Kaderimseçekerim,
evde bakım aylığı şu 3 şarta uygun bulunmadığında kesilebilir ablam:
1. bakıma muhtaçlıktan çıktığın takdirde
2. gelir kriterlerin değiştiği takdirde. Yani kişi başına düşen aylık gelir 423 TL'yi geçtiğinde. Gelir durumunuzda değişiklik yoksa burada sorun yok.
gelelim bakıma muhtaçlık durumuna. Bakımamuhtaçlık kriterleri bellidir. Sayılan günlük aktivitilerden en az birinde tam, en az ikisinde kısmen bir başkasının bakımına ihtiyaç duyuyorsan aylıgına aynen devam.
ATV motor kullandın diye evde bakım aylığın kesilmez rahat ol. O motorla tuvaletini yapıyorsan, o motorla yemeğini yiyorsan, o motorla alışverişini yapıyorsan, o motorla merdiven çıkıyorsan, o motorla kıyafetini giyiyorsan, o motorla bulaşığını yıkıyor çamaşırını yıkıyorsan, o motorla markette, sinemada geziyorsan, o motorla evde sokakta cirit atıyorsan ve günlük yaşamını o motor saglıyor ve bakıcına ihtiyaç duymuyorsan bilemem
İşte bu durumlarda kesilir ablası
Sana denetimin hangi esaslar dahilinde yapılacagını şu Genelge ile izah edeyim için daha da rahat etsin:
2011/01 Sayılı Özürlü Evde Bakım Hizmetleri Denetim ve Reh. Raporu Formu Genelgesi (Değişiklik 24.02.2011 ve 848 Sayılı Yazı İle Değişiklik Yapıldı) | Shçek | Aile ve Sosyal Politiklar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Bu genelge Bakım Hizmetleri Değerlendirme heyeti'nin denetim sırasında dikkat etmesi gereken esasları anlatıyor. Aynı zamanda bu Genelge'nin eklerine tıkla onlara da bak. Genelge ekinde denetim sırasında Heyet bu formu dolduracaktır. Orada "günlük hayatın alışılmış tekrar eden gereklerine ilişkin degerlendirme" kısmını da dolduracaklar. Bu 4 alt başlıkta en az birinde ya da en az ikisinde "tam bagımlı" ya da "kısmen bagımlı" en çok işaretli olanlara gore degerlendirme yapılacak
Bu Genelge denetimde nelere dikkat edilmesi gerektiğini açık ve net yazmıştır. heyet'in doldurması gereken formu da ekinde sunmuştur özetle.
Şimdi gelelim şu yatma işine
Yahu bakım hizmeti verilecek bakıcıya. bakıcı bakım hizmeti verdiği yakınını yataga bagımlı hale getirecek ha
keserler onun maaşını
Baban iyi düşünmüş ellerine sağlık sana motor almakla. Boylece sosyal olman için gerekeni yapıyor demektir. Bu durumu sosyal hizmetlere de açsın soylesin: "Oğluma motor aldım. Canı evde çok sıkılıyordu. Arada o motorla dolaşıyor. Kahveye gidiyor. Psikolojisi gayet düzeldi. Kendini iyi hissediyor."
Sosyal hizmetler bundan memnun olacaktır
Ama bakım hizmetini aksatmadıklarını gidiş gelişlerini takip ettiklerini her harekletini kontrol ettiklerini de belirtsinler oldu mu?
Arkadaşlar bakım hizmeti sadece yataga bagımlı kalsın diye verilmiyor. Elbette sosyalleşecekler. Tam da bunun için veriliyor
Ayrıca evde bakım aylıkları ve 2022 aylıkları hükümetin bir yardımı değildir. Alanlar kimseye şükretmek zorunda değildir. Sosyal devletin gereği olarak yasalar çerçevesinde verilen bir haktır bu. Bu hak, birilerine minnet duyulması için verilmemiştir. Ortada bir hak söz konusudur.
Ha bunlara da lüzum yok belki.
Geçsin yolları, şehirleri ve butun binaları erişilebilir yapsın devlet. Geçsin engellilerin ihtiyaç duydugu tüm teknolojik urunleri alabilecek refah düzeyine getirtsin engellileri.
Bu maaşları vermese de olur yani
Ama ortada devletin kusuru buyukken 2 maaşa şükredecek engelli aramayın boşuna derim
ha başka tartışılacak konu varsa önce Genelge ve eklerini okuyun sonra tartışmaya hazırız derim.
Bu arada raporlar için bir çift laf edim. özürlü sağlık kurulu raporlarında bir işgüzarlık yapılmışsa ve bu anlaşılırsa yasal yolları var. Bir kurum bunu göze alacak ve birine sahte rapor düzenleyecek ha
yerler o kurumu!
Koskoca hastane bir vatandaş işe girsin diye rapor düzenleyecek ve bu buyuk kusuru ustlenecek ha!
Yahu o vatandaşa sahte rapor duzenleyene kadar kendini ateşe atana kadar gider o vatandaşa iş bulur daha iyi
Ben bir hastane heyet kurulu uyesi olacagım ve arkadaşlarla bir yakınımı işe girsin diye sahte rapor düzenleyeceğim ha
Onca okulu bu kadar aptalca girişimd ebulunayım diye okumadıgımı söyleyim ve teessüflerimi bildireyim