Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli Özel Tertibat İşlemleri İle İlgili Yönerge | 1 Ekim 2019

StratoS

Aktif Üye
Konular
33
Reaksiyonlar
3
Selamlar,

Araçlar ile ilgili başlıktan @Kotan 'ın paylaşımı ile dün "Sağlık Raporları Usul ve Esasları Hakkında Yönerge" yayımlanmıştır.

Özellikle özel tertibat kodlu ehliyet sağlık raporu ve hatta engelli sağlık raporu ile ilgili kritik hükümler içermesi sebebiyle buradan detaylı paylaşıp tartışmaya açmak istedim.

Yönerge Metni: https://dosyamerkez.saglik.gov.tr/E...ri-usul-ve-esaslari-hakkinda-yonergepdf.pdf?0

Tespit Ettiğim Önemli Hususlar:

Öncelikle okuduğum kadarıyla Eski engelli raporlarının geçerliliği ile ilgili bir bilgi verilmemiş. Bu ciddi anlamda soru işareti olacak. Bundan sonra süreci yaşayan ve eski tarihli engelli raporu olan arkadaşların durumu ile ilgili onların tecrübeleri ile yeniden engelli raporuna yönlendirecekler mi göreceğiz.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Engelli Sağlık Kurulu Raporları

(2) Özel tertibatlı motorlu araç kullanılması gereken durumlarda özel tertibat kodunu ve sürücü belgesi sınıfını belirleme yetkisi il sağlık müdürlüğü bünyesinde oluşturulan komisyona aittir. Bu sebeple ÖTV istisnasına esas işlemlerde kişi adına düzenlenmiş Engellilik Sağlık Kurulu Raporu, sürücü belgesinde veya Sürücü Adayı/Sürücü Sağlık Raporunda (IV. Kısım) belirtilen tertibat kodları birlikte değerlendirilir. Ancak bu kodların, Engellilik Sağlık Kurulu Raporunda belirtilen engel durumu ile uyumlu olması gerekir. 01.01.2016 tarihinden önce H Sınıfı Sürücü Belgesi sahibi olan kişiler, Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelik hükümlerine göre yeni Sürücü Adayları ve Sürücü Sağlık Raporu düzenlenmesi amacı ile sağlık hizmet sunucularına yönlendirilir.

Çıkardığım Sonuç: Hüküm net, ehliyet sağlık kurulu sadece belge sınıfı belirleme ve tertibat kodu verilmesinde yetkili. ÖTV istisnası ile ilgili herhangi bir yetkisi yok.
H sınıfı ehliyetler 2020 yılı sonuna kadar gerçerliydi. Ancak duyduğumuz uygulama farklılıklarını ortadan kaldırmak için 01.01.2016 tarihinden önceki H ehliyetler ile işlem yapmayıp değişime yönlenidirdiklerini belirtmişler. Yeni ehliyet hatırladığım kadarıyla 2018 yılında başlamıştı. Dolayısıyla 2016-2018 arası H sınıfı ehliyeti olan kişiler 2020 sonuna kadar bu ehliyetlerini kullanabilir olacaklar. @Mehmetyilmaz

-----------------------------------------------------------

(3) ÖTV istisnasından yararlanarak araç alımına yönelik Engellilik Sağlık KuruluRaporlarında aşağıdaki hususlara dikkat edilir.

b) Raporun açıklama kısmına manuel vitesli bir taşıtın hareket ettirici aksamında (gaz, fren, debriyaj pedalı ve vites kolu) özel tertibat yaptırmadan taşıt kullanamayacak durumda olan engelliler için “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir.”, özel tertibat yaptırmadan kullanabilecek durumda olan engelliler için ise “özel tertibatlı araç kullanmasına ihtiyaç yoktur” ibarelerinden biri mutlaka yazılır. Bu iki ibare dışında, “özel tertibatlı araç kullanabilir”, “otomatik vitesli araç kullanabilir”, “otomatik vitesli araç kullanması uygundur” gibi bir zorunluluğu değil, tercihi veya olasılığı ifade eden değerlendirmelere raporda yer verilmez.

