Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakım aylığı alan kişi için 65 yaş maaşı alma süreci..?

awucat

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Selamlar hocam bi soru da ben sormak istiyorum.Bi yakınım 8 yıl önce bakım aylığı almak için başvuru yapmış.ve yaklaşık 8 yıldır bakıcı aylığı alıyor.Bunun için hastaya rapor alınmış ve %82 raporu var.Ancak hasta için şu an sadece 65 aylığı bağlanmış.Herhangi bi özürlü maaşı bağlanmamış.Bunun için daha önceden bi başvuru da yapılmamış.Şİmdi biz özürlü aylığı alabilmesi için başvuru yapacağız.Öğrenmek istediğim nokta raporu aldığı gündn bu güne kadar olan özürlü ve 65 aylığı arasındaki farkı talep edebilir mi?.Bu durum kimsenin ilgilenememesinden kaynaklanmış çünkü..

bahsettiğiniz birey 65 yaş üstü yaşlı aylığına başvurduğunda rapor oranı neydi peki?
başvuru yaptığı sırada raporundan bahsetmiş mi? Ve bu raporla özürlü aylığı baglanmasını talep etmiş de reddeilmiş de yaşlı aylığı mı baglanmış?

isterseniz örnek vereyim:
Yaşlı amca % 70 ve üstü raporuyla 2022 aylığı için başvuruyor. Diyor ki bana 2022 özürlü aylığı baglayın ve raporunu da gosteriyor. Başvurduğu kurum çalışanları raporu alıyor işleme ama rapora gore işlem yapmadan yaşlı aylığı baglıyor.
Anlatılan durum böyleyse ve % 70 ve üstü özürlü sağlık kurulu raporu kurum kayıtlarına geçmişse evet bu durumda geriye dönük olarak da aradaki fark tutarları alabilirsiniz.

Lakin durum böyle değil de şöyleyse:

Yaşlı amca gidiyor 2022 aylığı baglatmak istiyor. Kurum çalışanları yaşını ogrenince yaşlı aylığı baglamak gerektiğini düşünüyor ve rapor olup olmadığını sormuyorlar ve bir rapor da işleme alınmamış. Yaşlı amcanın da aklına % 82 raporu oldugunu soylemek gelmemiş.
Bu durumda ise geriye dönük farkları alamazsınız..

ya da şöyle bir durum da olmuşsa farkları alamazsınız:

yaşlı amca raporuyla 2022 aylığı almak için gidip başvuruyor. Raporu % 4o- % 69 özür oranlı. Yani % 70 altında. Diyor ki "ben 2022 özürlü aylığı almak istiyorum". Kurum çalışanları da diyor ki "bu oranla özürlü aylığı baglanmaz size. Sizin özür oranınız ancak % 70 ve üstü olursa size 2022 bakıma muhtaç özürlü aylıgı baglayabiliriz. aksi mumkun değil. "
Boyle bir durumda da geriye dönük farkları alamazsınız..

yaşlı amcanın 2022 aylığına başvurduğunda esas alınan kurum kayıtlarında % 70 ve üstü raporu varsa ancak bu durumda geriye dönük farkları alabilirsiniz. Öbür türlüsü mümkün değil.

Çünkü 65 yaş üstü yaşlılar ancak % 70 ve üstü raporuyla başvurursa bu rapor esas alınarak 2022 bakıma muhtaç özürlü aylığı alabilirler.

65 yaş üstü yaşlılar, isterse % 69 özürlü sağlık kurulu raporuna sahip olsun 2022 özürlü aylığı alamazlar.
65 yaşın altındayken özürlü aylığı baglanmışsa ancak bu durumda 65 yaş üstünü geçse de almaya devam edebilirler.

Cevabınız için teşekkür ederim.3 sene önce bakım aylılığı almak için %82 raporla başvuru yapılmış.Ve kabul edilip, bakıma muhtaç olduğu gerekçesiyle kendisine bakan bayana aylık bağlanmış.Kendisi ise 9senedir 65 yaş aylığı alıyor.Sistemde 3 sene önce bakım aylığı için yapılan yapılan başvuruda kullanılan %82lik rapor gözüküyor.İlgilenen olmadığı için o dönemde 65 aylığı bakıma muhtaç özürlü aylığına çevrilmemiş.Bunun için neler yapılabilir ?Son 3 yıllık iki aylık arası fark alınabilir mi ?

