Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellilere toplum tarafından takılan lakaplar…

eshat;

Tabikide öyle insanlara fırsat vermemek lazım eshat. Onları susturmayı bilmeliyiz ki bir daha patavatsızca konuşamasınlar.

Bana göre bu insanlar ikiye ayrılıyorlar;

Birincisi, kötü bir niyeti olmayıp da gelenekten bölye hitapta bulunanlar. mesela bizler de buluşmalarımızda birbirimize o şekilde hitaplar etmiyor muyuz.Örneğin görme engelli bir arkadaşımız ne duruyorsunuz yesenize kör müsünüz demişti de gülmüştük. Yada tek far,, tek piston gibi benzetmelerle birbirimize bizler de latife etmiyor muyuz. hiç de alınmıyoruz. o zaman bizler de yapmayalım bunları. Ama hiç tanımadığımızbirisi bu şekilde konuşursa konu başka.

İkincisi ise düşüncesiz, basit, sözlerini tartmadan söyleyen ve etrafındaki insanların vaktini boşa harcayan insnlardır. Bunlara bende değişik hitaplarda bulundurtmam. Gerçi iş bizde biter. bizler gereken tepkiyi verdiğimiz zaman, onlar belki aynı hareketi bir başkasına yaparken düşüneceklerdir. Karşısındaki insanın hitap için kullandığı sözükleri ne maksatla kullandığını bilmediğimiz için bizlerde şok oluyor, üzülüyoruz. Ayyüzlü güzel anlatmış, bu bizim hassas olduğumuz nokta ve herşeye üzülmemesini öğrenmemiz gerekiyor galiba...

Arkadaşım bu yaptığımız önemsemek değil rahatsızlığı dile getirmektir.

:):):):)

----------

bu kişiler sağlam olsalarda birbirlerine de bu tür şakalar yapabiliyor..

Ben daha sağlam bir insana topal çolak vb gibi şakar veya lakaplar takıldığını görmedim :)

öncelikle zeynocan arkadaşım üzülmem bu konuyla alakalı değl az önce o konuyu çözdüm ..şimdi lakap konusuna gelelim.bizlere lakap takan insanlarla uzun yıllar mücadele ettim çoğu zaman bu konulara çok üzüzldüm bazen o lakapçı insanların kafasını kırdım bazende hakaret ettim..baktımki olmuyor onları allaha havale ettim.aslında bu tür söylemler kırsal kesimde yaşayan insanların daha çok başına geliyor.çünkü yöre halkı cahil yaptıklarının farkında değiller onlara bu söylemler bazen eğlenceli geliyor diye yapıyprlar.toplumumuz daha çok uzun yıllar sonra bizlere alaylı değilde saygı duymayı öğrenecekler.bunu her zaman vurgulamak bu tür söylemlere toplumda hoş karşılamamak onları sürekli uyarmak işimizi dahada kolaylaştıracak diye düşünüyorum saygılar....

Evet Eshat yine tam 12 den vurmussun :) Cok dogru cok güzel bir baslık öncelikle tesekkür ederim. Ben 5 yasıma kadar hep büyüklerin yanındaydım Ali abim (dayımın oglu) beni mükemmel yetistirdi. Hersey cok normal gözüküyordu basta ben olmak üzere ters giden aksi bir durum yok sanıyordum ve cok mutlu bir cocuktum. Taaa ki okula gidene kadar. İste o zaman anladım hicbirsey yolunda gitmiyor ve ben digerlerine göre normal degilmisim. Ama ben kendimden emin ilerledim ve hepsine kabul ettirttim kendimi. Bu hic kolay olmadı ve hala bir cogunuz gibi caba harcıyorum tutunabilmek icin. Bir gün durakta beklerken 18-19 yaslarında bir insan kılıgında delikanlı yanındaki 9-10 yaslarındaki bir cocuga beni göstererek gülüyordu belliki cok egleniyordu :) yanına gittim usulca yaklastım ve sadece onun duyacagı sesle Allaha cok sükrediyorum ya bende senin gibi bir gerizekalı olsaydım dedim ve uzaklastım :) Arkamı dönüp tekrar baktıgımda artık ben gülümsüyor o ise somurtuyordu :)

Ben takmıyorum diyene cok inanmıyorum evet mücadele ediyoruz fakat icimizde bir yerimiz hep acıyor. Tesekkürler Eshat :)

Şimdiye kadar yüzüme karşı bu tür lakaplar kullanılmadı...
Benim hakkımda konuşurlarken böyle şeyler kullanıyorlar mı bilmiyorum...:rolleyes:
Yüzüme karşı sakat ya da topal gibi şeyler söylense çok üzülürdüm...İnsanı inciten ve aşağılayan bir şey var..İnsanı sadece bedeni üzerinden katogorize ederek nesneleştirilmiş oluyor...Bir insan sadece gözünden,kulağından,bacağından ibaret değil...Engelli olabiliriz,ama önce insanız..Bir organızımızın olmaması ya da eksik çalışması ne insanlığımızdan bir şey eksiltir ne de kimseye lakap takma hakkı verir..Öyle bir durumda söyleyen kişinin niyetne göre gereken cevabı vermek gerekir...;)

ben katılmıyorum, yani engellilere takılan lakab falan gıbı,

toplumumuzda herkesin aıle içinde veya arakdaş iş çevresi falan biz halk olarak lakap takmayı zaten cok severız.

Emel güzel yorumun için teşekkür ederim.:)

Anlattığın olaydaki bilinçsizce hareketlerle kendi komikliğine hiç bakmayan kişilere bazen cevap vermek gerekiyor. Sende burada bunu yapmışsın. Çokta iyi yapmışsın...

Diğer taraftan ne kadarda alıştım dese insan ister istemez üzülüyor böyle durumlara ama ne yapalım bazen katlanmakta gerekiyor. Bazende güzel cevaplar vererek içimizi rahatlatmakta fena olmuyor..:)

Us ile uslanmayanı etmeli tekdir
tekdir ile uslanmayanın hakkı...:)

Onların seviyesine düşmeden
tebki göstermek gerekiyor bencede..

Şimdiye kadar yüzüme karşı bu tür lakaplar kullanılmadı...
İnsanı sadece bedeni üzerinden katogorize ederek nesneleştirilmiş oluyor...Bir insan sadece gözünden,kulağından,bacağından ibaret değil...;)

Çok doğru bir cümle bana görede. Bu şekilde ayrıma gitmek hiç insani bir davranış olmamakla beraber benim rahatsız olduğum bir durum. Her ne kadar kendimizi geliştirmiş olsakda yaptıklarımızla anılmak, ismimle çağrılmak isterim.
Sadece engelli olduğumuz için takılan lakapları doğru bulmadığım gibi, diğer insanlara takılan lakaplarıda tasvip etmiyorum.

yorum yapan bütün arkadaşlar alınganlık göstermişler haklılar elbette ama toplumumuzda lakap takma çok yaygındır nerdeyse soydı yerine geçecek kadar sadece biz engellilere değil sağlam olan insanlara bile çok enteresan lakaplar takabiliyoruz baştada dedim hoş değil ama gözü kör olan birine kör ali ayağı sakat birine topal memet kolu sakat birine çolak ahmet demekte adet olmuş bence bunu bir aşağılma veya alınganlık meselesi yapmamak lazım

Kur’an-ı kerimde mealen buyuruldu ki:
(Ey müminler, bir kısmınız, diğer kısmınızı alaya almasın! Belki de alay edilenler, kendilerinden daha iyidir. Birbirinizi ayıplamayın, kötü lakaplarla çağırmayın! İmandan sonra fasıklık ne kötüdür! [Allah’ın yasak ettiği şeylerden] tevbe etmeyenler ise, zalimlerdir.) [Hucurat 11]

Ben hangi durumda olduğumu biliyorum.. Dolayısıyla millet onu demiş bunu demiş(iyi veya kötü) çokda umrumda değil;)

Üst Alt