İlk olarak yurtdışı otomobil tecrübesini yaşamış biri olarak şunu söylemeliyim;
Bence yurtdışından araç ithal etmenin şayet fiyat konusunda çok büyük avantajları yoksa hiçbir makul yanı kalmadı. Nedenlerine gelince;
İlk olarak yurtdışından getirdiğin aracı 5 yıl dolduktan sonra birtakım vergilerini ödeyerek satma hakkın doğuyor. Bu vergiyi ödemek dahi başlı başına bir iş. Kaldı ki 5 yıl sonunda araca ödediği rakamdan fazla vergi ödemesi gerektiğini söyleyen arkadaşlar dahi mevcut. 10 yıl dolmadan aracınızı vergi ödemeden satma şansınız yok...
İkincisi ve aynı zamanda benim başımı ağrıtan diğer neden ise getirdiğiniz aracın servis ve yedek parça problemi ile karşılaşma riskinin olması; biliyorsunuz araçlar marka/model olarak her ne kadar aynı gözükse de üretim bantlarında ülkelere göre farklılıklar taşıyabiliyorlar. Yada Türkiye'deki distrübütörün üretildiği yıl ithal etmediği bir model olabiliyor. Yani aslında dışarıdan aynı Türkiye'de satılmış olanlar gibi gözüken araç motor şanzıman yürüyen aksam, opsiyonel donanımlar v.s gibi bazı aksamlarda mekanik farklılıklar taşıyabiliyor. Bu farklılıklar serviste ilgili parçaya ihtiyaç duyduğunuzda anlaşılabiliyor. Ve maalesef eğer Türkiye'de satılan modellerde kullanılmamış bir parça ise temin etmek için sizi yeterince zamana ve kabarık bir cüzdana mecbur bırakabiliyor. Bu konuda ille yurtdışından almak fikrinde iseniz; benim önerim eğer mümkünse almak istediğiniz aracın Türkiye'de satılan modellerle özellikle motor ve şanzımanda aynı mekaniği taşıyor olmalarına özen gösterin.
Herneyse gel gelelim Yurtiçinden araç alımına;
Son bir yıl içerisinde yaşanan gelişmeler (ÖTV ötelemesinin gerçekten muafiyete dönmesi) yurtiçinden ÖTV muafiyetli sıfır araç almayı gerçekten çok mantıklı hale getirdi. Zira aldığınız aracı 5 yıl sonunda hiçbir vergi ödemeden ilgili vergi dairesinden işlemini hallederek normal bir araç gibi satma hakkına sahip oluyorsunuz.
Gelgelelim hangi marka/model aracı tavsiye edeceğime... Bu soruya kuru kuruya şu marka iyidir diyerek cevap vermek bence marka fanatikliğinden öteye gitmez. Bence şu an piyasada ki birçok markanın alınabilir modelleri mevcut, marka/model'i belirleyecek olan bence sizin otomobil konusunda ki ihtiyaçlarınız. Ne tür bir otomobile ihtiyacınız var, ve alacağınız aracı hangi şartlarda kullanmayı planlıyorsunuz... Ben kabaca otomobil seçerken sorulabilecek bir kaç soruyu sorayım, cevaplarınıza göre alternatifler oluşacaktır eminim...
1- Hangi sınıf bir araca binmek istiyorsunuz?
Bu konuda 1600 cc sınırlarında yoğun tercih edilen iki sınıf var.
Örnekleriyle;
B sınıfı araçlar (Ford Fiesta, Opel Corsa, Peugeot 207, Citroen C3, VW Polo, Renault Clio, Honda Jazz vs..)
C sınıfı araçlar (Ford Focus, Oper Astra, Peugeot 308, Citroen C4, VW Golf, Renault Megane, Honda Civic vs...)
2- Sınıfı belirledikten sonra vites seçeneğini belirlemenizde yarar var;
Manuel vites bir araçmı kullanmak istiyorsunuz, Otomatik vites mi?
3- Yılda ne kadar km yapmayı öngörüyorsunuz?
Benzinli yada Dizel bir motor seçmeniz gerekiyor. Bu konudaki seçimi belirleyen en önemli etken yakıt tüketimindeki hedeflenen ekonomidir. Hepimiz biliyoruz ki dizel araçlar benzinlilere göre hem litre bazında az yakarlar hemde dizel'in kullandığı mazot benzinden daha ucuzdur. Ancak aynı model aracın dizel motorlu versiyonu daima benzinlisinden pahalıdır. Dolayısıyla burada ekonomiyi sağlayabilmek için yıllık yapılacak tahmini km bize ışık tutacaktır. Her model için ayrı olan araç fiyatı ve tüketim değerleri hesaba katılarak bir hesap yapılabilir. Ancak genel olarak şunu söyleyebilirim ki; yılda ortalama 15000 km altında araç kullanan birinin dizel motor seçmesi ekonomik açıdan hiçte mantıklı bir karar değildir.
4- Ne kadar bir bagaj alanına ihtiyacınız var?
Sürekli taşımak zorunda olduğunuz bir tekerlekli sandalyeniz olabilir örneğin. Almayı düşündüğünüz aracın Sedan, Hatchback yada StationWagon olmasında karar vermenizi kolaylaştıracaktır.
5- Bulunduğunuz Şehir?
Örneğin Mazda almışsanız ve Kayseri yada Sivas'ta yaşıyorsanız yetkili servis için en yakın Adana yada Malatya'ya gitmeniz gerekebilir
Daha fazla detaya girip arkadaşların akıllarını karıştırmadan burada sonlandırsam iyi olacak sanırım. Bu kadarı kabaca nasıl ve ne şekilde bir araç almak konusunda fikir sahibi yapacaktır bazı arkadaşları sanıyorum
Bu arada buradaki fikirlerin tamamı beni bağlar, yazdıklarım herhangi bir zorunluluk yada ticari amaç hedeflenmeden yazılmış şahsi fikirlerimdir. Bu yüzden özellikle yurtdışından engellilere araç getirme konusunda ticaret yapan arkadaşların özellikle polemiğe girmemelerini rica ediyorum, zira şimdiden söyleyeyim ticari kaygılar ile yapılan paylaşımlara cevap vermem...