Çıkardığım Sonuç: Yazının başında belirttiğim gibi mevcut engelli raporunda raporda yer verilmez denilen ibareler olanların akıbetinin ne olacağı belli değil gibi gözüküyor. (Benimde bu şekilde)
Hüküm açıkça engelli sağlık kurulu raporunda açıklama kısmında 2 ibarenin olması gerektiğini söylüyor. Özel tertibat kullanması gerekir / ihtiyaç yoktur. Yani otomatik vites ile ilgili herhangi bir hükmü engelli sağlık kurulu raporunda görmek istemiyor.
Bu durum ibare karmaşasını ortadan kaldırsa da, eski engelli raporlarının akıbeti ile ilgili sıkıntı yaratacak gibi gözüküyor...

---------------------------------------------------------------------

YEDİNCİ BÖLÜM
Sürücü ve Sürücü Adayları Sağlık Raporları

(2) Sürücü belgesi sınıfları aşağıdaki şekilde gruplandırılmıştır;
a) Birinci grup: M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F sınıfları,
b) İkinci grup: C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G sınıfları.

Sürücü ve sürücü adayları sağlık raporları üçüncü kısım
MADDE 15- (1) Sağlık tesisleri/özel sağlık kuruluşlarında görevli ilgili uzmanchekim/uzman hekimler tarafından doldurulacak kısımdır.
(2) Kutucuklardan sadece bir tanesi işaretlenebilir. Sürücü belgesi sınıfları kesinlikle belirtilmez.
(3) Herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan kişiler için “2. Grup sürücü olur.” kutucuğu işaretlenmelidir. 2’nci gruptaki sınıflar, 1’inci grup sınıfları kapsamaktadır.
(4) 2’nci grup sürücü olmasında engel bulunmayan durumlar dışında sağlık sorunu bulunanlar için “1.Grup sürücü olur.” kutucuğu işaretlenmeli ve kod tablosundan Tabipler Tarafından Kullanılacak Kodlar başlığında uygun kodlar raporda belirtilmelidir.

(5) Uzman hekim/hekimlerce sürücü/sürücü adayının özel tertibatlı araç kullanmasına karar verilmesi halinde hangi sınıf sürücü belgesi alabileceği ve kod tablosunda belirtilen kodlar yazılmadan “Komisyona sevk” kutucuğu işaretlenerek il/ilçe sağlık müdürlüğü bünyesinde kurulan komisyona gönderilir.

Çıkardığım Sonuç: Ehliyet sağlık raporunda bu kutucukların doktorlar tarafından işaretli olması önemli. (Ehliyet gruplaması ile ilgili Yeni bölüm olarak eklendği için ehliyet alacak arkadaşların dikkat etmesini öneririm.)

-------------------------------------------------------------------------------------------

(5) Komisyon otomatik vitesli araçları başkaca hareket ettirici tertibat olmaksızın kullanabilecek kişiler için 10.02 otomatik vites kodunu rapora yazar. Bu durumda komisyonun 10.02 otomatik vites kodundan başka bir özel tertibat kodunu rapora eklemesi zorunlu değildir. Ancak komisyon uygun görmesi halinde bu kişiler için kod tablosunda kısıt kodu belirleyebilir.

Çıkardığım Sonuç: Otomatik vites kullanımı ile ilgili direk yazılması gereken kod belirtilmiş. Ancak benim gibi sadece otomatik vitesli araç kullanacaklar için verilen 78 kodu ile ilgili not düşülmemiş.

----------------------------------------------------------------------------

Sonuç olarak birçok muammalı durumu ortadan kaldıran bu tebliğ, eski sağlık raporlarına sahip kişiler için tekrar sağlık raporu alınması durumunu yaratabilir gibi duruyor. Bu konuda özellikle eski tarihli raporları olan arkadaşların tecrübeleri önemli olacak.

