Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler araç alımında artık KDV de ödemeyecek: Adana Bölge İdare Mahkemesi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

OturanBoğa

Yönetici
Konular
681
Reaksiyonlar
1,754
14 Ekim 2011 Güncel: Konuya yeni bir başlıktan devam edelim: http://www.engelliler.biz/forum/oze...-kdvnin-geri-alinmasi-islemleri-ve-surec.html

NOT: Lütfen KDV'siz araç alan arkadaşlarımız tecrübelerini ve olası mahkeme süreçlerini bu başlıkta paylaşsın bizlerle...

Sakat statüsünde araç alımında ÖTV ödemediğimiz malum. Bir süre önce üyemiz Hasan Tahsin beyin aktardığı bilgi ile haberdar olduğumuz üzere (http://www.engelliler.biz/forum/oze...da-kdv-odememek-icin-izlenecek-yol-nedir.html) Adana Bölge İdare Mahkemesi'nin verdiği karar doğrultusunda artık KDV de ödenmeyecek.

Bio kullanıcı adlı üyemizin ulaştırdığı konuyla ilgili mahkeme kararı aşağıdaki gibidir.

KDV istisnasından yararlanmak için:
- Her şeyden önce bu hak -en azından şimdilik- sadece dava süreci ile elde edilebiliyor. Onun için, sıfır araç alımında önce KDV'yi ödemek, sonra ödenen KDV'nin geri verilmesi için vergi dairesine başvuru yapmak (1), oradan gelecek red kararından (bu karar en geç 60 gün içinde size tebliğ edilmelidir. 60 günün sonunda bir cevap gelmezse, başvurunuz reddedilmiş gibi işlemlere başlama hakkınız doğar) hemen sonra da aşağıdaki emsal karar doğrultusunda dava açıp (2) bu ödenen KDV'yi geri almak lazım..
- Araç alım tarihinden itibaren vergi mahkemesinde dava açma süresi 30 gündür (vergi dairesine başvurduktan sonra oradan cevap beklerken geçen süre bu 30 gün için etkisizdir). Bu süreyi aşan kişilerin dava açma hakları ortadan kalkmış oluyor (aslında bu bilgi net değil. KDV istisnasını düzenleyen kanun değişikliğinin yürürlüğe girdiği 1 Temmuz 2005 tarihinden sonra araç alan kişilerin de KDV iadesi için dava açabileceği düşünülmektedir).

Adana Bölge İdare Mahkemesi'nin 13.04.2010 gün ve Esas No:2010/1658, Karar No: 2010/1721 sayılı kararı

sakat_araclari_KDV_istisnasi1.jpg

sakat_araclari_KDV_istisnasi2.jpg

... / .... / 2011​

..../..../2011 tarih ve ............ nolu fatura ile .................... firmasından almış olduğum ............... marka özürlü/engelli aracım için Müdürlüğünüze ...........TL Katma Değer Vergisi ödemiş bulunmaktayım.
Ancak dilekçem ekinde sunduğum Adana Bölge İdare Mahkemesinin 2010/1658 Esas ve 2010/1721 Karar Nolu ilamı gereği, engelli adına tescil edilen araçlara Katma Değer Vergisi Ödenmemesi gerekmektedir. Bir başka ifadeyle bu karar gereği ödemiş olduğum verginin tarafıma iadesi gerekmektedir.

İş bu nedenle ödemiş olduğum ............ TL Katma Değer Vergisinin .......... Bankası ............... Hesap numarasına (IBAN: XXXXX) yatırılmasını ve neticeden tarafıma yazılı olarak bilgi verilmesini arz ve talep ederim.

Ad Soyad
İmza​

TC Kimlik No:
Adres:
Telefon:
Ek: Bölge İdare Mahkemesi Kararı.

..........(İl Adını Yazınız)​

DAVACI : Adınız Soyadınız
ADRESİ:
TC KİMLİK NO:

DAVALI: …………………..VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ

I- DAVA KONUSU: KDV iade talebi.

