Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellilere toplum tarafından takılan lakaplar…

Eshat

Aktif Üye
Konular
141
Reaksiyonlar
0
Engellilere toplum tarafından takılan lakaplar…

Engelimizle yaşadığımız toplumda engeli olmayanların psikolojik baskıları da olmasa ne iyi olacaktır. Lakin maalesef kültür seviyesi buna müsait olmayan toplumda yaşamak insanın içini acıtıyor. İnsanları basit görürcesine söylenen söylemler, boş ver desinler desek de, içten içe içimizde bir burukluk meydana getirmektedir.

Geçenlerde arkadaşlar ile hep birlikte oturuyorduk. Hepimiz engelli olduğumuz için konu engellilere toplumun böylesine basit görerek, bu tür söylemlerin olmasından duyulan rahatsızlığa geldi… Bütün arkadaşlarım bunun ne kadar üzücü olduğunu dile getirdiler. Yani önemli değil desek de aslında bizi üzüyor böyle söylemler. Alıştık desek de insanı bunaltıyor bazen böyle tavırlar. Kimi açıktan söylese de kimi de arkamızdan söylemektedir. İşte bunun vermiş olduğu üzüntü çok zordur.

İşte bunu aşmanın en önemli yolu topluma kendimizi kabul ettirerek bu tür söylemlerden ve ayrımcılıktan en asgari etkilenmek gerekmektedir. Bunu başarabilen kaç kişi var bilmiyorum? Fakat bana göre oransal olarak çok az olduğunu düşünüyorum.

Bu konuda büyük insanların bile ne kadar etkilendiği aşikârdır. Oysa bir de küçücük çocuklar engelinden dolayı adeta toplumun dışındalar. Arkadaşları bile olmuyor. Arkadaşları tarafından dışlanıyor. Buda yetmez gibi bir de dalga geçiliyor. Ya onların etkilendiği durumu hiç düşündük mü? Ya o küçücük beyinlerinin içindeki çalkantıların onların hayatlarını ne kadar farklılaştırdığını hiç düşündük mü?

İşte bizim toplumumuzda maalesef ki büyüklerimizin yaptıklarını örnek alan küçüklerde engelli olan çocukları dışlamaktadırlar, hoş olmayan söylemlerde bulunmaktadırlar… Oysa buna kimin hakkı var? Ama haksız yere insanları üzmekten hiç geri durmayan zihniyetin bu anlamsız ve yersiz tutumu anlaşılır gibi değildir. Zaten anlamaya çalışmakta, anlatmakta çok ama çok zordur.

haklısınız ama ne yapalım fazlada alıngan olmamak lazım.

ben böyle bir durumla karşılaşmadım tamamen işitme engelli olmama rağmen. bence bu biraz engellinin tutumuna bağlı bir konu, yani kısaca siz insanları sever ve saygı gösterirseniz onlarında aynı şekilde karşılık vereceğine inanıyorum, arada birkaç gerizekalı olursa onları burada tartışmaya bile değmez;)

Değerli arkadaşım Haklı olmaktan, ya da alınganlığımdan yazmadım bu yazıyı...

Ortada insanları basit görürcesine tavırlarda bulunan kişilerin tutumlarını anlatmaya çalıştım.. Basit olan bizlermiyiz yoksa basit görenler mi?

basit görenler zaten basittir kaale almaya değmez önemli olan dilimiz döndüğümüzce haklılığımızı anlatmak alaycı tavır içinde olanlar her zaman olacaktır.

evet ya çok güzel isimlerimiz varken illa nedense bir lakap kullancaz. sadece bizler için engelimizle ayrıştırılarak yapılmıyor bu herkes için yapılyor nedense

cocuklukta sokakta sidikli sümüklü ile oyun arkadaşına sonra lakabı okul yıllarına külyutmaz, twity,keltoş yok inek gibi taşıyoruz.buraya kadar bişey yok çünkü bizde yapıyoruz.ama bize gelince engelle ilgili bir lakap olunca yaralanıyoruz. çünkü o bizim hassasımız.bana değil bir engelli arkadaşıma yapılsa bile kendime yapımış gibi üzülüyorum

çünkü engelim üzerine yorum, espiri kaldırılmayacak kadar özel bir konu dile alındığında bile karşı tarafa tedirginlik yaratan bir konu. engelim üzerinden önümde bir lakap takılmasına asla izin vermem

1-1.5 ay önce sürekli alışveiş yaptığım manavda sebze meyveye bakarken bi adam geldi. okuma seviyesi düşük görünüyordu.aslında tezgahlardakilerle okadar meşkuldüm ki adamı önce ben farketmedim .ta ki manavcı bayanın hey topal ne istiyon diyince irkilerek kadına öyle baktımışım ki kadın bu kez mahalledede iki topal var ya ismide bilmem ne diyerek bi güzel toparlayayım derken iyice toparladı saçmaladı. benim arkamdan nasıl hitap ediyor bilmiyorum ama önümde çok seviyeli bir müşteri gözüyle davranıyor.

Arkadaşlar önce kendimiz kendimize değer vermeliyiz ki sonra el bize versin.böylelikle bundan sonra biz için üzücü colak topal lakaplar yerine bayanlar için afet ,baylarımız içinde kazanova desinler:)

Bu şekilde çevremizde ve hayatda ne kadar düşüncesiz patavatsız insan var görmüş oluyoruz. İnsanlar hiçmi düşünmez ki bazı lakapların ki kişilerin eksiklik yada rahatsızlıkları ile eglenmek lakap takmak ne kadar yobazca ve acımasızca bir davranıştır. Aramızda böyle insanlar olmasına üzülüyorum. Kötü bir durum.

yaf arada olabilir böle dangalaklar tartışmaya değermi ki :D Bence o kişi kendini rezil etmiş dersini almış işte daha ne olsun dövelimmi :)

Tartışmayıp göz yumarsak da çogalırlar zaten azımsanacak kadar az degilller.

Bu konuda kırılacak bir yorummu aldın arkadaşım bizde bilelim :( üzüldüm şimdi

Ayyüzlü,

Olayı o kadar güzel tanımlamışsın. Vurguladığınız noktalar insanların yaptıklarıyla çok güzel örtüşüyor. Bu güzel anlatımın için çok teşekkür ederim.

----------

ZENO_CAN,

Sanada katılıyorum. sessiz kalmak yerine rahatsızlığımızı dile getrimek gerekir...

ne demek eshatcım ne demek :)

insan kendi değerini biçer başkası değil o zaman iş bizde bitiyor.

Evet arkadşaım Ayyüzlü;
Çok doğru söylüyorsun...

Biz kendimize gereken değeri ve önemi vererek, bizi değersizmiş gibi görenleride kendi değerleriyla başbaşa bırakmak gerekir. İnsana insan gibi değer vermeyene "DEĞER" sözcüğünü anlatmak sanırım çok anlamlı olmaz.

Biz kendimizi değerli görelim, değerimizi bilelim... Kimin ne söylediğinden çok bizim ne yaptığımının önemini de kavrayalım..:)

Yüzüme karşı söylenmedi ama, arkamdan söyleniyor olabilir. Düşüncesizce konuşanlar oldu elbette ki. Karşılık verdiklerim oldu. Söylenenler için üzülmeye değmez. Kimsenin söylediği umurumda değil. Herkes önce kendine baksın.

Lilyum arkadşaım;

Evet önemli değil hatta umurumuzda da değil.. Lakin ne kadar alıştım desende insanı üzüyor. Kısmende olsa etkiliyor. Bundan etkilenmemek bence çok güçlü bir irade ile mümkün olabilir. Oda her insanda olmayabiliyor.

Tabi ki ben de üzülüyorum. Ama aslında değmez. Ben de o tip insanlara kaba davranıyorum. Ödeşiyoruz :D

Aslında kaba davranmak yerine güzellikle davranarak utandırmak gerekir diyeceğim ama utanırlar mı bilmiyorum?:)

Bence utanmazlar. Utanacak olsalar o şekilde konuşmazlar. Böylelerine yeri gelince güzel göndermeler yapmak şart :D

Belki haklısın.. Herkesin anladığı bir dil vardır. O dili bilmek önemlidir. Ama yinede ılımlı olmak faydalıdır. Yoksa farkımız ne olur o insanlardan değil mi?:)

engelimden dolayı lakap olarak hiç üzdürülmedim.

burda erkekler bayanlara göre daha şansız bence erkekler aralarında kaba espiri şakalar yapıyorlar .erkekler arasında ki bu lakap şaka olayı çok kaba olabiliyor.bayanlar arasında lakap kırıcı espiri olmuyor.

Haklısın ayyüzlü;
Erkekler bu konuda bencede şanssız... Bayanlar biraz daha bu konularda erkeklere oranla dikkatli ve böyle şakaları olmur...

----------

_üzgün_ arkadşaım;
Zaten bunun bilincinde olsalar böyle davranmazlar. Elbetteki hayatta hiç bir şeyin garantisi yoktur. Yaşamanın da olmadığı gibi...

Benim kabalıktan kastım elbette ki kötü laflar kullanmak değil. Bir olay anlatayım.

Servis normalde girişten uzakta duruyordu. Benim için ayrıca kapının önünde de duruyordu. Bir gün yine beni indirmek için kapının önünde durmak için yanaşırken birisi "5 dakika vaktimizi aldın" gibi bir laf etti. Belki de şaka olsun diye söylemişti. Bana dokundu bu laf. Ertesi günü aynı kişiye "Kusura bakmayın sizin zamanınızı alacağım ama burada inmek zorundayım" dedim. Ondan sonra bir daha böyle bir kelime edemedi.

üzgün Allah korusun be kusura bakma böyle savunma hiç hoşuma gitmiyor. Alah kimsenin başına dert vermesin.
ben zaten engelimi biliyorum görünüyor saklamıyorumda ama engelim aşağlama olarak lakap yapılırsa işte ozaman o kişi yada kişiler benim için ölmüştür birdaha muatep almam bida görmem tanımam tanışma fırsatı vermem.

Arkadaşım Lilyum;

Elbetteki böylesine dobra cebabınız güzel... Tabikide ılımlı olmak sessiz kalmak anlamında değildir. Yeri geldiğinde konuşarak hakkımızı da savunmalıyız.

lilyumcum senki kabalık değil düpedüz karşıya kapak etmektir:).süperde olmuş bunu bende çok yaparım dengesiz konuşmalara izin vermem keyiften yapılan birşey değil çünkü

üzgüncüm tabi alay edemez ve gerekirse haddinide karşıya bildireceksin

sadece benim herkes bir engelli adayı yok senin yarının ne olcak diye savunmaları sevmiyorum. ayrıca kendini savunamayanın başvurduğu bir yöntem gibi geliyor aynı tartışırsın bi konuda karşı taraf kendini ifade edemeyip küfre başlar ya aynı o saldırıya benzetiyorum.

şimdiye kadar engelliye lakap takılmasıyla ilgili bir şeyle karşılaşmadım hiç hoş bişey değil insanlara bişeyleri kabul ettirmek çok zordur kimi zaman engellilere karşı olumsuz davranışlar sözler söyleyenler bakışlar yetebiliyor o anda sizi üzen şey neyse ona tepki vermek daha doğru olur insanlar empati yapabilseler engellilerde toplumda daha az olumsuz davranışlarla karşılaşır engellilerle ilgili yazılan bütün yazıları keşke saglıklı insanlar okuyabilse engelli insanları daha iyi anlayabilirler olumsuz davranışlarla daha az karşılaşabiliriz

ayyüzlü;

Değil mi ama :)

Üzgün ben sizin ne demek istediğinizi anladım. Öyle tuhaf düşünceleri olan insanlar var ki. Mesela çocuğunun psikolojisi bozulur diye sınıfta engelli istemeyen ailelerin varlığını duydum. Hatta benim yanımda bu tarz konuşmalar yapıldı. Allah korusun kendi çocukları da o durumda olabilirdi. Zaten bunu düşünemedikleri için bu şekilde davranıyorlar.

Sınıfında engelli çocuk istemeyen aileler, bir gün kendi çocuklarıda engelli olduğunda, kendi çocuklarını istemeyen insanlara karşı acaba ne hissedeceklerdir. Ya oradaki psikolojisi bozulan engelli çocuğun durumu ne olacak? Ya o engellinin ailesi ne düşünecek? Böylesine bencilce düşünen katılaşmış yüreklere ne desek boştur. Ama susmakta çözüm değildir.

İşte burada bir empati kurularak, engelli insanlarında bu toplumda olduğu gerçeğini kabullenmeleri gerekmektedir.

Elbetteki kimse engelli olmasın bunu hiç kimse istemez. yukarıda ki konu bir temenni anlamında değildir. Lakin insanlar biraz daha gerçekleri görerek düşünmelidirler.

Üst Alt