Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelsiz bir yaşamda elele olmak adına

esrayuksel

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,

Adım Esra, bir eğitim fakültesinde 4. sınıf öğrencisiyim. Bi' gün okulun panosunda bi afiş gördüm ve 'yapabileceğim bi şey var' dedim. Engelli bireyleri sosyal hayata katma ve engelli erişilebilirliği ile ilgili bir proje yarışmasına katıldım, finale kaldım. Önümüzdeki ay içersinde finalinde sunumumu yapmak için Ankara'ya gideceğim, dilerim hayırlı bir sonuç alırım. Bu süreçte engelli bireylerle birebir muhattap olarak sorunlarınızı sizin açınızdan görebilmek adına bu foruma kaydoldum. Aramızda hiç bir fark yok, aramızda herhangi bir engel yok. İnsanız ve nefes alıyoruz, bundan ötesi yok.
Sizlerden isteğim arkadaşlar, tanışalım, projemizi daha da iyileştirmek için yapabileceğimiz bir şey varsa, sizin ihtiyaç ve isteklerinizi karşılayacak başka şeylerde varsa bunları da üzerine koyalım. Elele verelim ve bitirelim lu işi. Sonrasında hep beraber elele ve birlik içinde yaşıyor oluşumuzu kutlayalım.
Ne Dersiniz?

selamm esra hanm sizi canı gönülden tebrik ediyorumm ne gibi projeler yapıosunuz ve bizlere ne gibi bir faydanız olcak

bizlerin ihtiyaç ve eksikleri aslında genel anlamda bütün ülkenin bilinç altına yerleşmiş çözümü olmayan sorunlardır. çözümü olmayan derken asla çözüm olduğuna inanılmayan sorunlar bu kadar basit yani.

Biz şehir içlerinde kurulan sosyal gezi parkları vardır ya, o tarz bir park tasarısı gönderdik. içinde bostanlar olan tavuklar inekler olan, kendiniz ürün alıp kendiniz yetiştirip, kendiniz hazırlayıp satabilecğeiniz, keman çalıp şarkı söyleyip dans edip tiyatro gösterileri sunabileceğiniz, özel ders alıp verebileceğiniz, bu parkta oluşacak elişi pazarında kendi emeklerinizi satabileceğiniz; yani yeteneğiniz doğrultusunda ne yapmaya elverişliyseniz onu yapıp, bu esnada sosyalleşip üstelik bundan para kazanıp ekonomik özgürlüğünüze sahip çıkabileceğiniz bir park.. bu taraftan baktığımda, sosyal ekonomik ve psikolojik açıdan sizi en tatmin edebilecek şey olduğu kanaatine vararak bu projeyi geliştirdik..

Değerli Hemşerim..

Bir zamanlar bir iddaalı bir cümle vardı.."Bir kitap okudum hayatım değişti; lakin bu kitap kalındı" sizin yazınızda böyle bir cümleyi açıklamaya yakın bir yazı olmuş..
Sorunlar o kadar çok o kadar derinleşmiş ki keşke sizin gibi bizim de elimizde o sihirli değnek gibi bişey olsa da vursak sorunların üstüne; halletsek hepsini. Sonrada "elele birlikte bunu kutlasak"Keşke gerçek hayatta sizin yazınızdaki iyimser düşüncelerin yansımalarını görebilsek .. Ama maalesef azalmak bir yana katlanarak üstümüze geliyorlar..

Yazınız bütün sorunlarımıza çare olabilecek ve herşeyi tek celsede değiştirebilecek bir buluş yaptığınız izlenimini yaratıyor.. Kusura bakmayın ama ben sizin kadar "hele hele yaşadığımız şu günlerde" iyimser değilim..

İyimser olmak zorundasınız ama.. Pek çok şey okudum, neden iş hayatında yada sosyal hayatta daha fazla yer alabilecekken daha geri planda kalındığıyla ilgili. Türkiye'de engelli sayısı şuan toplam nüfusun %1,4 ü. Siz iyimser olmazsanız, insanlar nasıl daha fazla bilinçlenecek? Siz kendinizi ispat edebilecekken konuşmazsanız, susarsanız, ben iyimser değilim deyip çekilirseniz kim sizin haklarınızı savunacak? Bende bir kitap okumuştum VİRGO, benim okuduğum kitap '' bir dilek geçirdim içimden ve sonra oldu'' diye bitiyordu. Başlangıçları kendin seçmezsin ama sonucu kendin yazarsın.

Mesele iyimserlik veya kötümserlik değil hanımefendi..Bu ülkedeki engelli bireyler arasında en büyük sorun (parça bütünden bağımsız olamıyor maalesef; aslında ülkenin geneli de böyle ya neyse) eğitimsizlik.. Eğitimden kastım ise okul okumak değil..Kişisel eğitimsizlik.. Dolayısıyla geri kalmışlık, sosyal hayata dahil olamama, içe kapanma, işte uyumsuzluk, anti-sosyal davranış biçimleri ....vs vs eğitimsizliğin beraberinde getirdiği sorunlar..

Yazınıza eleştirim : yazınızın genel havası içerisinde sanki tüm bu sorunlara çözüm bulmuş havası taşıdığındandır.. Şevkinizi kırmayayım yine de..Projenizde başarılar dilerim..

Bir anektod : Recep ivedik kütüphaneye gider..Kütüphaneci bayana -kitap istiyorum der. Kütüphaneci bayan - nasıl bir kitap istiyorsunuz diye sorar. "Recep" okumalık diye cevap verir..
Maalesef bu "recep" bu ülkenin içerisinden çıkmış bir tiplemedir..

Sorunlarınıza çözüm bulamam yada çare olamam ki zaten, yalnızca bunun için uğraşabilirim. İlk mesajımda ne olduğunu anlatmadım bile farkettiyseniz, soran bir arkadaş için anlattım :) Sizin şuan bu forumda bulunma nedeniniz sosyal hayata aslnda bir yerden tutunmak istemeniz değil mi? Bakın siz varolan sosyal sorunları kendiniz söylüyorsunuz. O zaman hadi hep beraber oturalım ve diyelim ki bu sorunlar var ve düzeltilemez böyle gidecek hep. Beklentiniz bu yönde mi? Sorunu çözmek için lazım gelen ilk şey ne olduğunu bilmek. Siz biliyorsunuz sorunun ne olduğunu bu yüzden şanslısınız aslında.

Çok sıkıntılı zor mücadele isteyen bir konu seçmişsiniz, bu zorluklara rağmen bunu düşünmeniz çok güzel tebrik ediyorum esra kardeşim...

Çok teşekkür ederim, dua edelim ve gerçekleştirebilelim inşallah..

Esra Hanım,benimde bir zamanlar belediyenin benim kullanımım icin verdigi bir toprak yıgınım vardı.Ve ben o yıgını guzel bir bahceye cevirmistim. (Bir arkadasımın da yardımıyla) Bahcemde domates,biber,mısır vs yetistiriyordum ve bu kadar betonlasmanın icinde buldugum bu doga parcasıyla cok mutluydum.
Mutluydum,diyorum cunku artık degilim! Cunku diger hayatımıda etkiledi!
Neden? Cunku belediyemizin yıkım kararı sonucunda bahcem ve diger bahceler yerle bir edildi ve doganın bana verdigi o dinginlik,o huzur,o verimliligim elimden alındı ve bana,ise yaramazım,duygusunu tattırdı.Sebebi konusunda hala net bir bilgiye sahip degilim(degiliz)
Guya TOKİ o araziye birseyler yapacakmıs mıs mıs! Bu kararı ilce mi yoksa buyuksehir belediyesimi almıstı,onu bile hala net bilmiyorum.
Yani bu projenizden dolayı sizi kutlarken,umarım kuracagımız hayaller,birilerinin alacagı rant kokan kararlar dogrultusunda gecici olmazlar.
Not: Bahsettigim bahcem atakoyde hobi bahceleri,diye geciyordu. Basarılar diliyorum,sevgiyle kalın

Toprak insanı dinginleştiren birşey ve eğer severek işleniyorsa dinginleştirmekten fazlasını verir. Dilerim ki bu fırsata erişiriz ve kazanan hepimiz oluruz. Size hobi bahçenizden daha fazlasını verecek bir mutluluk tanıma şansımız olur inşallah..

Esra yüksel ; inşAllah....

evet düşünceleriniz güzel fakat birsey yetştirip satabilcek kadar zamanı olmayan insanlar var bunun yerine engelli vatandaslara maas konusnda yardımcı olunsa onlarında içi rahat etcek bi maaş çıkarmak bile o kadar zorki bnce devlet onlara önce gereken yardımı yapmalı zaten o insanında ailesininde kafası rahat olur hem maddi hem manevi daha sonra hobi adına bunlar yapılabilr hayat o kadar pembe hayaller barındırmıyor engelliler yoksulluk çekiyor.

Bu proje kapsamında engelli bireyler bu parkta part time çalışarak para kazanacaklar zaten Büşra Hanım :) Emeklerinin, yeteneklerinin karşılığını alacaklar :) Ve bunu yaparken bir ''yardım'' olarak değil ''emeklerinin karşılığını almış olarak'' alacaklar :)

projen cok guzel kutlarım esra. sen gıbı ıdealıst genclık varken bu yapmak ıstedıgın seyı begendım ılgını hıcbır sey dagıtmasın basarıya ulasacak yolunda devam et
bıde senden bı ıstegım var
eger ılgılenen odyolojı bılgısı olan bır arkadasın boyle hayırlı bır seyle ugrasıyorsa
bız ısıtmeyenler ıcın ısıtme cıhazı alırken bılgılı olmamız ıcın bı etkınlık kurs gıbı bırseyler yaparmı, konu dısı ama

Malesef böyle bir tanıdığım yok :) İyi dilekleriniz için teşekkür ederim Rabbim yüzümüzü kara çıkartmasın.

Esra hanım projeniz belki bir devrim niteliğinde olabilir!
Lakin benim kanaatim bir avuç engellinin kısa bir süre katılımı ile şenlenir sonra bir iki medya internet haberi ile şahlanır zamanlada tarihin tozlu sayfalarında unutulur gider.
-Niye? diyeceksin hemen söyleyeyim elindeki mevcut bütçe ne kadar iyi olursa olsun ya da destekçilerin ne kadar bürokratik ve iş çözer olursa olsun mutlaka bir kalantör sizin projenizi çıkarları uğruna değiştirecektir.

Bu henüz gerçekleşmiş birşey değil eğer kazanırsak gerçekleşecke olan bir şey.. Ekonomiklikle alakalı sorunların nasıl giderilebilecğeine dair çalışmalarımızvar şuan açıklayamıyorum sonuçlanmadığından dolayı.. Bu konuda destek sağlanabilecke pek çok kurum ve fon var. Üstelik birkaç engelli değil, bizim hesaplarımıza göre her şehirden en az 300 engelliyi sosyal ve ekonomik hayata karıştırabiliriz. Bu çok ciddi bir rakam.. Sadece zamana, inanca ve biraz inat etmeye ihtiyacımız var.. hepimizin..

Dua edelim arkadaşlar.. Biz gayret ettik olmadı belki dua ile olur..

İşimiz dua ya kaldıysa way bizim halimize...!! Acep i-recep bizi kurtarmaz mı??

dua ya kaldiysa ne sansliyiz, olursa hayrindan olmazsa serrinden olmaz :)

Öncelikle şunu belirteyim günümüz 2014 ünde bir engelliye hala 3 ayda bir maaş veriliyorsa bu en baştan devletin en büyük ayıbı buna dikat çekmemizi rica ederim ayrıca engelli dendiği zaman akla sadece duyma konuşma yada çok az bedensel engelli aklınıza gelmesin tekerlekli sandalyede engelliler en arka pılanda kalıyor her yerde her konuda ve özellikle iş ve çalışma konularında şunu unutmayımki tekerlekli sandalyedeyim engellilerin büyük çoğunluğu sonradan engelli konumuna gelmiştir ve nuaazzam yetenekler ve kabiliyetlere saplerdir ama malesef bu Türkiye'de görülmüyor sandalyede oluşu herşeyi bitirmiş oluyor bu çok önemli siz sokakta yada iş yerlerinde günde kaçtane sandalyede engelliye rastlıyorsunuz acaba bu demek değildir sandalyedeki engelli sayısı azdır tam tersi sadece istanbulda ve özellikle benim tanıdığım tekerlekli sandalyede binlerce engelli var ben dahil ama malesef en arka pılandayız özellikle işkurda engelli ilanlarına bakıldığında binlerce ilan var ve bu ilanlar arasında yüzde 99 unda şöyle özellikler sayılıyor .konuşma engeli olmayacak zihinsel olmayacak yürüme olmayacak bilmem ne olmayacak bu tür özellikler sayılıyor ama malesef bir insan oğlu bir ilana tekerlekli sandalyedeki engellide olabilir diye bir özellik düşmüyor örneğin sandalyedeki bir engelli börü memurluğu çağrı merkezi santral bilgisayar evrak işleri ve daha bir sürü iş pozisyonu varken bunlar sayılmıyor Esra hanım eğer böyle T yola baş vurmuşiseniz ve ileriye dönük çalışmalarınızı yoğunlaştıracak olacaksanız ben size bu konuda çok büyük katkılarda bulunmak özere hertürlü bilgi deneyim fikir sunmaya hazırım benimle özelden iletişime geçebilirsiniz özelliklerimi saymak fark ederim bilmiyorum ama kısa özet geçeyim 24 yaşındayım açıktan lise okuyorum tırafik kazası sonucu engelli oldum tekerlekli sandalyedeyim özellikle engellilerin erişebilirlik konusunda tekerlekli sandalyedeki engellilerin görüşleri çok önemli çünkü günümüz Türkiye'sinde sandalyede sokağa dahi çıkmak çok zor kaldırımından tut rampalarının önüne park eden beyinsiz insan müsfetlerine kadar saygılarımla

insanları kafasındaki önyargıların değişmesini ve insanların engellilerle arkadaşca ve karşısındakini küçümsemeyen bir şekilde MUHATTAP olmasını sağlayamadıkça yapılan herşey yarım kalacaktır ...

tamda bu konuda ayni fikirdeyoz :) bu yüzden engellilere daha cok yardimda bulunulmasini degil, sosyallesirken kendi paralarini kendi emekleriyle kazanmalilar ve insanlar artik uzulerek degil basarilariyla gururlanarak bakmalilar

yalnız insanları bir parkla sınırlandırmanın esir kampı gibi gözüken bir yapı kurmaktan farkı olmadığını da belirtmek lazım zira benim dediğim insanın değerli olan olduğu anlaşılması insan para kazanabildiği lüks elbiseler giydiği kadar insan söylemi yerine en alt tabanda insan olarak bakılmalı sizin dediğiniz de güzel fikir ama şahsen artıları kadar eksileri de var ... kendi gücüyle para kazanma olayı tamam bişey satarken engellilerin hep yaşadıkları problemleri aşmanız gerek bütün engellilerin sadece orada toplamak yerine daha genele özgü bir durum olması gerek .. güzel proje evet ama daha düşünülmesi gereken bir çok şey var gibi ...

İnsan beyni Muhammed Bey, akıl akıldan üstündür. Oturup eksikleri sizlerle beraber konuşalım diye buradayım :)

işte olayın acı verici kısmı proje bitiminde burada olmanız ... yani bilmiyorum ama samimiyetinize pek inanamadım ben zira siz daha önceden başka engellilerle muhattap olsaydınız onlar bunun daha da düzeltilebilecek yerlerini söylerlerdi şahsen ben yardım etmek istediğimi zannetmiyorum ... başka arkadaşlar benden daha iyi yardımcı olur zaten :D

Üst Alt