II- DAVANIN ÖZETİ VE İTİRAZ NEDENLERİ: 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 17. maddesinin 4. fıkrasına 01.07.2005 tarih ve 5378 sayılı Kanunun 32. maddesiyle eklenen (s) bendi ile, özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programları katma değer vergisinden istisna tutulmuştur.
5378 sayılı yasanın 1. maddesinde Kanunun amacının özürlülerin her türlü gelişmelerini ve önlerindeki engelleri kaldırmayı sağlayacak tedbirleri alarak topluma katılmalarını sağlamak olduğu belirtilmiştir. Bu haliyle yasanın amacına uygun olarak Katma Değer Vergisi Kanunu'na getirilen istisna hükmü göz önüne alındığında, Özel Tüketim Vergisi'nden istisna olarak satın alınan özürlü statüsündeki aracın Katma Değer Vergisi'nden de istisna tutulması gerekmektedir.
Nitekim satın aldığı özürlü statüsündeki aracın Katma Değer Vergisi'nden istisna tutulması gerektiği gerekçesi ile Adana 1. Vergi Mahkemesi'ne açılan dava ile iligli olarak Adana Bölge İdare Mahkemesi'nin 13.04.2010 gün ve Esas No:2010/1658, Karar No: 2010/1721 sayılı kararı da bu yöndedir.
XXX tarihinde bu karar doğrultusunda XXX vergi dairesi müdürlüğü'ne başvurarak, XXX tarihinde almış olduğum özürlü statüsündeki aracım için ödemiş olduğum Katma Değer Vergisi'nin tarafıma geri ödenmesini talep ettim. Ne var ki Müdürlük, Adana Bölge İdare Mahkemesi'nin kararına rağmen XXX tarih ve XXX sayılı işlem ile tarafıma ilettiği yazıda ödemiş olduğum Katma Değer Vergisi'nin tarafıma geri iade edilmeyeceğini bildirmiştir.

VERGİ TARİHİ: Araba alımı ile ilgili faturanızın tarihini yazınız.
NEVİ: KDV
VERGİNİN DÖNEMİ: Mart 2011 (Örnek)
MİKTARI : Yatırılan KDV miktarı yazılacak

III- SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda ayrıntıları ile açıklandığı üzere;
- Davanın kabulüne,
- Alınan KDV'nin tarafıma geri iadesine,
- Dava giderlerinin karşı tarafa yükletilmesine
Karar verilmesini saygılarımla arz ederim.

Ekler (Suret) :
- Adana Bölge İdare Mahkemesi Kararı
- Aracımızın tertibatı ile ilgili ve s.kurulu raporumuz ve diğer tertibat proje belgeleri H sınıfı ehliyet vs.
- Vergi Dairesi Red yazısı.

Ben 1,5 ay önce aldım.Bizim durumumuz ne olacak acaba.

YAŞASIN, çok güzel bir o kadar da inanılması çok zor olan bir haberdi bu. Emeği geçen, bizleri bilgilendiren herkese çok çok teşekkürler. Bu şu demek araba fiyatı % 37 ÖTV+%18 KDV ve MTV yi de eklediğimizde %56-57 lik bir indirim demek çok çok iyi oldu bu. Bu davanın sayı ve numarasını emsal gösterip dava açmak lazım. Yeni araç alan arkadaşlar sizde hemen geç kalmadan davanızı açın aksi halde dava açma süreniz dolacak ve kdv yi geri talep edemeyeceksiniz. Yasal bir düzenleme olana kadar kdv muafiyeti her kişi için ancak dava açmakla söz konusu. Yasal düzenleme olana kadar böyle sürecektir. Maliye Bakanlığı bu emsal kararla bir kaç dava kaybettiğinde de hem kdv hemde mahkeme masrafı ödememek için gerekli yasal düzenlemeyi yapacaktır. Vergi mahkemesinde dava açma süresi 30 gündür. Bunu unutmayın sakın. Şimdi hemen bu kararın tarih ve sayısı ile Vergi Dairesinden iade talebinde bulunun. Vergi Dairesi size red cevabı verecek normal olarak sizde hemen 30 gün içersinde dava açarak süreci başlatın. Herkese kolay gelsin.

Güzel gelişme yeni alacaktık bekleyelim eccik daha :D

sevgili arkadaşlar vergi dairesine nasıl bir dilekçeyle başvurabiliriz örnek bir dilekçe oluşturma şansımız nedir?

