Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ev alırsak bakım aylığı kesilir mi?

kerimc

Üye
Konular
22
Reaksiyonlar
0
bilenlerden rica edıyorum ev satın alındığı zaman hemen bakım maşı kesiliyormu yoksa hesap yapılıncamı

kerimc

elbette hesap yapılıp öyle kesilir siz ev alınca bağlı bulundugunuz yerdeki müd.lüğe bildirimde bulunmaya zaten mecbursunuz bildirim sonrası yapılan inceleme sonrası duruma göre maaşınız kesilir.

ev almanızın maaşınızın kesilmesine hiç bir etkisi yoktur evde bakım aylığı engelli bireyin yaşam standırdının artmasına yardımcı olmak için tahsiz edilen bir ödenektir

bağlı bulunduğunuz sosyal hizmetler kurumunu konu hakkında bilgilendirmeniz gerekmektedir ve bu konuda yükümlüsünüz

evi satın almanızı sağlayacak paranın ne şekilde bir araya getirildiğini ( biriktirme &borç & kredi vb ) izah edebiliyorsanız sıkıntı yapmayın yasaların izin verdiği ölcülerde bu engelli bakım ödeneği hakkınız

@tuncay280307 evde bakım aylığı aldıktan sonra biri ev alıyor. her halükarda kesilmez bu durumda diyorsunuz yani. yeter ki parasını nasıl ödeyeceğinizi açıklayın diyorsunuz.
o halde ben de sorayım size.

hanede 3 kişi yaşıyor. bakıma muhtaç engelliye baktığı için bakıcı evde bakım aylığı alıyor. evdeki bekar çocuk da bir yerde çalıştığı için ayda 1500 TL alıyor.

bakıma muhtaç engelli olan babasına hane dışında yaşayan çocukları ev almak istiyorlar. birleşip babaya 150 Bin TL'ye ev alıyorlar.
sizce bu evde bakım aylığı da mı kesilmez?

cevabınıza teşekkür ederim ben emın evimden alcam için rahatlıkla ispat ederim makbuzlarım var hangi senede başladığı bellı ispatlarım kiraya verip evın yarı parasını kiradan alcam parayla ödüyecem bana sıra gelmesi 2018 de eve giren gelirde baya artcak bizi kurtarıyor

@kerimc bu konularda genel cevap verilemez ki. sen "ev alırsam evde bakım aylığı kesilir mi?" diye soruyorsun. arkadaş da "hayır kesilmez" diyor.

bu konularda genelleme yapılamaz asla. biri ev alır ama hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı geçmez. biri de ev alır sınırı geçer. (gerçi ev alırken gelir snırını geçmemek de mümkün değil bana göre)
kural şudur: hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı geçmeyecek.
hesaba resmi ya da gayriresmi her gelir dahil edilecek.

elbette aldığınız evi ne ile aldığınız ispat edebilirsiniz. önemli olan o evi aldığınız gelirin hesaplanması. sınırı geçmiyorsa devam,sınırı geçiyorsa aylık kesilir.

hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL altındaysa evde bakım aylığı kesilmez (bu miktar, 2017 yılı için geçerlidir). aksi durumda kesilir. bu mevcut gelirle ev alabiliyorsanız ne ala. aksi durumda sorun olur.

@kerimc aldığın evi kiraya verecek ve o kira parasını da eve yatıracakmışsın. bu durumda ev kirası da hane gelirine eklenir. evde bakım aylığında sadece gelirler dikkate alınır giderlere bakılmaz.
sen evi kiraya verdiğinde kirayı gelire dahil ederler.

Kalem hanım benım 2 ağır engellı kardeşim var ben onların bakıcısıyım fakat hepimizim durumu ıyı kendı maşımız evde gelirde geçmiyor geçse şu anakadar problem olurdu 2017 deki eve giren hesaplamada geçmiyor bana 2018 evin sıra gelmesi çıkma ihtimali çok birtaraftan sevinirken birtaraftan kardeşlerim mağdur olcak büyük hüsran uğrarız ben ilkoku mezunuyum ama nasıl hesaplancağını biliyorum benim korkumun nedeni haksızlığı uğramak her şey acık net lütfen hesaplama bana yardım cı olurmusunuz

kalem hanım hatam varsa bana söylermisiz bu söyledıklerım 2017 senenın hesap tutarı benim maşım şuanda 1431tl oldu annem 1250 tl oldu 2 ağır engelli kardeşim 2022 maşı alıyor 1770tl 2 kardeşim aynı 1770 tl aldı başka gelirimiz yok evde bakım maşıda zaten hesaba dahil deyil biz evde 6 kişiyiz 2 ağır engelli olunca 7 kişi oluyoruz evın kırasını 900tlde hesapladım yıne gecmıyor şuan oğlumda askerde evden ayrılcak 2018de sizden ricam ev bana cıkın ca bakım kesılırmı ben 2015 emeklı oldum bırıken paramı verdiler 15 bın bende evim evımmegirdim hemen ayda 1500 tl yatırıyom annemde yardım cı oluyor bana diyer zaman girdiğmim ev 160b in tl budurum alma gücü şansım var hesaplamada yardımcıolurmusunuz

@kerimc evde bakım aylığı hesabın doğru ablası. sınırı geçmiyorsun. lakin 2022 aylıklarında sorun var.

1) 2022 engelli aylıkları:
2 kardeşinin % 70 ve üstü engelli sağlık kurulu raporu var. her ikisi de % 70 ve üstü 2022 bakıma muhtaç engelli aylığı alıyor. 2022 aylığında alınan 2022 aylıkları hesaba dahil edilmez. hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL'yi geçerse 2022 aylıkları yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra kesilir.
hanedeki kişi sayısı: 6
hanedeki toplam aylık gelir : 2054 (iki evde bakım aylığı) + 1250 + 1431= 4735 TL

hanede kişi başına düşen aylık gelir: 4735 / 6 = 789,16 TL
hanede kişi başına düşen aylık gelir (789,16 TL), 423,58 TL'yi geçtiğinden dolayı yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra iki kardeşinin de aldığı 2022 engelli aylıkları kesilecektir.

2) evde bakım aylığı
evde bakım aylığında alınan evde bakım aylıkları hesaba dahil edilmez. 2022 aylıklarının 1 aylık miktarları da dahil tüm gelirleri toplayıp hanedeki kişi sayısına böldüğümüzde (2 bakıma muhtaç engelli olduğundan dolayı 6 kişilik hane 7 kişi olarak dikkate alınır) sınırı geçmiyorsunuz.ev için yapacağın aylık ödemeleri bu bahsettiğin gelirlerle sağlıyorsan ev alman asla sorun olmaz. yeter ki hanedeki mevcut gelirle ödeme yap. ki sen de öyle yapıyorsun. bu şekilde sorun olmaz rahat ol.

emekli olunca eline 15 bin birikmiş para geçmiş. ben o paranın aylık ortalamasını da hane gelirine dahil ettim. yine sınırı geçmiyorsunuz. başka gelir yoksa ev almandan dolayı evde bakım aylığı kesilmez:)
emeklilikten aldığın 15 bini bildirdin di mi il müdürlüğüne? bildirmediysen bir ara bildir. sınırı geçmediğin için sorun etmezler zaten. ev alacağını da söylersin zaten. ödemeyi nasıl yapacağını anlatırsan onlar da sorun etmez.

tek problem 2022 aylıkları. maalesef alınan tüm 2022 aylıkları yapılacak ilk incelemeden sonra kesilecek.

