 24 yaşındayım. Doğuştan görme problemim var ancak bu problem benim normal insanlarla ilkokul, orta-lise ve üniversitede okumama engel olmadı. Hayatım boyunca hiçkimseden ders hususnda engelimden dolayo yardım istemedim. Kendim çalıştım kendim kazandım. Bütün dersleri de diğer arkadaşlarım gibi gördüm ve sınavlara girdim. Başkalarından hiçbir ayrıcalığım olmadı. İlkokulu 5 üzerinden 5 ile bitirdim. Orta ve liseyi Anadolu Lisesinde okudum ve 5 üzerinden 4 ile bitirdim. Üniversitede notlarımdan dolayı karşılıksız burslar aldım. Üstelik okulum 2.öğretimdi yani gece okuluydu. Sizce gecenin 11inde ışığın olmadığı bir ortamda evine gidip gelebilen biri öğretmenlik yapamaz mı??

Liseyi bitirdikten sonra öğretmenliği tercih ettim bu mesleği iş için değil severek tercih etrim. Ama dediğim gibi ne sınıf öğretmenliğini tercih ederken ne de üniversiteye girerken ne ÖSYM ne YÖK ne de MEB bana "bu durumunuzla öğretmen olamazsınız, başlamayın" diye bir uyarıyapmadı. Yapmış olsa niye başlayayım ki kendimi başka bir alan yönlendirirdim. İnsan öğretmen olamayacağını bile bile üniversiteye başlar mı? Neyse ben Pamukkale Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Bölümünden mezun oldum. Yani SINIF ÖĞRETMENİ DİPLOMASINA SAHİBİM. 2006 KPSS'de 76 puan aldım. Ancak atanamadım. Bir süre ücretli öğretmenlik yaptıktan sonra Aralık ayındaki ara atamayla Malatya'nın Akçadağ ilçesi Tataruşağı köyüne sözleşmeli olarak atandım. Ancak heyet raporu veren hastane raporda "öğretmenlik yapabilir" ifadesini koymadı sadece durum bildirdi. Bunun üzerine göreve başlatılmadım. Malatya il Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından dosyam MEB Personel Genel Müdürlüğüne gönderildi. Tam 3 ay ne olacağını bilmeden bekletildim. Defalarca telefon ettim ama telefonlar açılıp yüzüme kapatılıyordu. Neyse 26 Martta MEB Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğünde Bedensel Engeli Değerlendirme Komisyonuna katıldım. Komisyonun başkanı Personel Gnele Müdür Yardımcısı Hikmet Orman'dı. Komisyondaki 15 engelli öğretmenden çoğu görme engellydi. Koimsyonda yüzde 100 görmeyen elinde değneklerle yardımcılarla gelen kişiler branş öğretmeni oldukları için ÖĞRETMEN OLDULAR. Ben komsiyona tek başıma gittim, hiçkimse kolumdan tutmadı, yürümek için değnek de kullanmadım. Hatta komisyonda doktor olumlu görüş bildirmesine rağmen SINIF ÖĞRETMENİ olduğum için ÖĞRETMENLİĞİMİ ELİMDEN ALDILAR. ve beni 17 yıllık emeklerimle atanmama rağmen, mezun olmama rağmen işsiz bıraktılar. Öğretmen olamadığımı 1 gün sonra Personel Genel Müdürlüğü atama servisinden Apdullah Ekici isimli bir şahıstan aldım. Ancak bana karar resmi olarak tebliğ edilmedi. Komisyondan çıkacak karar Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gidecekmiş. Bu karar üzerine Milli Eğitim Bakanı Sn Hüseyin Çelik'e Lokman Ayva'ya, AKP'nin Özürlüler Koordinasyon ve İstanbul Üniversitesi Özürlüler Araştırma Merkezine mail attım hatta tel ile ulaşmaya çalıştım. Ama 1 kişi bile geri dönüş yapmadı. Bu durumu
da cevap vermeyi bırakın "isteğinz dikkate alınmıştır" diye bir cevap bile gelmedi.

