bahsettiğiniz birey 65 yaş üstü yaşlı aylığına başvurduğunda rapor oranı neydi peki?
başvuru yaptığı sırada raporundan bahsetmiş mi? Ve bu raporla özürlü aylığı baglanmasını talep etmiş de reddeilmiş de yaşlı aylığı mı baglanmış?
isterseniz örnek vereyim:
Yaşlı amca % 70 ve üstü raporuyla 2022 aylığı için başvuruyor. Diyor ki bana 2022 özürlü aylığı baglayın ve raporunu da gosteriyor. Başvurduğu kurum çalışanları raporu alıyor işleme ama rapora gore işlem yapmadan yaşlı aylığı baglıyor.
Anlatılan durum böyleyse ve % 70 ve üstü özürlü sağlık kurulu raporu kurum kayıtlarına geçmişse evet bu durumda geriye dönük olarak da aradaki fark tutarları alabilirsiniz.
Lakin durum böyle değil de şöyleyse:
Yaşlı amca gidiyor 2022 aylığı baglatmak istiyor. Kurum çalışanları yaşını ogrenince yaşlı aylığı baglamak gerektiğini düşünüyor ve rapor olup olmadığını sormuyorlar ve bir rapor da işleme alınmamış. Yaşlı amcanın da aklına % 82 raporu oldugunu soylemek gelmemiş.
Bu durumda ise geriye dönük farkları alamazsınız..
ya da şöyle bir durum da olmuşsa farkları alamazsınız:
yaşlı amca raporuyla 2022 aylığı almak için gidip başvuruyor. Raporu % 4o- % 69 özür oranlı. Yani % 70 altında. Diyor ki "ben 2022 özürlü aylığı almak istiyorum". Kurum çalışanları da diyor ki "bu oranla özürlü aylığı baglanmaz size. Sizin özür oranınız ancak % 70 ve üstü olursa size 2022 bakıma muhtaç özürlü aylıgı baglayabiliriz. aksi mumkun değil. "
Boyle bir durumda da geriye dönük farkları alamazsınız..
yaşlı amcanın 2022 aylığına başvurduğunda esas alınan kurum kayıtlarında % 70 ve üstü raporu varsa ancak bu durumda geriye dönük farkları alabilirsiniz. Öbür türlüsü mümkün değil.
Çünkü 65 yaş üstü yaşlılar ancak % 70 ve üstü raporuyla başvurursa bu rapor esas alınarak 2022 bakıma muhtaç özürlü aylığı alabilirler.
65 yaş üstü yaşlılar, isterse % 69 özürlü sağlık kurulu raporuna sahip olsun 2022 özürlü aylığı alamazlar.
65 yaşın altındayken özürlü aylığı baglanmışsa ancak bu durumda 65 yaş üstünü geçse de almaya devam edebilirler.