Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli statüsünde öğretmenim. Görevden uzaklaştırıldım. Emekli olamıyorum..?

mahashaman

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Selamlar.

%54 Sürekli ibareli Ortopedik ve işitme engelliyim.

1998 Yılında öğretmen olarak atanarak göreve başladım. Öğretmen olabilmek için rapor istediler. Aldığım raporda üzerinde herhangi bir derece yazmıyor sadece engeline uygun il ve ilçe merkezlerinde öğretmen olur yazıyordu. Atanmam gerçekleştiği halde 3 ay kararnamem gelmedi. 3 ay sonra Ankara'ya MEB'e çağrıldım. Orada 6 doktordan oluşan bir Sağlık Kuruluna göründüm. Bir hafta sonra "Ortopedik ve İşitme Engelli" ibareli kararnamem gelerek göreve başlamıştım. Kararnamemde de Öğretmenlerin özlüklerini görüntülediği e-devlet sitesi olan Mebbis'de atama çeşidi olarak "ENGELLİ PERSONEL İSTİHDAMINA YÖNELİK ATAMA" yazıyor. Fakat belirttiğim gibi aldığım işe giriş raporunda herhangi bir derece yazmıyor. Ankara'daki sağlık kurulunun nasıl bir rapor düzenlediğini bilmiyorum.

1 Eylül 2016 tarihine kadar toplamda 18 yıl 4 ay Öğretmen olarak görev yaptım ve primim yattı. 22 temmuzda açığa alındım. (sebebinin Herhangi bir bildirim yapılmadığı için 7 ay üyesi bulunduğum sendika olduğunu düşünüyorum). Açığa alındıktan sonra emeklilik dilekçesi verdim 5434 ve 5510'a dayanarak. Fakat bu reddedildi. Açığa alınanlar emekli olamaz yazılmış. Ben buna itiraz ettim ve yasal dayanak sordum. Bu dilekçeme bir cevap alamadan 1 Eylül 2016 KHK'sı ile memuriyetten ihraç edildim. (İhraç ile ilgii yasal haklarımı kullanarak çeşitli davalar açtım)

İhraçtan sonra da Emeklilik Dilekçesini SGK Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığına gönderdim. Bu hafta ret cevabı geldi ve cevabı anlamakta güçlük çektim.

Cevabı yazıda 15 Yıl fiilen çalışıp 61 yaşını doldurduktan sonra emekli aylığı bağlanır yazıyordu. Bu her açıdan saçma cevaba yasal dayanak olarak 5434 39 j ve 5510 geçici 4. maddeyi göstermiş fakat iki maddeye de bizzat o maddede geçmediği halde "halen çalışıyor olmak" ibaresini eklemiş

Şimdi Benim %54 sürekli raporum ve 18 yıl 4 ay fiili memuriyetimden kaynaklı yatırılmış primim var ama emekli olamıyorum bana yaşını bekle yazılıyor.

Buna karşı ne yapılabilir. Çok teşekkür ederim.

Engelli memur sure olarak emekliliği hakettiyse görevde olmak şartmı. Bilen arkadaşlar cevap verirse öğrenmiş oluruz.

Selamün aleyküm, bürokratın ismi yazmışsın, bence böyle bir tavırla asla hareket etme, belli ki sinirlisin. bu sadece sana zarar verir.
Sorunun çözümünü bulmana da engel olur. Buraya yazdıklarını görürler ve başın iyice sıkıntıya girer. Buraya yazdıkların havaya gitmiyor.
Farkında olmadan yapılmış yanlışlıklar vs olabilir. Sorunun çözümü içini uğraşacaksın. Uzman bir sosyal güvenlik uzmanı bul, avukatlık büroları var, mektup at sor, danış, bilgi topla.
Çözüm mutlaka vardır. Zırt diye bir yerlere dava açmaya kalkışma bence.
Gıcık kaparlar.
Derdini güzel dille anlat, birilerini karalama, karalarsan neden sana yardımcı olsunlar ki.
Çektiğin acıyı anlat bence.
Bir sürü seçeneğin var, televizyona bile çıkabilirsin. İşin aslını öğrenmeden davalar açmışsın. Önce işin aslını araştırıp öğrenmen lazımdı. Güzel bir insani dille derdini anlatıp çareni bulabilirsin.
Tabi sendika yoluyla ne hatalar yaptın bilmiyorum, sendikalı diye açığa alınmıyor insanlar.
Umarım bana ters şeyler yazmazsın kardeş.
Sendikada hükümet aleyhine propagandalar, eleştiriler yaptığını düşünüyorum, moralman da kötü durumda olduğun açık. Denk geldi sana yazdım, kafanı topla ve o öfkeni yen ve at. Çözüm için uğraş.
Moralini bozma. Dua et. Yüreğindeki iyilikle mücadele edersen seni kimse yenemez. Sorunu çözecek yol ya da yollar bulursun.
Allah yardımcın olsun kardeş.

