Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler araç alımında artık KDV de ödemeyecek: Adana Bölge İdare Mahkemesi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
fullmoongokturk;

Merhaba, Ben de hukuk fakültesi mezunuyum, fakat avukatlık yapmıyorum. Bir kamu kuruluşunda uzman olarak çalışıyorum. GİB'den red cevabı geldiyse; bu aşamada Danıştay nezdinde yeni bir dava açacaksınız. Burada dava açma süreniz cevabın size tebliğ edildiği tarihten itibaren 60 gündür. Sakın ola süreyi geçirmeyin. Danıştay'a sunulacak dava dilekçesi hakkında da bir çalışma yapmak istiyorum. Sonucunu size ne zaman yazarım bilemiyorum. Bu açacağınız dava makamın Bakanlık olmasından dolayı Danıştay'da açılıyor. Hiçbir şekilde vergi veya Bölge İdare mahkemesiyle ilginiz olmayacak ve sonrasında da buralara bir dilekçe vermeyeceksiniz. Danıştaydan gelen karar yine danıştay nezdinde temyiz edilecek ve yine danıştay nezdinde karar düzeltme istenecek. Bu aşamadan sonra da karar kesinleşecektir. Selamlar.

Sayın HüseyinPala,
Üstatım yazdıklarınız teorik olarak doğru olmakla birlikte uygulama konusunda bir farklılığa dikkatinizi çekmek isterim. Danıştay Kanunu kapsamında yapılan değişiklikle birlikte Bakanlık'tan red alan dilekçeler için ilk derece mahkemesi olarak Danıştay'ın görevli olduğu konusu geçerli olmakla birlikte, VUK ve İYK hükümleri çerçevesinde şikayet prosedürü sonrası verilen kararlar için "Vergi Dairesi"nde dava açılır. Mevcut durum kanundaki çift başlılığı göstermektedir. Ancak, tam bu noktada uygulamada Danıştay ilk derece mahkemesi olarak bu tarz davalar için m 14 doğrultusunda "idari merci tecavüzü" kapsamında karar verip dosyayı reddediyor. Hazırlayacağınız dokumanı merakla beklemekle birlikte bu konuya uygulamada biri olarak dikkatinizi çekmek istedim.
Saygılarımla...

Thecelix;

İlginden dolayı öncelikle teşekkür ediyorum...

Ben Bölge İdare Mahkemesine dava açtıktan 10-15 gün içinde Maliye Bakanlığından da (Gib'den de) red cevabı geldi... Bu aşamada düşünceniz nedir? Demek ki bizim açtığımız davadan dolayı mahkeme dosyayı zaten Ankaraya sevk etmiş. Benim düşüncem şu şekilde: Mahkeme sevk etmese Gib bana nasıl red cevabı göndersin... Böyle bir durum oluştu. Bu durumda sizin düşüncenizi öğrenebilir miyim?

Sayın fullmoongokturk,
Anladığım kadarıyla Bölge İdare Mahkemesi usulen davanızı reddetti. Bu aşamadan sonra resen veya talep üzerine dilekçenizi GİB'na göndermiş. Yani, davanın BİM nezdinde görülmesii için yeterli şartların oluşmadığını, GİB'in bakması gerektiğini belirtmiş. GİB'de verdiği cevap ile talebinizi reddetmiş. Aslında yasada düzenlenen şikayet talebinizi yapmış ve şu anda kararı almış bulunmaktasınız. Bu aşamadan sonra yasal dayanaklarını belirterek davanızı yetkili ve görevli mahkemede açmanız gerekiyor. Yetkili mahkeme: Hangi vergi dairesine ödeme yaptıysanız orası, Görevli Mahkeme : Vergi Mah. varsa vergi mahkemesi yoksa Asliye Hukuk Mahkemesidir. Ancak davayı açarken davalının tespiti konusunda dikkatli olmanızı tavsiye ederim.
Saygılarımla...

ozaman yeni alacaklar faturalarını aldıkları gibi önce vergi mahkemesine davalarını acacaklar sonra vergi dairesinden red yazısını alacaklar doğrumudur?

