Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Eşimde trafik kazası sonucu C4-C5-C6 kırıkları var. Bizi neler bekliyor?

ugurcoskun

Üye
Konular
11
Reaksiyonlar
0
[FONT=Verdana]İyi Günler Öncelikle Bu siteden cok sey ogreniyorum hemen hemen her gün tüm sayfaları okuyup bilgi ediniyorum.İstanbulda yasıyoruz.2 yıılık evlıyız.Eşimi trabzona tatıle yooladım sümeladan asagı ınerken 4 eylul 2013 tarıhınde trafık kazası gecırdıler ertesı gun hemen gıttım.1 ay K.T.Ü Farabi hastanesınde yattı.amelıyatını 2 docent yaptı.Suanda istanbuldayız 1 hafta oldu bahçelievlerde oturuyoruz.burdakı fızık ve rehabılıtasyon hastanesınden randevumuzu aldık araya ınsanlar soktuk.bayramdan sonra yatacak.

[/FONT]Eşim C 4 5 6 tanısı konuldu.

Eşım kollarını bıraz kaldırıyor.Bıleklerını dık tutabılıyor.Boynunu cevırebılıyor.Sol ayağında komple his var sırtını hısedıyor.Gogsunun sol tarafını hıssedıyor.Buyuk abdestını hıssedıyor.Kucuk tuvaletını yaptıgını hıssedıyor ve gaz cıkardıgı zaman hıssedıyor belırtılerı bunlardır.

Sayın Bülent bey bızı neler beklıyor.Esım ayaga kalkma sansı nedır lutfen yorumlarınızı eksık etmeyın sımdıden tesekkur ederım Allah herkese şifa versın..

eşinizin durumu seviyeyey göre çok iyi .....demekki hasarı çok büyük değil..
fizik tedaviye sıkı sarılsınn...azimle hareketlere devam etsin..bu seviyeden aynı belirtilerle yürüyen 2 tane arkadaşım var...umudunuzu yitirmeyin....rabbim yardımcınız olsunn...inş eşiniz en kısa sağlığına kavuşur..

dun gece cok calıstık ınsallah 70.yıla yatacak bayramdan sonra dun aksam sol ayagını bıraz daha kuvvetlı ıtebılıyordu cok ıyıydı cok sevındık ama gecelerı uyku problemı var cok sıkılıyor 2 saate yan cevırıyoruz su anda yatak yarası yok sadece boyunluk oldugu ıcın ensesınde kızarma var sıvı su akıyor onada krem aldım el surmeden gazlı bezle hafıf masaj yapıyorum olanlar bunlar Allah herkese şifa versin İnşallah Hasta için gercekten cok zor bakan ıcınde oyle Allah herkese Sabır Versın

Çok geçmiş olsun Uğur bey. Henüz çok yeni bir kaza olduğu için şimdiden bir şey söylemen zor. Ama evet, bu en yoğun dönemde bile bahsettiğiniz his ve hareket yetileri oldukça umut verici. Gelecek için çok daha iyi olmasını bekleyebilirsiniz.

C seviyesi çok enteresandır. Şaşırtıcı derecede iyileşme görüldüğü çok olmuştur. Eşinizin her geçen gün his ve hareket yetisini geri kazanacağını düşünüyorum. Sabır, sevgi, saygı ve bol bol çalışma...

Öncelikle küçük tuvaletini kendisi yapabiliyor mu? Sabit sonda mı var? Kendisi çişini yapmak için ıkınırken aynı anda göbeğin altına/mesaneye tık-tık vurarak idrar yapma refleksini tetikleyebilir. Bu sayede kendi başına idrarını boşaltabilir... Bunun mutlaka denesin.