Emeklilik dolmuşsa ve vergi indirim belgen varsa sorun olmaması lazım. Hatta dolmamışsa bile dışardan prim yatırılarak emekli olabileceğini düşünüyorum. Zaten vergi indirim belgesi halen çalışıyorken alınıyor. Engelli kadrosundaysan zaten vergi indirimin var demektir. Bunlar benim düşüncelerim.

mahashaman

"Emekli etmiyoruz fetö şu kapsamında atılanları" demeleri de haksızlık ama en azından kendi içinde bir mantığı/dayanağı var. Ama "yaşı bekleyeceksin" denmesinin mantığı da hukuki dayanağı da yok.
Ben olsam üşenmez, Ankara'ya giderek durumu anlamaya çalışırdım. fetö kapsamında bir işlem değilse, emekliliğinizi onaylamaları lazım.

İhraç edilmem her ne kadar bana göre tamamen hukuk dışı ise de en azından çıkarılmış bir KHK'ya dayanıyor. Bunun için her yere dava açtım o ayrı bir konu. Ama emekli başvurum "15 yıl prim ödemeniz ve 61 yaşını doldurmanız halinde emekli olabilirsiniz" gibi saçma bir cümleyle reddedilmesi hiçbir kanuna dayanmıyor.

Emeklilik ile hakkımdaki idari davanın hiçbir alakası olmadığını düşünüyorum. "Şunlara emeklilik yok" diye bir KHK çıkarılırsa (onla suçlandığım için) ona razı olup dava açarım ama ortada böyle bir şey de yok. Başbakan ve Bakan ihraç edilenlerin emekli olabileceklerini söylüyor ama "işgüzar" bürokratlar vazife çıkarıyorlar kendilerine anladığım kadarıyla.

Kanundan anladığım kadarıyla %54 Sürekli Raporu olan birisi başka hiçbir şart aranmaksızın 16 yılda emekli olabiliyor. Bu konuda yanlışmıyım?

Benim durumumda "Engelli Personel İstihdamına Yönelik Atama" ile atandığım Mebbis'de yazıyor. Ama elimde işe başlarken alınmış bir %40 raporu yok. Özlük Dosyamda var mı diye il Meb'e başvurdum. Veremeyiz dediler. Dilekçe yazdım. 1 ay içinde cevap gelmez ise ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacağım.

"Engelli Personel İstihdamına Yönelik Atama" nedir? %40 ve üstü raporu olanlar için midir? Böyle atanan memur 15 senede emekli olması gerekmez mi?

Vergi inidirim başvurunuz var mı?

mahashaman

5510 geçici 4. maddeye göre 5400 gün hizmet süresi ile erken Yaşlılık emekliliği hakkınız var. Aksi bir uygulama olursa mutlaka davalarınızı açın. Bugün olumlu sonuçlanmasa da devran döner ve hukuki hakkınızı yasal faizleriyle birlikte alırsınız.

OturanBoğa

4-5 sene önce Vergi indiriminden faydalanmaya başladım. Onda bir sıkıntı yok.

Hiç gerekmediği halde Raporun Orjinalini istediler. Niçin hiç gerekmediği halde diyorum? Engelli Statüsünde atanan bir memur için 15 yıl hizmet süresini doldurması yetiyor diye biliyorum.

Raporu gönderdim 2 haftadır bir cevap gelmedi. OHAL nedeniyle 1 aylık cevap verme zorunluluğu kalktığı için elimden şimdilik birşey gelmiyor.

Eğer herhangi bir red gelirse bana gönderilen yazılarda geçen isimlerin bizzat şahsına da görevi kötüye kullanma iddiasıyla tazminat davası açmayı düşünüyorum. Bugün olmasada yarın açarım. Çünkü hiçbir yasal dayanakları olmadan keyfi bir hareket içindeler.

1.5 ay oldu hala cevap bekliyorum. 4.5 aydır işsizim ve iş bulamıyorum. BİMER'e yazdım ve KGEDB cevaplamış. Raporunuz Sağlık Kurulu tarafından inceleniyor diye.. Ben Engelli Statüsünde işe girdim. 18 yıl çalıştım. 6000 küsür gün hizmetim var. Sağlık raporuna bile gerek yok beni emekli etmeleri için ama hala süründürme çabasındalar. Yazık.

