Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellilere nasıl davranmalıyız sorusuna yanıt oluşturalım.

Jem

Aktif Üye
Konular
91
Reaksiyonlar
4
Arkadaşlar, dün bir öğrenci geldi, verilen ödev şuydu:

"Engellilere nasıl davranmalıyız?"
Birisi aklınca bir liste yapmış, Google'nin verdiği linklerde gezdiğimde hep bu liste geliyor.
Hatta bazı forumlarda, özellikle 1 numaradaki yazı için eleştiri ve dalga geçmeler vardı. Birisi "belki iyi niyetle" hatalı, eksik bir yazı yazmış. Hani delinin biri taş atmış gibi... Arayan soran herkes, bundan başka kaynak bulamadığı için öğretmenine bunu götürüyor.
Üstelik kendiside okuyunca, bizler için anlamsız ve gereksiz bilgilendirilmiş oluyor.

Şimdi, ben diyorum ki...
Hangimizin aklına, hangi madde geliyorsa bunu yeniden oluşturalım. İnsanlar bunu Goggle'den aradığında, doğru ve gerçek bilgiye erişsinler.
Uzun uzun anlamını yitiren cümleler olmadan, çarpıcı ve öz yazarak bu ödevi yeniden oluşturalım arkadaşlar.
Zira bu ödev her sene yeniden verilecek, ve hersene yeni yeni öğrencilere okutulup öğretilecek. Haricen araştıracak olanlarda cabası.

Umarım olayı anlatabilmişimdir. Şimdi size tüm sitelerde hep aynısı gelen uydurulmuş listeyi veriyorum:

1.) Engelli bir insanın eli-kolu olmasa dahi, elinizi uzatarakselam verin. Engelli kişi size nasıl davranacağını bilir.

2.) Yardım etmeden önce yardım isteyip istemediğini sorun. İstek olmadan yardım etmeye kalkmayın.

3.) Kendinize göre yardım etmeye kalkmayın. Engelli kişinin siziyönlendirmesine fırsat verin.

4.) Engelli kişi karşısında aşırı dikkatli olmaya kalkışmayın.Diğer insanlarla nasıl konuşuyorsanız, onlarla da öyle konuşun. Acıyarakyaklaşmayın. Engelli insanlar sadece birtakım engellere sahip, mutsuz ya dahasta değiller.

5.) Kelimeleri dikkatle, vurgulayarak, yüksek sesle bağırıpçağırarak konuşmayın. Bedensel engelli bir kişinin duyma sorunu yoktur. Tane tane konuşarak onun bir zeka sorunu olduğunu ima eder tarzda konuşmayın.

6.) Kibarlık yapacağım diye günlük konuşmanızın dışına çıkmayın.Örneğin tekerlekli sandalyedeki engelliye, “Nereye gidiyorsun?” ya da görme engelli birine, “Görüşmek üzere” demenizin bir sakıncası yok.

7) Engelli insanların %98 inin üzüldüğü konu bakışlar sanki çokgarip sercesine pür dikkat bakışlar engelli insanları rencide etmekteüzmektedir.sevgi ve saygıyı bakışlarınızla karşınızdaki engelli bireyehissettirin bu onu fazlasıyla mutlu edecektir.

Evet, bunu yenileme zamanı gelmiştir diyorum arkadaşlar.
En doğrusunu yapmak işçin, eller klavyeye.
Oluşacak yeni maddeleri kalıcı olarak kaydettiğimizde, bizim listemiz diğer sitelerde de paylaşılır.
Katkılarınızı bekliyorum, teşekkürler...

benim sorunum engellilerin sanki düşünçeleri yokmuş gibi aptel yerine koymaları sanki biz diğer insanlar gibi fikir yürütemiyoruz.

1.) Engelli bir insanın eli-kolu olmasa dahi, elinizi uzatarakselam verin. Engelli kişi size nasıl davranacağını bilir.

Bu sanki biraz tuhaf gibi. Sadece omuzuna dokunmak yeterli ki el uzatmaya da gerek yok ben zaten normal zamanda da el uzatan biri değilim.