İkinci olarak, yatak yarasından aman sakının. Popoda, topukta ve boyun seviyesinde kızarıklıklarla ortaya çıkar, bir günde kocaman bir yaraya dönüşür. Mümkünse her gün sabunlu bir bezle yatak banyosu yapıp, güzelce durulamayı ihmal etmeyin. Saçlarını da kuru şampuanla yıkayın (medikalcilerde vardır böylesi şampuanlar). Ayrıca havalı yatak almanızı öneririm. Bu yatağı 70. yıl'a yattığınızda da mutlak mutlaka mutlaka mutlaka kullanın. Yoksa yatak yarası açılması işten bile değil! Oraya gittiğinizde de göreceksiniz, herkeste yara var!

Sağlıklı beslenmesi nemli. Kilo almayacak şekilde düzenli yemek yemeli ve bol bol su içmeli. Mümkünse 2 günde bir büyük tuvaletini yapacak şekilde konsantre olmalı. Aynı saatte (sabahları olması tercih edilir çoğu zaman) tuvaletini yapmak için "oturmalı". Barsak düzenini sağlaması ilerleyen zmanlarda gündelik yaşamını çok çok iyileştirecektir.

Oturma egzersizleri yapmaya başlayın yavaş yavaş. Zaten hastanede bunu yaparlar, ama siz de yavaş yavaş sırtına yastık koyarak dikleştirmeye başlayabilirsiniz.

Onun dışında, kendi yapabildiği her hareketi yapmalı mutlaka. Siz de çok çok çok yumuşak olması şartı ile eklemlerini açıp kapatarak küçük küçük gerdirebilirsiniz (bunları nasıl yapacağınızı da hastanede öğretirler zatn. siz sadece o zamana kadar eklemeleri hareketsiz bırakmamış olun yeter). Kol kaslarını güçlü tutmak için küçüük bir dambıl alıp ağırlık çalışabilir.

_______
Bir de malulen emeklilik vb. haklar var. Eşiniz hiç sigortalı oldu mu? Ödenmiş SGK primi var mı?

kazadan once dogum olur dıye ısyerımde calısıyor gozukmesı ıcın sıgortalı yaptım ama prım sayısı su anda 2 yanı cok yenı daha zaten sonra kaza oldu eylul ayındanda 4 gunluk prımı yatacak nasıl haklarımız var bızım malulen olma sansı var mı kı bırde trafık kazası tek taraflı oldu esım babasının yanında oturuyordu sıgortadan para alma sansımız var mıdır?bilgileriniz için cok tesekkur ederım Bülent Bey...

esımde evet sabıt sonda var bu arada

eşiniz yolcu olduğu için trafik sigortasından para alabilirsiniz...

Prim günü 1800 olunca malulen emekli olabilecek. Daha zaman var, bunu düşünmeyin şimdilik...

Sabit sondayı 3 haftada bir değiştirin mutlaka. Uzun süre kalan sabit sonda enfeksiyona neden olur. Ayrıca sabit sonda mesanedeki idrarın birikmeksizin sürekli torbaya dolmasını sağlar. Bunun olmasını istemeyeiz. Çünkü mesanede idrar birikmezse, mesane kapasitesi zaman içinde azalır. Bunun olmaması için sondanın üstüne idrar akışını kesecek bir mandal iliştirmek lazım (bu şekilde olan idrar torbaları var diye biliyorum. Eğer bulamazsanız, o zaman idrar torbasının borusunu arasına alarak idrarın akışını kesen basit bir "mandal" kullanın). İçilen suya bağlı olarak mesanede 400-500 cc idrar birikene kadar beklemek, sonra mandalı açarak idrarı boşaltmak lazım. Her seferinde bunu yapmasanız da günde birkaç kez yapmakta yarar var. Diğer zamanlar normal akabilir... Ve günde 2-3 litre su içmeyi ihmal etmesin.
Bir de sabit sondayı değiştireceğiniz zaman sondayı çıkardığınızda birkaç saat sonda takmadan bekleyin. Mesane biraz kendine gelir o arada. Sonra yeniden sondayı takmadan önce eşiniz birkaç kez ıkınarak kendisi idrarını boşaltmayı denesin. Ikınırken aynı anda göbek altından parmaklarıyla mesaneye tık-tık vuruşlar yaparak işeme refleksini tetiklesin. Kendi başına idrarını boşaltabilirse bu çok çok iyi olur. Deneye deneye bunubaşaracaktır diye umuyorum.