Bu ülkede bir insanın hele bir engellinin hakkını yemek o kadar basit ki. Tek suçım ne biliyor musunuz? ENGELLİ OLMAK. EVİMDE OTURUP ENGELİMLE BAŞBAŞA KALMAK YERİNE HAYATLA MÜCADELE ETMEK ALIN TERİYLE KENDİ PARAMI KAZANIP BAŞKASINA MUHTAÇ OLMADAN YAŞAMAYI İSTEMEK. Yazıklar olsun bana. Okumakla ayıp etmişim.

Hiç tereddüt etmeden hukuki süreci başlatın! Eğer mahkeme varolan yasalara göre öğretmenlik atamanızın yapılmamasını haklı bulursa, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne müracaat yolu açılır. Burada gasp edilen hakkımızı, gider el kapılarında alırız! Ve bu utanç, kendi yurttaşının hakkını gasp edip vermeyenlerin olur!

Konuyla ilgili olarak daha önce yaptığımız bir tartışma: http://www.engelliler.biz/forum/ayr...enlik-yapmasi-sizce-uygun-mudur-tartisma.html

Bu arada İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'nde bir daire başkanı kör değil miydi? Henüz bu yıl ataması yapılmıştı... Konu hakkında detay hatırlayan kimse var mı?
Nasıl oluyor da kör biri daire başkanı oluyorken, aynı ülkede az görüyor diye (eğitimini tamamlamış ve yüksek başarıyla mezun olmuş biri) öğretmen olamıyor!?

peki ben bu durum için hangi mahkemeye başvurmalıyım. Bölge idare mahkemesine mi yoksa başka bir yere mi? işin kötü tarafı elimde hiçbir resmi rapor yok. Bana göndermediler. Atamamın çıktığı yere göndermişler..

ogretmen_20, bana bulent@engelliler.biz adresime adını soyadını ve telefon numaranı yazar mısın lütfen. Anadolu Ajansı'ndan bir arkadaş konuyla ilgili olarak seni aramak istiyor...

Bir de konuyla ilgili daha detaylı bilgiyi buraya yazar mısın?
Hangi okuldan mezın oldun, öğretmen olmaya uygun eğitim ve diploman var mı, MEB'e ne zaman nasıl müracaat ettin, hangi tarihlerde nasıl cevaplar geldi, hangi yetkiliyle yüzyüze görüştün, ne dediler..?

görev hakkı verildikten sonra geri alınması çok saçma!! kesinlikle ilgili yerlere başvurup hakkını ara ogretmen_20

Hala zerre kadar bir ilerleme kaydedememişiz demek! Öğretmenliğin gözlerde, ayaklarda, kulaklarda olmadığını hala anlayamamışız. Öğretmenliğin bir yürek işi, idealist insanların mesleği olduğunu görememişiz. Yazık, çok yazık!

Öğretmenlik yapamayacağını eğitim fakültesine girerken söyleyebilirlerdi. Söylemedilerse demek senin öğretmenlik yapmanda bir sakınca görülmemiş!

Bence mücadele et! Bulunduğun yere en yakın Bölge İdare Mahkemesine başvur. Başvururken bir de elinde delil olsun. Benim bildiğim kadarıyla Milli Eğitim Bakanlığında çalışan görme engelli öğretmenler var. Onları örnek gösterebilirsin. Bi araştır istersen internette... Birkaç sene önce Show tvde gözleriyle hiç görmeyen bir felsefe öğretmenini haber yapmışlardı. Oradan biliyorum.

Mücadele etmelisin. Bence kazanacaksın. Burada olmadı Avrupa İnsan Hakları mahkemesi var. Eminim ki oradan bu konuda olumlu bir netice alırsın! İş oraya ulaşmadan bölge idare mahkemesinde hallolacağını tahmin ediyorum. Kolay gelsin!