Diğerlerinde pek sorun görmedim ben.

JEM_JEM ABEYYYY
ŞİMCİK ONA BAKARSAK 5 MADDEDE İMA EDER GİBİ KONUSMAYIN DEMİŞ YA BİRDE SU MADDEYE Bİ BAKALIM

ELİ KOLU OLMASA DAHİ ELİNİZİ UZATIN DEMEK DE BUDA DA Bİ İMA SÖZ KONUSU İLLE YANINA GELDİĞİNİZ KİŞİ İLE TOKALASMAK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ Kİ :)) NE O ÖLE RESMİ KURUM GİBİ

Abi vallahi alemsiniz yaaa.
Biz böyle devam edersek, elalemde uzat elini "kolu olmayana" diye pandomim yazar.
Yahu yazılana birşey demeye gerek yok, yeniden oluşturalım şu maddeleri diyorum.
Kimseden akedemik yazı beklemiyoruz, karınca kararınca bir a4 sayfası dolduracak maddeler yazabilmeyi düşünmüştüm.
Lütfen burada sadece katkıda bulunacak, fikri olan arkadaşlar katılım göstersin.
Ne olur bari bu başlığı 5 dakikada geyiğe çevirmeyelim, ha gayret...

ya ben bu sıkıntıyı her gün çekiyorum el uzatma konusunu yani sol elim yok sağ elimde evrak oluyor bizim kurye inat etmiş gibi her sabah tokalaşmak için elini uzatıyo ne yapacağımı bilemiyorum biri dolu biri yok tamam niyetinin iyi olduğuna eminim ama bence samimi ve içten bir tebessüm uzuvların buluşmasından daha etkili olacaktır

öncelikle bakarken anormal birine bakıyormus gibi değil gülümseyen bir yüzle bakılmalıdır
daha sonra bir engelliyle konusurken normal sohbetini eder bigi konuşulmalıdır ve onun eksikliğini yüzüne vurduracak herhangi bir konusma ve hareketten kacınılmalıdır.
Cevremizde yardıma muhtac bi engelliler olarak görülmemelidir unutmamalıdır ki bir yaslıya bir hamile bayana bir hastaya da yardım edilebilir o yüzden onu rencide etmeyecek sekilde yardım edebilir miyim seklinde sorulmalıdır.coğu kisi gururuundan yardımı kabul etmeyebilir
birde dışlamak var tabiki en cok bu üzer engellileri kesinlikle dışlanmamalıdır unutulmamalıdır ki her birey bir engelli adayıdır.

siz başlığınızla engellileri farklı gördüğünüz anlaşıldı. herkese güçü oranında eşit davranlak insan olarak herkesin yapması gereken görevidir.ayrımcılık yapmakla engelli olduğunu ve sorun yaptığını kabul ediyorsun

özel rituellere ne gerek var, yazılması gereken yazılmış zaten, herkese nasıl davranılıyorsa öyle davranılması yeterli, e bunun ğzerine de istediğin gibi kopozisyon çıkarırsın, gerisi teferruat.

sadece her insan bir an olsun kendini engellinin yerine koysun kendisine nasıl davranılmasını istiyorsa öyle davransın sorun çıkmaz

siz başlığınızla engellileri farklı gördüğünüz anlaşıldı.
Size ve, eğer varsa sizin gibi düşünenlere birşeyin altını çizmek istiyorum.
Başlığı ben kafamdan uydurmadım. Müfredatta böyle bir ödev var, bu cümle öğrenciye veriliyor ve araştır gel deniyor. Onbinlerce kişi goggle bu soruyu yazdığı zamanda, böyle bir ihtiyaç doğuyor. Mesajı anlayarak okuma zahmetinde bulunsanız, benim oluşturduğum bir cümle olmadığını zaten anlardınız.
Google sadece şu kadarını yazınca bile:
"engellilere n " hemen kendisi tamamlayıveriyor gerisini, nasıl davranmalıyız diye...
Allah aşkına öküz altında buzağ aramaya azıcık ara verelim.
Yok bu taşın altında bir alengir...
Umudum tükenmedi, innaıyorum ki pozitif yazılarda gelecek, bekliyorum...

İnsana insan gibi davranırsak, büyüklere saygı ufaklara sevgi, herkez hakkına razı gelecek, sana yapılmasını istemediğin davranışları bir başkasına yapmayacaksın, engelli engelsiz gül gibi geciniriz bu hayatta.Bazı gözle görülmeyen engeller var ,bu saydıklarımı uygularsak hem engelli hem engelsiz bu başlıklarada gerek kalmaz.

Başlığa gerek kalmaz diye bir seçenek YOK!
Bu soru biz istesekte İSTEMESEKTE öğrencilere her sene sorulacak.
Bu soru sorulmasa dahi, insanlar meraktan bunun cevabını arayacak, yine soracak.
Hepberaber güzel maddeler oluşturmak yanlısı değil, Ferrarisini satan bilge rolüne bürünmekteyiz.
İnatla bekleyeceğim...

7) Engelli insanların %98 inin üzüldüğü konu bakışlar sanki çokgarip sercesine pür dikkat bakışlar engelli insanları rencide etmekteüzmektedir.sevgi ve saygıyı bakışlarınızla karşınızdaki engelli bireyehissettirin bu onu fazlasıyla mutlu edecektir.

Özellikle bunu çok yaşadığımı belirtmek isterim. İnsanların sanki farklı bir dünya'dan gelmiş gibi bakışlarını ilk başlarda garipseyip taksamda sonradan umursamamayı öğrendim. Cem bey çok yerinde bir konu olmuş tabi bazı arkadaşlarımızın bakış açısına göre değişir, deyim yerindeyse konu'nun akıbeti çok farklı yerlere gitmiş. Lütfen öküz altında buzağı aramayı bırakıp sorunlarımızı çekincelerimizi dile getirelim. Konuda amacından sapmamış olur. ;)

yaa öyle bir anlık davranışlar değil de normalde de arkadaş olabileceği kişilere nasıl davranıyorsa öyle davransın daha fazlası zaten saçma gibi :D

Sayfalarca yazmaya gerek yok aslında. Engellinin tanımını yaparsın, onun insan olduğunu anlatırsın, her insana nasıl davranılması gerekiyorsa öyle davranır. Unutmadan, bunu öncelikle öğrenciye öğretecek öğretmene hatırlatmak lazım ki böyle salakça ödevler vermesin. Haliyle google de indexlemesin.
Not: disability rights yazarken de google tamamlıyor. Demek ki bu bir dünya sorunu.

O zaman biz hiç müdahale etmeyelim.
Google yazan kişiye 27800 saçma cevap gelsin, millet onu "doğru" olarak öğrensin/yaysın.

Nasıl olsa birisi listeyi yapmış, kim uğraşır adam gibi bir liste yapmak için, eleştirip enteresan düşüncelere girmek varken.
Çokta umrunuzda değilmi, onca dert varken kim takar bunu düzeltmeyi...

Yok yok, bende bir tuhaflık var, kesin ben anlatamıyorum.

Senin anlattığında sorun yok. Ben anlıyorum en azından ama bu kalıbı yıkmaya çabalamak varken sen diyorsun ki önüne bir duvar da biz örelim en azından gerçek sorun görünmesin. Kalıbı yıkmak lazım kalıbı.

arkadaslar gercekten konuyu saptırmayalım hani karsınızdakiler kocaman adam olsa dersin kendini engelli yrine koy falan diye ama bu ödevleri verilen ögrenciler daha kuçükler bırakın empati kurmayı engellinin ne demek olduğunu bilmeyen cocuklar var ve cocuklara bu konuda destek olmalıyızki onlarda bizlerin varlıgından haberdar olsunlar ve sankı uzaylı görmüş gibi davranmasınlar

bu ödevi alanların ufak birer cocuk olduğunu unutmayınız
kendimden örnek vereyim bir misafirlige gidecektim ablamlarla beraber evine gideceğim kişinin 7 yasında bir oğlu vardı ve anne baba demişler bu cocuk engelli nedir bilmez nasıl karsılar diye düşünmüşler ve oturup cocukla konusmuslar ve ben evlerine gittiğimde inanın beni öyle güzel karşıladıki o cocuk kenimi hic engelliymişiim gibi hissetmedim
eger bunun eğitimi veriliyorsakı gercektenveriliyor benim yeğenime de bi ara verilmişti geldi benden yardım istedi ve bende yardımcı oldum şimdi engelli ne demektir nasıl davranılması gerekir öğrenmiş oldu
bir engelliye nasıl davranılması gerektiğini ögrenmek icin ille engeeli olmak sart değil ki unutmayalım kı herkes birer engelli adayıdır.

Pasaman sizde düz yazı yazıverin ne olacakki önemli olan icindeki bilgiler ha lıste yapılmış ha düz yazı ne farkeder ad üzerinde ödev olunca lıste yapmak sart.

O duvarları yıkabilmek icin öncelıkle sizin bu duygularınızı kücük cocuklara eğitim görenlere aşılamanız gerekir ki tabular yıkılsın

o kalıp nasıl yıkılıyor pasaman yazarmısın suraya hadi görelim gösterin bize kalıpların nasıl yıkıldığını

benım gorusum engellılere karsı nasıl yolda yururken normal bır ınsana davranıyorsanız aynı sekılde davranılmalı
herhangı bır yerde tanımadıgın bır engellıye selam vermen bıle kı herkese vermıyorsanız vermıyeceksınız cunku engellı kısı
kendını baskalarının gozunde hasta bır ınsan gıbı bakılmasından rahatsız olacaktır kı oluyordur zaten.yanı bır zavallı gıbı
bakılmasından kımse hoslanmaz.ama normal bır arkadası veya yakını olarak bır engellıye nasıl davranılır dersenız mumkun oldugu
kadar onunla vakıt gecırmek onu yaznıllıga terketmemek sosyal aktıvıtelere onunla beraber katılmak bır gezı, tatıl gıbı veya mahallede
gezmek gıbı basıt sosyal aktıvıtlere sokmak onu gercekten mutlu edecektır .yalnızlık ve unutulmak dunyada en kotu ve en zor bırsey
allah bızlerı yalnızlıktan ve unutulmaktan korusun.allah kımseyı muhtac etmesın...

Listeye eklemek istediği birşey var;
Lütfen büyük bir merakla engelin sebebini, nasıl neden olduğunu vs sormasınlar, anlatmak istersek anlatırız zaten.
Özellikle de yeni tanıştığım insanların sormasından rahatsızım, öyle ki sorduklarında tersleyebiliyorum.
Ha muhabbetimiz dostluğumuz vardır, gerçekten beni merak eder sorar o ayrı.

Madem iş yazıya dökmeye kalıyor şöyle yapayım;
"Engellinin bir birey olduğunu unutmayın. Tanıdığınız bir engelliye, tanıdığınız insanlara nasıl davranıyorsanız öyle davranın. Tanımadığınız bir engelliye, tanımadığınız insanlara nasıl davranıyorsanız öyle davranın."
Benim metnim/listem budur ve buna ekleyeceğim birşey yok. Ödev olarak kısa gelirse dört sayfa copy/paste metoduyla çoğaltılabilir.

madem google'da bir liste var ve bu ödev öğrencilere her sene veriliyor, o zaman herkes sıkıntısı neyse dile getirebilir
benim fiziksel bir engelim yok, ama çabuk yoruluyorum ve insanların buna anlayış göstermemesine kızıyorum
çocuklara; engellinin de bir insan olduğunu ve onun diğer insanlardan farklı olmadığı, sadece engeli nedeniyle kolaylık sağlanması gerektiği, ona engeli ile ilgili fazla soru sorulmaması gerektiği ve dik bakışlara maruz bırakılmaktan hoşlanmayacağı güzel bir dille anlatılmalı.
bence bunu ödev olarak vermektense, öğretmenlerin bu konuyu çocuklara engelli nedir ve nasıl davranılmalıdır şeklinde derste anlatmasının daha doğru olacağını düşünüyorum

Katkıda bulanan arkadaşlara teşekkür ediyorum. Don kişot olmayıp, bir çivi çakan ellerinize sağlık.
Konuyu saptırıp enteresan hale getirenlere artık sözüm yok, yapacak birşey de yok.
Ben burada birikecek maddeler ile birlikte, kendi engelimden dolayıda çektiğim sııkıntıları harmanlayıp sonuç oluşturacağım.
En azından, eski dandik liste dolanacağına, daha mantıklı bir sonuç bulur "arayanlar".

görsellik acısından demediğinizin farkındayım.
nasıl kalp krizi geciren bitine daveanıs tarzı gerek şok geciren birine davranıs tarzı listelenmesinde bi sakınca görülmemiş ise bundada görmemeinizi öneririm heleki bu dersi alan cocuklar ise....

Alıngan değil, şaşkın diyelim...
Don Kişot, yel değirmenlerini düşman görür ve savaşır. Yel değirmeni burada google olsun, savaşarak bu listeyi ve bu soruyu yok edeceğini sanmak manasında.

Yazıyla yirmi yedi bin sekiz yüz sonuç veren bir konudan bahsediyoruz. Zamanla yirmisekiz bin, otuz bin vs. artacak üstelik.
Deniliyor ki, tabuları yıkalım,
Deniliyor ki, bir duvarda sen örüyorsun...
Komik...
Neredeyse otuz bin sonucu silip yokmu edeceğiz?
Böyle bir soru "keşke" hiç olmasaydı, ama "var"!
Bu soruyu kaldıralım, engelliyi ötekileştirmeyelim, bir liste daha ve bir duvar daha yapmayalım vs. vs. güzel şeyler ama mümkünmü?
Öyle bir hava varki, sanki bu soruyu ben icat ettim ve yayıyorum, aman yapma Cem bir duvarda sen örme, yıkmak lazım kalıpları aa-aaa!

Böyle bir seçenek varda, ben mi tercih etmiyorum?
"Bu soru hiç sorulmuyor olsun" seçeneğini işaretleyip devam butonuna basınız şansı yok!

Bu başlık 20 sayfa don kişot mesajı içersede, arada 10 madde çıkarabilsek kardır.

te allam yow:D davranıs yazacaktım hızlı yazınca ancak o kadar oluyor iade et

heh pasaman insan ama o sakatları öcü gibi gören örüncek kafalılarada birisi anlatmalı değil mi

böyle sorunları saymassanız ondan sonrada bu kurum bana neden normal insanmısım gibi davranıyor neden beni dışlıyorlar ondan sonrada hep şikayet geliyor
görme engelli birne güvenlık görevlisi ol dendiğide neden bana görüyormusum giibi davranıyorlar demeyeceksin pasaman işte o zaman sana denilecek tek söz eee normal insanmısın gibi davranmalarını istemedinmi kolu olmayan bi insana inş işciliği teklif edilsin bunu istiyorsun al sana normal insana davranılmıs gibi engelliyede davranıs sekli tek derdin bumu
maddeye gerek yok bize normal insana davrandıkları gibi davransınlar yeter denmesine gercekten uyuz oluyorum

Pasaman hayatımızda karsımıza cıkan zorlukları paylaşmak en güzelidir
ama diyorsunuz ya normal insan gibi davransınlar eee yeri geldiğinde normal davranmalarına bile bahanemiz oluyor haksızmıyım en azzından bizi anlamaya calışmaları gerekir sakatlıgında normal birsey oldugunu aksetmemiz gerekir normal insanların kimine göre bir uzaylı kimine göre bi öu gözüyle bakılıyor
önümüze bir soru gelmiş demekki bu soruyu yönelten kucuk kardeşlerimizde bizler hakkında bilgi edinmek istemiş bize düşende onların öğrenmeleri için elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışmaktır.
Karsımızda eğer bilinçli insanlar görmek istiyorsak destek olmamız gerekir
pasaman birsey sormak istiyorum ;
engellilere nasıl davranmalıyız dendinde neden zorrumuza gidiyor anlatabilir misin?

Üst Alt