Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli statüsünde sürücü belgesi nasıl alınır?

anonims

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba, bu aralar aklımdaki sorulara yanıt almak için açtığım üçüncü konu olacak;

- H sürücü belgesi almak için sınava girmem gerekli mi? (Bazı yerlerde okuduklarıma göre, kimisi sınav gerekli diyor, kimisi hastane raporu yeterli diyor)

- Arabam olmadığı halde, H sürücü belgesini yine de alabilir miyim? (İleride ehliyeti almak için uğraşmak istemiyorum hazır vaktim var iken almak istiyorum bu şekilde alabilir miyim?)

- H sürücü belgesine sahip kişiler hangi araçları kullanabilirler ?

Aydınlatırsanız çok sevinirim, yardımlarınız için teşekkürler.

anonims

h sınıfı sürücü belgesi kalktı.
engelli ehliyeti artık yok.
ortapedik engelli iseniz araç kullanımı için gerekli, raporunuzda yazan kodlar mevcut ehliyetiniz varsa ona işleniyor. ayrıca tekrar sınava girmenize gerek yok. raporunuzla emniyete başvurmalısınız.

ozgurmeric74 "raporunuzda yazan kodlar" derken ne demek istediniz tam anlayamadım.. Ehliyetim hiç yok sıfırdan almak için sınava girmem lazımmı ? Bir de bunun için araç almam lazımmı? Araç almadan yapabilirmiyim bu işlemi?

Engeliniz ortopedikse araç alımı ve ehliyet için yazar bu kodlar.sizin engeliniz nedir? Kaç oran aldınız?
Ehliyet için araç almanıza gerek yok.tabiikide ilk ehliyetinizde kursa gidip sınava gireceksiniz.ben mevcut ehliyetiniz varsa diye yazdım.

Yukarıda yazdıklarım ortopedik engelliler içindir.

anonims
H sınıfı sürücü belgesi artık yok. Hepsi B sınıfı olarak değerlendiriliyor.

İlk olarak aile hekimliğine başvurup, sonrasında sevkle il sağlık müd. heyetinden rapor almanız gerekiyor.

Bu heyetin verdiği raporun üzerinde hangi tür araçları kullanabileceğinize dair kodlar yer alıyor.

Sonrasında sürücü kursuna kayıt yaptırarak, önce yazılı sınavdan geçmeniz, sonra da size uygun bir araçla direksiyon sınavından geçmeniz gerekiyor.

Ehliyet almak için aracınız olması gerekmiyor, zaten öncelikle ehliyet almadan araç almanız da mümkün değil kendiniz kullanacağınızda.

@KKELEBEKK İlk olarak aile hekimliğine başvurup, sonrasında sevkle il sağlık müd. heyetinden rapor almanız gerekiyor.? Burada tam olarak ne demek istediniz ?

şuanda raporum yenilenmiş bir şekilde yüzdesi %75 ortopedi engelim bulunmaktadır. Skolyozda dahil. Bu rapor yeterli olmaz mı ? yoksa ehliyet için ayrı bir kontrolden daha mı geçmemiz lazım :/

anonims bahsettiğiniz şey araç alımında kullanılacak olan rapor. Ehliyet için işleyiş farklı.

@KKELEBEKK Hayır araç almak istemiyorum, sadece şuan boş vaktim olduğundan bunu değerlendirip sadece ehliyetimi almak istiyorum. Ehliyete başvurmak için il sağlık müdürlüğüne başvurmam gerekli mi yine? Yoksa direk ehliyet sınavına engelli raporum ile girebilirmiyim?

Birde sınav içeriği hakkında bilgileriniz var mı?

@anonims
Sürücü kursuna kayıt yaptırdığınızda size sınav tarihleri hakkında bilgi ve eğitim veriyorlar.

Yazılı sınav motor, ilkyardım ve trafiği kapsıyor, toplamda 50 soru olmak üzere.

En az 70 puan almak gerekiyor, yani 35 soruyu doğru yapmak gerekiyor.

Yazılı sınavı geçerseniz, direksiyon sınav tarihini belirtiyorlar ve sınav güzergahında sürücü kursunda bulunan size uygun bir araçla katılıp, geçmeniz gerekiyor.

@KKELEBEKK Sınav bilgilendirmesi için teşekkürler. Peki "sadece ehliyet sınavına" girmem için sağlık raporum yeterli olur mu? Yoksa il sağlık müdürlüklerine yeniden başvurmam gerekir mi?