StratoS zannedersem 5 yıl sonra araba değiştirecek olursam bende senin gibi anladım, yeni bir ehliyet sağlık raporu yolu gözükücek gibi.
fakat emekli olduğum için her nekadar alakası olmaması gerektiğini savunsamda yeni alınacak sürücü sağlık raporunun %40 tan düşük olması durumunda emeklilik durumumu etkileyecek olmasından korkuyorum, bakalım 5 yıl sonra görücez yada ilerleyen zamanlarda araç alacak arkadaşlardan tecrübe edinicez. uffff bilemiyomya hep sıkıntı hep sıkıntı ,hep bi rapor hep bi koşuşturmacaya sürükleme ,bizmi engelliyiz yoksa engelli olmayanlarmı engelli anlayamıyorum . Hükümetin yerinde olsam bu raporlama ve hastene işi için sedece engellilere hizmet veren ve bu işlerde tecrübeli olan ve içinde sadece engellilerin çalıştığı (karar ve sorumluluk ve raporlama kısmında) bir birim ünüte yada adı neyse işte böyle bir kurum yapardım.

Bu durum anladığım kadarıyla %90 uzerı ve tertıbatsızlık durumunu kapsamıyor ??

ugir

Yok, özel tertibat engelli ehliyetleri ile ilgili. %90 üzeri raporlarla ilgili bir hüküm yok.

Mehmetyilmaz bu konu burda da karşıma çıktı yine. Ben aldım araç için rapor umarım %44'luk raporumu etkilemez yoksa bi daha uğraş dur almak için alana kadar zaten canım çıktı :rolleyes:

Kotan artık raporun diğerini etkileyip etkilemediğini senden öğrenicez,etkilemez diye düşünüyorum ama bakalım görücez.

Kotan

Evet hocam. Güncel deneyimlerini burada bizimle paylaşırsan çok seviniriz.

Mehmetyilmaz StratoS şuan için eski raporumu kullanıcagım bi kurum yok fakat yakın zamanda ankara il sağlık müdürlüğüne bu konuyu danışmak için gideceğim o zaman paylaşım yaparım bu başlık altında.
Mehmetyilmaz etkilerse büyük sıkıntı olcak orası bi gerçek :)

Şükür engelliler biz platform var arkadaşlar 15 gün önce 200 tl vezneye ödeyip otv saglik kuruluna girdim dilekçeye 2 ay önce aldığım b otomatik vites ehliyetimi ekleyip muane oldum bugün rapor almaya gittim otv indiriminden yararlanır ibaresi ve otomatik vites arac kullanması uygundur ibaresi yazmıyor %43 sürekli ibaresi var bende maliye bunu kabul etmez raporun eksiklerini tamamlamalarini söyledim bende sanami yok yine yönetmenlik mi değişti bu raporla otv indiriminden yararlanma durumum varmi ben yönetmenlik ten bişey anlamadim

Şimdi öncelikle uygundur yazmazı kötü olmuş gerekli yazmalı.uygundur yazan bi raporla arladaşım gitti geri gönderdiler.ikincisi eğer engelli kartınız varsa 200 tl alınmaması lazım. Vergi dairesine gitmeden önce bi arayın raporda yazan ibare dogru mu diye sorun sonra gidin boşuna yorulmayın

Stratos otv indirim raporda çok dosya var aslı gibidir kaseside yok oranı mi tükenmez kalemle yazmışlar yani otv istisnasi dan faydalanir otomatik vites arac kullanmasi uygundur ibaresi de yok bu şekilde raporu sağlık kurulundan teslim almadim benim rahatsızlık sol altexreme kalça çıkık kisalik mevcut isitme cihaz kullanıyorum ehliyetimde kodlar 104.78.10.02 47 şimdi otv ehliyete goremi sekillencek yada otv raporu na maliyenin yazilmasini istediği şey nedir cevaplarsanız sevinirim

Otv indirimi saglik raporlarında maliyenin aradığı şartlarda otv raporu alan varmı yakın zamanda

özel tüketim vergisi sayılı listeuygulama tebliğinde "engellilere, engelli sağlık kurulu raporu verilmesine dair ilgili mevzuatın değişmesihalinde, değişiklik tarihinden önce usulüne uygun olarak düzenlenmiş olan engelli sağlık kurulu raporlarıÖTV istisnası uygulamasında geçerlidir" ibaresi mevcut.

Yanlış anlamadıysam sadece özel tertibat kavramını biraz altını çizmişler.Eski yönergede [FONT=sans-serif] "özel tertibatlı araç kullanması gereklidir." [/FONT] tanımı geçerken yenisinde [FONT=sans-serif]“Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir.” tanımı mevcut.
Ayrıca bu konuyla ilgili daha önce özelge istemiştim.Otomatik vitesli araç kullanır ibareli raporumla araç alacağıma dair olumlu cevap geldi.