zaman ayırıb cevap verdiğiniz için size çok teşekkür ederim sorularınıza cevap vereyimki içim daha rahat etsin öncelikle birin ci kardeşim 2022 maşını 2001den beri alıyor ikinci kardeşim 2008den beri alıyor hiç arama yapmadılar 2side hastane tedavısı devamlı oluyor buda kardeşlerim için önemli

eyer kesılme olayı olursa 20022 maşı yetim maşı alabilirmi 2side erkek kardeşlerim bu yazdığım gelirin dışında hiçbir gelirimiz yok 15 bin toplu aldığım parayı bildirdim hatda dökümanı götürdüm kalem hanım 2022 maşı hesaba dahil deyil dediniz neden 2022maşın dökümanı istiyorlar denetime geldiklerinde

@kerimc 2022 aylığı başlığı adı altında 2022 aylığı gelire dahil edilmez dedim ablası. yani 2022 aylığı gelir hesabı yapılırken alınan 2022 aylıkları gelir hesabına dahil edilmez.
ayrıca evde bakım aylığı gelir hesabını yaparken de şöyle dedim: "2022 aylıklarının 1 aylık miktarları da dahil tüm gelirleri toplayıp hanedeki kişi sayısına böldüğümüzde.."
evde bakım aylığı gelir hesabı yapılırken alınan 2022 aylıklarının 1 aylık miktarı hanenin aylık gelir hesabına dahil edilir çünkü.

özetle, 2022 aylığı hesabı yapılırken alınan 2022 aylıkları dahil edilmez. ama evde bakım aylıkları dahil edilir.

evde bakım aylığı gelir hesabı yapılırken de alınan evde bakım aylıkları hesaba dahil edilmez. ama 2022 aylıkları dahil edilir.

iki kardeşinin aldığı 2022 aylıklarının ilk incelemeden sonra kesileceğini söylerken şunu söylemek istedim.
2022 aylıklarında sosyal inceleme yapılır. bu inceleme için vakıftan heyet gelir haneye. bu şekilde sosyal incelemeniz yapıldığında hane gelirinizi tespit ederler ve daha sonra da muhtaçlıktan çıktıgınız gerekçesiyle alınan tüm 2022 aylıkları kesilir. bundan sonraki olacakları söyledim.

haneye gelmeden de sistem üzerinden de inceleme yapabilirler. ama hanenize geleceklerdir. artık ne zaman gelirler bilemem. fakat bayadır incelemeniz yapılmadığı belli. geldiklerinde de tekrar hane gelirinizi hesaplarlar. sonra da heyet kararıyla aylıklar kesilir.

2022 aylıkları kesildikten sonra haliyle 60/c 3 GSS (eski yeşil kart/primi devlet ödüyor) sağlık güvenceleri de kesilecek kardeşlerinin. eger malul derecede rahatsızlıkları varsa tabi ki yetim aylığı alabilirler.
eger maluliyet tespiti hiç yaptırmadıysanız siz şimdiden yetim aylığı için maluliyet tespiti yaptırın. 60/c 3 GSS (eski yeşil kart) avantajlı değil haliyle. kardeşlerinin sağlık sorunları varsa yetim aylığı aldıkları takdirde 60/f GSS'lı olurlar ve bu da diğer sigortalıların sağlık güvencesi gibidir. universite hastaneleri vs her yerden yararlanırlar. bu açıdan hiç olmazsa iyi olur.

bir de aldıkları yetim aylıkları, alabilecekleri 1 aylık 2022 aylık miktarından düşük olursa, yetim aylığını 2022 aylık seviyesine yükseltme şansları da var.
diyelim ki kardeşlerine 300 TL yetim aylığı baglandı.
rapor oranlarına göre alabilecekleri 1 aylık 2022 aylığı miktarı: 566,49 TL
bu durumda yetim aylığı 2022 aylığından düşük. SGK'ya başvurup yetim aylığını 566,49 TL'ye yükseltebilirler. hane gelirine de bakılmaz hem:)
işin açıkçası 2022 aylıkları kesilecek diye üzülmüştüm. ama yetim aylıkları işini duyunca sevindim:) 2022 kesilecek ama yetim aylıkları baglanacak inşallah:)

kardeşlerinin hiç sgk sevkiyle aldıkları malul olduklarına dair bir rapor var mı?

