Sadece park sorununu gidermek için "park kimliği" uygulaması getirilebilir. Cama yapıştırılabilen ya da yanımızda taşıyabileceğimiz bir resmi kimlikle bu sorun çözülebilir.
Olayların hep olumlu yönünü düşündüğüm için, engellilere ayrılmış otoparklarda normal plakalı araç gördüğümde şunu düşünürüm. Aracın içinde ya engelli vardı ise! Sonuçta şoför sağlam bir kişi olabilir.
Ben de bazen tanıdıklarımın araçlarıyla yolcu koltuklarında yolculuk yapabiliyor ve alışveriş merkezlerine gidebiliyorum.
Bende bir başkasının aracıyla gittiğimde uzak mesafeye park etme mecburiyetinin sıkıntısını yaşıyorum.. Bu da dikkat çekilmesi gereken bi nokta gerçekten... Ancak eline engelli kartı geçiren herkes tarafından istismar edilmesi de bir o kadar kolay... Ama bi çözümü olmalı?
sevgili korayy, bu mesajlarin ardindan yazdigin o mesaji okiynca "
ben böyle yapiorum, siz de benim gibi yaparsaniz bütün sorun cözülür, öyle bi park kimlik kartina hic gerek kalmaz" demek istiosun sandim... o yüzden de bahsettigin yöntemi senin kadar kolay uygulayamayan ve öyle bi kartla önemli bi sikintidan kurtulubilicek olan insanlarin varligini hatirlatmak istedim... anlashilan yanlish anlamishim seni; cok cok cok özür diliom... engelli otoparklarindan, senden daha zor durumda olanlar faydalansin diye, gönüllü olarak vazgecmen güzel bi hareket tabii ki... ama gercekten de senden, benden cok daha zor durumda oldugu halde kendi arabasi olmadigi icin -senin gönüllü olarak bosh biraktigin- o parkyerlerinden faydalanamayanlar da az degil malesef... onlari unutmamak gerek!... zaten arabalarinin olmamasi bashli bashina müthish bi zorluk, hic olmasa kendilerine ayrilan bu otoparklarin sagladigi kolayliktan fayadalanabilsinler diom... tekrar; sorry :-|...
caydirici cezalara gelince, ben de senin gibi cok önemsiom onlari, hatta seviom
, ishe yariolar cünkü... ishgalcilerin plaka numaralarini alarak emniyete suc duyurusunda bulunabilinse iyi olur gibime gelio, ama bunu yapabilmek icin engelli otoparklarinin ishgali kanunen suc olmasi gerekir, heralde, sanursam, galüba
(o diziyi cok sefmishtim )... eger suc ise bi cezasi da olmali... engellilerin yashadigi sorunlara devletin gösterdigi hassasietle bu cezanin yüksekligi dooru orantida olur büük ihtimalle
... sakatligi olan vantandashlarin hayatini zorlashtiricak (hatta "bezdiricek" bile diyebilirim) engellerin sayisi hicte az olmayan -buna karshin kolaylashtirici düzenlemeler bulunmaz hint kumashi gibi ender sayilan- türkiye'de bu cezanin ne kadar oldugunu cok merak ettim gercekten?!
...
yalniz, alishverish merkezleri (devlete ait olmayan kurulushlar) söz konusu olunca, otoparklarinin bi kismini engellilere ayirmalari kanunen shart koshuluyo mu, inisiatife mi birakilmish?... eger inisiatifse idarenin arzusu/izni olmadan karishir/karishabilir mi devlet/polis?... belki de o yüzden cincin polisi cagirdigi hic bi seferde gelmemishlerdir?...
(saros1, okuosan ve bu konularda bilgin varsa beni/bizleri aydinlatir misin? sevinirim gercekten)... Sai®in@diyok.un bahsettigi yöneticilerin "
biz (lutfettik) yaptik bu kadar, daha ne istiosunuz?" mantigina da pek shashmam o zaman
... idarenin haksiz parkedenlere ceza kesme gibi bi yetkisi olmadigina göre, yapicagi tek shey ya istismari engelleyici bariyer kurmak ya da her seferinde arac cekicisini cagirmak olur, e, bu cikarsiz "zahmetlere" gelince de üshenme hakkindan yararlaniorlar demek ki?!
(onlari iknaya calishmak icin güzel öneriler var bence bu bashlikta )... ama devletin burun sokabilicee bi alan olarak geciosa, özellikle ishgal sonucu magdur kalan kishi hic kimseye danishmadan direkt arac cekicisini cagirabilmeli bence?!... hele ki polis amcalar/teyzeler yerinden kipirdamaya üsheniosa :-|...
