Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Eski tarihli engelli raporumun geçerli olabilmesi için ne yapabilirim?

MeryemT

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

21/12/2015 tarihli %88 Ağır engelli Süresiz Raporum vardı.
29.02.204 tarihinde rapor yenilemek için hastaneye başvurdum. Gastroenteroloji ve Endokrinoloji bölümlerinden 13.05.2024 tarihlerinde engelli oranları aldım.
Başvurumu Onkoloji bölümüne yaptım daha sonra Raporu yenilemekten vazgeçtim ve onkoloji bölümünden engelli rapor oranı verin diye bir talebim olmadı.

Evde bakım maaşı alıyorduk. Maaşımız kesildi

e-devlete girip baktığımda Başvuru tarihi 23.12.2025 ve rapor tarihi 24.12.2025 kısmi bağımlı yeni bir rapor çıktığını gördüm.
İl sağlık Müdürlüğüne yeni çıkan raporun iptal edilmesini eski raporumun geçerlliğini devam etmesini istediğimi belirten bir dilekçe verdim.
Dilekçe cevabı bugün geldi ve cevapta iptal edilip edilmediğne dair bir ibare yok sadece raporun çıktığı hastanenin yazısı var bu yazıda hastane 29.02.2024 te müracatımın olduğunu ve bölümler tarafından yapılan muayene ve tetkik işlemleri sonucu 24.12.2025 tarihinde kurul tarafından e-rapor olarak onaylandığını söylüyor.

Lütfen yardımcı olun

29.02.2024 tarihinde müracatımın olduğunun resmi olarak söylemesine rağmen rapor üzerindeki müracaat tarihinin 23.12.2025 olarak yazılması bu raporu geçerli kılar mı?

24.12.2025 tarihli rapordaki engel oranlarının rapor tarihinden 590 gün önce 13.05.2024 tarihinde alınan engel oranları olması normal midir rapor geçerli midir?

Şu an nasıl bir yol izlemeliyim? İl sağlık müdürlüğüne yeni bir dilekçemi vermeliyim yoksa mahkemeye mi başvurmalıyım?

Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden çok teşekkir ediyorum.

Herkes elinde ki eski raporun kıymetini bilsin, kimse yeni rapor çıkarmaya kalkmasın, Midyat'a pirince giderken elinizde ki bulgurdan olmayalım.

Meryem Hanım kardeşim sen bunu bir de tanıdık bir avukata danış istersen. Anladığım kadarı ile iş biraz hukuk konusu haline dönüşmüş gibi.
Öte yandan Alfa kardeşimizin dediğini de kimse yabana atmasın. Elinizdekinden avcunuzdakinden olursunuz.
Benim süresiz raporum 1999 yılı tarihli. Valla gözüm gibi saklıyorum ve her yerde de kullanıyorum. "Bu eski yenisini getir" diyene de "talebini yazılı olarak bildir bana" dediğimde benden rapor yenilememi yazılı olarak isteyemiyor.
@MeryemT,

• Beğen
Reaksiyonlar: alfa
@nu067,
Özürlü kimlik kartı almak için çıkartmıştım bu raporu. Ama rapor üzerinde raporun ne maksat için çıkarıldığı yazmıyor. Sakatlık derecesinin %40 olduğu yazıyor. Bu da bana yetiyor. Evet, Düştüğü için gözünüz gibi saklayın kıymetini bilin diyor arkadaş da.

@MeryemT, burada kimse size yardımcı olamaz. sizin raporunuz çıkmış. yalnız tahmin ediyorum bilgilerinizde bir yanlışlık var. müracaatınızdan neredeyse 2 sene sonra rapor çıkmış. öyle bir şey olamaz.

29.02.2024 tarihinde müracat 24.12.2025 rapor. Bu işte bir yanlışlık var. Müracaat ettiniz niye vazgeçtiniz. 2 yere muayene olmuşsunuz ve diğer yerlere gitmemişsiniz. Hastane de raporu o sonuçlara göre vermiş. O rapor geçerli. Yeniden müracaat edip yeni bir rapor çıkaracaksınız. Eski rapor hükmünü kaybetmiş. Geçerli değil artık.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Sistemde gözükmese bile 2001 yılından aldığım engelli raporu kullanıyorum doğuştan çocuk felçliyim tek koltuk değneği kullanıyorum o zamandan bu zamana birçok kurum ve kuruluş tekrardan hep rapor çıkarmama yenileme mi istediler ancak raporun geçerli olduğuna dair yasal mevzuatı önlerine koyduğumda işlerimi hep hallettim bazıları itiraz etti ben de gidip cimer yoluyla hep hallettim evet bugün istesem gidip engelli raporu çok rahat çıkartabiliyorum rahatsızlığım zaten belli %40 ve üstü bir oran zaten çıkıyor amaç o değil sadece mevzuatta sürekli raporların geçerli olduğuna dair yönetmelik var şimdiye kadar bu yönetmeliği çok iyi kullananlardan biriyim