(NOT:Yukarıda belirttiğim durumda bazı düzeltmeler yaptım.Kusurumu affedin.Bana da bazı bilgiler doğru olarak yeni ulaştı.)

yalnız şurasını karıştırmışsınız. Evde bakım aylıkları ile 2022 yaşlı aylıkları farklı kanun kapsamındadır.

dolayısıyla siz evde bakım aylığı için verilen % 82 lik raporu baz alamaazsınız.
Yani evde bakım aylığı almak için esas alınan raporu siz 2022 aylıkları için dayanak gösteremezsiniz.

Tekrar yukarıda verdiğim örnekleri okur musunuz?
tekrar sorayım size:
bahsettiğiniz yaşlı amca için 2022 yaşlılık aylığı başvurusunda bulunulugunda raporla başvurdu mu?

Yapılan başvuru sadece evde bakım aylığı almak için.(3 sene önce başvurulmuş - Kabul edilmiş) - 65 yaş üstü yaşlılık aylığı için raporla başvuru yapılmamış.

bu durumda farkları alamazsınız.

Çünkü ilgili kanun ve Yönetmelik bu konuda nettir.

% 70 ve üstü özürlü sağlık kurulu raporu kurum kayıtlarına geçtiği tarihi takip eden dönem başından itibaren arttırılır ve bu tarih baz alınarak farklar ödenir.

bahsettiğiniz amca aylık için başvurmuş ama ortada rapor yok. İlgili Kurum çalışanları da yaşına bakarak yaşlılık aylıgı baglamış. başvuran kişiler rapordan bahsetse çalışanlar raporu gorse uyanırdı ve o rapora gore işlem yapar kayda geçerdi.
şimdi siz o raporla başvuracaksınız. raporun kurum kayotlarına geçtiği tarihi takip eden ay başından itibaren farklarınız ödenecektir. geriye önük alamazsınız.
rapor kurum kayıtlarında olmadan olmaz.

Anladım.Zamanınızı ayırdığınız için çok teşekkür ederim...

Rica ederim. İnanın ilgili mevzuat boyle yapılacak bir şey yok bu konuda. rapor esas alınıyor çünkü.

İsterseniz 2022 sayılı Kanun maddesini yazayım buraya.

2022 Sayılı Kanun ek madde 1 der ki:

"...[FONT=Arial]Bu Kanunun 1 inci maddesine göre aylık bağlananlardan(kalem not: bahsedilen kişiler 65 yaş üstü muhtaç yaşlılardır) başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek kadar özürlü olduklarını tam teşekküllü hastaneden alacakları sağlık kurulu raporu (kalem not: bahsedilen rapor % 70 ve üstü özürlü sağlık kurulu raporudur.) ile kanıtlayanlara da (kalem not: kanıtlaması da başvuru sırasında ilgili raporun ilgili kuruma verilmesi ve kayıtlara geçilmesidir.) birinci fıkranın (a) bendine göre aylık bağlanır...."

Kırmızı renkli yazılar anlamanız açısından benim ifadelerimdir. kanun ilgili madelerine baktıgınızda bunu goreceksiniz zaten. ben yorulmayın diye boyle kısaca ifadelendirdim.
Kanun böyle diyor kısacası.
Hem eski yönetmelik hem yeni yönetmelikte de benim kırmızı renkle ifadelendirdiğim şekilde yorumlanmıştır ve ona gore hukum konulmuştur.

[/FONT]

Anlıyorum.Elimden gelen yardımı yapmaya çalışıyorum bende.Yapabileceğim bişeyler varmı diye araştırıyorum.Açıklamalarınızdan anladığım kadarıyla şuan yapılabilecek tek şey raporla başvuru yapıp bakıma muhtaç özürlü aylığı almasını sağlayarak aylığını arttırmak.Yanlız bu durumu bildirirken raporun yenilenmesi icap edermi ?

5 seneyi geçmemiş bir raporsa yeni rapor istenmez sizden.