SiyahPelerinliAdam' Alıntı:
istismar şöyle söz konusu olabilir;
işyerinde park sorunu yaşayan birisi ailesinde çevresinde bulunan engelliler in sahip olduğu kartın ne işe yaradığını farkedince iş hayatında günlük problemini çözmek için hergün bu kartı kullanmayı alışkanlık haline getirebilir... bu rahatsızlık verici bir istismar yoğunluğu yaşatabilir zira bu ülkede milyonlarca engelli var, öyleki istanbuldaki otoparklar aracı olsun olmasın tüm engellilere yetecek kadar var mı bu bile tereddüt konusu
bahsettigin istismar örnegi gercekleshmesi icin önce ulashim sorunu yashayan o kart sahibi kartini ishyerindeki günlük problemini gidermek isteyen o saglam kishiye vermesi gerekir...yani pelerincim, öööle bi yazmishin ki, sanki ülkedeki engellilerin hepsi salak ya da hepsi birer zavalli kurban, bi kartlarina sahip cikamicaklar... hayatini önemli derecede kolaylashtiran bi karti gönüllü olarak bashkalarina veren kishilerin sayisi cok fazla olur mu sence?... hele ki ishin ucunda kartin iptali ve yüklü bi ceza olursa? :?... eger kart sahibi cocuk veya agir zihinsel engelliyse bahsettigin istismar durumu gercekleshmeye daha yatkin olur belki... bu da ailesinin vicdanina veya sözkonusu cezayi önemseyip önemsemediine kalmish... ama bi önceki mesajimda anlatmaya calishtigim durumlardaki gibi, kart sadece engelli kishiye degil yakinina da kolaylik saglicandan pekte kolay vazgecmek istenmicektir ondan...
hem ehliet alamayan sakatlar veya cocuklarin üzerine kayit edilmish engelli plakali araclarin kullanicilari da bahsettigin günlük problemlerini cözmek icin bu plakayi alet etmedikleri ne malum?... üstelik o araclari, sadece belirlenen tek kishi degil de, ücüncü dereceye kadar akrabalarin hepsinin kullanabilmesini, ehlieti olan sakatlarin araclarini ise birinci derece akrabalarin kullanabilmesini savunuyoruz, hicte haksiz olmayarak... bunu muafiet sözkonusu olan durumlar icin savunuyoz... bir de vergileri ödenerek alinan araclarda hic bi shekilde kisitlama olmamasini talep edioruz, cok cok hakli olarak... ve o günlerin gelmesini iple cekios, yine hakli olarak ... ishin yan etkisi; bu engelli plakasi, ulashim sorunu yashamayan, cok daha genish bi kitlenin kullanimina sunulmush olucak, hem de yasal olarak... asil o zamanki yashanacak olan rahatsizlik verici istismarin yogunlugunu merak ediom; bahsettigin örnektekinden daha az olucani hic sanmiom
... böyle "yasal" bir istismar imkani hem o park kolayliklarina gercekten ihtiac duyanlara yapilmish bi kötülük olur hem de engelli bi akrabasi olmayan insanlara haksizlik olur... istismari önlemek icin park kartimi yakinlarimdan esirgeyebilirim pekala ama plakayi yerinden sökemiceme göre istismar etmemelerini tembih edip vicdanlarina siginmaktan bashka secenegim olmaz...
buyurun ishte, o plakanin kalkmasi icin bi sebep daha ... hüühehehee, pes etmicem ishte! :-D... oh! catla da patla! ... (shaka tabe; meselem pesetmemek veya birilerini catlatmak degil )...
engelli otoparklarinin yetersiz oldugu konusunda kesinlikle katiliorum sana tabii ki... ama ben de bu kart ülkedeki milyonlarca engellinin hepsine verilsin demiom ki zaten... aksine; sadece cektigi ulashim zorlugundan dolayi o park kolayliklarina gercekten ihtiyaci olanlara verilsin diom, üstüne basa basa... oysa shimdiki plaka, arabasinda ufak bi degishiklik yapan herkese verilio... öyle ki, hic istemese bile - tek kolu olmayanlara da verilio, ishitemeyenlere de vs. ... arabasi olmayanlar ise -o yerlere ne kadar ihtiyac duyarsa duysun- avucunu yalio :-|... cok mu adil bi durum?...
sefffgüler
...