ALLAH YARDIMCIN OLSUN MÜCDELEYE ELDEN BIRAKMA... LOKMAN AYVA ZETEN AYVAYI YEMİŞ YARARI OLACAGINA İNANMIYORUM YETRKİ ZARARIDA OLMASIN DUALARIMIZ SENİNLE

bu işin bi yolunu bulup görme engelliler öğretmenliği için başvursan??????

Sayım Yöenitci ve konuyla ilgilenen diğer arkadaşlar:

İlk yazdığım mesajı editleyip ayrıntılı olarak yazdım. Daha başka vermem gereken bilgi olursa vereyim.

Uğur, irtibat bilgilerini Anadolu Ajansı muhabirlerinden Tuba Hanıma verdim. Seni arayacaktır...

Bu atama/red işlemleri Ankara'dan mı yürütülüyor, Denizli'den mi? Daha doğrusu sen nereye başvuru yaptın ve nereden red cevabı aldın? İtirazı hangi şehirden yapman gerek? Ona göre hukui süreçle ilgili bir avukat bakarız...

Gerekirse bende yardımcı olurum umut kardeşime.. Bülent abi bana da iletişim bilgilerini atar mısın?

öncelikle ilgilendiiniz için çok çok teşekkür ederim. Öğretmen olamaz kararını veren Ankara MEB'in topladığı "bedensel engeli değerlendirme komisyonu" yani Ankara'da yürütülüyor. Personel Genel Müdürlüğü Okul Öncesi ve Sınıf Öğretmenliği Daire Başkanlığı yani Ankara. Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ise gelen kararı uyguluyor. Bu yüzden itirazın tam nereye yapılacağını ben de bilmiyorum ama bölge idare mahkemesine yapılacakmış..Avukat olaına gelince Denizlide bir avukatla görüştüm benim bütçeme göre astronomik bir rakam istediler.

Konuyu kısaca özetleyen ve gerek hukuki ve gerekse idari yardım istediğini, ayrıca hukuki süreç için bütçenin elvermediğini ve sana avukat tahsis edilmesini istediğini anlatan bir dilekçe yaz. Bu dilekçeyi önce Valiliğe/Valiye sonra Denizli Barosu'na ver. Verirken Valiyele hadi olmadı yardımcılarından biriyle görüşmeye çalış.
Bunu hemen pazartesi günü yap. İhmal etme ve yaptığın her işlemi evrak fotokopileriyle birlikte arşivle...
Bakalım oralardan ne cevap gelecek.

üff yaaa :( ille isyan ettirecekler ama etmicemmm :evil:

sende etme uğurr... inşallah hakkın olanı alıcaksınn :) bürokratik işlerle oturanboğa ve diğer yetkili olan arkadaşlar ilgilensin, biz dua kısmında sana yardımcı oluruz merak etme :))

hukuki süreçte olumlu sonuçlar almanı temenni ederim.

güzel temennileriniz için teşekkür ederim. İnsanların böyle bir duruma kayıtsız kalmaması beni sevindirdi, elimden geldiğince uğraşıyorum inşallah bir sonuç alırız..

yazdıklarını okurken çok etkilendim çünkü senin yaşadıklarının aynısını bende yaşadım.
bende bedensel engelliyim (müsküler distrofi) , branş (matematik) öğretmeniyim.seni atamanı iptal eden .... komisyon benide elemişti.fakat pes etmedim savaştım mahkemeye gittim.Türk adaleti hakkımı geri verdi.
komisyonun mahkemede beni eleme gerekçesini yazmak istiyorum kelimesi kelimesine''sınıf kontrolünü sağlayamaz, öğrenciler kopya çeker, SİGARA içer ''.........