@nu067, çok zoru geçin, mümkün değil. Arkadaşımız son raporu değil ondan önceki raporu geçerli hale nasıl getirebilirim diye soruyor. O mümkün değil artık. En son rapor çıktıktan sonra öncekilerin hükmü kalmaz. En son çıkan raporu da beğenmiyorsa, ya itiraz edecek, ya da yeni bir rapor talebinde bulunacak. Ancak arkadaş hata etmiş. 2 polikliniğe gitmiş sonrakilere gitmemiş. Hastane de raporu o 2 muayene oranlarina göre hazırlamış e-devlete yüklemiş.

@nu067, bu raporla vergi indirimi alarak 2016 da emekli oldum ve aynı raporla engelli kadrosunda halen engelli kadrosunda emekli olarak çalışıyorum bu raporla engelli kimliği aldım ve diğer seyler

@mehmet-41, sen 2011 de almışsın 2008 de alınan raporu çoğu yer kabul etmiyor yok kullanım amacı vergi indirimi için alınmış başka işlemde kullanamazsın diorlar çoğu zaman bir arkdaşıma

@MeryemT, oranın kaç çıktı en son

@barcan88, Hastane gittiğim 2 polikniliği değil,gitmediğim halde onkolojinin oranınıda eklemiş sıkıntı oranlarda değil sormak istediğim 589 gün önce alınan oranlar ile 589 gün sonra yeni bir rapor çıkartılması bu 589 gün önceki oranların yeni raporda kulllanılması.Hayır tarihlerde bi yanlışlık yok hastane resmi yazısında 29.02.2024 tarihinde müracat 24.12.2025 rapor düzenlendiğini kabul ediyor.

@güllerin efendisi, Rapor yenilemesi yapmadım müracat ettim ama süreci devam ettirmedim 2 poliklinkten oran aldım ama 3. onkoloji polikliniğinden bana oran verin diye bir talebim olmadı.Yeni çıkan raporda ilk rapor olduğu işaretlenmiş oysa benim aynı hastaneden daha önce almış olduğum rapor mevcut.Yeni çıkan raporda müracat tarihi 23.12.2025 rapor onay tarihi 24.12.2025 yazıyor hastane resmi yazısından müracaat tarihimin 29.02.2024 olduğunu belirtiyorki bu doğru ama yeni rapora müracat tarihi 2025 yazılmış yeni çıkan raporda 589 gün önce polikniliklerden aldığım oranlar kullanılmış.

ilginç olan ben bugüne kadar poliklinik ziyaretlerinden sonra evrakları heyete tekrar teslim etmeden heyetten sonuç çıktığına ilk defa şahit oldum.

hatta benim 2021 de hastaneye başvurum olmuştu, sonra nedenini hatırlamadığım bir sebeple yarım kaldı.
5 ay sonra aynı hastaneye gittiğimde heyet başkanı, ilk başvurudan sonra 5 ay geçmiş yeni dosya açılıp yeniden poliklinikleri gezmesi lazım demişti.

yani yarım kalan dosya üzerinden işlem yapmaları hiç doğru bir hareket değil.
raporun iptali için dilekçe verilebilir önce il sağlık müdürlüğüne. kabul eidlmezse idari dava açılabilir.
raporun kendisi usulen yanlış verilmiş gibi geldi bana.

Neresi yanlış diyen olacaktır belki. Rapor kesinlikle gıyabında verilmiş. Aradan neredeyse 1,5 yıldan fazla süre geçmiş. Hastanın her türlü engel oranı değişebileceği gibi
aynı da kalabilir ama doktorların hiç biri hastayı görmeden karar vermiş.

Muhtemelen iş bilemz bi memur eski kapanmamış dosyayı doktorların önüne koydu onlarda tarihlere bakmadan karar verdi.

Sonuç olarak işlem yanlış. İl sağlık müdürlüğüne dilekçe ile başvurup iptal ettirmen yüksek ihtimal.
Karar kesinlikle hastayı görmeden verilmiş. bu senin lehine bir durum.