Ayrıca trafik kazasından dolayı tazminat hakkınız var: Trafik Kazası Sonrası Haklar

Not: Etrafınızda "şu iyi ediyor" diye dolaşan onlarca efsane olacak. Hiç birine itibar etmeyin. Omurilik yaralanmasında standart fizik tedaviden başka hiç bir çözüm yoktur. Fizyoterapist fizik tedavi yaptırırken iyice öğrenip günde bir saat siz yaptırın kafi. Her şey daha iyi olacaktır. Merak etmeyin. Zaman, sabır, sevgi, saygı. Şimdi sağlam durma vakti yani!

Bilgileriniz ve zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim....

öncelikle çok geçmiş olsun bülent beyin tafsiyelerine harfiyen katılıyorum seviyesine göre cok iyi durumdasınız bence çok daha iyi olacak ilk aylar oldukca önemli bende ilk aylarda hiç yatamıyordum vücut bu durumuna alışım iğileşmeye gecmesi için bazen süre gerekiyor bu süre inşalla kısa sürer ve iğileşme biran önce başlar çünkü bir süreden sonra iğleşme çok yavaşlıyor gataya gide bilirseniz oranın fizik tedavisi çok iyi diyorlar Rabbim her ikinizede sabır versin inşallah

Amin.Cümlemizin yar ve yardımcısı olsun rabbim.Eşim her gecen gun ıyıye gıdıyor moralımız super (benım sayemde :)) hıc bos bırakmıyorum zaten sureklı hareket ettırmeye ınce ınce masajlar yapıyorum sol ayagı bayagı kuvvetlendı dızden kırdıgım zaman masallah baya ıtebılıyo sag ayagınıda bıraz ıtıyo kollarını kaldırarak yuzune getırmeye basladı her gun bellı saatlerde gunde bır defa oturtuyoruz cok sukur yarası yok su anda bugun 40.gunumuz ....

evet arkadaslar esım son ıkı gunde cok ıyı masallah.sol ayak ve ellerınde hıs var hareket yok sag ayakta hıs yok ama ayagını ıtebılıyor ve uc ayak parmagını oynatıyor.sağ elinde de hıs yok ama bas parmak serce parmak ve yanındakı parmagını oynatmaya basladı.halen hastaneye yatıramadık.evde ıyı bakılırsa bence hastaneden daha ıyı ama fızıgı mutkala gormsı gerekıyo sanırım.Bu gıbı gelısmeler ıyımıdır sızce ?

C6 seviyesinden C5 e yükselme nasıl oluyor? Yükselince gelişme mi sayılır?

selam
eşim c4 c5 c6 tanısı var fizik tedavi hastanesinde c5'e yükseldi dediler henüz 1 hafta oldu yatalı c6 dan c5'e yükselmesi ne anlama gelıyor?

uğur bey acil şifalar diliyorum..ne kadar yükselirse vücut fonksiyon kaybı o kadar çok oluyor biliyorum,umarım yanılıyorumdur

Yükseliyor derken c6 gıtmıs yanı c-5 e ınmıs ben yanlıs yazmıs olabılırım c-4 c-5 c-6 da idi su anda c-4 ve c-5 miş eşim

uğur bey cervikal diskler yani c seviyesi kafanın yani ensenin en üst bölgesinden başlıyor ve ilk başlangıç noktası c1,sonra c2,c3,c4....diye devam ediyor...hasar ne kadar yukarıdaysa,sinir kaybı riski o kadar çok oluyor...c5 ten c4 e yükselmesi demek riskin arttığını ve hasarın daha çok olabileceğini gösteriyor..mesela benim hastam c6 seviyesinde kolları iyi ama elleri çok kısıtlı..c7 olsaydı elleri iyi durumda olabilirdi...

bir ağacın köklerini düşünün,dipteyken ana kökler var ve gitgide uzayıp kollara ayrılıp yayılıyor..en dipteki kök zarar görürse ona bağlı olan ince köklerde ölmüş oluyor..

spinenerves.jpg

Hisin olduğu yere hareket gelırmı hareketın oldugu yer hıs gelır mı?