Sayın Jungle,
Vekalet ücreti konusu kanun ile düzenlenmiş olup, avukatların 1.derece yakınları hariç ücretsiz iş görmeleri kanunen memnu işlerdendir. Lütfen verilen cevaplarda meslektaşlarımızı özellikle Vergi ve Baro nezdinde zorda bırakmamaya özen gösterelim.
Saygılarımla...

Benim yukarıda yazdığım konuda görüşünüz nedir acaba:
1- Fatura tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde vergi dairesine dilekçe yazmaksızın doğrudan vergi mahkemesine dava mı açmalıyız?
2- Vergi dairesine başvurup aynı anda -cevap beklenmeksizin- dava da açılabilir mi?
3- Vergi dairesinden cevap beklemek için geçen süre mahkemeye başvuru için öngörülen 30 günlük süreyi tüketir mi? Fatura tarihinden itibaren 30 günü aşan bir süre geçmişse, bu durumda vergi dairesinden beklenen cevap kadük hale mi gelir? Böylesi bir durumda gelirler idaresi başkanlığına dilekçe yazıp, oradan gelecek cevaba göre mi dava açlılması lazım?

KDV'sini geri alan belki yüz kişi olduğunu biliyorum. Yok mu burada bilgilerini paylaşacak bi allah kulu!? Bu kadar mı zor dava açan arkadaşlarımızın tecrübelerini buraya aktarması. Korkmayın, bi yaralı parmağa işediniz diye bişey kaybetmezsiniz!

Sayın Oturanboğa,
Fatura tarihinden itibaren 30 gün içerisinde dava açmak en mantıklı olanı. Diğer sorularına net cevap vermek isterim ancak bu sorunun cevabı duruma göre değişir. Kanun, Vergi Dairesine müraacatı süreyi durdurma olarak kabul etmiyor. Bu başvuru sürenizi de durdurmuyor. Ancak Vergi Dairesinden üst makama müracaat ederseniz, dava açma süresi içerisinde ise bu durumda süreniz kesiliyor ancak yeniden başlamıyor. Belirttiğim gibi bu durum dava açma süresinin kaçırılmadığı durumlar içidir. Dava açma süresi kaçmışsa, takip edilecek usul bunlardan çok farklıdır. Ayrıca, dikkatinizi çekmek isterim ki oturduğunuz yerde vergi dairesi bulunun bulunmamasından, vergi idaresinin kurulup kurulmadığına kadar pek çok konu dilekçenizi etkileyecektir. Bu nedenle bu cevapları amatör-profesyonel gibi ayrım yapmaksızın değerlendirmenizi tavsiye ederim.

Peki sevgili thecelix, e-devlet,elektronik ortam veya herhangi bir bilgi edinme merciinden bu tip açılmış ve sonuçlanmış davaların sonuçlarına yasal yollardan ulaşabilme imkanımız veya imkanınız var mıdır? Böylece kimseyi yormadan kendimize emsal teşkil edecek sonuçlarla bir yol haritası belirliyebiliriz diye düşünüyorum.

istikbal;

Sayın İstikbal,
İçtihatları yayınlayan siteler var ancak bu tarz içtihatları bulabilmek için biraz araştırma yapmak gerekiyor. Söz verememekle birlikte müsait olduğum en kısa sureçte araştıracağım. Yalnız bulduğumuz kararlar mahkemelere esas açısından yardımcı olmasına karşın, bunlara bakarak usuli bir yol haritası çıkartılması çok zor. Zira usuli kısımlar içtihatlarda tam olarak belirtilmez.
Saygılarımla...

thecelix;

