Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellilere nasıl davranmalıyız sorusuna yanıt oluşturalım.

Sayın Jem,

Bu konuyu açmakla çok iyi ettiniz bence.
Ne yazk ki çoğumuzda empati kurma yetenği gelişmemiş, yani kendimizi karşımızdakinin yerine koyup onu anlamaya çalışmıyoruz toplum olarak. Kendisiengelli olmayan veya ailesinde yakın çevresinde engelli biri olmayan gerçekten de yanlış davranabiliyor, bizleri isteyemeyerek te olsa üzebiliyor.
Bu sebeple çocuklara daha küçük yaşta, insanların fiziki özelliklerinin farklı olabileceğini, doğuştan veya sonradan (kaza/hastalık sebebiyle) fiziken diğerlerinden farklı olabileceğimiz öğretilmeli. Bu farklılıkların vücudun işlevlerini yerine getirmesinde sıkıntı yaratabileceğini öğrenmeliler.

Engellilerin birçoğu hayatla başa çıkmayı öğrenmiş insanlardır. Vücudun işlevini yerine getiremeyen organ/duyu uzuvu desteklemek için başka bir organı/duyusu/uzuvu daha çok gelişmiştir. Örneğin görme engelliler herkesten daha iyi işitirler, bacağında sakatlığı olanları kolları çok gelişmiştir, vs.
Engellinin zorlanabileceğini düşündüğünüz yerlerde ona yardım teklif etmeli ama ısrar edilmemelidir. Bunu da kibarca yapmalıdır.
Önceki mesajımda belirttiğim gibi engeliyle ilgli yersiz sorular sorulmamalıdır.
Engelliyi gördüğü zaman gözlerini dikip bakılmamalıdır.

Yok hırcınlık değil burda düşüncelerimizi paylaşıyorsak eğer elestrilere açık olmalıyız değil mi ön yargılı olmayalım lütfen :)

Bir madde de karşındaki kişiye enpati kurun ve siz onun yerinde olsaydınız ne yapardınız?

Mesela eli kolu olmayan birine nasıl el uzatmak sizin zorunuza giderse siz de ona göre davranın. Bakışlar acıklı olmamalı. Konuşamıyor duyamıyorsa anlamanız için çabalayın.

Ama şu da var tabi Engellileri anlamak normal biri için çok zor. Bazıları hata yapmamak için çok çabalar. Çünkü onlar hiç bir zaman bir engellinin durumunda olamaz. Ancak o duruma düştüğü zaman anlayabilir.

Hayat engelliler için daha zordur. Ve bazıları hiç engelli olmayacakmış gibi yaşar. Bunu da düşünmek ve engellilerin hayatlarını gözlemlememiz gerekir. En önemlisi de bilinçlendirmek gerekir.

Abi bu nasıl bi iş yaa...

Böyle bi başlık niye varki,anlayamadım,garipsedim,tuhaf,enteresan..
Bi başlık açılıyor bizi diğer insanlardan ayırt etmesinler.... Bi başlık açılıyor engelliye nasıl davranmak gerekir..
Şaşkınım,aynı zamandada engelliyim yazdıklarınızın hepsini bende yaşadım ama hiç sorun etmedim çünkü kendim bile bi engelliyi gördüğüm zaman bakıyorum,,tabiki onu incitmek yada kırmak için değil, biliyorumki diğer insanlarda öyle yapıyo (İSTİSNALAR KAİDEYİ BOZMAZ) ..

MADDE-1 :Buraya girenler zaten hep engelli kime nasıl davranmayı öğretecen..
MADDE-2 :İnsanlara at gözlüğü taktıramazsınki bakmasını engelleyebilecen..
MADDE-3 :Elinde sihirli bi deynek varsa yap görelim..
MADDE-4 :Bununla mutlu olmayı dene Şahsen ben öyle yapıyorum kimseyide tınlamıyorum.. olması gerekende sanırım bu..

Madde bir: Bu bir ödev ve bunu soranlar ise öğrenci ve bu maddeler bu formda değil gercek hayatta lazım olacak
madde iki: Valla at gözlüğü takma gibi bi caba yok ortada engelli bi insana nasıl davranılması gerektiğini senden baska kimse bilemez
madde uccc öyle bir deynek olsa zaten kalkıpta buraa not etme gibi bi zahmete katlanmazdı
madde dört herkez sen ben gibi degil ki denesin millete normal bi insana davranıldıgı gibi davran derler ama davranıncada ama ben engelliyim der cıkar
maddeleri daha coğaltabilirz onur

arkadaş engelli rampalarının önüne park etmesinler de kendi aile sağlıkları için :D

Evet bnce en önemli konulardan biri engelliler için ayrılan yerlerin önüne araba park edilmemesi gerçekten. bazı insanlar öyle bişey olduğunun farkında bile değil. ve bu başlığı gördüğüme çok sevndm çünkü bn yanımdan engelli biri geçerken herhangi özel bi davranışta bulunmuyorm ve acaba bi tebessüm daha mı iyi olur diye tereddütte kalıyorum. diğer insanlardan farklı davranmamak daha iyi gibi geliyo ama göz göze gelip kafamızı çevirip gittiğimizde onlar bu tedirginliğimizi de hissediyo.acaba hangi davranış daha uygun. selamlamak mıı sadece yürüyüp gitmek mi.yoksa herkese göre değişir mi

yorum yazmaya gerek varmı böyle bir konuya insan olan nerde nasıl davranacagını bilir saygılı sevecen olsun yetiştirdiklerine engelli insanlara nasıl dayranması gerektigi gibi anlatır yeterlidir zaten neyi nerde yapacagınıda bilen bilir o an yardıma ihtiyacı varsa insanlık görevidir bu yapmıyosa o kendini belli ediyor bişe demeye gerek yok engellilerin bişey demesine gerek yoktur yardım istencek yer vardır yoktur

jem en ufak bieşde insanın engelinin başına kalkıldığıı bir ülkede yaşıyoruz bak sana en ufak bir örnek kendimden vereyim çalıştığım yerde kart basıyordum ve iş yerim kart başına 5 tl alıyordu kadının biri geldi kart bastırdı akbil varya o zımbırtıdan işte, bastım verdim 5 tl ücreti var hanfendi dedim kadın bana saldırdı ne parası ya adammı soyuyorsunz dedi hanfendi kartlar ücretli dedim kadın avaz avaz benimle kavga etmeye başladı bende aldım kartı elimden çıkın dışarı dedim kadın halinede bakmıyoda daha bana laf yetiştiriyo dedi. yani bu skatlık insanın işlemiş olduğu bir günahmış gbi sanki başımıza kalkılıyo çocukken alay ediyorlar çok acımaz oluyor diğer çocuklar içlerine grip oynuyamıyorsun top peşinden koşamıyorsun ip atlayamıyorsun saklambaççta ebeden önce koşup sobeleyemiyorsun bunların hepsi bir alay konusu hadi onlar çocuk aklın ermiyor, ilk okulda en büyük isteğim benimde bir kola seçilmemdi beslenme kolu olur kütüphane kolu olur 5 sene boyunca annemi gönderdim öğretmenle konuş benide bir kola seçsin ama seçmedi ben yapamazmışım. konuşanlar listesinde adımı gördüğünde hoca sendemi nasibe ya demişti senin şımarmaya ne hakın var der gbi. azıcık aksıyorum diye hem işe yaramaz hem hç bişeye hakkım yokmuş gbi bir muamele gördüm hepimiz öyleydik yalan mı?? yolda yürüyorsun insanlar ayağına bakıyo daha bide arkandan seyrediyorlar yürüyüşünü , benim kendi halam bile laf evlilikten açıldı bu napsın kocayı dedi anneme , diğerlerine göre engelli bir insan iş yapamaz, işe yaramaz ,sevişemez, sevemez, çünkü asalaktır engelli , durum bu kadar vahim işte bir engelliye nasıl davranmalıyız sorusu bile bizim ayırtedildiğimz anlamına geliyor , normal davransınlar işte millete nasıl davranıyolarsa öyle davransınlar , bu engellidr bunla kavga etmeyelim demesinler mesela ben çocukken herkez kavga ederdi mesela bana kimse öte git bile demezdi neden engelli olduğumdan 5 . sınıfa giderken bizim sınıfa serhat diye bi oğlan gelmişti yanlışlıkla kapıyı yüzüne çarpmıştım beni itmişti nasıl sevinmiştim buna ilk kez biri bana normal biriymişm gbi davrandı dokunulmazlığım bozulmuştu :) bize sıradan davranılmasını istiyorum ben sadece sıradan biri gbolmak istiyorum kimse bana farklıymışm gbi davranmasın özellikle bi davranış şekli olmasın bana karşı .

engelli insanla saglıklı insan tabiki bir degildir onun bi şekilde yardıma ihtiyacı vardır saglıklı insanlar gibi olamazlar tabiki bu engel bedende görme de zihinde olursa kısıtlaya bilir bazı yapılcak şeylerde ama çevrenin hayatımızın içindekilerin yardımlarıyla ortadan kalkabilir başkada bi sorunları yok herkez heryerde herşeyde hakları vardır çünkü herkez bi bireydir onlarda insandır öcü yaratık degildir ilgi sevgi saygı yardım beklenir tıpkı normal bi insan gibi zihin fikir olarak hiç bi sorunları yoktur bundada insan olarak ortak yanlarımızdır

Bu ödev için yazılabilecek tek cümle var. Engelliye engelli olduğunu hissettirmeyecek şekilde davranın yeter.

a-cıyarak bakmalıyız
b-aşımızı cevirip yüzyüze gelmeyin
C-alışamazsın otur oturduğun yerde.
d-evlet sana kör olduğun halde maaş vermiş, ne zammı istiyorsun.
e-ngellileri adam yerine koyduk.

Hani ayrımcılıkla mücadele ediyorduk, hala engelli engelsiz diye insanları ayırmayalım lütfen.Konunun başında yazdığım gibi, insana insan gibi davranılmalı, büyüklere saygı ufaklara sevgi, herkez hakkına razı gelecek, kul hakkı yemiyeceksin, düşmez kalkmaz bir Allah tır.

BİR ÖĞRENCİDE AŞAĞIDAKİ GİBİ YAZARMI ACABA.

'' bu soru yanlış bir sorudur HOCAM. müfredattanda çıkması gerekir.

insanlara, insan olduğu için. insanca davranılmalıdır.

nezle olmuş hastaya, saçı dökülmüş kel'e, kravat bağlayamayan birisine nasıl davranıyorsak öyle davranmalıyız. ''

günaydın..nasibe yazını okudum..çok güzel içten hepimiz yaşadık bunları halada yaşıyoruz.büyüdük bu seferde okumuş cahillerle mücadele ediyoruz..hayatımız bizim böyle ölünceye kadarda sanırım böyle olacak..insanlar degişmeyecek

29.11.2013saat 16.57 155 e ihbarda bulunup gerekli bilgileri verdim. Daha sonra 17.07 de beni arayarak bilgi vermem için karakola çağırdılar. karakola gidip bilgi vermek için çağrıldığımı söylediğimde görevli tarafından kolumdan sürüklenmeye başladım.-beni siz çağırdınız ben engeliyim desem de beni merdivenden sürükleyerek dışarıya attılar. başka bir bölümde ise küfüre maruz kaldım.vatandaşlık görevimi yapmak isterken bir engelli olarak uğradığım şiddet ve hakaret yüzünden onurum kırıldı psikolojim bozuldu. düşündüm acaba terörist olsa veya kabadayı biri olsa yapabilirler miydi. karakoldan biri çıkıp ta dur demedi .bunlar polis değil tam eşkıya........

evet kardeş bende buna benzer çok şeyler yaşadım..ama maalesef bunlar oluyor engelli yada engelsiz vahşileşen bir toplumda eksikleri araştırmak lazım

Bir kitapta okumuştum ,kör birinin koluna girip ona eşlik etmek istiyorsanız ,onunla aynı çizgide yürümek
gerekiyormuş ,onun kolunu tutup ondan bir iki adım önden yürürseniz ,sizin onu çekiştirdiğinizi düşünüp üzülüyorlarmış .Sağlıklı bir iletişim için sadece engellilere değil herkese karşı önce empati diyorum .

keşke herkes aynı duyarlılığa sahip olsa.gerçekten bunun okumuşlukla üniversiteyle ilgisi yok.engelli veya eşcinsel veya farklı bir ırk her neyse.yolda gördüğünde hala çocuk gbi gözünü dikip bakan insanlara tahammül edemiyorum.

Üst Alt