Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli olmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
eshat,senin yazılarını, düşüncelerini ve iyi niyetle yazdığını gerçekten anlıyorum.senin konunun adı ENGELLİLİĞİN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?bizde bu başlığa göre yorum yazdık.sen bize hakları,kanundaki yeri gibi şeyler sormadınki.
avantajı ney,dezavantajı ney?dedin.dedinizki; ben avantajını gördüm ve iş buldum.dediniz.engelliliğin hiç bir getirisi,kazancı olmaz.sadece birçok şey kaybettirir.
bu konuda ben sizinle hemfikir olamam.bana bir çok şey kaybettirdi...

Defnex bence biraz gereksiz tepki veriyosun tamam belki konuda haklı olabilirisn kaybettirdiklerinin yanına kazanılan çok şey olmaz ama ama hayatta bazen bu durum bile yeri geldiğinde sana kazanımlar katabilir bu nasıl desem görüşle alakalı hayata nasıl bakmanı nasıl bir düşünceye sahip olmanı vs. şeylerde katabiliyor.

Ayrıca sana soruyorum? Değerli arkadaşım defnax; senin bu başlığa ilk yazdığın yorumda sen hata yapmadın mı? Öyle bir yorum yazmak yerine daha mütevazı bir yorum yazsaydın sana görede daha yerinde olmaz mıydı?

İnsanlar hata yaparlar bende hata yapabilirim. Lakin ben bu başlıkta hata yaptığımıda düşünmüyorum.

eshat,itiraf ediyorum:çok haklısın.bu konuya yazdığım ilk yorum çok ağır olmuştu.herkesin içinde çok özür diliyorum....

Nedemek arkadaşım, ben senin o yorumu kötü bir niyetle yazmadığını biliyorum. O andaki duygularınla bir yorum yazmışsın. Bunu anlaman bile bana göre güzledir.

MEsela Hep dikkat cekiyorsunuz :D
Herkess sana yer veriyor :)
Karsidan gelen sana carpmamaya dikkat ediyor :)

Her ne hikmetse bir insan düşüncesi açıklıyor ve bizlerede soruyor.
Konu hakkında olumlu yada olumsuz eleştri en doğal hak.
İyi tamamda mesajı yazan insana yüklenmek niye,
"O" arkadaş kendine göre engelini avantaja çevirebilmiş.
Doğal olarak başkalarıda varmı ? kendisi gibi diye merak edip sormuş.
Eğer her düşünceye böyle acımasızca yüklenirsek, yakında bu forumlara ciddi konularda mesaj yazanlar ve düşüncesini açıklayanlar
oldukça azalacaktır.

bir rahat birakin polyanayi :)) gece uykunuzu gelir melir mazallah ;)

Avantajları mı? Bu başlık sanırım yanlış açıldı.
1. Engelli olmanın avantajları olmaz.
2. Herkes böyle bir başlık açmakta serbesttir.
3. Böyle bir başlığa da isteyen istediğini yazar.
4. Herşeyden önemlisi "Laf olsun forum dolsun" mantığıyla başlık açılmaz.

Merhabalar ,
Ben 10-15 sene öncesine kadar ayağımdaki sakatlığı (%40 sağ ayak polio sekeli) kafaya takarak gereksiz sıkıntılar çektim belki.15 sene önce olaya sadece neden ben ve ayağım böyle diyerek bakıyor ve başka bir şey düşünmüyordum.
Özürlü kadrosunda işe girdim ,evlendim 2 çocuğum oldu.10 yılımı bu işyerinde doldurdum.
Emekliliğime Allah nasip ederse 1 sene var.
Şimdi sorarsanız engelli olmanın bana verdiği avantajlar nelerdir;

-eshatın dediği gibi işe girdim emekliliğime çok az kaldı.
-işe giremeyip hayatımı düzene sokamamış olabilirdim
-emeklilik hakkımı kullanıp biraz daha rahat edebilirm
-2.el aldığım araç için MTV ödemiyorum.
-Vergi indiriminden faydalanıyorum.

Eshatın dediği sanırım sadece engelimizi bizim için bir eksikmişmiş gibi görmemeli.Bunun bize sağladığı faydaları görmeye çalışıp tek taraflı bakmamalıyız.