Teşekkürler, cümle için kullandığınız içtihat kelimesi sayesinde siz değerli hukukcu arkadaşların bilgi paylaşımında olduğu bir siteden bir kaç faydalı bilgi buldum. Göz atmak isteyen arkadaşlar için link:

engelli+kdv - Google'da Ara

İşte ulusal,demokratik ve eşit devletimizin engellilere uygulanan kdv için yorumu:

[FONT=Times New Roman][FONT=Verdana][SIZE=1]ÖTV gibi bir tüketim vergisinde yer alan istisnanın KDV’de olmaması ve yurt içinden sağlanan taşıtlar ile ithal edilen taşıtlar arasında KDV açısından ayrıcalık yaratılması değişik platformlarda eleştirilmekte ve sakatların edineceği taşıtların en azından genel KDV oranı yerine indirimli orana tabi mallar arasında yer alması gereği ifade edilmektedir[/SIZE][/FONT][FONT=Verdana][SIZE=1].[/SIZE][/FONT][/FONT][FONT=Verdana][SIZE=1]Yukarıda özellikleri belirtilen taşıt araçlarını satın alan malul veya sakatların, genel oranda KDV oranının uygulanmasına [/SIZE][/FONT][FONT=Verdana][SIZE=1]rağmen KDV matrahının ÖTV dahil tutar olması dolaysıyla daha az KDV ödedikleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Sözgelişi, motor silindir hacmi 1600 [/SIZE][/FONT][FONT=Verdana][SIZE=1]cm³ ve [/SIZE][/FONT][FONT=Verdana][SIZE=1]fabrika çıkış maliyeti 20 Milyar TL olan otomobilin ÖTV istisnası olmaksızın alınması durumunda 6 Milyar TL ÖTV ve ÖTV rakamının maliyet bedeli üzerine eklenmesi sonucu bulunan 26 Milyar TL’nin[/SIZE][/FONT][FONT=Verdana][SIZE=1]’i olan 4 Milyar 680 Milyon TL KDV ödenecektir. Bu aracın sakatlık istisnası kapsamında satın alınması durumunda ise ÖTV hesaplanmayacağından KDV’nin matrahı olan 20 Milyar üzerinden hesaplanan 3 Milyar 600 Milyon TL KDV ödenmesi suretiyle 1 Milyar 80 Milyon TL’lik bir katma değer vergisi avantajı sağlanmış olacaktır.[/SIZE][/FONT]​

kaynak:ENGELLLERE TAIT ALIMINDA SALANAN ÖTV STSNASINDA KARILAILAN SORUNLAR (*)

Hizmetlerimiz devam ediyor

Tüm güncel yayınlanmış danıştay ve sayıştay kararlarına erişebileceğiniz ve herkeze açık 101mb boyutunda UYAP Mevzuat programı: http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/UYAP_Mevzuat.exe
İndirin, kurun ve içtihadlarda aramaya başlayın.

Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Uygulamadaki farklılıkları bilemiyorum. Bahsetmiş olduğunuz Danıştay kararlarından örnek yollayabilir misiniz? Özelden yazarsanız memnun olurum. Eposta adresim: avhuseyinpala@gmail.com Selamlar.

Bugün vergi konusunda uzman iki kişiye danıştım bu konuyu. Önce vergi dairesine dilekçe ile başvurup, KDV'yi geri isteyeceğim, sonra oradan gelecek cevaba kaşrılık vergi mahkemesine dava açacağım.

Yazacağım dilekçe dahil tüm detayları açacağım yeni bir konu başlığında paylaşacağım...

Abi çok iyi olur bu gün bende aracımı aldım sen yeni başlık konu ac yorumları kapalı tut yorum için ayrı bi başlık daha acarsan daha iyi olur?
Dilekce örnekleri çok iyi olur özellikle?