Merhaba Arkadaşlar,

Bende bugünlerde sıfır otomobil almayı düşünüyordum araştırıyordum,bu haber çok iyi oldu,Peki ben yarın arabayı almaya gitsem KDV'szi haliyle alabilecekmiyim???

Teşekkürler...

Kendim adıma seviniyor ülkem adıma üzülüyorum. Aslında baştan beri olması gereken bir şey ama garip ülkemde ancak dava açarak elde edilebilecek bir hak. Bu süreçte uğraşan ve emeği geçen tüm dostlara sonsuz teşekkürler. Bende araç alım süreci içerisinde olan bir arkadaşınızım ve en kısa zamanda sevindirici haberler ile karşınızda olmayı umuyorum.

araç almayı düşünüyordum.çok iyi oldu bu.:eek:teşekkürler oturan boğa :)

Şirketimizin Hukuk sorumlusu avukat arkadaşa sordum ve sürecin aynen konu başlığında yazıldığı gibi ilerlediğini ve kesin olarak emsal gösterilen bu dava dilekçesi ile araç alımında ödenen KDV'nin geri alınabileceğini belirtti.

Bayiye gittik gıcır bir araba aldık aldık ÖTV ödemedik ama KDV ödedik, daha sonra ödediğimiz KDV'yi geri talep ediyoruz ve alabiliyoruz sevindirici bir haber bizim için.
KDV'mizi geri almak içinde vergi dairesine başvurucaz vergi daireside bir sarışın tavrıyla bizi reddedicek tabii bizde mahkemeye gideriz KDV nefretimiz büyük 30 gün içinde bunu yapabiliriz sonrada ödediğimiz bedeli geri alırız, peki bölge idare mahkemesi ne demek bu mahkemelerin kararları diğer bölgelerde emsal olabilir mi, emsal kararları diğer mahkemeler emsallikten çıkaramaz mı ?
Mahkemeyi kazandık diyelim ödediğimiz KDV'yi nereden alıcaz aracı aldığımız bayiden mi vergi dairesinden mi ?
Bio aydınlatır mısın bizi, en azından kışa kadar aydınlat heyecanlandım bu habere.

getiren bulan sağolsun teşekkürler açıkçası ben hikaye zannediyordum açık söyleyim .

Bölge İdare mahkemesi bir nevi yargıtay gibidir ve verdiği kararlar nihaidir temyizi yoktur.
KDV iadesini, Vergi Dairesi size yani belirttiğiniz banka hesabınıza yatıracak. (Mahkeme Kararı İle)

Arkadaşlar merhaba,
%90 engelli olan yeğeninin adına alınan araç içinde kdv iade edilebilecek mi?
Mahkeme kararı kesinleştimi?
Saygılarımla.

Vergi Dairesine Örnek Dilekçe: (Ana hattlarıyla Böyle, dahada ayrıntılandırabilirsiniz)
.............VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜNE

..../..../2011 tarih ve ............ nolu fatura ile ....................firmasından almış olduğum ............... marka özel tertibatlı özürlü/engelli aracım için Müdürlüğünüze ...........TL Katma Değer Vergisi ödemiş bulunmaktayım. Ancak dilekçem ekinde sunduğum Adana Bölge İdare Mahkemesinin 2010/1658 Esas ve 2010/1721 Karar Nolu ilamı gereği engelli adına tescil edilen özel tertibatlı araçlara Katma Değer Vergisi Ödenmemesi gerektiği konusundaki kararı gereği ödemiş olduğum verginin tarafıma iadesi gerekmektedir.Bu nedenle ............TL Katma Değer Vergisinin ..........Bankası ...............Hesap numarasına yatırılmasını ve neticeden tarafıma bilgi verilmesini arz ederim. ......./......../2011

Adres: Ad/Soyad

Eki: Bölge İdare Mahkemesi Kararı.

Mahkeme kararı kesinki Bio arkadaş geri alabilmiş ödediği KDV tutarını, ama bu her bölge idare mahkemesinde geçerli olur mu onun cevabını bekliyorum.