Ben normal şartlarda 34 yaşındayım özürlü değilde normal emekliliğime tam 20 sene var.Nasılsa özürümüzde belki tam iyilişme olmayacak bu yüzden bunu bir nimet olarak görüyorum ben.

Ben bu konuda muhakkak takip edenler bilir,kanunlardaki son düzenlemeyle gelen değişikliklerden bahsetmek istiyorum.Temmuz ayı öncesindeki kanunda teşvik amaçlı engelli işçi çalıştırma zorunluluğu olmayan,veya %80 üzeri engelli çalıştıran işverenin sigorta priminin işveren payına düşen prim ödemesinin %50 si hazine tarafından karşılanıyordu bu ciddi anlamda engelli istihdamı için teşvik niteliğindeydiki bende bundan yararlanarak nihayet bir işe kabul edilmiştim.Fakat bu sene temmuz ayında kabul edilen kanunda ciddi avantajlar yaratıldığı imajıyla lanse edilen sözde engelliler için teşvik istihdam yaratacak düzenlemede şu şekilde değiştirilmiştir.Engelli kadrosunda çalışan kişilerin asgari ücrete kadar kısmının işveren payına düşen ödemenin tamamının ödenmesi,zorunlu olmadığı halde engelli çalıştıranın ise %50 sinin ödenmesi yani 68 tl si.Bu yüzden emekliliğime(vergi indirimi tekrar rapor oranımı düşürüp geri göndermezse) 6 ay kala işsiz kalmış durumdayım.En kötüsü daha önce iş aramalarımda işverenlerin yönetim kadromda engelli istemiyorum,engelli kadrosunda çalışmak istiyorsanız asgari ücretten işlem görürsünüz şeklinde cevaplarının bu kanunla vücut bulduğunu öğrenmiş bulunmaktayım.Hükümet bizim asgari ücretten daha fazla haketmediğimizi düşünüyor.Yetmiyor 3 kuruş vergi indirimi yapacak diye cetvelleri düzenliyor,raporları düşürüp geri yolluyor erken emekli şansını yokediyor.Geçmişte değerlendirilsem %70 nitelendirilen raporum alt ekstremide tamamının yok olması oranı dahil % 40 geçmemeli düzenlemesi yapıyor,onuda maliye röntgenleri,yaptığın işi dikkate almadan düşürüyor.İşveren engellisin diye işe almıyor.Ortada kalıyorsun.Elimdeki rahatsızlık için ameliyat yapalım oranı verelim dediler,ama ameliyat sonrası geri dönüşsüz kayıp yaşar, sağ elinizi %70 oranında kaybedersiniz diyor.Eldeki %40 lık kayıbı ameliyat olmadığım gerekçesiyle dikkate almıyor mesleğim gereği kullandığım eldeki kayıbın mesleğimde ciddi dezavantaj olduğunu beyan ettiğimde cevap olarakta rehabilite için başka işe yönlendirilmesi ve iş önerisi olarakta santral memureliği,oturup el kullanmadan yapılacak işler,sesli yanıt sistemleri operatörlüğü gibi meslekler öneriyor.Yani boşuna üniversite mühendislik okumuşsun,2 yabancı dili boşuna konuşuyorsun.Hükümet,benim engelli istihdamım bu. Kardeşim haddini bil ağzınla kuş tutsan alacağın asgari ücret diyor.Yada aileden zengin olacaksın ve kendi işini yapacaksın.Başka türlü arkan olmadan hakettiğini alman zor diyor.Bilmiyorum fena halde yılmış durumdayım.

herkez engelliligin dez avantajlarını yazmış bende bir iki avantaj bulayım bari mesela engelli olduktan sonra mücadele etmeyi öğreniyoruz pek çok sağlıklı insanın mücadele etmeyi bilmediğini düşünürsek mesela hayatı algılayışımız çok farklılaşıyor sağlıklı insanlar hiçbir zaman hayatın ve özellikle sağlıgın ne kadar önemli olduğunu bizim kadar bilemezler. ha bir de hastanelerde önceliğin oluyor sağlamlar saatlerce sıra beklerken sen direk gidip pat diye muayene olabiliyorsun ama keşke muayene olamasak!...

