@ASLI01
Yetim Aylığı Alanların Çalışması
4/c (Emekli Sandığı) kapsamında emekliliğe tabi göreve giren yani çalışmaya başlayan kız veya erkek çocuğun yetim aylığı göreve girdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren kesilir. Dolayısıyla 4/c kapsamında çalışan kız veya erkek çocuğu yetim aylığı alamaz. Bu kapsamdaki çalışmasına son verenlerin talep etmeleri halinde aylıkları yeniden bağlanır. Ancak, harp okulu öğrencileri, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisinde lisans öğrenimi gören öğrenciler, Polis Akademisinde öğrenim görmekte olan öğrenciler iştirakçi/4 c kapsamında sigortalı sayılsalar bile yetim aylıkları kesilmez.
4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) kapsamında çalışmaya başlayanların yetim aylıkları ve görev/temsil tazminatları ise kesilmez. Ancak kamu kurumlarında 4/a kapsamında çalışmaya başlayanların görev/temsil tazminatı kesilir.
Ayrıca çalışmaya başlayanların hangi sigorta kapsamında çalıştığına bakılmaksızın ek 81 inci ek 84 üncü maddeler kapsamında yapılan ek/ilave ödemeleri, çalışmaya başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren kesilir.
-------Bu benim görüşüm:Yetim aylığının mantığı nedir ölenin geride kalan dul ve yetimlerine yardım değil mi , eğer dul ve yetim çalışabiliyorsa kendi parasını da kazanıyorsa NEDEN yetim maaşı alır ? bunda 4A-B-C ayrımı da olmamalı ----hiçbiri almamalı.....ÇALIŞIYORSANIZ ELİNİZ AYAĞINIZ TUTUYORSA NEDEN YETİM AYLIĞI BAĞLANIR? BENCE MUHTAÇ OLUP HAK EDEN DAHA FAZLA KİŞİ , ENGELLİ VAR, HİÇBİR GELİRİ OLMAYAN YAŞLILAR VAR ....BU DA YASALARIN TUHAF AÇIKLARI.
@Mmd,
GERİ DE KALAN PARAYA MUHTAÇ OLAN BEKAR KIZA , DUL EŞE VERİLİYOR...EVLENİNCE MAAŞ KESİLİNCE BAZI UYANIK EVLATLAR ANLAŞMALI BOŞANIP EŞİYLE AYNI EVDE BİLE YAŞASA YETİM MAAŞI ALMAYA DEVAM EDİYOR BUNU DA DEVLET YAKALARSA FAİZİYLE ALIYOR.....