şimdi arkaşım burası çok ÖNEMLİ
sana iptal karanın tebliğ tarihinden itibaren 60 gün içinde GÖREV YAPTIĞIN YERE BAĞLI BÖLGE İDARE MAHKEMESİNE BAŞVURMAN GEREKİYOR.60 günü geçirme yoksa hiçbir hakkın kalmaz.

bana yardım eden bir avukatım var bana çoook yardımcı oldu hakımı çok ii savundu.ondan yardım isteyebilirsin.paracı bir insan kesinlikle değil.veya başka bir avukat bul zamanını geçirmeden başvur.
biz mahkemeye bir çok emsal sunmuştuk sende sun çok faydası olacaktır.
mahkemeyi kazandık çok şükür.şu anda meb danıştaya gitti dava orda.ama ben 4 senedir çalışıyorum.çok güzel bir meslek.bu meslek seninde hakkın bence

sana destek olmak istiyorum bu savaşında.irtibata geçelim.

hasankrmn tebriklerr :) çok mutlu oldum... uğur inşaallah sende hakkın olanı alıcaksın :))

biraz önce konuştuk uğurla .Mahkemeye başvurcak en kısa zamanda inşallahta kazanacak.hayırlı olsun arkadaşıma
uğura emsal bularak destek ve yardımda bulunabiliriz arkadaşlar ben araştırmaya başladım bile.

ekleme yapıyorum.

bakın bitane buldum aşağıdaki adreste.hem uğur arkadaşımız belli bir miktar görüyor.videodaki öğretmen tamamem görmüyor.tek sorun (meb in tek sorunu) uğur hocam sınıf öğretmeni videodaki branş öğretmeni

http://www.youtube.com/watch?v=psE-taIcypo

ogretmen_20' Alıntı:
[size=4]Karari veren Ankara, atama yapilan il Malatya ben ise Denizli'deyim. Denizli'de basvurumu yapabilir miyim?
İkinci sorum Denizli Barosu veya Valilik bana avukat tahsis eder mi? Ya da soz konusu dava icin Turkiye'de engellilere destek veren dernek, vakif, konfederasyon veya bir kurum araciligiyla onlarin sponsorluguyla davayi acabilir miyim? Bu konuda bana hangi kurumlar yardimci olur?
Son sorum ve en onemlisi de benim "ogretmen olamaz" kararim resmi olarak bana ulasmadi, Malatyaya yani atamamamin yapildigi ile gonderdiler bir de belge varsa Milli Egitim Bakanliginda var. Bu belgenin bende olmamasi bana dava asamasinda sorun olur mu? [/size]

Valiliğe ve baroya pazartesi günü gidip, iyi bir dilekçeye başbur. Oradan gelecek cevaba göre hareket ederiz.

Hangi il idare mahkemesine başvuru yapman gerektiğini bilemedim şimdi. Öğrenebilirsem buraya yazarım.

Bu konuda senin arkanda duracak bir örgüt ben bilmiyorum! Baro ve valiliğe saldır...

Karar sana ulaşmadan resmi olarak işlem başlatamazsın. Ve evet, idare mahkemesine başvuru için kararın sana tebliğinden sonra 60 günün var. Bu süre içinde yasal süreci başlatman gerek.
Bu daha iyi... Hukuki olarak bilgilenme fırsatımız olur bu arada.

oturanboğa biz uğurla konştuk uzun uzun.Ben de aynı sorunu yaşadığım için iyi biliyorum.
Bu ve benzeri durumlarda görev yaptığın ildeki (o ilde yoksa o ilin bağlı olduğu) idare mahkemesine başvurman gerekli.Ancak şöyle de yapılabilir,bulunduğun ildeki mahkeme aracılığıyla başvuru yapacağın mahkemeye dava açabilir ve takip edebilirsin.örneğin ben Antalya bölge idare mahkemesi aracılığıyla,g.antep bölge idare mahkemesine dava açmıştım.
Birde uğur arkadaşıma birşey söylemek istiyorum.
Malatayaya gidip ; ildeki ilk başlama yazısını gerçi seni başlatmadılar beklettiler 3 ay ama yinede onun resmi bir yazısı vardır onu ve iptal kararının fotokopisini almanı tavsiye ediyorum.Dava aşamsında en ufak bir belgenin bile çok önemi var bütün belgelerin fotokopilerinden bir arşiv yap sana çok lazım olacak.

pazartesi malatya mem atama şefiyle görüşeceğim tanışıyoruz zaten, belgeyi ordan fakslatabilirsem iyi olacak.