Sadece özel tertibatlı araçlarda var şimdilik, zamanla eşitlik ilkesine aykırılıkdan herkesi kapsayabilir.

her mahkemede her konumda geçerlidir. emsal gösterip vergi mahkemesine dava açılacak.

ne marka araç aldın kaça aldın. bilgi verirmisin.

evet sizin şartlarınız zaman olarak tutuyor. araçınız özel tertibatlıysa hemen v.dairesine dilekçe ile müracaatda bulunun.

UZAKLAR;
Rica ederim ne demek güzellik olsun yeter ki dua yeterk umarım faydalı olmuşumdur.

Bu karar özel tertibatlı araçları kapsamaktadır yalnız eşitlik ilkesine aykırılıktanda dava açabilirsiniz herkesi hakkını aramaya davet ediyorum kararı buldum bülent abi sağolsun ayrı bir başlıkta açdı ve paylaştı mücadele kısmı hak arama kısmıda kişilerin kendisine kaldı gazanız mübarek ola....

bLaCkRaCe;
Bu karar benle alakalı değil o ulaşılamıyan mahkeme kararı idi ben sadece ulaştım ve paylaştım emsal teşkil ettiği için darısı bu durumdan faydalanabilecek herkese olsun inşallah bende dahil....

fullmoongokturk;
1 ay geçmeden hemen dilekçe ile vergi dairesine müracaat edip kdv nin geri ödenmesini talep et ret maliyenin sana vereceği ret cevabı ile mahkemeye başvur 1 ayı geçerse kabul görmez.

Arkadaşlar son bir bilgi, mahkeme kararı 13/04/2010 tarihli, bu tarihden sonra ÖZEL TERTİBATLI 0 km bir araç bir araç aldıysanız, ödeme yapılan vergi dairesine KDV iadesi için müracaatda bulunabilirsiniz. Dava açma süresi verginin ödendiği zamandan değil ilgili vergi dairesinin size red cevabı verdiği yazının size tebliğ tarihinden itabaren 30 gündür. Bu nedenle 13/04/2010 tarihinden sonra özel tertibatlı bir araç almışsanız iade hakkınız hala devam etmektedir.

Olayı biraz daha karıştırayımmı:D, şöyleki ÖTV tebliğinde 1600 cc sınırlaması var, KDV de ise yok bu ne demek oluyor, eğer istersek 2000 cc bir aracı ÖTV ödeyerek ama KDV ödemeyerek de alabiliriz anlamına geliyor. Bunuda değerlendirip aklınızın bir köşesinde bırakın derim bir maliyeci olarak.;):cool::confused:

Salt otomatik vites alan arkadaşlar başvuru ve dava dilekçesine alt ekstremiteden dolayı kazanılan ötv indirimli salt otomatik vitesli araç hakkında ki bildirgeyi de eklesinler. Böylelikle eşitlik ilkesi şartları gereği otomatik olarak bu hakkı elde edebilirler diye düşünüyorum. Şahsen ben öyle yapacağım.

Hyundai İ20 1.4 75 PS araç aldım. 32,100 TL idi. 23,250 e düştü. 250 Tl kırdırdım. 22,750 i bayi kabul etmedi. Birde 150 tl lik park sensörü taktırdım. 23.000 TL ye anlaştım + 900 TL de Tertibat, proje, notere masraf ettim

yaww artık şöle bmw, mercedes, volvo, vw, toyota, honda, skoda gibi otomobil sitelerindeki C-D segmenti 1600 cc araçlara bakmaya başlasakmı ne dersiniz?:eek::rolleyes:;)

Birde şunu sormak istiyorum arkadaşlar;
Ben aracı konyadan aldım. Fakat plakaları afyondan ve 03 plakalı olarak çıkarttım. MTV muafiyeti için 3-5 güne kadar afyon vergi dairesine bir dilekçe vereceğim zaten. Buna istinaden KDV muafiyeti için dilekçeyi konya vergi dairesine mi yoksa afyon vergi dairesine mi vermeliyim ???

Emeği geçen tüm arkadaşlara ve bu aracılığı yaptığından dolayı Oturanboğa'ya teşekkür ederim. Çok güzel bir haber hatta müjde ;)

hahaha bak tabi kayhan senin neyin eksik binenlerden rabbim her daim güzellikleri herkese nasip etsin inşallah...

merhabalar
%90 üstü zaten ÖTV siz araç alabiliyodu..?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt