Selamlar,
Ben eski sigortacıyım(Hayat Sigortaları).
Bilgi kirliliği olmaması açısından bu konuda birkaç şey paylaşayım:
1- İhtiyaç kredisinde mevzuat açısından hayat sigortası zorunludur. İstediğiniz resmi kuruma itiraz edin, iptal ettiremezsiniz. Sadece şunu yapabilirsiniz. Senin fiyatın yüksek kaldı, ben başka bir şirketten belirttiğin teminatlarda sigorta yaptıracağım, Daini Mürtehin de kredi çektiğim Bankayı tanımlayıp, poliçe örneğini getireceğim. Bunu yapabilirsiniz.
Ama Bankalar, sigortadan da para kazanmak için, müşteriyi kaçırmamak için buna yanaşmayıp, sen bilirsin, yaptırmazsan kredi yok diyorlar. Bankanın kredi verme/vermeme hakkı kendi kararı olduğu için yine birşey yapamıyorsunuz. Sonunda yaptırmak zorunda kalıyorsunuz.
2- Konut Kredisinde durum farklı. Hayat sigortası zorunlu değildir. Ev sigortası ve Dask yapıldığı için size sigorta zorunluluğu yok mevzuat gereği. Ama yine banka kazanç elde etmek için zorunlu tutuyor. Yapmazsan, kredi vermem diyor.
Şu dönemde özellikle konut kredisi veremedikleri için, siz ben başka bankaya gidiyorum dediğinizde vazgeçiyorlar. Yani şu dönemde bu konuda elleri zayıf.
Benim bu noktada önerim: Konut Kredileri uzun vadeli krediler ve yüksek tutarlar olduğu için sigorta yapılmalıdır. Ben bu konuda çok vefat sonrası hayatta kalan ailenin duasını aldım. Yaşadığımız sürece ölümü düşünmüyoruz ama her an olabileceği de aklımızdan çıkmamalı.
Bu noktada, biraz bilinçli olup, sigorta teklifi alınmasını öneririm. Bu teklifte de mutlaka kredi süreniz boyunca, her yıl kredi ödediğiniz için azalan teminatlı sigorta yaptırırsanız ciddi anlamda ödeyeceğiniz tutar düşer.
Bazı sigortacılar daha fazla prim elde etmek için örneğin 100.000 TL Konut Kredisine 10 yıl boyunca 100.000 TL teminat kesip ciddi paralar talep ediyorlar. Halbuki ödeme planına bakıp, her yıl teminatı düşürerek teklif verirse primler yarıdan fazla düşer.
Bu konuda sorunuz olursa seve seve cevaplarım.
Sevgiler,