Normal emeklilikleri bile ohal den dolayı süresiz olarak incelenebiliyor. Durumdan vazife çıkarmak isteyen kurum amirleri vatandaşı süründürüyor. Bir de ohali kendimiz için ilan ettik demişlerdi. Demek ki vatandaşa eziyet çektirmek içinmiş.

İlk emeklilik dilekçemi vereli 6 ay geçti. Son %54 sürekli ibareli raporun orjinalini göndereli 2 ayı geçti. Hala emekli olmadım. FETÖ suçlamasıyla Tutuklu olanlardan birçok emekli olan var. Eğer mesele FETÖ suçlaması ise (çünkü o uyduruk bahane ile işten atıldım) bu kimseler nasıl emekli edildi ve ben hala neden emekli edilmedim? Yapabileceğim neler olabilir tavsiyeniz nedir. Beklemek karın doyurmuyor.

KHK ile meslekten ihraç edilen kamu görevlilerinden emekliye ayrılanı görmedim. Dolayısıyla size verilen cevap sadece çaresizlikten. Böyle bir yasal dayanak yok. Sapla samanın çok karıştırıldığı bir zamandayız.

Çoban1966

Sadece çevremde 10'dan fazla kişi var.. Hatta halen tutuklu olanlar da emekli olmuş olanlar da var.. Sıkıntı nerede anlamadım

benim bildigim emekli sandıgından emekli olmak için pirim ve yıl şartı tutsa dahi çalışıyor olmak lazım örnek bir arkadaş vardı burda oda pirim ve yıl şartı tuttugu halde istifa etmiş sonradan emeklilik başvurusunda bulunmuş istifa ettigi için emekliligi kabul olmamış oda ssk ya geçmiş ssk dan emekli olmuş statü degiştirmiş ancak öyle olabiliyor yani çalışıyor olmak şart

Adam ssk ye geçtiği zaman 3,5 yıl prim yatırması gerekmez mi.

murat220

son 2520 primin fazlası hangi statüde ise emeklilik de o statüde gerçekleşir.

Malulen emeklilikte ise en son çalışılan statü neyse, emeklilik de o statüde olur.

SGK kuruma gönderdiği yazıda maluliyet oranını %54'den %47'ye düşürmüş. Kanuna göre tek taraf polio sekeli (iki kandeletle yürür) %40, tek kulak tam işitme kaybı %20. Balthazar metodu ile hesaplandığında %54 oluyor. Hangi düşünce ile %47'ye düşürüldü bilmiyorum.

Buna göre 6480 gün prim ödenmişse emekli olur denmiş. Benim fazla gün olarak. Fakat sgk ile birlikte fazla. 96-98 arası sgk var. Şimdi kanuna göre %47'ye düşürüldüğü, tek başına emekli sandığı emekli olmaya yetmediği ve ihraç edildiğim için emekli ikramiyesi ödenmeyecek. Bildiğim kadarıyla %54'de kalsaydı ödenmesi gerekiyordu.
Şimdi ne yapacağımı bilmiyorum. Tavsiyeleriniz nedir

mahashaman

Siz 1 ekim 2008'den önce engelli statüsünde çalışan bir öğretmensiniz. Bu da sizi 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesine tabi kılar:

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında engelli olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan engelli olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır.​

Ben mi bir şeyleri kaçırıyorum yoksa size verilen yanıt mı saçma anlamadım!?

bende kaçırıyorum 15 yıl demişti sgk 61 yaş demişti çalışmadıgınız için ihraç edildiginiz için emekli olamıyordunuz çünkü emekli sandıgı çalışıyor olma şartı arıyor bu nasıl oldu anlamadım cevabınız çelişkili açık ve net yazarmısınız iyi olur yoksa bizmi yanılıyoruz

SGK'nın ilk gönderdiği cevap yani 15 yıl 61 yaş meselesi herhaliyle saçma idi onu tartışmaya gerek bile yok. Kanunun hiçbir yerinde emekli olmak için çalışıyor olmak diye bir şey görmedim. Eğer gördüğünüz bir kanun maddesi varsa buraya yazabilirseniz sevinirim. Şimdi çalışmayan ama günü dolmuş insanlar emekli edilmeyecek mi?
Bana gelen yazı 5510'u alarak 6480 günü doldurmuşsa emekli olmasında bir sakınca yoktur demiş.
Yanıldığınız nokta nedir ?
@paranoya

Geçici 4. Madde'nin devamında şöyle diyor:
Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır​