4. Herşeyden önemlisi "Laf olsun forum dolsun" mantığıyla başlık açılmaz.

Değerli Arkadaşım Benim açmış olduğum başlıklara bakarsan sanırım laf olsun diye açmadığımı daha iyi anlarsınıız. Fakat üslubunuz hişte hoş bir üslup değil. Ben sizin gibi bir üslup kullanmak istemiyorum. Çünkü insanları kırmak, insanları üzmek hiçte hoş bir davranış değildir.

Benim buradaki yorumlarımı okumuşsanız bu konu hakkındaki düşüncelerimi çok daha iyi anlarsınız. Birdaha anlatmama gerek yoktur sanırım. Ben burada bir tartışma konusu açtım.

Bende zaten engelli olmak büyük bir avantaj demiyorum. Lakin olan avantajlarınıda kullanalım diyorum.

engelli olmanın avantajlarını sen güle güle kullan dostum. hakikaten, ''laf olsun, torba dolsun'' durumlarındasın.
bizler, engelliler, engelli olmanın dezavantajlarını aşmağa çalışıyoruz, bence...
bir de şu avantaj dediğin şeyleri madde madde yaz da biz de bilelim.:)

Benim durumunda her hangi bir şey yoktur. O sizin kendi yorumunuzdur.
Benim yapmış olduğum yorumları okursanız anlarsınız...

engelli olmanın avantajları'nın nesi okunacak kardeşim. evet senin durumunda herhangi birşey yok, yani boş konuşuyorsun. git işine bence.........

Ben bu konuda yeteri kadar yorum yazdım. Sanırım bunları okuyan arkadaşlar beni anlarlar. Tabi herkes benimle aynı görüşü paylaşacak diye bir kaide de yoktur. Tabi ki de herkes eleştirebilir. Buna da her zaman saygı duyarım.

Çünkü biz burada engelli arkadaşlar olarak bir şeyleri paylaşarak, tartışma olanağı buluyoruz. Bu şekilde en doğru olanıda bulacağımızı düşünüyorum.

Sevgiler...

Gerçek, kapkaranlık bir odada, kara bir kediyi aramak gibidir."Ya kedi yoksa?" diyenler olabileceği gibi kedinin soluğunu hissedenler de olabilir. (Klişe örnekler vermeye gerek yok ama arada imdada yetişiyor).Ortada bir bardak var.Yarısı dolu diyenler olabileceği gibi yarısı boş diyenler de olabilir. En anlamlı tahammül başkasını aynı fikirde olmasanız da dinleyebilmektir diye düşünüyorum şahsen...

eshat,
Güzel türkçemizde güzel bir deyim vardır, "özrü kabahatinden büyük" diye. Onun için ifade etmeye, konuyu zorlamaya, insanları kızdırmaya ya da üzmeye -bu forumda da olsa- kimsenin hakkı yoktur. Eğer senin dediğin gibi özürlü olmak avantaj olsaydı onbeşbin -ya da daha fazla- kişi yaşamımızı bundan sonra biraz daha fazla güvencede sürdürelim diye bu forumlarda çabalamazdı.
eshat,
Engellilik, sakatlık, özürlülük -doğuştan ya da sonradan- yaşama 1-0 mağlup başlamak demektir. Bu forumun başlığı bu konu değil de, "Engellilere pratik bilgiler" olsaydı eğer reaksiyon göstermez, bir eksikliği giderdiğin için de teşekkür ederdim. Yani özetlersek, engelli kadrosunda işe girmek, ötv'siz, mtv'siz, istisna ve muafiyetten yararlanmak İsmayil'inde dediği gibi "dezavantajı avantaja çevirmeye çalışmaktan, madem böyle bari bundan yararlanalım" mantığından başka birşey değildir.
eshat,
Başka konularda yazmış olduğun görüş ve önerilerine elbette ki saygı duyuyoruz. Ama böyle diye, saçma sapan başlıkta açılmış bir foruma da reaksiyon göstermeyeceğim(iz) düşünülmesin.

eshat,bu konu hakkında hala yazı yazılıyorsa demekki konunun başlığına tepkiler devam ediyor ve edecekte.tekrarlamak istiyorum ki bizler hala şu avantajlar neler anlayamadık.bize teker teker yazarmısın?