allah razı olsun verdiğiniz bilgiler için

ozaman a nnemi maşı düşük olur dimi 1250 alıyordu kardeşlerim yararlanınca

@kerimc valla ölüm aylıkları eşe ve çocuklara hangi miktarda ödenir hiç bilmem. o kısmı yetim aylıkları ile ilgili şu forumdan sorun ve bilgilenmeye çalışın:https://www.engelliler.biz/forum/dul-ve-yetim-ayligi/

yetim aylığı baglandıktan sonra da bana gelin. yetim aylığı, 1 aylık 2022 aylığından düşükse aylık yükseltme işlemleri için yönlendireceğim sizi çünkü.

UYARI! yetim aylığı alındığı takdirde 2022 aylığı kesilir.

şimdilik 2022 aylıkları kesilinceye kadar 2022 aylıklarını almaya devam edin. 2022 aylıkları kesildikten sonra da yetim aylıklarına başvurursunuz. yetim aylığı baglandıktan sonra da haberim olsun tabi.

içim çok dolu arkadaşlar şizofreni olan hastası olan kardeşimi kaybettim çok hüzünlüyüm

Allah rahmet eylesin Başın sağ olsun

kerimc

Allah'tan rahmet size ve sevenlerine de büyük sabırlar diliyorum

kerimc başın sağ olsun ablası:(
vefat eden kardeşin için Allah'tan rahmet, kalanlara ve sevenlerine sabır dilerim...

kardeşin evde bakım aylığı yardımından yararlanıyordu sanırım. en geç 15 gün içinde vefat ettiğini aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirmek zorundasınız ablam. onca acı arasında bir de maddi sorun çıkmasın başınıza...

sağ olun allah razı olsun 7 gün içinde dilekçe verdim 24 saat geçirdiğim kardeşimle aklımdan çikmıyor tarif edilmez acı

@Kalem Melek hanım şüphesiz tecrübeleriniz ve bilginiz benden misliyle fazla lakin bahsi gecen emlak kira veya ticari maksatla alınmadığından herhangi bir gelir kalemine muhasebesel anlamda kaydedilemez benim bahsi geçen yazıda anlatmak istediğim budur sizde takdir edersinizki 2 şehrin yada ilçenin bile sosyal hizmetler yetkililerinin uyguladıkları kriterler birbirleri arasında tutarsızlık göstermekde bu konuda o yüzden 'sosyal hizmetler kurumunda bağlı olduğunuz birimi bilgilendirmeniz gerekir ' diye özellikle belirttim

engelli bireyin yaşam standartının artması bir çok sosyal hizmetler müdürlüğü ilgili birimlerince memnuniyetle karşılanmaktadır yeterki yapılan işlem kaba tabirle 'sahtekarlık' içermesin
hanede 3 kişi yaşıyor. bakıma muhtaç engelliye baktığı için bakıcı evde bakım aylığı alıyor. evdeki bekar çocuk da bir yerde çalıştığı için ayda 1500 TL alıyor.

bakıma muhtaç engelli olan babasına hane dışında yaşayan çocukları ev almak istiyorlar. birleşip babaya 150 Bin TL'ye ev alıyorlar.

sizce bu evde bakım aylığı da mı kesilmez? diye sormuşsunuz

sorunuzda yazdığınız kadarıyla yasaların belirttiği gelir kalemlerinin hangisinde bir artış tesbit edilebir? Gelir kalemlerinin hiç birinde değişiklik yok veraset intikal vergisi ni ödeyen bir gerçek veya tüzel kişi bir başkası için taşınır veya taşınmaz alabilir

lütfen yazdıklarımı herhangi bir polemik başlatmak için yazılmış kelamlar olarak anlamayınız sizin yıllardır arkadaşlara verdiğiniz bilgiler çok değerlidir

aman birde şunu net olarak yazayım ben o bahsi geçen yazımı yazdığımda arkadaşın aldığı evi kiraya vermesi yoktu işin içinde

