Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Escinselim, askerim. F43 uyum bozukluğu ile 1 ay istirahat aldım..?

Fatios

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Öncelikle günaydın,
Ben escinsel bir bireyim. 97/4 olarak askere geldim. Ve dayanamadım çünkü kendime zarar verme gibi eylemlerim oldu, komutanlarıma durumu izah ettim ve en yakın hastaneye sevk aldım. Urfa Suruç'ta askerlik yapmaktayım.

Hastanede doktor öncelikle izin haklarımı kullanmamı söyledi ve hava değişimi vermek yerine izinlerimi kullandırdı. İzinlerim bittikten sonra doktor 1 aylık bir hava değişimi verdi. Şimdi hava değişimi bitti ve birliğime dönüyorum.

Tanı olarak kagidimda f43.2 uyum bozuklugundan islem yapılmış bu süreçten sonra başıma neler gelir? Acil yardımcı olabilir misiniz?

Psikiyatriste eşcinsel olduğunuzu söylediniz mi? Zaten söylediniz se askere almamaları gerekirdi bildiğim kadarıyla eski sistemde geçerli olan utanç verici istemlerde olmamalı beyanınız yeterli

f43.2 uyum bozukluğun rahatsızlığı ilgili bentlerden bir tanesine uygunsa çürük raporu almanız muhtemeldir.

transeksüel bireylerde askerlik yapanlar da var siz neden askerlik yapmak istemiyorsunuz açıkça yazar mısınız

HOŞCAKAL
günaydın, olay eşcinsellikte değil aslında tam olarak. Ve kendi isteğimle askerliğe geldim. Fakat daha nizamiye kapısından içeri girdiğim andan itibaren normalde bu kadar duygusal bir insan olmamama rağmen aşırı bir duygusallık hakim oldu. İlk zamanlarda buna alışmaya çalıştım.(Sivil hayatimda psikiyatrik rahatsizliklar yaşadım) İlk aylar rahatsızlıklarım tetiklendi diye düşündüm sonrasında artık is kendime zarar verme raddesine gelince bu durumu belirttim.

oturanBoga kesin olarak muafiyet mi verilir? Ve simdi dondugumde hastaneye giderken tekrar kıta anket formu doldurulması mı gerekiyor gerçekten hani kaldıracak potansiyelim kalmadı artık.

Fatios

1 ay rapor verilince bir sonrakisinde muafiyet verilir çok çok büyük oranda

oturanBoga inşallah bahsettiğiniz gibi olur. 3 ay hava değişimi verip tekrar istirahat verip peşinden muafiyet verirler mi, vermezler mi korkusu başladı çünkü.

oturanBoga hocam az önce raporu aldığım devlet hastanesini aradığımda raporu almamda yardımcı olan doktorun atamasının çıktığını öğrendim. Bu olumsuzluk sağlar mı bana şuan çöktüm yani

oturanBoga birligime teslim olduğumda tekrar kanaat formu doldurmaları gerekiyor mu?

Fatios

Zaten bir kıta anket formu dolduruldu mu? Doldurulduysa yeniden istenmezi diye düşünüyorum

OturanBoğa

hocam az önce hastaneyi aradım. Birliğine teslim olup 1 hafta geçirmek zorundasın diyorlar. Onun sonrasında tekrar kıta anketle gel diyorlar ama ben birliğe katılıp 1 hafta geciremem kendime zarar veriyorum ve dayanamiyorum artık. Çıldırmak üzereyim. Gittiğim yerde komutanlar tarafindan, askerler tarafindan hakaretlere ugrayip gece nobetlerinde aglayarak bekliyorum heryerim sigara izi oldu bilegimde jilet izi. Birde yardımcı olmayacaklarını söylüyorlar allahim yardim et cildiriyorum!!!

Sakin ol neyin var önce rahat ol dilersensıkıntını paylaşabilirsin burada ne sıkıntılıinsanlar gördük Allah yardımcın olsun...

Hastaneyi aramak yerine doktora yüzyüzegitmelisin gerekirse yatışını yapar ama probleminde açıkça anlat doktora

@Fatios

Geçmiş olsun, Allah doğru yoldan şaşırtmasın kimseyi. Nizamiyeden girdiğiniz zaman erkekleri gördüğünüz içinmi dayanamıyorsunuz ve duygusal oluyorsunuz?

Askerler durumunuzu biliyor ve size işkencemi yapıyor? Bu durum birazda sizin normal birey olmak varken seçtiğiniz tercih ile ilgili. Sanırım cinsel tercih gibi dini tercihinizde yok ve yanlış seçilmiş durumda.