öğretmen 20

ÖNCELİKLE ALLAH KOLAYLIK VERSİN. ZOR VE ÇETİN BİR YOLUCULUK SENİNKİSİ.

HUKUKİ AÇIDAN YAPMAN GEREKEN
İDARENİN ÖĞRETMENLİK YAPAMAZ KARARI SANA TEBLİĞ EDİLDİKTEN SONRA 30 GÜN İÇİNDE İDARE MAHKEMESİNDE BU KARARIN İPTALİ İÇİN DAVA AÇMAN LAZIM. (BİİDİĞİM KADARI İLE MALATYADA İDARE MAHKEMESİ BULUNMAKTA.)

GEREKLİ ARAŞTIRMAMI YAPTIKTAN SONRA DAHA AYRINTILI YAZACAĞIM.

öğretmen 20 arkadasim öncelikle gecmis olsun ancak bu konu hakkinda bu kadar acele etme henüz hukuki süreç başlamamış bile. Daha önce yazan ve sana konu hakkında yardımcı olmaya çalışan arkadaşlarımız olmuş. ben de elimde geldiğince yardımcı olmaya çalışayım

1- ilk yapman gereken kendine bir avukat tutman, eğer bir avukat tutacak maddi durumda değilsen kimliğinin bir fotokopisi ve muhtardan alacağın bir " fakirlik ilmuhaberi" ile yaşadığın şehirin barosunun -sanırım Denizli'desin- Adli Yardım Hizmet Bürosuna başvur. Eğer gerekli şartları taşıyosan, örneğin senin adına kayıtlı taşınmaz yoksa ya da başka bi gelirin yoksa, Senin avukatını devlet finanse edecek sense sadece yargılama giderlerini ödemekle yükümlü olacaksın tabi bir de avukata vekaleti çıkarırken noter ücretini ödeyeceksin.

2- İdari davalarda duruşma olmadığı için Denizli Baro'sunun sana tayin edeceği avukat Denizli'den Türkiye'nin her yerindeki İdare ve Bölger idare Mahkemesi'ne dava açabilir. Şu anda hangi mahkemede dava açman gerektiğini tam olarak bilemiyorum ama davayı açacağın İdare mahkemesi kendisini yer yönünden yetkisiz görürse zaten resen yetkili mahkemeye dosyayı gönderecektir.

3- Dava açma Süresine gelince; idare ve bölge idare mahkemelerinde açılacak iptal davalarında dava açma süresi 60 gündür. Bu süre senin öğretmenliğe kabul edilmediğne dair komisyon kararının sana tebliğ edilmesiyle başlar. Öncelikle bu tebligatı beklemen gerekiyor. Tebliğden itibaren 60 gün içerisinde dava açabilirsiniz. Bu süre Denizli idare mahkemesinden yetkili mahkemeye göndermek için havale aldığınız tarihte kesilir. Yani 60 günde dilekçenin yetkili mahkemeye varmış olması gerekmez.

Mücadeleden vazgeçmeyeceğinden eminim. Çünkü ben olsam asla vazgeçmezdim. Gelişmelerden bizleri de haberdar edersen sevinirim.

tekrar merhaba:
MEB Personel Genel Müdürlüğü ile görüştüm ve tebligatın bana yapılmayacağını öğrendim. Resmi olarak adresime bu konuda bilgi gönderilmiyormuş. Benim atamamın iptal edilmesiyle ilgili bilgiyi atandığım yere yani Malatyaya göndermişler. Oraya yapılan tebligat tarihi de 11 Nisan 2007. Bendeki tek belge ise bilgi edinme başvurusu ile atamamın iptal edildiğine dair bakanlıktan gelen resmi bi email.