@Kalem hanım sizde ricam hemen cevap verirmısız daha öncede yazmştım bu konu için ben yazlık aldım 42metre karelik 115tl tapusunu dün aldım tapusunu adığım kağıtda 80bin tl yazıyor kredi çktm aylık öd emem 1165 tl eve net gelirimiz annem 125o tl ben 1516 tl kardeşim 2022 maşı alıyor 1700 l evde 5kişiyiz kardeşimin bakım parası kesilimi cevap için rica ediyorum

kalem hanım kardeşim vefat etmeden önce vasisiydim bunu iptal ettirmem gerekirmi sulh mahkamesinde bir sorun çıkarmı

bilenlerden cevap rica ediyorum oğlum uzman çavuş olaraktan askere gitti 1 hafta oldu kardeşimi bakım parası kesil memesin için memur olduğuna dair yani askerde olduğuna dair talep yazı istiyorlar birde evden ayrıdğına dair hikamet belgesioğlum askrere yeni gitti hikameti aldırısak bakım parası devam edecekmiş askere alınırmı bizim durumda olan varmı yardımc olurmsunuz lütfen

@tuncay280307 ben yukarıdaki mesajınızı yeni gördüm. demişsiniz ki"Gelir kalemlerinin hiç birinde değişiklik yok veraset intikal vergisi ni ödeyen bir gerçek veya tüzel kişi bir başkası için taşınır veya taşınmaz alabilir" bu konuyla alakası yok ki. elbette bir yakını evde bakım aylığı alan birine araç, ev alabilir. bunda sorun yok.

ama evde bakım aylığı alınıyorken biri dışarıdan araç ya da ev alırsa mevzuat gereği ev ve araca ödenen para haneye giren gelir olarak kabul edilir. burada evde bakım aylığı ile ilgili mevzuat geçerlidir. ha tasvip ediyor muyum? asla.

@kerimc
hanede 5 kişisiniz. hanede kişi başına düşen aylık gelir 483,63 TL'yi geçtiğinden dolayı yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra alınan 2022 aylığı kesilecektir bilginiz olsun.

ev aldığınız için bunu evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il mdüürlüğüne bildirmelisiniz. ev için ödenen para hane geliriyle karşılandığı ve hanede kişi başına düşen aylık gelir 967,27 TL'yi geçmeyeceği için sorun olmaz. gelişmelerden haberim olsun.

@kerimc vasiliğin iptali için bildirime gerek var mı bilemiyorum. oğlunuz maaş mı alacak askere gittiğinde? er olarak giderse sorun yok. ikameti sizin ev olacağından ve geliri olmayacağından dolayı hem haneye dahil edilir hem de evde bakımın kesilmesine neden olmaz. ama düzenli bir aylık lacaksa ve alacağı aylıkla birlikte hane sınrını geecekse ikamet değişikliği düşünün. aksi takdirde gerek yok. askere gittiğinde aylık ne kadar maaş alacak? bilginiz var mı maaşı konusunda?

@Kalem hanım yazlık ev aldım bildidim dilekçe yazdım hesaplama yaptılar sorun çıkmadı sorun olan oğlumun askerliği bitti 3 oldu fakat oğlum uzman çavuşluğa baş vurdu ve oğlum gitti 1 hafta oldu şimdi maş alacak sosyal hizmetlere bildirdim sosyal hizmetler dediki oğlun askerde olduğuna dair belge ozaman memur olupa ayıldığın için sorun yok askerde olduğuna dair belgeyi 10 gün sonra sigorta olacakmış o belgeyi vereceklermiş 4 ay eğitim görecek maşıda çok farlı olacak sorun oğlumuun hikametini bir an önce kaydını aldırmamız lazım sorun bu askere ayıt alınırmı kaydını aldırırsak sorun yokmuş

NOT. @Kalem hanım oglumun askerde herhan gibi bir mekanı yok nasıl ikametini aldırcaz lütfen yardımcı olun

