Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli organizasyonlarına Yakından Bakış [Tartışma]

Günümüzde herkes için erişilebilirlik cook önemli sanal ortam denilen bu sosyal catı bu kurulan siteler bu acıdan bakıldığında aslında büyük bir sistem eksikliğini gideriyor..Engelli olmaktan daha ziyade engellenen olduğunun farkındalığını yaratma açısından cok etkili paylaşımlar noktası ..
Haklarımız ,sosyal hayata yönelik düşünce ve izlenimlerimz ,ortak paydalarmız konusunda cok farklı çeşitli bilgi erişimliliği sağlanmakta..
Her yaşta her engel grubundan her yerden bir sürü insan bir arada bulanabiliyor..
Dernek çatısı altında bunun bu kadar olumlu bir sekilde sağlanabildiği kanısında değilim..Zaten sağlansaydı bu kadar dernek bölünümü olmazdı bir , ikincisi dernek içinde faliyetlerde bulunmuş bir cok kişiden duyduğumuzda bu türden eleştirilerdir iki..

Aynı dili konusan aynı sosyal durumu paylaşan insanların ortak bir zaman ve mekan içerisinde buluşması cok güzel bunu sağlayamayan bunu anlayamayan zihniyetin karalaması gibi geldi ..Sonuçta insan sosyal bir varlıktır.İnsanlar sosyal gruplar içinde tanısır arkadaşlık kurar..Çok düşünülmeden sadece karalama amaçlı bir söylem olduğu da burdan yola cıkılarak anlasılabilir..

Hayatım boyunca bir çok engelli organizasyonlarına katıldım iyi bir gözlemciyim gördüğüm en belirgin nokta Gruplaşmaların olduğuydu daha sonraları bir şey daha keşfettim evet partner bulmak konusunda da gelen arkadaşların amaçlarının çoğu bu olduğunuda gördüm bu bir gerçek ama sempozyumlar engellilerin sorunlarıyla ilgili yapılan çalışmalar konuşmaları ayırıyorum melesef bu böyle piknik geziler buluşmaların çoğunun altında ya gruplaşmalar vardır yada partner arayışı olan insanların geldiği ortamlardır burada bile zaman zaman gördüm örneklerini verebilirim örnekmi gezi düzenleyen bir arkadaşımıza ulaşmak istediğimde bir başka kişininin aracılığıyla msn adresini istediğimde kimseye msn adresi vermiyorum der ama parner bulma olayına gelince takır takır msn adresleri verilebiliyor herkezi aynı kefeye koymak istemiyorum ama gerçekler ortada ben artık çokta engelliler arası sıkı bir dayanışma olduğunu görmez oldum dışardan birileri geldiğinde engelli olarak sıcak bir ilgi görmiyor yada seçiliyor herkez gerçekleri görsün ben şimdi buraya br bayan nikiyle girsem mesaj alanım dolup taşar gerçekleri görelim .....

İstanbul gezisini hatırlıyorum. O gezide birçok ilk yaşadım. Tek başına Gaziantepten İstanbula geldim. Gezide yanımda refakatçim yoktu. Yeni arkadaşlar tanıdım. Ben şunu anlamıyorum. Geziye katılanların hepsi birbiriyle kaynaşacakmış.Hayır herkesin kafasına uygun arkadaşı olabilir. Bilimsel konular tartışılacakmış. Bırakın kısıtlı zamanda herkes gönlünce yaşasın. Engelliler.biz de zaten fikir alışverişi yapıyoruz. Ben dernekleri çok statükoya bağlı düşünüyorum. Sırf yapılmak için yapılan çok şey var. İmkan var ama icraat yok. Sanal ortam denilsede burada gerçek hayatta yaşadıklarımızı paylaşıyruz.

Böyle geziler piknik organizasyonu yada buluşma organizasyonu sadece sakatlara özgü bir şey değil...Hemen her kurum kendi aralarında yapar bunu...Küçümseyen tsd başkanlarıda sakat haklarını savunmanın,sakatların yaptığı bütün organizasyonların kendi tekeli altında olmasını istermiş gibi bir ruh halleri var...Sanal alem ve tsd şubelerini direkten karşılaştıramayız...Çünkü sanalda son derece özgürsünüzdür,düşüncelerinizi yazarken kimse lafınızı bölmez..Düşüncelerinizi tutarlı biçimde yazabilir tutarlı cevaplar alabilirsiniz...Bu nedenle sorun bir bakıma yazılı ve sözlü iletişiminin arasındaki farklardır..Yazılı iletişimde ki tartışma ,her bakımdan sözlü tartışmadan daha derin olacaktır...
2002'de ilk defa tsd pikniğine gittim sakatlığa dair katıldığım ilk organizasyondu bu...O kadar çok sakatı bir arada görünce tamamıyla şok olmuştum...Arnold Schwarzennegger in oynadığı ''Gerçeğe çağrı''filminde ki mars gezeninin bir şehrinde ki sahne gibiydi..Daha sonraları alıştım..tsd ile beraber bu tip organizasyonlara sık sık katıldım,sitemizin Antalya buluşmasına da iki kez katıldım...Her seferinde de saygı duyduğum sevdiğim insanlarla tanıştım...Son söz olarak buluşmanın bir araya gelmenin her türlüsü iyidir,ister eğlenmek için isterse tartışmak için farketmez...

Üst Alt