[/FONT]
"02.09.2014 tarihinde İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Ve Araştırma Hastanesinde verilen "EngelliSağlık Raporu"nda sol alt ekstremitede geçirmiş olduğum kaza sonrası oluşan rahatsızlığımın tanımı ve ozamanki mevzuata uygun olan "2918 sayılı karayolları kanunun 41. maddesinin 1.fıkrasının (C) bendinedayanılarak hazırlanan ve 26/09/2006 tarih ve 26301 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girensürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartları ve muayenelerine dair yönetmelikte belirtilenhususlara uygun olarak muayenesi yapılmış olup "H sınıfı sürücü olur, otomatik vitesli otomobil kullanır"ibaresi bulunmaktadır.Ayrıca diğer açıklamada "ötv indirimi / H sınıfı sürücü olur.Otomatik vitesli otomobilkullanır" ve "sürekli" ibaresi mevcut. 2018 yılında değişen mevzuatlardan dolayı H sınıfı ehliyetimi engelliB sınıfına çevirip sadece otomatik vites araç kullanır anlamına gelen "78" kodu işlendi. Araç ve ehliyet için için sağlık raporuna ilişkin usul ve esaslarda engelli raporunda sadece "özel tertibatlı araç kullanması gereklidir." veya "özel tertibatlı araçkullanmasına ihtiyaç yoktur" ibarelerinden biri ve engellilik oranı yazılması ve kişinin sürücü belge sınıfıveya özel tertibat kodu kesinlikle yazılmaması gerekiyormuş. Buna rağmen; özel tüketim vergisi sayılı listeuygulama tebliğinde "engellilere, engelli sağlık kurulu raporu verilmesine dair ilgili mevzuatın değişmesihalinde, değişiklik tarihinden önce usulüne uygun olarak düzenlenmiş olan engelli sağlık kurulu raporlarıÖTV istisnası uygulamasında geçerlidir" ibaresi mevcut. Bu durumda sıfır araç alımında ÖTVistisnasından yararlanıp yararlanamayacağım hususunda görüşlerinizi talep etmekteyim."

bu özelgeyi nezaman aldınız acaba? cevap kaç günde geldi?

İnternet üzerinde doldurmuştum.Yaklaşık 10 gün sürdü yanlış hatırlamıyorsam.

Ehliyet raporu alacağım yakınlarda(h sınıfı otomatik vites olan ehliyetim).Aslında bizim ehliyetimiz geçerli değil mi 2020 ye kadar,ama araç alırken sorun çıkıyormuş diye duydum araba firmalarından,eski heyet raporum da geçerli değil mi şimdi???çok sıkıcı ve İzmir e yeni taşındım nerede komisyon var daha onu bile öğrenemedim,hiçbir erde yazmıyor,sadece İzmir de tek yer mi?yaoksa ilçelerde de komisyon var mı?İlginize şimdiden teşekkürler,tebi ki mücadele ruhunuza da ayrıca tebrikler

35tm35

Yukarıda yorumlamıştım. Engelli sağlık kurulu raporunda Otomatik vites ile ilgili bir ibare istenmiyor artık... Dolayısıyla senin için bir sıkıntı yok. Ama tükenmez kalem vb durumu anlamadım. Sen istersen direk vergi dairesi ile görüş gerekirse özelge doldur.
emrah1986

Raporların geçerli olup olmaması değil aslında. Bende otomatik vites yazısı var. Vergi dairesi bu tebliğe atıfta bulunarak raporunuzda otomatik vites ile ilgili bilgi olmayacak şu olacak diyip tekrar hastaneye yönlendirebilir.

Raporunuz geçerli ama eksik diyebilirler...
cos

Bu başlıktaki ilk mesajımda H sınıfı ehliyetlerin geçerliliği ile ilgili maddeyi yorumlamıştım.

İlçelerin bazılarında komisyon komisyon var. İkamet ettiğiniz ilçe Kaymakamlığa gidip bilgi alabilirsiniz.