Fakat aylık arttırma söz konusu olacağından yeni yönetmelik esaslarına uygun düzenlenmiş yeni rapor da isteyebilirler:

"[FONT=Arial]Özürlü sağlık kurulu raporu: 3/7/2009 tarihli ve 27277 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2022 sayılı Kanun Kapsamında Aylık Alan Özürlülere Sağlık Kurulu Raporu Vermeye Yetkili Hastanelerin Belirlenmesi ile Sağlık Raporlarının Alınmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre alınan raporu,"

Sürekli bir raporsa ve 5 seneyi geçmeyen bir raporsa siz o raporla işlem yapılmasında ısrarcı olmaya çalışın derim. [/FONT]

hmm.Ama rapor 65 yaş üstü bakım aylığı için çıkartılmış ?

Mantıklı.Yeni rapor almakla uğraşacak kimseleri yok zaten.Haklısınız ısrarcı olmakta fayda var..

hangi amaçla çıkartılmışolursa olsun farketmez. Önemli olan bahseilen ilgili Yönetmelik hukumlerince yetkili bir hastaneden alınmış sürekli bir rapor olması.

özürlü sağlık kurulu raporu sürekliyse ve yenilenmesini gerektirecek bir durum söz konu değilse sizden yeni rapor istemeleri saçma olur ve istenemz sanırım.
Yine de bunları bilerek gitmeniz iyi olur. sadece yenilenmesini düşündüjkleri vakalar için yeni rapor ister ve yokuşa sürerler.

Şöyle anlatayım size.

Rapor sürekli. Ve düzenlenen rapor şimdiki yönetmelik esaslarına uygun. hastanın da durumu yeni rapor alsa bile pek değişmeyecek yani % 70 altına düşmesi imkansız.
Bunu soylediğinzi ve ısrarcı olugunuz zaman yeni rapor istemezler sizden.

Sorun çıkartmamaları konusunda ısrarcı olun. yaşlı amcanın bu işi takip edemeyeceğini ve hastalıgı hakkında bilgi verin. evde bakım aylıgı aldıgını ve buna esas alan raporu oldugunu soyleyin zorluk çıkartmazlar.

lakin şimdi aklıma geldi.
yaşlı amcanın bizzat başvurması gerekecek bu işlemlerin yapılması için.
eger gidemeyecek durumdaysa varsa vasisi yapsın işlemleri.
vasisi yoksa noterden vekaletname çıkartsın ve o vekaletnameyle vekili yapsın işlemleri.

başta "65 yaş üstü bakım aylığı için çıkartılmış rapor " derken evde bakım aylığı için alınan raporu mu kastettiniz? eger boyleyse o raporla başvurun daha iyi olur bu.
65 yaş üstü bakım aylığı için ifadesini açıklar mısınız ne demek istediniz? Evde bakım aylıgını mı?
yoksa amca için zaten 2022 aylığı için rapor mu çıkaarttınız?

Evde bakım aylıgından bahsediyorum.Ben de zaten şu an bakan kişinin gideceğini düşünüyorum.Çünkü aynı zamanda vasisi.Evde bakım aylığı almak için çıkartılmış rapor.

O halde tamamdır. Vasisi yapabilir bu işlemleri. Evde bakım aylığı için alınan raporla ikametgahının baglı oldu olduğu vakfa gitsin. raporun aslını vermesin vakıf tarafından onaylatsın onaylı örneğini versin.
Kolay gelsin.
Gelişmeleri buradan bildirin lütfen. Bu süreç (yeni yönetmelik yayınlandı ve sistem değişti) yeni başladıgı için uygulamaları ve her işlemi takip etmekten yanayım. o yüzden geri dönüşünüz çok önemli diğer uyeleri de bilgilendirmek ve süreci takip etmek açısından.

Teşekkür ederim.Ayın 10'unda başvuru yapmaya gidilebilecek sanırım.Süreç boyunca yazacağım inşallah.İyi akşamlar dilerim.

Başvuru yapıldı.Sonuç olumlu çıktı.Teşekkürler.Ama şimdi değişik bi durumla karşı karşıyayız.Bahsettiğim amca ve bakan kişinin kaldığı ev vakf yetkililerince oturulamaz bulunmuş.En yakın ilçede bakılması için ikisini de oraya almaları gerektiğini söylemişler.(Not:Bakan kişi 65 yaşına girmek üzere ve kardeşi)İkisinin de çocuğu yok.Bu yüzden başka bakabilecek kimsesi de yok.Ancak şuanki evlerinden ayrılmak da istemiyorlar.SYDV yetkilieri kalamazsınız pazartesiye kadar karar sizi ilçeye akalağız demişler.Bakım yapılması halinde oturulabilecek başka bir evlerri daha mevcut.(Köy evi-toprak)Burayı tamir edip buraya taşınmaları mümkün olur mu, ya da farklı ne yapılabilir.(bahsedilen ilçeye gitseler bile amcamız orada zorla tutulması gerekebilir..Çünkü hiç gitmek istemiyor)

Awukat, bu gelişmeden bakım aylığı aldıkları kurum'un haberi var mı peki?
Taşıma kararı alanlar Vakıflardan mı yoksa Aile Bakanlığı İl müdürlüğünden mi?

Eğer dediğin gibi gelenler SYDV çalışanları ise:
Biliyoprsun evde bakım aylıklarıyla Vakıflar ilgilenmiyor. Adres değişimi söz konusu olursa bu değişikliğin en geç 15 gün içinde bildirilmesi gerekiyor.
Siz bu gelişmeler hakkında amcalara evde bakım aylığı aldıkları kurum'dan da görüş almalarını söyleyin. ALO 183'ü arayıp bilgi alsınlar ayrıca.
Bu konuyu evde bakım aylıkları aldıkları Kurum'a muhakak intikal ettirsinler. Onlar bu konuda amcaların arzusu yönünde yönlendirme yapar ve ona göre destek yapılır.
Amca madem köyünde kalmak istiyor o zaman bu yönde yardımcı olsunlar.
Amca'nın evde bakım aylığı aldığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğüne gidip gelişmeler hakkında bilgi versinler.
Onlar bu konularda daha deneyimli ve tecrübeli. Amca gitmek istemiyorsa zorla kimse götüremez.
Neden ikisinin de bakılmaları için başka ilçeye taşıma kararı alındı? Nereye taşımayı düşünüyorlar? Bir kurum'a mı yerleştirecekelr? Bu konuda detay verir misin?

vakıftan değil bakım aylığı aldıkları kurumdan incelemeye gelip evin oturulamaz olduğuna karar vermişler.Şu an biz de aynı köy içerisinde bir başka eve geçici olarak kiraya taşımaya karar verdik.Bu süre zarfında diğer evin tamiatını yapmaya çalışacağız.İlçe SYDV ye ev yardımı yapılmasını biz bir arsa teminedebileceğimizi bildirdik.Ancak bizim böyle bir uygulamamız yok dediler.Yine de dilekçe vermeyi düşünüyoruz.Dilekçeyi ilçeSYDV ye mi yoksa il müdürlüğüne mi başvurmamızı önerirsiniz..

Maddi yardım için evet dilekçenizi SDYV'ye verin. Bakalım bir şeyler yaparlar mı?

Ben d ebu yuzden acaba vakıf yaşanmaz durumda gorunce yaşam alanlarını uygun hale getirmek için taşımaya mı karar verdiler diye düşündüm. sonuçta kurumlar bu gibi durumlarda işbirliği yapıyor çünkü.

Siz dilekçeyi hem SDYV'ye verin hem de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğüne.
Ayrıca alo 144'ü arayarak da danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Sonuçta yaşanmaz durumda olan bir ev ve taşınması gereken iki yaşlı amca var. Maddi bir yardım söz konusu oldugu için ALO 144'ü arayın bir. Onlar size yardımcı olsunlar.
Nakit yardımı olabilir mi böyle bir imkan var mı? Ne yapılabilir? Bunları sorun.

Fakat şunu tekrar belirteyim. Amca istemediği hiçbir yere zorla götürülemez. O yüzden gitmek istemiorsa geçici bir süre dediğiniz gibi kirada kalsın. Bu konuyu hem vakıflarla hem de aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğü ile koordineli olarak takip edin.
Çünkü 2022 aylıkları vakıfların alanında
evde bakım aylığı da Aile Ve sosyal Politikalar bakanlığı İl müdürlüğü alanında.
Onlarlşa işbirliği içinde hareket ederseniz her iki aylıkta da sorun çıkmasını önlemiş olursunuz.

Üst Alt