Sayın arkadaşlar bazı hususların açığa kavuşturulması için tekrar bilgi sahibi olan arkadaşlarımdan bilgi istiyorum:
1-Bana resmi tebligat gelmeyeceğine göre Malatyaya gelen belgeyi ordan akslatsam geçerliliği olur mu? Ya da bana gelen bilgi edinme başvurusunun cevabı email dava açmak için kabul edilebilir belgeler mi? Eğer bunlar geçersizse ne yazık ki dava açma şansım da yok, resmi bir belge edinme şansım da yok.
2-İtiraz süresi 30 gün mü 60 gün mü? 30 gün ise benim 11 Mayısa kadar acilen başvurumu yapmam gerekiyor. Yok 60 gün ise gerekirse bizzat Anakaraya ya da Malatyayay gidip şu belgeleri almayı düşünüyorum..

Merhabalar,
ogretmen_20 bir süre ücretli öğretmenlik yapmışsın ve senin kesinlikle başvurabileceğin emsaller bulunuyor. Sözünü ettiğin görme engelli branş öğretmenleri yargıda %100 emsal olarak alınır. Cünkü yargı önünde fen bilgisi öğretmeni ile sınıf öğretmeni arasında herhangi bir fark bulunamaz. Ve anayasanın da söylediği gibi sen hem o görme engelli branş öğretmenleri ile hem de engeli bulunmayan tüm insalar ile eşit haklara sahip bir Türk vatandaşısın. Bunun dışında yine sen KPSS sonucu atanarak öğretmenlik mesleğini hak etmissin. Türk yargı sisteminde kazanılmış hakkın geri alınamayacağına dair bir kanun bulunuyor. Hukukçu olmasam da uzun süre hukuk eğitimi aldım. Sana öncelikle bulunduğun sehirdeki veya yoksa sana en yakındaki idare mahkemesine Milli Eğitim Bakanlığı aleyhine dava açıp durumunu kesinlikle yargıya taşımanı tavsiye ediyorum. Eğer yargı bu haksızlığı çözemez ise emin ol AİHM çözecektir. Bu da Türk Yargısının bir utancı olarak kalacaktır. Sen doğru olanı yap. Artık biz Türkler de hakkımızı aramayı ögrenelim. Bazen devletin kestiği parmak çok kötü acıyabilir.
Allah'a emanet ol.
Not: Konunun hukuki boyutu ile ilgili her zaman mesaj atabilirsin. dedeiğim gibi hukukçu değilim ama ailemde çok fazla hukukçu var.

sevgili uğur iptal kararının aslının olmasına gerek yok.Aslını zaten vermez malatayadaki meb , sen fotokopisini almaya çalış.(iptal kararının karar ve sayısını bilmen yeterli.Belki belgeye bile gerek yok ama herzaman somut şeyler senin yararına olur )
Başvuru yapman için 60 gün süre var diye hatırlıyorum ben.Ama riske girilmeyecek bir konu.En iyi avukatlar bilir onlara sor.
Bana sorarsan 60 veya 30 beklemene gerek yok artık.biran önce harekete geç.Dilekçeni en kısa zamanda yazdır.Zaten eksik bir belge olursa mahkeme senden isticektir.Süreci başlat ve bizi haberdar et sürekli.

Bülent bey: bugün birisi beni cep telefonundan 2 kere aramış. Sessize aldığım için duymamışım Bugün gazetesindenmiş. Bilgin var mı? acaba senin bahsettiğin Anadolu Ajansından Banu Hanım olmasın??

Üst Alt