Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellilikten dolayı erken emeklilik başvuru süreci..?

ozgurmeric74

Aktif Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
1
Merhaba

aranıza yeni katıldım.sağlık bakanlığı hastanesinden %40 engelli raporu ile erken emekliliğe başvuru yapacağım.24 yıl 6450 günüm var. Yani tabloya göre (17 yıl 3760 gün) yıl ve primi doldurdum.
Sgk ya başvuru öncesi vergi indirimi almak şartmı? Ben işyerinden çıkışımı alıp direk raporla başvuru yapabilirmiyim.bilgilendiren olursa sevinirim.

Vergi indirimi olmazsa olmaz koşul vergi dairesi tarafından onaylanan dereceye göre emekli oluyorsunuz

ozgurmeric74,
5510 ssayılı yasandan önce ssk lı olan engelli bireyler vergi indirim hakkı almadan erken emekli olamaz..
Halen çalışıyor iseniz iş yerinizden çalıştığınıza dair belge alarak bulunduunuz ilin vergi dairesi (mükellef hizmetler ) Birimine vergi indirim hakkı için müracaat ediniz.

BİLGİLENDİRME İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. BEN VERGİ İNDİRİM ŞARTI KALKTI DİYE DUYMUŞTUM.AMA EMİN DEĞİLİM. SGK NIN RESMİ SİTESİNDE MALULLÜK BAŞLIĞI YAZISINDA VERGİ İNDİRİMİNDEN BAHSETMİYOR.BİLİYORUM MALÜL DEĞİLİM AMA.%40-49 ENGELLİ İÇİNDE AYNI ŞARTLARI YAZIYOR.

Çalışma gücündeki veya iş kazası ya da meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücündeki kayıp oranı;

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,

b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,

malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla herhangi bir yaş şartı aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bu kapsamdaki sigortalılar Kanunun 94 üncü maddesi hükmü gereğince kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler.

Birden fazla sigortalılık statüsüne tabi çalışmış sigortalıların malullük başvurularında, en son hangi sigortalılık statüsünde çalışmışsa o statü dikkate alınır.

Malullük Aylığı Bağlanması için Nereye ve Nasıl Başvurulur?

Sigortalı veya sigortalının işvereni, maluliyet durumunun tespiti için sigortalının bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya en yakın sosyal güvenlik il müdürlüğüne ya da sosyal güvenlik merkezine yazılı olarak başvurmalıdır.

Kişi yazılı olarak başvurunun ardından yetkili sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarına sevkini yaptıracaktır. Bu sağlık kurullarınca düzenlenen raporun incelenmesi sonucu Kurum Sağlık Kurulu, sigortalının maluliyet şartlarını taşıyıp taşımadığına karar vermektedir.

Müracaat İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Hizmet akdine tabi çalışan (4/a’lı) ve kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile köy ve mahalle muhtarları (4/b’li) sigortalılar için;

-Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi

-Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi (işten ayrıldıktan sonra ilk 10 gün içinde talepte bulunanlar için)

Kamu görevlisi olan (4/c’li) sigortalılar için;

-Malullük aylığı bağlanabilmesi için açıkta bulunanların şahsen/vekâleten veya görevde bulunanlar için Kurumları aracılığı ile yapılacak başvuru,

- Malulen emekliye sevke ilişkin emekliye sevk onayı

- Maluliyetin tespiti için Sağlık Kurulu raporu

ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM BİLGİ İÇİN 1993 GİRİŞLİYİM. HERHALDE BANA ŞART OLDU:)

ozgurmeric74,
Vergi indirim hakkı 5510 sayılı yasadan yani 30/09/2008 tarihinden sonra ssk lı olanlar için kalktı. Siz vergi indirim hakkı almadan engellilere tanınan erken emeklilik hakkından vergi indirim hakkı almadan faydalanamazsınız.

Benim çekincem rapor oranının düşürülmesi. Raporum yeni 2017 nisan
hastalıklar 1-ağır derecede uyku apne hipoapne sendromu cpap cihazı kullanıyorum %35
opere edilmiş lomber disk hernisi %8
balthazard yöntemine göre %40,2 çok net.
Bu raporu ankaranın düşürme yetkisi varmı. Rapor istanbul eğitim araştırma hastanesinden

ozgurmeric74 siz çalıştığınız yerdeki vergi dairesine işyeriniz tarafından dilekçe ile gidin onlar ya rapaorunuzu kabul edip Ankaraya gönderir yahut tekrar hastaneye sevk eder.. kanuna göre rapor almışsanız sıkıntı olmaz..

aklıma takılan şu soru var.
vergi indirimi belgesi almak için halen çalışıyor olmamız şartmış.işyeri dilekçesi istiyorlar. ya çalışmıyorsam yada çalışmayacaksam.vergi indirim belgesi alamıyorsam emekli olamıyormuyum.

ozgurmeric74

Ülkemizin garip işlerinden biri olarak, aynen öyle oluyor.Sizin durumda vergi indirimi yoksa emekli olamıyorsunuz.Normal emekli olacağınız yılı beklemeniz gerekiyor.

İşten ayrıldıysanız bir işyerine kısa süreliğine sigortalı olarak girip oradan vergi dairesine yazı götürüp başvurmanız ardından fazla durmadan işyerinden ayrılmanız gerekiyor.Başka yolu yok.

Chelıx'ın belirttiği gibi düzgün bir devlet hastanesinden rapor almışsanız tarihi gayet uygun olduğundan problem çıkmaz.Ancak vergi dairesinin listesinde olmayan bir hastaneden rapor almışsanız bu taktirde yeniden hastaneye rapor için sevkedilmeniz kaçınılmaz olacak.

Maliye vergi indirim süresi

Merhaba arkadaşlar

17/4/2017 tarihinde hastane de başladığım vergi indirimi serüvenim bugün sonuçlandı.

03/05/2017 rapor maliyeye gitti.
12/06/2017 uyku apnesi ile alakalı polisomografi testi istendi.
29/07/2017 rapor tekrar maliyeye gönderildi.
23/08/2017 rapor onaylandı.
06/10/2017 vergi indirim raporu e tebligat ile iş yerine geldi.

Allah herkese kolaylık versin.

çalıştığınız kurumunuza emekli olmak istediğinize dair dilekçe ve eki raporla beraber baş vuru yapıyorsunuz, kurumunuz dilekçenizi ve raporu sgk ya gönderiyor sgk baş vuruyu kabul ederse kurumunuz emeklilik işlemlerinizi başlatıyor işlem onunda görevinizden ayrılış yapıyorsunuz kurumunuzda istenilen evrakı sgk ya gönderiyor 1 ay içinde maaşınız bağlanıyor

Yani ben emekli olacağım deyip sgk ya başvuru yapamıyormuyuz bu durumda işyerinden çıkışı alıp kendimiz gidemiyoruz mu

vergi indirim elindeyse çıkış alıp direk kendin gidip işlemleri başlatıyorsun. topu topu 20 dakika sürüyor.

arkadaş yanlış biliyor. vergi indirimi almadan ben kendim gittim. vergi indirimini al gel hemen emekli edelim dediler. forumda arkadaşlarda aynı şeyi söylüyor. ben pazartesi çıkış alıp kendim gideceğim. sana tekrar yazarım nasıl olduğunu.

ozgurmeric74

Teşekkür ederim dostum sağol sanada hayırlı olsun, çıkış almamız gerektiğini önce sgk ya gidip mi sormalıyım? hani bir engel varmı diye bakıpmı söyleyecekler o bakımdan soruyorum.

Çıkınca geri başlayacağım çünkü o anda kaç günlük bir süreç beklemeliyiz işe başlamak için o da önemli

Sizin zaten 24 yıl olmuş.

Normal emeklili olmanız için kaç yıl daha var ki, Erken emeklilik için başvuruyorsunuz?

Ayrıca... normal emekli ile erken emekli arasında alacağınız emekli maaşı arasında fark var mı yoksa her iki emeklilikte de aynı mı alacaksınız?

Sizin yerinizde ben olsam normal emekliliği tercih ederdim. En azından binbir türlü saçma raporlar, belgeler ve benzeri şeyler için uğraşmazdınız.

(Eğer emekli olmak için daha çok yıl yoksa tabii).

2002 de ise girdim.%80 raporum 1.derece indirimim var.nezaman emekli olurum

Son düzenleme:
valla günün yılın dolduysa çıkış alıp gidebilirsin. ancak yinede gidip sormakta fayda var. çünkü zaten maaş bir sonraki ay başından itibaren işlemeye başlar.vergi indirimi aldın değilmi? ben mali müşavirime sordum. emekliliğin tam başlayana kadar beklemek lazım dedi.

benim yaştan daha 11 sene var.normal emeklilikle vergi indirimli emeklilik arasında maaş farkı yok.aynı. vergi indirimli emeklilik sadece bize yaş şartını ortadan kaldırıyor. benim herşeyim hazır raporumu ve vergi indirimimi aldım. çıkışımıda yaptım.(muhasebeciyim. kendi çıkışımı verdim)birazdan sgk ya gidip dilekçe vereceğim.

@hakansezer

ben biraz önce başvuru yaptım.vergi indirim yazısı,işten ayrılış bildirgesi, rapor fotokopisi, nüfus cüzdan fotokopisi verdim. tahsis talep formu doldurdum işim bitti.10 dakika sürdü. bilgine.

bu işlemlere başlamdan mutlaka iş yerinden çıkış alınmalı öylemi. Kasım 3 ünde başvuru yapacağım yarın gidip evrakları ve emekliliğe kısıt bir durum varmı sorgulamak istiyorum önce.

Bu formu doldururken dikkat edilmesi gereken tik noktalar varmı etcrübe sahibi arkadaşlardan bilgi alabilirsek eksik yada yanlış doldurmalarda maaş düşük oluyor diye bir söylenti var

mutlaka işyerinden çıkış yapıp işten çıkış bildergeni yanına al. formda birşey yok. bakmakta yükümlü olduğun eşin çocuğun varsa o kısma ewet yazarsın.form karışık görünüyor ama genelde kişisel bilgilerini yazıyorsun.

Benim pirim 8000 e yakın ve tavandan yattı ortalama maaş için bir öngürün varmı?

Birde sigorta hep tek bir şirketten yattı başka başka şirketler yok bu süreci hızlandırırmı acaba

Ne kadar maaş alacağını sgk nin resmi sitesinden hesaplatabilirsin. Google a ne kadar emekli maaşı alırım diye yaz. Sgk resmi sitesinde bilgileri doldur.orda çıkan rakama %4 ek ödeme ekleyip alacağın maaşı görebilirsin.
Bence hep aynı yerden yatan primler için süreç kısalır.ama yinede önemli değil senelerce beklemişsin 15-20 gün daha bekleyebilirsin:) . Bana 1-1,5 ay sonra sonuçlanır dediler..ne zaman başvuru yaparsan bir sonraki ayın 1. Günü emekli maaşı işlemeye başlar. örneğin 31 ekimde başvurursan 1 kasımda maaşın işlemeye başlar. 1 kasımda başvurursan 1 aralıktan itibaren başlar.

hayırlısı olsun arkadaşım adına çok sevimdim

Teşekkür ederim. Allah sizede nasip etsin

TEŞEKKÜR EDERİM.ALLAH SİZEDE NASİP ETSİN

ya o değil herkes 6bin 7bin prim gününden bahsediyor. yaşım olmuş 37 daha 1230 prim günüm var. siz ne zaman nasıl bu kadar çalışabildiniz abi ya :) 2 aydır bi işe girdim çalışmaya başladım. zaman geçmek bilmiyor. ne yapsam da işten kaytarsam düşüncesindeyim ;)

Yaş oldu 44 kardeşim. Hayatımız çalışarak geçti.mecburduk başka çaremiz yoktu. Yaptığım mesaileride sayarsak 9000 günü bulur.
Bak şimdi:1993-1997 yıllarında testil ihracat işindeydim. Haftanın her günü mesai akşam 23:00
1997-1999 askerlik
2000-2012 yıllarında depo müdürlüğü sabah 5,30 kalkış,6 da yola çıkış 7 de işbaşı akşam 8 mesai sonu.

Emekli olduk ama hayat yıprattı be üstad bizi... Emekli olsakta hala çalışmaya mecburen devam. çünkü 2 çocuk var .

anladım abi. ben de 4 tane üniversite değiştirdim. istanbul ankara erzurum. gezdik durduk. evlenmedim bekarım. askerlikten de muaf olduk. o yüzden pek çalışmaya fırsatım olmadı. o zaman bundan sonra seni örnek alıp emekli olmaya çalışcam Özgür abi :) umarım başarırım. ki başarmak da zorundayım

Üst Alt