Bana Gelir İdaresi Başkanlığından cevap geldiğine göre ben Bölge İdareden sonuç gelmeyecektir diye ümidimi keseyim mi artık? Bunu bilgilerinize dayanaraktan öğrenmek istiyorum. Teşekkürler

Arkadaşlar 1 hafta önce bizde 0 araba aldık babamın üstüne.Babam %90 özürlü.Bizde kdv için dava açmaya karar verdik sonuçları burdan size bildireceğim.

Sn.Oturanboğa Sn Masiva nın şu mahkeme kararı varken aynı hataya düşmeyin derim("Olayda; düzeltme başvurusu reddedilen davacının, idari başvuru yollarını tüketmesi başka bir anlatımla Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'na şikayet yoluyla başvurması ve başvurusunun reddedilmesi halinde dava açma yoluna gitmesi gerekirken, düzeltme talebinin reddedilmesi üzerine doğrudan açtığı iş bu davanın mercii tecavüzü nedeniyle esasının incelenmesine olanak bulunmamaktadır.")
derim.GİB den de cevap alın derim.

30 gün mahkeme süresi ise; GİB e başvurunca 1.Süre otamatik olarak donar. 2.Cevap gelince ikinci bir30 gün doğar yada 3. 60 günlük hak doğar İhtimaller bunlar en garantisi 30 günün donduğunu varsayıp hareket etmektir.

Arkadaşımın birisi araba aldı arkadaşıma kdv indirimi için müracaat etmesini istedim işlerin nasıl olacağını bilmediğini söyledi onu yerine ben dilekçelerinin yazıp ona imzalattım ve yolladım arkadaş aracı istanbuldan almış istanbuldaki vergi dairesine yazıyı gönderdim olumsuz geldi ondan sonra vergi mahkemesine gönderdim yalnız onda usulde hata yapmışım aracı aldığın ildeki vergi dairesinin bağlı olduğu vergi mahkemesine dava açaçakken bizim bulunduğumuz ildeki vergi mahkemesine dava açtık o davada usul yönünde red edilirken dosyanın ilgili vergi mahkemesine gönderilmesine karar verildi şimdi cevap bekliyoruz

sayın 0turanBoğa deteyları dört gözle bekliyoruz kolay gelsin.

İyi günler bir soruda ben sormak istiyorum kendi düşündügüm konuda pek açıklayıcı cvp bulmadım bilgisi olan arkdaslar var ise yardımcı olursa sevinirim şimdiden çok Teşekkürler... Benim %100 özürlü kardeşim var o araç kullanamayacagı için ben kullanacagım ben özel tertibatlı degilde otomatik vitesli bir araç alıpta mahkemeye başvursam KDV'yi alma imkanım bulunurmu... Saygılarımla.

IV – SONUÇ

Engelli vatandaşların satın aldığı özel tertibatlı motorlu taşıtların, KDV Kanununun 17/4-s maddesinde yer alan“özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programları” kapsamında “araç-gereç” sayılmadığı 110 seri no.lu KDV Genel Tebliğinde açıklanmış olmakla beraber bazı yargı mercilerince aksi yönde verilen kararlar emsal gösterilerek çok sayıda dava açılmıştır.

Danıştay’ın en son verdiği kanun yararına temyiz kararı ile, motorlu taşıtların yukarıdaki istisna maddesindeki “her türlü araç-gereç” kapsamında sayılamayacağı sonucuna varılmıştır. Konu ile ilgili olarak yargı mercilerince farklı kararlar verilmesi, Danıştay’ın verdiği bu karar ile önlenmiş olacaktır.

Bu nedenle, engelli vatandaşların araç satın alırken ödedikleri KDV’nin iadesi için dava yoluna gitmelerinin bir anlamı kalmamıştır. Bu aşamadan sonra bu konuda dava yoluna gidilmesi, vatandaş açısından maddi külfetin yanında zaman kaybına yol açacaktır. Yargı mercileri ve davalı vergi idaresi açısından ise gereksiz mesai kaybına sebebiyet verecektir.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt