Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakım aylığı bağlanmasındaki gelir hesaplaması değişiyor mu?

mrtgbn;

evet, olur. ikameti size aldırın ve sizde kalsın. bu şekilde sonra tekrar başvurun evde bakım aylığı için.

sspehastası,
zaten ilgili Kanun yürürlükte. 1 temmuz itibariyle evde bakım aylıkları için hanede kim varsa gelire dahil edilecektir. Kanun hükmü açık bu konuda.

Mecmeddin, 4 yaşındaki çocuğun ikametini aldırabilirseniz tamam da ebeveyni varken ikametini aldırmak sorun olur.

fevziye, 2022 aylıkları başından beri evde bakım aylıklarında gelire dahildir. eger evde bakım aylığında gelir sınırını aşmışsanız ve bu 2022 aylığı daha yeni evde bakım aylığına gelir olarak dahil edildi ve bu şekilde itiraz ederiz diyorsanız olmaz yani. yanlış anlamışsınız siz.
evde bakım aylıklarında her ne ad altında olursa olsun her türlü gelir dahil edilir. başından beri de bu böyledir.

evde bakım maaşına kimler dahil edili biliyor

slm arkadaşlar dün bir soru sordum kimseden cevap gelmedi.
bugünkü soruma umarım cevap alırım erkek kardeşin oğlu 14 yaşında yeğeni bakım maaı için kendi adresimize alsak bakım maaşı gelir dağılımı için olurmu bilgi verirseniniz memnun olurum.

teşekkürler Kalem hanım iyi çalışmalar

rica ederim fevziye...

1 temmuz itibariyle gelir hesabına hanede yaşayan herkes dahildir. yegen de dahil buna. ama 18 yaş altı olduğu için ebeveyni olmadan ikameti aldırmak mümkün mü bilemem. BUnu nüfus müdürlüğünden öğrenirsiniz.

tmm abla öyle söylenti varda sen bilirsin diye sordum tşk ederim cevabın için abla

bır evde iki engellinin olması yani 1kişi sayılması 1temmuzda yürüreliğe girecekti acaba baş vursak olurmu

2828 Sayılı Kanun ek 7. madde şöyle der:

"Ek Madde 7- (Ek: 1/7/2005-5378/30 md.; Değişik: 6/2/2014-6518/21 md.)Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgarî ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden daha az olan bakıma ihtiyacı olan engellilere, resmî veya özel bakım merkezlerinde bakım hizmeti ya da sosyal yardım yapılmak suretiyle evde bakımına destek verilmesi sağlanır. Hanede birden fazla bakıma ihtiyacı olan engelli bulunması hâlinde, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarının hesaplanmasında birinci bakıma ihtiyacı olan engelliden sonraki her bakıma ihtiyacı olan engelli iki kişi sayılır.
..."
[FONT=Georgia]

ayrıca aynı Kanun geçici 10. maddesi şöyle der:

[/FONT]"Geçici Madde 10 – (Ek : 6/2/2014-6518/25 md.)1/7/2014 tarihine kadar, ek 7 nci madde kapsamında özel bakım merkezlerinde veya ikametgâhında bakım hizmeti verilenlerin gelir değişikliklerinin, bu hizmetlerden yararlanmak için başvurmuş olanların ise gelir durumunun tespitinde bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki hükümler uygulanmaya devam olunur."[FONT=Georgia]

buna göre gelir değişikliklerinin tespitinde ve gelir durumunun tespitinde 1 Temmuz'a kadar önceki mevzuat hükümleri uygulanıyordu. ama Kanun gereği artık ek 7. madde hükümleri yürürlükte.

yeni yönetmelik yayınlaması da gerekirdi bu vakte kadar ama yetiştiremediler.
lakin Kanun hükümleri açık ve nettir. artık hanede kim varsa gelir hesabına dahil edilecek.
hanede birden fazla bakıma muhtaç engelli varsa 2. engelli 2 kişi sayılacak. ama bu englelilerin bakıma muhtaç engelli olması şart.

2828 Sayılı Kanun için bkz:[/FONT]http://www.eyh.gov.tr/tr/html/8260/2.39

tamam çok teşekkür ederim

arkadaşlar bu kanun henüz girmemiş 1temmuzu geçti halen onaylanmadı böyle saçmalık olurmu

Kerimc, bu kanun yürürlükte. 1 Temmuz'a kadar gelir durumunun tespitinde önceki mevzuat hükümleri uygulanıyordu. onlara 1 temmuz2a kadar süre verdi Kanun. artık bu Kanun hükümleri uygulamaya girdi. Kanun böyle.
ama il müdürlükleri çalışmalarını tamamlamadıysa onların sorunu. Kanun size böyle bir hak vermiş. il müdürlükleri başvurunuzu alıp gereğini yapmak zorunda.
fakat dediğim gibi 2 engellinin de bakıma muhtaç bulunması şarttır.

bunu çok sevindim melek hanım çok teşekkür ederim

evet çıkmış şimdı aradım çok sevindim

melek hanım böyle saçmalık olurmu şimdide böyle yönetmenlik yürürlüğe kırmedı dıyorlar bize bilgi gelmdı dıyorlar ama telefonda sorduğum girdı dedıler size yanlış söylenmiş dediler

melek hanım çok ugraştım bunun için fakat hala böyle bir yasa yok diyor, Resmi gazete çıktısını aldım bize gelen bir bilgi yok, diyorlar,

183 Ü arıyorum böyle bir yasa var diyorlar, Anti TAYİPCİ bunlar sanırım desek olmuyorlar.

Ne yapalım

arkadaşlar gözünüz aydın
bir evde iki ağır engelli olunca 1kişi fazla sayılması yürürlü ğe girdi ben bu gün gittim sadece dilekçe yazdım eve gelecekler zaten dosyamız içerde varmış birde maş belgellerini istadi o kadar

Merhaba Kalem abla,
Benim yüzde seksen özürlü halam var.2 senedir özürlü maaşı alıyorduk,yinelenmesinden dolayı biz tekrar rapor için gittiğimizde doktor bey hastalığından dolayı raporu süresiz yaptı.annem de bakım parası almaya başladı.o para bu sene gelir testine dahil olduğu için kişi başı gelir 270 i geçmiş diye maaş kesildi. 6 ay sonra dilekçe verebilirsiniz yeniden dediler.tekrar maaşa bağlanamaz mı

önce doğru anlamış mıyım diye bir özet geçeyim ablam:

% 80 engelli halan 2 senedir 2022 aylığı (engelli aylığı) alıyordu. sanırım raporu süreliydi. süresi dolunca gidip yeni rapor çıkarttınız ve süresiz rapor bu da.
ama bu arada engelli aylığı da durduruldu tabi. yeni raporla gidip 2022 aylığını açtırmak istediğinizde, muhtaçlık sorgulaması yaptılar. evde bakım aylıgını da gelire dahil ettiler ve hanede kişi başına düşen aylık gelir muhtaçlık sınırını aştı. bu durumda 2022 aylığını kestiler.
doğru mu anladım ablası buraya kadar?

halanın hanesinde kaç kişi ikamet ediyor? tüm hepsinin geliri ne kadar tek tek yaz bana.

evet doğru ablacım.
biz ilk yaptırırken babaannemde bizimle kalıyordu. o zaman gelir aylığı geçmediği için biz önemsemedik. şu an annemin de geliri oldu ve babam da emekli oldu bu 2 sene içinde.bu kez geldiklerinde babaannemi yine söyledik. ama o devamlı bizle kalmıyor.2 ay bizde 2 ay amcamda falan kalıyor.biz bu bütçe gelirini bilmediğimiz için belirtmedik . diğer aylarda burda kalmıyor falan diye açıklama yapmadık. bu iş başımıza gelince öğrendik. babaannemi göstermesek zaten çok çok altında oluyor gelir. babaannem yurtdışından emekli.900 euro. babam 972 lira alıyor. annem bakım parası 700 lira.evde 4 çocuk var. öğreci hepsi.babaannemi dahil edersek evde 8 kişiyiz .

Üst Alt