fullmoongokturk;
Merhaba, Ben de hukuk fakültesi mezunuyum, fakat avukatlık yapmıyorum. Bir kamu kuruluşunda uzman olarak çalışıyorum. GİB'den red cevabı geldiyse; bu aşamada Danıştay nezdinde yeni bir dava açacaksınız. Burada dava açma süreniz cevabın size tebliğ edildiği tarihten itibaren 60 gündür. Sakın ola süreyi geçirmeyin. Danıştay'a sunulacak dava dilekçesi hakkında da bir çalışma yapmak istiyorum. Sonucunu size ne zaman yazarım bilemiyorum. Bu açacağınız dava makamın Bakanlık olmasından dolayı Danıştay'da açılıyor. Hiçbir şekilde vergi veya Bölge İdare mahkemesiyle ilginiz olmayacak ve sonrasında da buralara bir dilekçe vermeyeceksiniz. Danıştaydan gelen karar yine danıştay nezdinde temyiz edilecek ve yine danıştay nezdinde karar düzeltme istenecek. Bu aşamadan sonra da karar kesinleşecektir. Selamlar.
Sayın HüseyinPala,
Üstatım yazdıklarınız teorik olarak doğru olmakla birlikte uygulama konusunda bir farklılığa dikkatinizi çekmek isterim. Danıştay Kanunu kapsamında yapılan değişiklikle birlikte Bakanlık'tan red alan dilekçeler için ilk derece mahkemesi olarak Danıştay'ın görevli olduğu konusu geçerli olmakla birlikte, VUK ve İYK hükümleri çerçevesinde şikayet prosedürü sonrası verilen kararlar için "Vergi Dairesi"nde dava açılır. Mevcut durum kanundaki çift başlılığı göstermektedir. Ancak, tam bu noktada uygulamada Danıştay ilk derece mahkemesi olarak bu tarz davalar için m 14 doğrultusunda "idari merci tecavüzü" kapsamında karar verip dosyayı reddediyor. Hazırlayacağınız dokumanı merakla beklemekle birlikte bu konuya uygulamada biri olarak dikkatinizi çekmek istedim.
Saygılarımla...
Thecelix;
İlginden dolayı öncelikle teşekkür ediyorum...
Ben Bölge İdare Mahkemesine dava açtıktan 10-15 gün içinde Maliye Bakanlığından da (Gib'den de) red cevabı geldi... Bu aşamada düşünceniz nedir? Demek ki bizim açtığımız davadan dolayı mahkeme dosyayı zaten Ankaraya sevk etmiş. Benim düşüncem şu şekilde: Mahkeme sevk etmese Gib bana nasıl red cevabı göndersin... Böyle bir durum oluştu. Bu durumda sizin düşüncenizi öğrenebilir miyim?
Sayın fullmoongokturk,
Anladığım kadarıyla Bölge İdare Mahkemesi usulen davanızı reddetti. Bu aşamadan sonra resen veya talep üzerine dilekçenizi GİB'na göndermiş. Yani, davanın BİM nezdinde görülmesii için yeterli şartların oluşmadığını, GİB'in bakması gerektiğini belirtmiş. GİB'de verdiği cevap ile talebinizi reddetmiş. Aslında yasada düzenlenen şikayet talebinizi yapmış ve şu anda kararı almış bulunmaktasınız. Bu aşamadan sonra yasal dayanaklarını belirterek davanızı yetkili ve görevli mahkemede açmanız gerekiyor. Yetkili mahkeme: Hangi vergi dairesine ödeme yaptıysanız orası, Görevli Mahkeme : Vergi Mah. varsa vergi mahkemesi yoksa Asliye Hukuk Mahkemesidir. Ancak davayı açarken davalının tespiti konusunda dikkatli olmanızı tavsiye ederim.
Saygılarımla...
ozaman yeni alacaklar faturalarını aldıkları gibi önce vergi mahkemesine davalarını acacaklar sonra vergi dairesinden red yazısını alacaklar doğrumudur?
Sayın Jungle,
Vekalet ücreti konusu kanun ile düzenlenmiş olup, avukatların 1.derece yakınları hariç ücretsiz iş görmeleri kanunen memnu işlerdendir. Lütfen verilen cevaplarda meslektaşlarımızı özellikle Vergi ve Baro nezdinde zorda bırakmamaya özen gösterelim.
Saygılarımla...
Benim yukarıda yazdığım konuda görüşünüz nedir acaba:
1- Fatura tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde vergi dairesine dilekçe yazmaksızın doğrudan vergi mahkemesine dava mı açmalıyız?
2- Vergi dairesine başvurup aynı anda -cevap beklenmeksizin- dava da açılabilir mi?
3- Vergi dairesinden cevap beklemek için geçen süre mahkemeye başvuru için öngörülen 30 günlük süreyi tüketir mi? Fatura tarihinden itibaren 30 günü aşan bir süre geçmişse, bu durumda vergi dairesinden beklenen cevap kadük hale mi gelir? Böylesi bir durumda gelirler idaresi başkanlığına dilekçe yazıp, oradan gelecek cevaba göre mi dava açlılması lazım?
KDV'sini geri alan belki yüz kişi olduğunu biliyorum. Yok mu burada bilgilerini paylaşacak bi allah kulu!? Bu kadar mı zor dava açan arkadaşlarımızın tecrübelerini buraya aktarması. Korkmayın, bi yaralı parmağa işediniz diye bişey kaybetmezsiniz!
Sayın Oturanboğa,
Fatura tarihinden itibaren 30 gün içerisinde dava açmak en mantıklı olanı. Diğer sorularına net cevap vermek isterim ancak bu sorunun cevabı duruma göre değişir. Kanun, Vergi Dairesine müraacatı süreyi durdurma olarak kabul etmiyor. Bu başvuru sürenizi de durdurmuyor. Ancak Vergi Dairesinden üst makama müracaat ederseniz, dava açma süresi içerisinde ise bu durumda süreniz kesiliyor ancak yeniden başlamıyor. Belirttiğim gibi bu durum dava açma süresinin kaçırılmadığı durumlar içidir. Dava açma süresi kaçmışsa, takip edilecek usul bunlardan çok farklıdır. Ayrıca, dikkatinizi çekmek isterim ki oturduğunuz yerde vergi dairesi bulunun bulunmamasından, vergi idaresinin kurulup kurulmadığına kadar pek çok konu dilekçenizi etkileyecektir. Bu nedenle bu cevapları amatör-profesyonel gibi ayrım yapmaksızın değerlendirmenizi tavsiye ederim.