Bunu baz alarak 6480 Gün prim ödenmeyi esas almışlar. Gerçi ben Engelli Statüsünde atandım. Onu niçin hiç kayda geçmiyorlar anlamış değilim. Burda amaç Emekli İkramiyesini vermemek için bahane uydurmak gibi geliyor. Başıma gelen onca haksızlıktan sonra bu şekilde düşünmem normal gibi geliyor bana.. Bağışlayın.
@OturanBoğa

mahashaman

Sizin aktardığınız, geçici 4. maddenin devamı sizi ilgilendirmiyor ki. Siz engelli statüsünde çalışansınız. Dolayısıyla benim aktardığım fıkraya tabisiniz. Bence bunu iddia eden bir dilekçe ile gereğini talep etmelisiniz

ilk mesajında farklı sonraki mesajın farklı 61 yaş meselesi demiş sonrasında 6480 emekli olur demişsiniz olayı tam net yazarmısın süreci

OturanBoğa

Her dilekçemde zaten bunu özellikle belirttim.. Ben "Engelli Personel İstihdamına Yönelik Atama" ile atandım dedim. Her türlü Resmi Bilgilerde bu yazıyor dedim. Ama Adamlar anlaşılmaz bir şekilde Raporu ön plana çıkarıyor. Üstelik yine anlamsız bir şekilde raporun derecesini düşürüyor.

Şimdi yeni bir rapor mu almalıyım yoksa tekrar nasıl atandığımı bildiren bir başvuru ile mi başvurmalıyım.. yada bu son SGK yazısı ile mi emeklilik başvurusu yapmalıyım?

61 yaş meselesini ben demiyorum.. Bu garip 15 yıl 61 yaş meselesini SGK diyor. Neye dayanıyor o da belli değil.

Kardeş gecmişte sigortali calisman varsa aciktan (ihrac) emeklilikte zaten ikramiye vermiyorlar. Ancak mahkemeye verebilirsin. İhrac bir cok arkadas bu durumdan muzdarip ve mahkemeyle isi cozmeye calisiyorlar. 36 yillik hizmeti olan bir aradas 3 aylik ssk kaydindan dolayi ikramiye alamadi. Kolay gelsin.

Evet 1-2 aylık ssk kaydı olduğu için ikramiye alamadı insanlar. İkramiyeyi artık sonra halletme peşindeyim. 7 aydır evime tek kuruş girmedi. Temmuz 2016'da emeklilik başvurusu yaptım. Son gelen "emekli olabilirsiniz" yazısını ilgi tutup tekrar SGK'ya emeklilik başvurusunda bulunmam gerekiyormuş. Bu 5. Başvurum olacak.

mahashaman
Siz atama özlük dosyanızda engelli statüsüyle işe alındığınıza dair atama kararnameniz ve o ara yüzde 40 ve üzeri almış olduğunuz raporunuzu da dilekçenize ekleyerek ona göre kamu görevlileri emeklilik daire başkanlığına başvurun sizi tekrar son yada ilk raporlarınızla birlikte kurula soksunlar.
Ama asla bu arada başka işte çalışmayın. ssk yada bağkur kaydınız asla olmasın çünkü engelli emekliliğinde bu sonradan da olsa baştan da olsa, ki sizin başlangıçta var, çalışıyor olmak şart. Yani uygulama yıllardır bu yönde..
süreç biraz uzamış ama sizin hakkınız 5400 gün 15 yıl ile emeklilik. 5510 geçici 4 .madde.
sonradan engelli olmuşsunuz gibi size cevap gelmiş 18 yıl hizmet aranmış. Eğer 18 yıl hizmetiniz varsa uğraşmıyayım diyorsanız o belgeyle birlikte başvurun emekliliğe. Yok eğer 18 yıl hizmet yoksa 15 yıla tabi olduğunuzu dediğim evraklarla ispatlayıp tekrar başvurun.

Son çalışılan kurum ssk yada bağkur olarak gözükmesin. Buna dikkat edin. İkramiye verilmemesi mümkün değil. Böyle bir uygulama varsa yargıdan döner. Öncelikli olarak emekli edilmeye bakın, sonra ikramiye olayını çözersiniz.

Anlayamadığım emekliliğini dolduran engelli, ihraç olursa emekli olamıyor mu. Bu engellilere aba altından sopa göstermek olur ki emekliliğini dolduran tüm engellilere emekli olun demeye getirmektedirler. (Emeklilikte çalışıyor olma şartını koşanlar oluyormuş) Sonuçta bu dönemde hiçbir suçunuz da yoksa adınız kararnameye girdi mi işiniz çok zor.

emeklilik başvurunuzda olumlu bir sonuç var mı?

son bişeyi merak ettim senin emeklilik başvurun malulen emeklilik mi yoksa engelli emekliligi miydi

Üst Alt