@KKELEBEKK Peki "sadece ehliyet sınavına" girmem için sağlık raporum yeterli olur mu? Yoksa il sağlık müdürlüklerine yeniden başvurmam gerekir mi? (Soruyu tekrardan hatırlatayım dedim benim için önemlide)

Yukarıda arkadaşlar anlatmışlar ben yine de anlamadığınız yerleri açayım. Var olan %75'lik raporunuz sizin engelli raporunuz, bu rapor sürücü olup olmayacağınızı teyit etmez. Her engelli sürücü olmayabilir. Örneğin; boyun hareketleriniz kısıtlı ise ya da kontrolünü sağlayamıyorsanız sürücü olamazsınız. Veya 2 kolunuz yoksa ya da ikisininde kontrolünü sağlayamıyorsanız sürücü olamazsınız. Bu örnekler gibi bazı kriterler var sürücü olabilmek için. Sizin sürücü olup olamayacağınızı yetkili sağlık kuruluşları sizi muayene ederek rapor verecekler. (Sürücü olur raporu) Sonrasında yukarıda Kelebek'in anlattığı prosedürleri yapacaksınız. (Sürücü kursuna gitmek vs.)

aile hekimliği - il sağlık müd. heyet raporu - sürücü kursu

bu ehliyet için gerekli

___

engelinizi ve ortopedik engele bağlı olarak nasıl araç kullanacağınızı belirten, oranın bulunduğu sağlık kurulu raporu da ehliyet sonrası araç alımı için kullanılır.

@anonims ne kadar sorsanız da alacağınız yanıt bundan farklı olmaz zaten.

KKELEBEKK

Aile hekiminden sonra uzman hekime görünmek gerekmiyor mu ? gerekli hallerde yani uzman tabip gerektirmeyen durumlarda aile hekimi raporu hazırlayıp il sağlık komisyonuna mı yönlendiriyor ?

Schizophrenia

Aile hekimi ile bağlamak şart değil.Şu da olur:

yeni ehliyet için: uzman hekim -> il sağlık komisyonu -> sürücü kursu -> emniyet

ehliyet değişimi için: uzman hekim -> il sağlık komisyonu -> emniyet

OturanBoğa

Bülent Bey ortalıkta bilgi kirliliği haddinden fazla... Dün yine bi yerde okudum aile hekimi gerekli görürse raporu yazar doprudan il sağlık komisyonuna sevkine karar verir. Benim amacım ise uzman hekime görünmeden yani hastane için günlerce randevu beklemeden il sağlık komisyonuna gitmek açıkcası.

Umarım açıklayıcı ollmuştur

merhaba arkadaşım,

ehliyet alımı için yani şoför olabilir için öncelikle tam teşeküllü bir devlet hastanesinde randevu alarak heyet raporu alman gerekir.

Sonra il sağlık müdr de komisyona gireceksin buda neden hangi tip yani engeline göre hangi aparatlı araç kullanabilirsin. beirlenir.

eğer bu komisyon seni araç kullanamaz görürse ilk aldığın devlet hastanesindeki şoför olabilir raporunu bile iptal edebiliyorlar. ellerindeböyle birimkan var. ne yazıkki.

Schizophrenia

Merhabalar.sol bacakta lenfödemim var.konisyon kararıyla 10.02 kodlu engelli b ehliyeti aldım.ötv siz araç alabilmek için bu ehliyetimi kullanabilirmiyim yoksa tekrardan aynı raporu almam gerekecek mi. Yada ne yapacağım.yol gösteren olursa çok memnun olurum

İlkayyy
Uygun kodlu sürücü belgeniz varsa yeniden sürücü olur raporu gerekmez.
Ancak ÖTV siz araç alımı için bu sadece ehliyet şartıdır, bir de sağlık kurulu raporu şartı vardır.
Sağlık kurulu raporu vermeye yetkili bir devlet hastanesinden tertibat gerektiren engelinizin açık tanısını, otomatik vitesli/özel tertibatlı araç kullanır ibaresini ve engel oranı içeren engelli sağlık kurulu raporu almalısınız.
Bir de bazı vergi daireleri 10.02 kodunun, otomatik vitesli araçla eğitim alan sağlıklı kişilere de verilebileceği savıyla hareket edip otomatik vites için mutlaka 78 sadece otomatik vitesli araç kullanabilir kodunu istemekteler.

Şöyle diyim. 104 78 10.02 kodlu ehliyetim var.sanırım vergi dairesinden sorun olmaz.ehliyeti alırken aldığım rapor gibi alıcam diğmi raporu.sağlık ocağı,devlet hastanesi,komisyon vs..
Olacak inşallah

İlkayyy
Hayır onu ehliyet raporu gibi almıyorsunuz.
Sağşlık kurulu raporu vermeye yetkili bir hastaneye direkt engelli sağlık kurulu raporu için başvuracaksınız. ÖTV muafiyeti için olduğunu belirtin, yukarıda saydığım özelliklerin raporda bulunması konusunda dikkat edin.

Zaten engelli sağlık kurulu raporu olup ehliyeti normal olan değiştirmek için ne yapmalı?

login
ÖTV muafiyetli araç almaya uygun B engelliye çevirmek için mi ?

[FONT=sans-serif]Ehliyet için aile hekiminden başlamalısınız.[/FONT]
[FONT=sans-serif]Sonra onun sevk edeceği uzman hekim ya da hekimler, sonra il/ilçe sağlık müdürlüğü komisyonu, en son nüfus müdürlüğü. [/FONT]
[FONT=sans-serif]Ehliyetinizde gerekli kısıtlama ve tertibat kodları yer almalı.[/FONT]

Ufukalp

Hayır ötv muafiyetli değil.Normal ehliyeti işitme cihazı ile şekline çevirmek için.

login
Aynı şekilde aile hekimine gidiyorsunuz, sizi KBB uzmanına sevk ediyor.
KBB uzmanı raporunuza
02- İşitme desteği/iletişim desteği
102- Ambülans, ticari araç veya resmi araç kullanamaz
Kodlarını işler.
Aklıselim bir uzman bu aşamada bırakır, raporla nüfus müdürlüğüne gidilip ehliyet alınır.
Ama öyle doktorlar görüyoruz ki, bunlardan sonra bir de il/ilçe sağlık müdürlüğü komisyonuna sevk ediyorlar. Nasıl bir tertibat hayal ediyorlarsa artık..!
Komisyon da eline düştün ya başlıyor yazmaya;
42.01- Arka görüş için uyarlanmış cihaz.
42.03- Yan görüş sağlayan ek iç cihaz
42.05- Kör nokta görüntüleme cihazı vs.
Evet bunların yazıldığı işitme engelli ehliyeti gördüm malesef.
Ya hu bu adam sadece işitmiyor, görüş açısı gayet sağlıklı, bu kodlar neyin nesi ?
İşin konik tarafı yukarıda 42 ile başlayan kodlar boynunu çevirme sorunu yaşayanlar için uyarlanmış kodlar.
Allah hepimize sabır versin.
Benim de işitme kaybım var. Ehliyetimi henüz değiştirmedim, sırf bunlardan çekindiğim için.
İşitme cihazı kullanmıyorum, şu andaki ehliyetim de normal B, H sınıfına gerek görülmemişti, sadece ticari araç kullanamaz şerhi var.

Ufukalp

Ben sağlık raporundan önce değiştirmiştim ehliyeti.Değistirmesem de olur ancak olası bir kaza durumunda ne olur bilemiyorum.Haklıyken haksız duruma düşmek var.

@login

Allah korusun tabi de, kazaya gerek yok.

Rutin bir çevirmede bile işitme cihazınızı gören polis , ehliyetinize el koyup "yarın sabah trafik şubeye gel hastaneye sevk al" diyebilir. Ben tamamen normal olarak B sınıfı alabiliyorken olabilecek sıkıntıları göz önüne alıp kurs doktorundan geçtiğim halde hastaneye sevk ettirmiştim kendimi. O zamanlar normal ehliyet için kurs doktoru raporu yeterli oluyordu.

Hastane raporundan sonra yine normal "B" sınıfı verildi, ama sadece"ticari araç kullanamaz" şerhi işlendi.
En azından işitmemle ilgili bir sorun dile getirilirse polise o şerhi gösterip ehliyetin zaten işitme sorunum göz önüne alınarak verildiğini belirtebilirim. Hatta yıllar önce İstanbul'da bir kez de oldu bu.

Çevirmede konuşurken şüphelenen polis eliyle ağzını kapatarak aklınca işitmemi test etmeye kalktı.
Araçtan indim.

--Memur bey ne yapmaya çalıştığınızı anladım, haklısınız görevinizi yapıyorsunuz, ama elinizdeki ehliyetin altındaki yazıyı okur musunuz" dedim.

Baktı, "ticari araç kullanamaz" şerhini görünce özür dileyip ehliyetimi geri verdi. Sizinle aynı durumda olan biri olarak, eğer trafikte faal iseniz o ehliyetle sorun yaşayacağınızı hatırlatmak isterim.

Ufukalp

Cihaz kullanmıyorum.Ağır bir kaybım yok.Ticari araçta kullanmıyorum.Sadece sağlık kurulu raporum var.Cevirmelerde sorun olur mu bilmiyorum ama gözlük kullanıp da ehliyeti normal olan çok tanıdığım var.Şimdiye kadar da bir sorun yaşayan duymadım.

Üst Alt