Ben bir avantaJını biliyorum defnex arkadaşım mesal engelli bir insan hayatta bazı şeyleri elde ederken normal isnanlardan biraz daha zor elde ediyorlar ve o istediklerini elde ettiklerinde de bunun kıymetini daha iyi biliyollar.Hayat onların duygularını birşekilde eziyor.Engelli olan insan mutluğu kolay bulmuyor ve bunun değerini normal insanlardan daha iyi biliyor.UmaRım istediğin cevabı sana vermişimdir.
SEVGİYLE KAL OLUR MU...

Bazı arkadaşlarımız kırıcı ve itici olmakta ısrar ediyorlar. Ben sadece polemik olmaması için daha fazla tartışma yapmayacağım. Ben buradan bütün arkadaşların iyi niyetle konuyu tartıştığını düşünüyorum. Belki benim hakkımda birkaç arkadaş gereğinden fazla tepki göstermiş olabilir. Herkesin kendi görüşüdür. Bana saygı duyan herkese bende saygı duyuyorum. Burası bir formdur herkes aynı düşünceyi paylaşırsa farklı düşünceler olmazsa ne anlamı kalır. Ama karşınızdaki ne siz den farklı düşünüyor diye kırıcı olmak çok anlamsız bir davranıştır.

Ben burada bütün engellilerin farklı konuları, farklı görüşle de olsa, paylaşmalarını isterdim. Ama buradaki bazı kişilerin önyargıları ve insanlara karşı yaklaşımları özellikle de bir engelli olarak bir engellinin bu tavırlarını anlamakta güçlük çekiyorum.

Yani bir insanı kırmak mı? Yoksa farklı bir düşüncelerimi var anlayamıyorum.

1 - Engelliler için devletin açmış olduğu engelli kadrolarının tam olarak dolmadığı herkesce bilinmektedir. Bu engellilere verilmiş olan bir haktır bunu bir avantaj olarak kullanmak.

2 - Kendi İşinizi Kurmak İçin Bazı Kolaylıklar
Eğer maddi imkânlarınız kendinize ait bir işyeri açmaya yetmiyorsa, üretken ve çalışmaya istekli bir özürlü iseniz size sağlanan kolaylıklardan yararlanabilirsiniz!
Kendi işinizi kurduğunuzda gelir vergisi indiriminden yararlanabileceğinizi unutmayın. Bu size çok büyük kolaylık sağlayacaktır.

3 – Vergi indiriminden faydalanarak erken emeklilik hakkımızı kullanarak kendimize bir avantaj sağlayabiliriz.

4 – H sınıfı sürücü belgesi olan özürlülerden uygun şartları taşıyanların yurt dışından getirtecekleri özel tertibatlı otomobiller için gümrük vergisi muafiyeti vardır.

5 – İşkur un düzenlemiş olduğu meslek edindirme kurslarına katılarak meslek sahibi olma imkânı bu imkânı da en avantajlı bir şekilde değerlendirebiliriz.

6 - Devlet Demir Yolları ana hat yolcu trenleri ile seyahat halinde özürlüler %20 indirimden yararlanabilir.

7 - Türk hava yolları ile seyahat halinde belirlenen esaslar doğrultusunda özürlüler %40 indirimden yararlanabilir.

8 - Özürlülerin profesyonel olarak spor yapmaları için devlet bakanlığına bağlı özürlüler spor federasyonları vardır. Sosyal faaliyet olarak bu alanlarda faydalanabilirsiniz.

9 - Belediyeler toplu taşıma araçlarından özürlüleri ücretsiz veya indirimli olarak yararlandırmak zorundadır. Tabi bunu her belediye uygulamıyor. Bunun uygulanması için gerekli mücadelenin de verilmesi gerekir.

10 - 18 yaşını bitirmiş ve herhangi bir yerden geliri olmayanlar emekli sandığına veya bulunduğu yerdeki valilik veya kaymakamlık makamlarına başvuru yaparak 2022 sayılı yasa gereğince aylık bağlanmasını talep edebilir.

11 - H sınıfı sürücü belgesine sahip olan özürlüler yurt içinden aldıkları özel tertibatlı otomobillerde, katma değer vergisi indiriminden yararlanmakta ve taşıt alım vergisinden muaf tutulmaktadır.

12 - El ve ayak fonksiyonunu tamamen yitirmiş bulunan özürlülerin yurt dışından getirtecekleri özel tertibatlı minibüsler gümrük vergisinden muaftır.