Son düzenleme:
İl sağlık ne dior bu konuda

Aile bakanlığına talepte bulundunmu

İl sağlık Müdürlüğüne yeni çıkan raporun iptal edilmesini eski raporumun geçerlliğini devam etmesini istediğimi belirten bir dilekçe verdim.
Dilekçe cevabı bugün geldi ve cevapta iptal edilip edilmediğne dair bir ibare yok sadece raporun çıktığı hastanenin yazısı var bu yazıda hastane 29.02.2024 te müracatımın olduğunu ve bölümler tarafından yapılan muayene ve tetkik işlemleri sonucu 24.12.2025 tarihinde kurul tarafından e-rapor olarak onaylandığını söylüyor.
Hastane müracatın 2024 te yapıldığını raporun 635 gün sonra 24.12.2025 te çıktığını belirtmesine rağmen sadece hastanenin yazısını yolladı bana konuyla ilgili hiç bir işlem yapılmadı.
Yeni raporda kullanılan engelli oranlarının 589 gün önceki engel oranları olduğunu hastanenin iddia ettiği gibi 13.05.2024 tarihinde onkoloji bölümünden oran verildiğini fakat benim o tarihte hastaneye hiç gitmediğimi girişimin olmadığını e nabız ve hastanenin HBYS kayıtları ile ispat etmeme rağmen verdiğim dilekçeye cevap olarak sadece hastanenin verdiği cevabı bana gönderdiler.

@nu067, Hayır sadece Cimer'e ve Kamu Denetçiliği Kurumu'na yazdım.İl sağlık müdürlüğüne ikinci bir dilekçemi vermeliyim yoksa mahkemeye mi gitmeliyim?

Son düzenleme:
Bende 2014 tarihli yüzde 80 ağır engelli sürekli raporum ile evde bakım maaşı alıyorum, malulen emeklilik için başvurdum,bu alacağım malulen emeklilik raporu daha önceki engelli raporumu etkiler mi, yoksa engelli raporu ile malulen emeklilik raporu birbirinden farklı raporlar mı.

@Muyo

şayet malulen emeklilik için SGK ya başvurup SGK'nın seni hastaneye sevk etmesini sağlarsan
bu sevkle hastaneden alacağın rapor senin raporunu etkilemez, alacağın raporda oranlar olmaz,
raporu da SGK değerlendirir ve malulen emekli olup olmayacağına SGK karar verir.

SGK sevki olmadan hastaneye malulen emekli olmak için rapor almak istiyorum diyerek direk hastaneye gidersen
önceki aldığın rapor geçersiz olur. son aldığın rapor geçerli olur.

@MeryemT

Hastalığın ne durumda bilemiyorum ama biraz yorulman gerekebilir.
sana son raporu veren hastaneye gidip sağlık kurulu başkanı ile müsait bir zamanda görüşmeyi dene.
bana raporu gıyabımda vermişler, ben işlemleri tamamlamama rağmen ve heyetteki doktorlar beni görmemesine rağmen rapor çıkarılmış.
bunu nasıl iptal edebilirim şeklinde sor.

Yukarıda bahsettiğim hastane heyet başkanı çok iyi biriydi.
müsait bir anına denk gelmiş olmalıyım ki hem babacan bir tavırla hem nazikçe durumu anlatıp yol göstermişti.

Senin olayı kolay kolay kimse anlamaz ve çözüme dair yorumda bulunamaz.
Ama raporu veren hastanenin sağlık kurulu başkanı kesinlike ortada bir yanlış durum varsa nasıl düzeltileceğini bilir.
Ve sana ne yapman gerektiğini anlatır.

Burada senin dikkat etmen gereken başkanın müsait olduğu bir anı yakalaman. İşi başından aşkınken ya da yoğunluk yaşıyorsa seni dinlemez bile.
Dinliyormuş gibi yapıp yanlış bile yönlendirebilir.

Çözümün doğru adresi bana göre ilk iş Rapor uveren hastanenin sağlık kurulu başkanıdır.

@ucuncubahar, Rapor veren hastane başhekimi ile görüstüm,sözlü olarak usul hatası olduğunu,raporu sistemden kendilerinin kaldiramadiklarini,il saglik mudurlugune dilekce vermemi soyledi.Il saglik mudurlugune dilekce verdim ama sonuc ortada.Hastanenin hatalarini resmi yazi ile kabul etmesine ragmen rapor iptali icin il saglik mudurlugu hic birsey yapmadi.Ilginiz için çok teşekkür ederim.

@MeryemT

Bu iş çözülemeyecek bir iş değil, konuşa konuşa doğru zamanda doğru kişilere giderek mutlaka çözülür.

En başta yazdım biraz yorulursun ama mutlaka çözülür.

Üst Alt