şim di benim 2008 yılında aldıgın h sınıfı ehliyetim var özel tertibaylı elden kumndalı araç kullanır. ibareli
birde yeni sağlık kurulu raporum var özel tertibatlı araç kullanması uygundur yazıyor. şimdi araç alacağım bayi bu ehliyetle olmaz diyor.
oysa 2021 yılına kadar geçerli değilmi bu ehliyetleri. beni aydınlatın lütfen

ya bunlar ne dangalak adamlar mtv muafiyeti için benim sol alt extremite ile ilgili cerebral palsy raporumda bu ibareler yer almıyor. yani özel tertibat kullanır veya ihtiyaç yoktur vs yazmıyordu. 2 eylül 2019da çıktı ssk göztepeden. Bunu 7 eylülde ümraniye de maliyeye verdim kabul ettiler mtv muafiyeti için. hatta aracımın otomatik vites oldugunun kanıtını istedi rapordan çok. Şimdi burda yeniden şu ibare bu ibare isteniyor. yeni rapor mu çıkaracaz ötv muafiyeti için.

https://www.gib.gov.tr/node/139342

[FONT='inherit']20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen raporlardan; taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirme bulunmayanlar ile â€özel tertibatlı araç kullanabilir, otomatik vitesli araç kullanabilir, otomatik vitesli araç kullanması uygundur gibi bir zorunluluğu değil, tercihi veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeleri içeren raporlara istinaden işlem yapılmaz. Ancak, taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirmeyi içermemekle veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeler içermekle birlikte, raporda yer alan tespit ve açıklamalardan (sağ veya sol kol/bacak uzuv yokluğu veya uzuvların fonksiyonlarını yitirdiği/yerine getirmediği/kullanılamadığı ve benzeri) özel tertibat gerekliliğinin açıkça anlaşılması halinde, bu raporlara istinaden de işlem yapılabilir.

10/08/2019 tarihli resmi gazetede yayımlanan tebliğ bu.Bundan sonra başka bir tebliğ yayınlanmadı ise bu yazıya istinaden olasılık ifadesi olsa bile ortopedik engel açıkca yazıyorsa rapor geçerlidir.Benim anladığım bu.Ama tabii bizim memurlar farklı yorumlayabilir.

5 sene önce muafiyetli aldığım aracı mtv'den düşürmek için vergi dairesine gittiğimde benim sakatlığım için "benim akrabamda da var ona rapor vermediler sana nasıl verdiler" diye yorum bile yapmıştı.Hüküm elinde olsa yapmayacak işlemi o derece.Tatlı tatlı anlatmak gerek dikleşmeden.Maalesef.
[/FONT]

@mustafa-toprak

[FONT='inherit']Diğer taraftan, istisnadan yararlanılabilmesi için ayrıca H sınıfı veya engellilik durumu itibarıyla istisna kapsamındaki taşıtta bulunması gereken özel tertibata/tertibatlara ilişkin ibareleri (kod numarasını/numaralarını) içeren sürücü belgesini haiz olunması şarttır. Ancak, sürücü belgesinde özel tertibat kodlarının bulunması, istisnadan yararlanmak için gerekli olmakla birlikte tek başına yeterli değildir. Engelliliği ile sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanılması gerektiğine dair değerlendirme bulunan engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen engel durumunun ne yönde bir tertibat gerektirdiğinin tespitinde, sürücü belgesinde yer alan özel tertibat kodları dikkate alınır. Bu kodların engellilik sağlık kurulu raporunda tespit edilen engellilik durumu ile uyumlu olması gerekir.[/FONT]

[FONT='inherit']20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen raporlardan; ...[/FONT]

Buna ek olarak aynı tebliğde tereddüt oluşan hallerde hastaneden açıklama istenebileceği belirtiliyor. Bu nedenle eski raporlarda bahsi istenilen yeni ifadeler yer almıyorsa;

1-tertibat gerekliliği açıkça anlaşılan durumlarda istisna uygulanır,
2-tertibat gerekliliği hakkında tereddüt oluşmuşsa hastaneden açıklama istenir,
3-Tertibat gerekliliğinin bulunmadığı kanaatine varılıp, hastaneden açıklama isteme gereği de duyulmazsa vergi dairesi istisnayı uygulamayacaktır.