çözüm yokmu kardeşim bakım parası oğlumun askerde mekanı yok nasıl hikamet alıncak çarşambaya kadar askerlilık belgesi inşallah elime geçecek bende sosyal hizmetlere vercem hiç yoktan sebepten kesilmesin oğlumun parası bizimle alakası olmayacak

kerimc oğlun askerliği bitince uzman çavuşluğa başvurmuş ve kabul edilmiş. ikamet değişikliğini nasıl yaparsın bilmiyorum. oğlun araştırsın. nüfus müdürlüğünden bilgi almaya çalışın

evet edildi kalem nüfus müdürlükden kayıt almak sorun deyil mekan sorun komutana sormuş askerliğe alınması için alınmıyormuş

not geçici olarak orda 4 ay sonra başa yere gitcek

kerimc oğlun askere gitti askerdeyken mi uzman çavuşluğa başladı? yani askerlik süresi içinde mi uzman çavuş olarak görev yapacak?askerlikten terhis olunca eve dönecek. bu şekilde mi?

askerdeyken baş vurdu teskere olunca 2 sonra çağıdılar şimdi 4ay eğitim görecek ve aylığı baya farklı olcak

bu sorumun cevabı bizim için çok önemli kalem hanım

kerimc valla ben bildiğimi paylaştım. askere gidenlerin ikamet adresi en son yerleşim yeridir. dolayısyla oğlunuz askerdeyken ikamet adresi sizde görünür. bu durumda haneye dahil edilir. lakin oğlunuz terhis olmuş askerliği bitirmiş diyorsunuz. 4 ay egitim alacak diyorsunuz. bu egitim sırasında ücret almayacaksa sorun olmaz ki. ama ücret alacaksa adres sorununu siz çözeceksiniz. bu konu hakkında bilgim yok. oğlunuz ordan buradan soruştursun işte. en kesin bilgiyi nüfus müdürlüğünden alabilir.

teşekkür ederim bilgiler için kalem hanım

melek hanım 1konu daha var anlayamadığım beni aydınlatırmısınız oğlumdan örnek vereyim 22 yaşında evden ayrılma şartları varmış ya evlenme olayı yada memur olup ayrılma olayı yani mecbur olup ayrılma olayını geçerli sayıyorlarmış sosyal hizmetler diyer hikamet işleri kabul etmiyorlar mesala ben oğlumun kaydını amcasının yanına aldırmamız geçerli saymıyorlar ben size bunu açıklamadım bu doğru bilgimi ama bu sitede biri yazmış kızının kaydını başka yere aldırmış sorun çıkmamış bunda bir tuaflık yokmu

@kerimc öyle bir şey yok, hakları da olamaz. herkes istediği yerde yaşama hakkına sahiptir.

18 yaşından büyük,25 yaşını doldurmamış ve okumayan bir genç gidip başkasının yanında da kalabilir başka yerde tek de yaşayabilir. önemli olan bu ikamet değişikliğinin göstermelik olmaması.

örneğin siz oğlunuzun ikametini başka eve aldırdınız diyelim. oğlunuzun ikameti başka yerde ama sizle yaşamaya devam ediyor. arada sırf kimse şüphelenmesin diye ikamet ettiği eve gidiyor misafir gibi kalıyor. böyle bir durumda oğlunuzun ikameti sizde olmasa bile sizle yaşadığı tespit edilirse oğlunuz haneye dahil edilir.

ama oğlunuz hakikaten ikamet ettiği yerde yaşıyor ve orada kendine bir yaşam kurmuşsa böyle bir durumda kimse oğlunuzu sizin haneye ekleyemez.

Kalem hanım oğlumun şuanda askerde olması sorununu halledildi 2018dekı ocak ayın maşı dökümanın istediler bugün şuan evde 4 kişi kaldık ben 1600tl annem 1310tl kardeşim 2022 maşı 1700tl aldı budurum da bizim bakım parası kesilirmi 4 gözle cevap rica ediyorum

Üst Alt