Selamlar eşim c4 c5 c6 tanısı ile of lu sol ayagını hıssedıyor ama oynatamıyor sağ ayagını hıssetmıyor ama oynatıyor kaza olalı 2.5 ay oldu bilgilerinizi paylaşırsanız sevınırım....

eşim adım atmaya başladı...

selam herkese eşim bugun adım atmaya basladı hemde shell kullanmadan dızlerını kıtlıyebılıyo kendısı sadece dengede sorun var kollarda kuvvet olmadıgı ıcın uzun sure ayakta duramıyor.kaza olalı 4,5 ay oldu gelişmeler zamana göre ıyımıdır.gelişme devam eder mi?birde botoks uygulaması yapacaklar sol ayagına kasıldıgı ıcın o ayagını kullanamıyor el parmaklarına da botoks yapılacak bashekım tarafından botoksun faydası var mıdır?daha once yaptıran var mı?

fizik tedavi kesinlikle bırakmayın eşiniz iyileşme ne kadar olur devam edermi bilinmez ama çok büyük ilerleme var bu arada kilosuna dikkat edin hareket olmadığı için çabuk kilo alınıyor ve çok zorluyor keşke hepimizde bu kadar gelişme olsa inşallah daha ii olur geçmiş olsun

Bence de her şey harika gidiyor.

Botoks uygulaması geçici rahatlama sağlar; o da bazen 1 hafta bazen 1 ay bazen 6 ay kadar işe yarar. SOnrasında yeniden yeniden yapmak lazım gelir. Yani, gerçek anlamda bir tedavi değildir. Belki doktorunuz şu anda hareket kolaylığı sağlasın diye önermiştir, botokstan sonra oluşan rahatlama ile daha bir kolay hareket eder, sonrasında botoksa ihtiyaç kalmaz... Dİlerim böyle bir başarı olur.

Gelişmeleri paylaşın lütffen.

gelişmeler gerçekten harika maaşallah. anladığım kadarıyla sizin katkınız oldukça fazla. sakın vaz geçmeyin. Allah razı olsun. ben c7 brust kırığı geçirdim. c7 patladı ve değiştirdiler. KTÜ de Çok iyiler. ben yürüyemiyorum ama kollarım geri geldi ellerim iyi sayılır. belimde çok iyi değil. fakat spora devam. ben haftada 3 kere yüzmeye gidiyorum .kiloma dikkat ediyorum ve kabızlıktan sıkıntı yaşıyorum birde hiç terlemedeğim için sıkıntılar yaşıyorum. tak yapıyorum. 19 ay oldu. sizin gerçekten sıkılmadan devam etmeniz gereken bir programınız olmalı ve duayı umudu eksik etmeyin. güzel haberler bekliyoruz biiznillah.

inşallah devam edıyoruz dün botoks uygulaması yapıldı.eşimde ktü de ameliyat oldu kaza olalı 4.5 ay oldu bana gore bu kadar kısa surede tek ayakla adım atmak mucize zaten inşallah devamı gelır kabızlık ıcınde bızımde vardı bagırsaklar hıc calısmadıgı ıcın buyuk tuvaletını yapamadıgı ıcın kasılmaları cok fazlaydı bekunis adlı ılac uygulanıyo gunde 2 defa cıkartıyo kasılmalarıda gıttı gıbı bakalım ugrasmaya devam.... :)

sol ayagını herrseyıyle hıssedıyor ama kasılmadan dolayı adım atamıyor sag ayakta hıs yok ama hareket var botoks onun ıcın yapıldı sanırım deneme amaclı heralde uzunbacak ve postreshell kullanmadan yurutuyoruz kendısı dızlerını kıtlıyebılıyo ınşallah daha ıyı olacak ama ellerde henuz bır gelısme yokk canımı sıkan o zaten benım ayaklarından umıtlıyım ama ellerını bılmıyorum ..gelışmelerı yazarım ınsallah sağlıcakla kalın...