Kendinize işkence etmek yerine, tercihlerinizi gözden geçirmeyi düşündünüz mü?

Keşke o cinsel eğilim bir tercih olsaydı... Ama değil, yaşamayan bilmez. Neyse arkadasımız zor durumda ondan faydalı bişiler biliyorsanız paylaşın değilse bence kalsın

asadas05

Cehalet başına bela olmuş. Bilmediğiniz konular hakkında yorum yaparak destek yerine köstek oluyorsunuz.
Artık beynini kullanma tercihini kullanınız.

Neyse..

Sevgili asker arkadaşım, şuan zor durumdasın anliyorum. Peki kendine zarar verdiğinde ne oluyor? Ne hisediyorsun?

Cinsel tercihin yüzünden mi hakaretler ediliyor komutanlar ve diğer askerler tarafından?

asadas05 sizi anlayışla karşılıyorum ancak tavrınız gerçekten hoş değil. Çünkü bu benim tercihim değil. Tercihim olsa emin olun ailemi üzecek bir tercihi seçmem. Ama doğuştan olan birşey bu. Allah sizin evlatlarınızı veya sizi sınamasın bu sıkıntıyla. Bu arada dinimin olmadığını veya olduğunu da benden iyi bilecek değilsiniz. Çok heteroseksüel tanıyorum dinden imandan yoksun ve çok homoseksüel, transeksüel taniyorum dininde imaninda.
ahmet22 hocam ben ailemi üzmemek için askerliğe geldim. Ve gerçekten bunu ben istedim ki artık canıma zarar vermeye başladığım icin Rdm subayına bildirdim. Ondan öncesinde Rdm subayi benim sadece psikolojik rahatsizligim ve kullandigim antidepresanlar oldugunu biliyordu. Söyledim ve beklediğimden anlayışlı babacan bir şekilde karşılandım. Ama ben gercekten sivil hayatimda normal bir insan olmadığım (psikiyatrik rahatsızlıklar) icin ve bu rahatsızlıklar tekerrür edince kaldıramayacak hale düşüyorum. Ne yapacagimi bilmemek beni cildirtiyor.

asadas05

Doğru yol? Cinsel tercih? Erkek gördün mü? Normal birey?

O kadar çok yanlış/eksik bilgi var ki! Öncelikle cinsel yönelim bir tercih değildir. Muhtemelen heteroseksüelsiniz. Bu, sizin tercih ederek saptadığınız bir şey mi? Siz mi istediniz? Bu olağan ve tercihle alakası olmayan bir durumdur halbuki. Tıpkı homoseksüellikte olduğu gibi. Bu bir tercih değil.

Bu başlık altında bu hususu tartışmak istemem ancak bilgilerinizi gözden geçirmenizde yarar var. Zira hepsi hatalı ve hatta bir kısmı da kırıcı...

@ÖzgürKız şöyle söyleyeyim; ben birligime ilk teslim oldugumda burada psikiyatrik rahatsizligim olduguna kimse inanmadı.

Raporlarim, kullandigim ilaclarin receteleri bile kimseyi tatmin etmedi. Daha escinsel oldugumu soylemeden önce bile önce eski bölük komutanı, bir adet uzman çavuş tarafından sözlü hakarete uğradım (böyle psikiyatrik rahatsizlik bahane edersen "top,ibne" diye anılırsın denildi. Ve hastaneye ilaçlarımı yazdırmaya bile gönderilmedim. Benim escinselligimi ailem bilmemesine rağmen sivilde yaşadığım depresif dönemleri biliyor olmalarına rağmen onlar bile bu zor durumda arkamda durmadı ve suan arkamda duran tek bir kişi var. Ailem, arkadaşlarım,kuzenlerim herkes sırt çevirmiş durumda zaten psikolojimi bozmaya bunlar bile yetiyor. Komutanlar askerlere sorunlu askerlere "top,ibne" gibi kırıcı laflar etmeleri icin gazliyor. Ve haliyle yüzüme gülen bir insan az ötede benim dedikodumu bağıra bağıra yapabiliyor.

İlk bu durumu komutanima izah ettiğimde ertesi gün apartopar hastaneye sevk edildim. Oradaki doktor benim feminen olmamam gerekçesiyle bunu manipule ettiğimi ve hava değişimi vermeyeceğini izin kullanıp bir süre kafami dagitip tekrar gelmemi söyledi. İzin aldığımı aileme haber veren uzman çavuş babama aynen şu lafları söyledi; oğlunuz galiba ibne, şimdi izne yolluyoruz ne yapın edin bunu geri yollamayin agliyor zirliyor kari gibi birşey. Bu lafları bir insanin babasının duymasi hayatında düşecek en iğrenç konum emin olun. Ki o lafları eden uzman çavuşun olaydan haberi yok sadece rdmsubayi, yüzbaşı, binbaşı ve bir başçavuşun haberi vardı. Bu lafları işittiğim bir yerde ne bileyim yaşamak saçma geliyor.

Fatios önce sakin ol ablası.
iznin bittiğinde evet, birliğine dönmelisin. sakın aksini yapma.

sevk edildiğin hastanedeki doktor tanı olarak f43.2 uyum bozukluğu yazmış.
Bu durumda TSK sağlık yeteneği yönetmeliği 17. maddesine bakmamız gerekir.
senin "askerliğe elverişli değildir" raporu alabilmen için TSK sağlık yeteneği yönetmeliğinin 17. maddesinin "B" ve "D" dilimlerine uygun olman gerekir.
bu dilimlere bakılırken öncelikle C dilimi değerlendiriliyor. B ve D dilimlerinde bahsedilen hastalıkların iyileşmeyeceği konusunda kesin karar oluşmuşsa B veya D dilimin ilgili fıkrasına göre kesin işlem yapılıyor.

O yüzden bilgilenmen açısından 17. Maddenin (TSK Sağık Yeteneği yÖnetmeliği, hastalıklar Listesi) B,C ve D dilimlerini buraya kopyalayayım:

[SIZE=1]"MADDE 17
...
B) 1. Uyum bozuklukları.
AÇIKLAMA: Uyum ve motivasyon sağlama çabalarının yetersiz kaldığı askeri işlevsellik
belgeleri ile değerlendirilen olgular.
2. Kişilik bozuklukları.
AÇIKLAMA: Kişilik örüntüsündeki patolojik özelliklerin özgül bir kişilik bozukluğu tanı
kriterlerini karşıladığı saptanan, geçmiş davranış patolojileri de dikkate alınarak işlevselliğin
askerlik hizmeti ve görevleri için yeterli olamayacağı kanaatine varılan olgular.
C) Bu maddenin (A), (B) ve (D) dilimlerinde yer alan hastalıkların tedavi, izlem ve nekahet
halleri.

D) 1. Tekrarlayan uyum bozukluğu.
AÇIKLAMA: Askerlik hizmetinin gerektirdiği uyum becerisini sağlayamadığı, Türk Silahlı
Kuvvetlerinde, Jandarma Genel Komutanlığında veya Sahil Güvenlık Komutanlığında bulunmasının
psikiyatrik açıdan belirgin derecede risk yarattığı veya yaratacağı kanaatine varılan,
uyum sürecindeki bozulmanın ruhsal muayene bulguları ve/veya psikometrik değerlendirme
ve/veya kıta işlevsellik belgeleri ile değerlendirildiği olgular.
2. Madde kullanım bozukluğu.
3. Mental retardasyon ve zeka yetersizlikleri.
AÇIKLAMA: (Ek: 22/9/2017 - 2017/10844 K.) IQ ve diğer zeka testleri ile kanıtlanmış
durumlar ve/veya vasi belgesi bulunan hastalar.
4. Cinsel kimlik ve davranış bozukluğu.
AÇIKLAMA: Cinsel tutum ve davranışlarının askerlik ortamında uyum ve işlevsellik sorunu
yaratan ya da yaratacağı değerlendirilen olgular.
5. Ağır davranış patolojileri ile seyreden kişilik bozuklukları.
AÇIKLAMA: İnsana doğrudan zarar vermeye yönelik kasten öldürme, kasten öldürmeye
teşebbüs veya nitelikli yağma suçlarından kesinleşmiş en az bir hapis cezası ya da diğer antisosyal
eylemlerden dolayı kesinleşmiş en az üç hapis cezası almış, askerlik hizmeti için uyum kapasitesi
ve işlevsellik düzeyinin yeterli olmayacağı kanaatine varılan olgular.
6. Başka türlü adlandırılmayan kişilik ve davranış bozukluğu.
AÇIKLAMA: Kişilik örüntülerindeki patolojik unsurlar, dürtü kontrol sorunu, davranış
sorunları, sosyal beceri yetersizlikleri ve kötü alışkanlıklar gibi birçok alanda patolojik unsurlar
taşıyan, bu patolojik özelliklerin askerlik hizmetinin gereklerini yerine getirmede yetersizliklere
ve ciddi risklere neden olacağı değerlendirilen ve bu kanaatin izlem sürecinde gözlem ve/veya
belgelerle pekiştirildiği olgular.
[/SIZE]

TSK, 17. madde ile ilgili işlemlerde çok sıkı. askerlikten kaçma bahanesi olmasın diye direkt B ve D dilimlerinden işlem yapılmıyor. Öncelikle C diliminden işlem yapılıyor. tedavi, istirahat hava değişimi gibi yollarla hastalık takibe alınıyor. yani hastalık öncelikle geçici olarak düşünülüyor. ancak doktorlar tarafından ve askeri/kıta işlevsellik
belgeleri ile hastalığının geçmeyeceği fikri oluşmuşsa B ve D dilimlerinden ilgili fıkraya göre kesin işlem yapılıyor.

özetle, kimin ne dediğine bakma. kendine zarar vermişsin. sigara izi, jilet izi vs. bunları biliyorlardır zaten. birliğinde başına bir şey gelmesini kimse istemez. bir erin canına kıyması öyle basit bir mesele değil.
o yüzden istirahatin bittikten sonra birliğine dön. kendini kötü hissedersen hemn komutanlarına söyle ve hastaneye sevkini iste. tekrar istirahat verilirse de seni hastaneye sevk eden hangisi ise (birim komutanlığı vs) istirahat raporuna itiraz edersin.

eninde sonunda muaf olacaksın askerlikten. hastalığının askerlikten kaçmak için bir bahane olmadığını, geçici olmadığını, askerlik ortamına uyum sağlayamadıgını anladıklarında kesin işlemli rapor hazırlayacaklardır kendileri zaten.

sen sadece haklarını bil, yukarıda yönetmelikten kopyaladığım yerleri dikkatli oku, tekrar istirahat verirlerse de seni hastaneye sevk eden yere itiraz et. (verilen istirahat raporuna itiraz edersin)

Son düzenleme:
Kalem

Çok teşekkür ederim ilginiz ve alakanız için çok sağolun. Ama anlayamadığım bir kısım var. Verilen istirahati reddetme gibi bir hakkim bulunmaktami?

prosedürler ile uğraşırken birde bimer e yazmayı dene durumunu özetle intihar etmek üzere olduğunu acil ve bekletmeden yardıma ihtiyaç duyduğunu acil olarak değerlendirilerek sorununun çözümlenmesi için talepte bulun , görev yerini bölüğünü falan tüm bilgileri vermeyi unutma , derhal işlem yapacaklarına eminim .

Fatios

TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nin "sağlık raporlarına itirazlar" başlıklı 14. maddesinin 2.fıkrası şöyle der:

[SIZE=1]"Sağlık raporlarına itirazlar
MADDE 14- (Değişik: 22/9/2017 - 2017/10844 K.)
(1) Yoklamada, sevki esnasında ya da silâhaltında yapılan muayeneleri neticesinde haklarında
aile hekimi veya tek tabip tarafından verilen sağlık raporlarına itiraz halinde; yükümlü
sağlık kurulu raporu aldırılmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve
Sahil Güvenlik Komutanlığı sağlık kurulu raporu vermeye yetkili sağlık kuruluşlarına sevk edilir.
Muayenesi neticesinde hakkında verilen sağlık kurulu kararına itirazı halinde ise kontrol muayenesi
için itiraz edilen raporu tanzim eden sağlık kuruluşunun bulunduğu yerdeki il sağlık müdürlüğünce
belirlenecek en yakın başka bir sağlık kuruluna sevk edilir. İlk sağlık kurulu raporundaki
karar ile kontrol muayenesi kararı arasında uyumsuzluk bulunmazsa karar kesinlik kazanır.
Uyumsuzluk halinde yükümlü ilk raporu tanzim eden sağlık kuruluşunun bulunduğu yerdeki il
sağlık müdürlüğünce belirlenecek en yakın başka bir sağlık kuruluna sevk edilir ve bu muayene
sonucuna göre hakkında işlem tesis edilir
(2) "Askerliğe Elverişlidir", "Askerliğe Elverişli Değildir","Ertesi Yıla Bırakma" ve
"Sevk Geciktirmesi" kararlı raporlara itirazlar askerlik şubesine, "İstirahat" veya "Hava Değişimi"
kararlı raporlara itirazlar ise ilgili sağlık kuruluşlarına sevki yapan askerlik şubesi ise askerlik
şubesine, birlik komutanlığı veya kurum amirliği ise birlik komutanlığı veya kurum amirliğine
yapılır.
"
[/SIZE]
bu maddeye göre istirahat ve hava değişimi raporlarına itiraz hakkın var.

Öncelikle iznin bitince birliğine dön. rahatsızlandığın takdirde hastaneye sevkini iste. eger gittiğin hastanede yine hava değişimi/istirahat raporu verilirse (kendin de askerliği kaldıramayacağını, kendine zarar vereceğini,iyileşmeyeceğini,doktorun hatalı /yanlı yaklaştıgını düşünüyorsan) yukarıdaki 1 ve 2.fıkrada bahsedildiği tarzda istirahat/hava değişimi raporuna itiraz edersin.

ama belki de buna bile gerek kalmadan kesin işlemli rapor(askerliğe elverişli değildir raporu) bile hazırlanabilir. hastalığın ciddi boyuttaysa, geçmeyeceğini düşünürlerse tekrar istirahat vermeden "askerliğe elverişli değildir" raporu bile verebilirler. usül de böyledir zaten (hastalıkta iyileşme olmayacağı kesinse, kesin işlem yapılır).

hastalığın tedavisi mümkünse, hastalık geçici ise C dilimi üzerinden işlem yapıp istirahat ve hava değişimi raporu düzenliyorlar. hastalığın kesinleştiğini düşündüklerinde B ve D dilimi üzerinden işlem yapacaklardır. ki bu da kesin işlemli rapor (askerlğe elverişli değildir raporu) düzenlenecek demektir.

unutma, hastalığın B ve D diliminde değerlendirilirse askerliğe elverişli bulunmazsın ve hakkında kesin işlem yapılır.
o yuzden ilk mesajımdaki B ve D dilimlerini de dikkatli oku.

@asadas05 Biraz akıl fikir, biraz da insaf be kardeşim...biraz..!

@Fatios Herşeyden evvel daha sabırlı olmalısın, durumunun zorluğunu anlamıyor değilim ancak sabretmeden olmaz, ülkemizin içinde bulunduğu askeri şartları açıklamaya gerek yok herşey ortada, ateş düştüğü yeri yakar derler, senin sorunun sana çok büyük geliyor farkındayım ancak empati yaparak düşünürseniz diğer koşullar yanında durumunuzun önceliği maalesef ikinci planda kalıyor onlar için, o yüzden her zamankinden daha fazla sabretmeniz gereken bir zaman dilimine denk gelmişsin. Önce kendi birliğinde, kanun çerçevesindeki haklarını kullanarak durumunu güzelce izah etmeye ve @Kalem hanımın mesajındaki yolları izlemeye başlayın. Sonuç alamazsanız da BİMER ve CİMER e yazmak eninde sonunda çözüme kavuşmanıza yardımcı olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim.

Son düzenleme:
Yarın birliğime teslim olacağım. Malum telefon yasak olduğu için buraya yazıp sizin gibi güzel insanlardan bir süre akıl alamayacağım. Şimdiden hepinize teşekkür ederim, verdiğiniz yanıtlar ve akıllar için. Durumdan sizleride haberdar edeceğim. Herkese iyi günler, iyi haftalar.

asadas05...senin cahilliğin bu arkadaşın sorunundan daha büyük bence,onun değil senin tedaviye ihtiyacın var...insanın cinsel tercihini hemen neden din le bağdaştırıyorsunki ne alaka ya eşcinsel bir kişinin dini olamazmı,yobazlığını kullanarak milleti hemen aşağılıyosun..ki itiraz edicen ama yaptığın apaçık bu!!!!

Askerlik görevi bütün terçhlerin üstündedir.Bülent Ersoy bile askerliğini yaptı.Askerlik TÜRK genci için önemlidir.Engelli olupta o elbiseyi cok giyemeyen var.İlerde bu yüzden çürüğe ayrıldığın için çok pişman olursun.Cinsel tercihine saygı duyarım, askerden sonra bildiğin yolda devam edersin.Biraz sabret başka birliğe tayin isteyebilirsin.Beni zamanımda ufak birlikler vardı ,hasta sakat, psikolojik sorunları olanları hep bir yere toplamışlardı.Eğitim yok .nöbet az ,makara tukara askerliğinin bittiğini anlamazsın.Zaten geriye kaç ayın kaldı ki ?

Fatios

Kardeşim sabırlı ol.. Ben 1999 yılında göğüs kafesim yamuk diye çürük almaya çalıştım, tam 7 ay uğraştım, 7 ayın sonunda gata'da heyete çıkıp çürüğü alacakken annemin telefonda ağlaması yüzünden heyete girmeden birliğime geri döndüm ve bu durum bana 15 disko cezasına maal oldu. Askerliğimi yaptım.. Senin elverişsizdir alacağına inanıyorum. Biraz daha sabret..

Üst Alt