Eshat önce birbirimizin ne demek istediğini iyi anlamakla başlarsak işe tertemiz iletişimler kurarız.. Yani ben önce karşımdakini anlamaya çalışırım.. Benim yazım;
‘’Bence safları seçmek lazım.. Ya toplum gözünden kendimize bakacağız.. Yada toplumun bakış açısını at çöpe diyeceğiz..’’ idi..
Şimdi safları seçme, ayrı saflara girme filan deyince, demek ki ben anlatamadım derdimi..
Biz engelli olarak kendimize nerden bakacağız? Kendi gözümüzü, değerlerimizi, kendi gözlüğümüzü kendimiz yapıp oradan mı bakacağız kendimize? Yoksa toplumdaki bize bakış açısından mı bakacağız? O toplumdaki bakış açısının ayrıca tam bir bütün olduğu bile söylenemez..Ancak genelde olumsuz, sakatlık fobisi ile beslendiği, acıma-iğrenme karışımı olduğu, ortalıkta olmamamız gerektiği konusunda hem fikir, sadakaya dayalı bir sosyal yardımlaşma ile sorunları çözülmeye çalışılan, yardım edilirse karşılığında Tanrıdan ödül alınacağına inanılan bir gurubuz biz..
Hadi içimiz ısınsın biraz tam tersi düşünen milyonlarda var artık..Fakat milyonlar olmasına rağmen hala azınlıkta bu bizle ortak yaşamı kabul edenler.
Şimdi biz bu olumsuz duygularla bize bakan guruba bakarak kendimizi niye değerlendirelim? Değişmesi gereken o bakış açısı..Yanlış ve etik olmayan o bakış açısı ile kendi canımızı acıtmayalım diyorum.. Kendi bakış açısı insana doyurucu gelirse, hiç zor değildir o bakış açısını çöpe atmak..
Ayrımcılık konusuna gelince; Ayrımcılığa karşı, ayrımcılık kötü denilerek mücadele edilmez.. Çünkü o ayrımcılığı yapanlar zaten onu bilerek, isteyerek yapıyordur..
Hep anlatmaya çalışırım.. En büyük, en acımasız ve vahşice ayrımcılık engellilere yapılan ayrımcılıktır.. Öteki ayrıma uğrayan guruplarda gözle görünen maddi işaretler vardır.. yapılanlar vardır.. Oysa engellilere yapılan ayrımcılığın temelinde sinsilik yatar..
Onlar yok sayılarak yaşam kurulmuştur..Cam insandır onlar..Ruh insandır.. İçlerinden geçilip gidilir dokunulmadan..
Biz ötekilik bilinci ile hareket etmedikçe, ayrımcılık kalkmaz..Aaaa ayrımcılık kötüymüş diye vazgeçmezler çünkü.. Ayrımcılığın temelinde paylaşım vardır.. Yaşam yeniden düzenlenmedikçe engelliler için gerisi yalan dolan, sinsiliktir.. Yollar, apartmanlar, şehirler ve tüm ulaşım yeniden düzenlenmedikçe hepimizin diyeceği laf; senin medeniyetin beni yok sayıyor, senin uygarlığın beni yok sayıyor..İçine edem onun..