3.maddede belirtilen durumda ilgilinin üst makama başvurma ve/veya vergi mahkemesinde dava açma hakkı saklıdır. Eğer tertibat gerekliliği açıkça anlaşılmasına rağmen talep keyfe keder reddedilirse ayrıca ilgili memur hakkında suç duyurusu ve tazminat davası açma hakları da mevcuttur.

Özellikle öteden beri engelli sınıfı ehliyeti olup istisna uygulamış tertibatlı veya otomatik vitesli araçlarını kullananlar, istemlerinin vergi dairesince reddi durumunda mahkemeye başvurmaları halinde bu davaları rahatlıkla kazanabilirler. Hatta mahkemeye gerek kalmadan üst birime başvuruları da büyük ihtimalle olumlu sonuçlanacaktır.

yukarıdaki "tertibat gerekliliği" ibaresini "otomatik vites gerekliliği" (yani düz vites aracı tertibatsız kullanamamak) olarak da anlayabilirsiniz.

Hüseyin bey size bir soru sormak istiyorum. ben otomatik vites(sol alt extremiteden) aracımı 2 yaklaşık 2 yıl önce aldım. şimdi çoğu arkadaştan özelge isteniyor. ben aracı aldığım rapor ile özelge istesem olumsuz gelir ise aldığım aracı etkilermi?

Hüseyin İlik

Vallaha günün en güzel haberini verdiniz. Ben özelge ile ÖTV'siz araç aldım, 1 yıl oldu. Engelli raporumda "Otomatik Vites Araç Kullanması Uygundur" yazıyor birde, Raporun kullanım amacında, "ÖTV" ve "Özel Tertibatlı Araç Kullanabilir" ifadesi de var.

Ama şu otomatik vites ibaresinden dolayı tekrar rapor isterler mi diye düşünmüştüm ki söyledikleriniz iyi geldi.

Çok teşekkürler.

Otv raporunu teslim alcam birazdan eksikler vardı geçen raporda inş duzeltmislerdir

Otv raporunda oran %43 sürekli isitme ve ortapedi altexreme otv muafiyeti yada otomatik ozeltertibat açıklaması yapılmamış ehliyet kodlari 78 10.02.47.102 otv saglik raporum isitme ortapedi bu şekilde otvden yararlanmak mümkün gibi arkadaslar

@StratoS

Rica ederim yardımcı olduysa ne mutlu.

@gestapooo

Özelge istemenizin sebebi nedir? Daha önce alınan araçlarla ilgili olarak vergi dairesinde nasıl bir tereddüt olmuş olabilir? Kaldı ki tereddütlü gördüğü hususları özelge makamına kendisi de sorabilir. Sizin istemenize gerek yok. Hatta sizin talebinizi özelge istemenin koşulları oluşmadığı gerekesi ile red bile edebilir.

Öncelikle meraba rapor otv raporunu aldım rapor veriliş sebebi 2022 yaziyo %43 sürekli ortapedi 18 isitme %30 tertibat açıklaması yok ama ehliyet sağlık raporuna uyumlu bunla arac alabilirmiyim vergi dairesine gidiyorum inşallah sıkıntı cikarmazlar

arkadaşlar, ben ehliyet almadan önce bu raporu aldım
her iki alt esktremitte polio sekeli
her iki üst " sağlam
özel tertibatlı araç kullanması uygundur.
raporun arka yüzünde, B grup sürücü olur. Araç uyarlama kodları 10.02,32.01, 78, 102 yazılı. Bu raporu ben .2017 yılında aldım, ehliyetimide 2018 yılında aldım.
Araç almak için başka rapor istemediler, bu raporumla aracımı ÖTV siz eylül-2019 ayının başında aldım. bu rapordan hariç engelli olduğuma dair "engelli kimlik" için aldığım raporu istediler. Yani ayrıca ötv için rapor istemiyorlar.

Otv raporumü otv taşıtlar dairebaskanligina gosterdim arkadaşlar ortapedik açıklama isteniyor söyledi memur raporu bu haliyle kabul etmiyor örnek benim ayak kisaligi var rapor açıklama kismina mevcut kisalik onun devamına debriyaj kullananama gibi durumada otomatik vites kullanması gereklidir kısmının yazılması lazım deniyor

Üst Alt