EŞİM DUNDEN ITIBAREN SOL AYAGIYLADA ADIM ATMAYA BASLADI COK SUKUR ARTIK DIZLERINI KITLIYEBILIYOR VE sag ayaktan sonra sol ayagı ıle de adım atıyor :) ama ellerde henuz bır gelısme yok kollar bıraz daha kuvvetlendı.6 ay ıcınde bu gelısmeler nasıl sızce ?

çok güzel maşaallah. Allah kolaylık versin şifa versin sabır versin.

ugur bey bende c6c7 yim kaza geçireli 7.5 yıl oldu kazadan 4 gün sonra ayak baş parmaklarımı oynattım ve 2 ci ve 3 cü ayda Shell le yürümeye başladım daha sonra sı shelle ride çıkardım ve kanadyenle yürümeye başladım ellerim cok şükür kısa zamanda eski kazadan önceki haline döndü diye bilirim.şuan araba kullanıyorum kendi ihtiyaçlarımı kendim görüyorum kazadan sonra evlendim şimdibir kızım var inşallah sizede acilşifalar dilerim umarımkısa zamanda ileşir eşiniz sormak istedginiz bi şey varsa yazın cevaplım özelden

esım de kaza gecırelı 6.5 ay oldu kazadan 3 ay sonra esımde ayaga aklktı sag ayak ıle adım attı sımdık sol ayagınıda cok az atmaya basladı shell kullanmadan ınsallah devamı gelır ama eller ...eller yok daha ıste napıcamı bılmıyorum hıc mı caresı yok bu hastalıgın .....siz ellerınız ıcın neler yaptınız?

Bence her şey çok çok iyi görünüyor. Çalışmaya devam...

uğur oflu olupta şansı olanlardansınız emin olun.bu kadar kısa sürede ayağa kalktıysa eşiniz emin olun ufak aksaklıklar dışında eski haline dönecek.benim t12 17 ay oldu henüz cihazlar olmadan ayağa kalkamadım yani dizler kilitlemiyor.bu arada ben de ktü de ameliyat oldum.allah yardımcıız olsun

9 ayda eşimdeki gelişmeler ....

Merhaba ben ugur eşim 9 ay önce trafik kazası sonucu boyundan aşağısı felç kaldı tanısı c 4 5 6 ameliyattan sonra sadece kollarını kaldırabılıyordu aradan 9 ay gecti eşimdeki gelişmeler ise;boynunu saga sola arkaya one kendısı cevırebılıyor
sağ kolu kuvvetsız ama havada tutabılıyor yavaşta olsa ıstedıgı hareketı yapıyor ama dırsek kıtlenmıyor......
Sol kol daha kuvvetlı saga göre dırsek kıtlenıyor ıstedıgı hareketlerı yapıyor be kollarını hıssedıyor.......
Kalça cok kuvvetsiz sağa yada sola dönemıyor ama köprü hareketını cok ıyı yapıyor.denge sorunumuz var ayaga kalktıgı zaman kalça saga sola kayıyor.
Sağ ayakta his yok ama adım atma var....
Sol ayakta kasılma var ve daha yenı yenı kırmaya başladı bu arada postereshell kullanMIYORUZ.CİHAZSIZ ayaga kaldırdığım zaman dızlerını kıtlıyebılıyor.
Ellerde hıc bısey yok cok gelısme olmadı yanı ama buyuk nesnelerı kavrayabılıyor.
Sizce bu gelişmeler bu süreçte normalmidir?yada sizler ne kadar sürede nsıl gelişmeler gösterdiniz yazarsanız sevinirim herkese çok geçmiş olsun....

uğur kardeşim öncelikle geçmiş olsun dileklerimi sunarım burda dr varmı bilmiyorum bence siz eşinizin dalıyla uğraşan bir prof a görünmenizi tavsiye ederim

Üst Alt