13 - özürlü çocuğun resmi veya özel eğitim merkezlerinde aldıkları gelişim ve eğitime ilişkin giderlerin bir kısmı çalışılan kurum, emekli sandığı ve sosyal sigortalar kurumu tarafından bütçe uygulama talimatları çerçevesinde karşılanmaktadır.

14 - Yükseköğretim kurumuna girmeye hak kazanan ve kayıt yaptırarak öğretime başlayan öğrenci ilk yılında bulunduğu ilin valiliği bünyesindeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı’na başvurması durumunda, başbakanlık bursundan yararlandırılır.. ayrıca yardımcı ders araç gereçlerinin temini konusunda özürlü öğrenciye destek verilmektedir.

15 - 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 7. maddesine göre, II sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi mallardan, münhasıran aracı sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibatı bulunanların malul ve sakatlar tarafından beş yılda bir defaya mahsus olarak bizzat kullanılmak üzere ve %90 ve üstü oranda raporu bulunan tüm özürlüler yeni otomobil ve bir kısım ticari araçlarda ö.t.v.’den muaftırlar

16 - 197 Sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nun 4. maddesine göre, bizzat maluller tarafından kullanılan ve %90 ve üstü oranda raporu bulunan tüm özürlüler motorlu taşıtlar vergisinden müstesnadır.

Tabi ki de bunların hiç biri yeterli değildir. Bunlar sadece engellilere verilmiş olan kısıtlı imkânlar olarak değerlendirdiğimi de belirteyim. Ama bu imkânları bile bazen büyük mücadelelerle alabilmekteyiz. İşte bu imkânları kullanalım her ne şekilde mücadele etmek gerekirse mücadelemizi edelim.

Bu tartışma benim için bitmiştir.

eshat,
Konu anlaşılmıştır, Trene %20, uçağa %30, vapura %25 indirimli bineceğim, turkcell beni destekcellden indirimli konuşturacak, ötv'siz arabaya binebileceğim vs vs diyorsan ve bunları sen avantaj olarak görüyorsan sana sadece ve sadece "pes yani" diyorum. Benim içinde, bu tartışma bitmiştir. Saygıyla, sevgiyle..

arkadaşımız eshat sadece engelli haklarını sitede paylaşmak istemiş lütfen bunu yanlış anlamayalım.Herkesin görüşüdür saygı duyalım olur mu?

Eshatın dediklerini başka türlü yerlere çeken arkadaşlara;

Sizin yaptığınızı ben 10-15 sene önce bunları görmezden gelerek yaptım.Avany-tajı kabul etmedim.yardımı kabul etmedim.Sadece aklımda özürüm olmasın istedim.Ama bunu istemekle yılllarca değişmedi özürüm hep aynı kaldı.Zamanla bunu görmek yerine bununla yaşamaya çalışarak ve yanında getirdiği bazı kolaylıklardan (eshat arkadaşımızın yazdıkları şimdilik Türkiyede bu haklar var) yararlanarak hayatımı kolaylaştırmaya çalışıyorum.

Siz hem istemem hemde yan cebime koy der gibisiniz.Peki şunu sormak istiyorum;

Eshatın dediği avantajları kabul etmeyen ve bu haklardan yarralanan arkadaşlar bu haklardan niye yararlanıyor?Niye istifade ediyorlar.Yok arkadaş ben bunu bizlere verilmiş bir avantaj olarak görmüyorum ve kullanmıyorum neden demezler?

Eshat arkadşımızın gereksiz ve üslupsuz üzerine gitmenize ne gerek var.Arkadaş bence bizlere moral vermeye ; bir an olsun belki aklımızdan özürümüz düşünmeyi unutup bunu getirilerinden hayatımızı nasıl daha iyi yaşarız onu hatırlatmayı çalışması hepimiz için güzel bir paylaşımdır.

ben engelli olarak hiçbir kazancım yok keske sağlam olsaydımda işim olmasaydı seyyar satıcılık bile yaparak geçiniridm ama engelliyse şans faktörü girior devreye şanslı isen işin olur deilsen hiç birşey olmaz engelli olmanın hiç bir avantajı olmaz aksine birrüsü kayip olur hem manevi hem maddi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt