Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.
Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.
OturanBoğa' Alıntı:Fatma'nın da dediği gibi, çözüm sahiden de kolay değil. Hele zihinsel geriliği olan biriyle yaşamayan bizlerin böyle bol kepçeden konuşması sahiden de hep eksik kalacaktır. "Masturbasyon yapsın, seks işçileriyle birlikte olsun, yapay cinsel edavatla tatmin olmaya yönelendirilsin" diye sunduğumuz çözümlerin uygulamasında bir sürü sorun çıkacaktır. Bu da doğru. Ama işte, en azından bi adım ilerlememize olanak sağlar bu açılım. En azından o zaman durup, "iyi de bu kişilerin herkesin içinde masturbasyon yapmasını nasıl önleyeceğiz, aşırılığı nasıl önleyebiliriz" sorularını sorabilirz. Ve bunu yapmak önce o kişilere cinsel hayatlarını geri vermek, sonra olası sorunları çözmek demektir. Ama çözüm diye "cinsel yaşamı elinden almak" savı öne sürülürse, o zaman ben de onu eleştiririm.
YAZGI' Alıntı:ALLAH c.c lü müslümanlara indirdiği kuranı kerimde açıklamış bu konuyu, ne demiş? benim ibadetlerim akli dengesi yerinde olan kişilere farzdır, ancak zihinsel engellilere farz değildir, zihinsel engelli kişi zaten cünüp olduğunuda yıkanmayıda bilmez, demekki oflu hocada zihinsel engelli? bu nedenle ben bu konuyu tartışmaya değer bulmuyorum ? pardon. çünki oflu hocada cünüp bence?)
OturanBoğa' Alıntı:"
Herşeyden önce böylesi bir erken müdahale ne kadar işe yarayabilir, çocuk için psikolojik veya fiziksel bir acı sözkonusu olmaz mı, büyüyen kişi o cinsiyetsizliğiyle ne kadar huzurlu olabilir, ne kadar zihinsel gerilik böylesi bir müdahaleyi "gerektirir, buna kim/nasıl karar verir vb. soruların cevaplarını ararım.
İslam akıl dinidir diyorum, kar zarar dengesi kurularak gönül rahatlığıyla adım atılabilir diye düşünüyorum. Kaldı ki; "emanet edilen vücut üzerinde hiçbir tasarrufunuz yoktur.."; mealinde bir ayet hadis bilmiyorum, duymadım. Öyle olsaydı bugün tüp bebekten tutun da fiziki /psikolojik yapılan bütün tedavi ve operasyonlar için de aynı soruyu sormamız gerekirdi;OturanBoğa' Alıntı:"
Bir de, beden üzerinde böylesi bir tasarrufta bulunmak İslam açısından sakıncalı olmaz mı, diye muzipçe sorarım tabii
Yine kar/ zarar dengesi kurularak karar alınmalı diyorum, bakınız üst sayfalarda verilen Yaşar örneğiOturanBoğa' Alıntı:" Ve eklerim, o müdahale yaşını geçmiş yüzbinlerce insan için bugün ne diyorsunuz?
Aynı şeyi söylerim; ama burada birey akli melekelerine sahip olduğu için kendi kararlarını kendi verebilir. Dolayısıyla üçüncü kişilere söz düşmez! Sizin ya da benim önerilerimle yürüyecek bir sistem değil bu herkes yaşam tarzına inançlarına göre nasılsa bir yol çizmiyor mu? Çizemeyenler için de devlet eliyle destek sağlatılamaz değil mi? Yolunu çizemiyorsa ve bu dürtüsünden de rahatsızsa uğraşmak istemiyorsa onun stresiyle kararı almada özgürdür.OturanBoğa' Alıntı:"
Ayrıca, bunun sadece zihinsel geriliği olanlar için değil diğer ağır sakatlar içiin de uygulanması gerektiğinin önerilmesine karşılık, zihinsel geriliği olanlar için "evet" diyenler, bu ağır sakatlar için nasıl "hayır" diyecek. Yani sorun sadece zihinsel geriliği olanların çevreye verebilecekleri hasar/rahatsızlık mı? Çevresine zarar vermeyen (ve/ama evlenemeyen) ağır sakatlar için (biçki-dikiş ve sporun dışında milli") ne önereceğiz?
.
Bunun sorumluluğunu üzerime alıyorum Zihinsel engelli bireyleri normal gelişim gösteren bireylerle sağlık açısından aynı seviyeye çıkartacak ölçüde gelişen tıp sonlandırılan hormonları tekrar çalıştırabilecek seviyeye de gelmiş demektir merak etmeyin.shukufe' Alıntı:fatma hanım kusura bakmayın bunu mınımınıyken ıcabına bakılcak pekı bu ınsana allah sonradan akıl vermeye kımden korkucak bu mınımınının sontadan zıhınsel engelının sonradan duzelmıcegını nerden bılıyorsunuz o zaman yarın ahrette sızden davacı olmıycakmı :lol:
OturanBoğa' Alıntı:Abdest almanın suyla temas etmek dışında hiç bir yararı yoktur, olamaz. Yani olduğuna inanabilirsiniz tabii, ama "vardır" demek sahiden anlamsız olur.
OturanBoğa' Alıntı:Çok sayıda cinsel ilişki yaşamanın (artık o çok sayı ne kadarsa?) ya da birden fazla kişiyle birlikte olmanın (artık o kişilerin cinsel organları nasıl zararlıysa?) zararlarını merak ediyorum? Rahim kanseri konusunda "kocanla olursan rahim kanseri olmazsın, çünkü onun cinsel organını bedenin tanır" mı diyorsunuz? Cinsel yolla bulaşan hastalıklar derseniz tamam, çok eşlilik -eğer korunmazsanız- cinsel hastalıklar konusunda sorun yaşamanıza sebep olabilir, ama rahim ya da testis kanseri konusunda çok eşlilik öne sürülürse, bunun açıklmanması pek mümkün görünmüyor bana.
OturanBoğa' Alıntı:Sünnet olmanın yararlı olduğuna dair tek bir şey bilmiyorum Sünnet olmanın mantığı tıbbi değil, dini/sosyolojiktir. Bazı insanlarda bazı sorunların yaşanma riski ortaya çıkarsa, o zaman dinine felan bakılmaksızın sünnet olunur. Onun dışında sünnetin zararı var yararı yoktur. Milyarlarca sünnetsiz insana "sağlıksız" diyemeyiz heralde?
OturanBoğa' Alıntı:Çözüm adına şöyle fikir yürütebilrim:
Öncelikle, kimin kiminle ne yaptığından kime ne? Cinsel ilişki iki kişi arasında yaşanır. Bu kişiler hayatlarından memnunsa, iradelerini "öyle yaşamak"tan yana koyuyorlarsa, üçüncü kişilere söz düşmemelidir (Zihinsel geriliği olanlar için doğum kontrolü gerekli olabilir tabii)
Masturbasyon, yapay cinsel tatmin araçları, seks işçileri ile ilişki ve tabii karşılıklığa dayanan ilişkiler. Bunlara engel olmamak sanırım çözüm için en etkili adım olur.