Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evden ayrılan kızım yüzünden evde bakım maaşı kesilir mi?

savaskoca

Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Melek hanım.
öncelikle yeniden merhaba. 2015 haziran ayından beri evde bakım parası almaktayım evde ben ayzaymır olan eşim kızım ve olum bulunmakta.emekli maaşı almaktayım.başvuru esnasında 1730tl idi.sorularım şunlar.
1-kızım başka bir ilde iş bulduğundan evden ikametgahını aldı. kaldık üç kişi.ayrıldıgını bildirmem gereklimi.
2-temmuz maaş artışıyla beraber bu ay yani ekim maaşım toplam 1921.56 oldu.yanlız normal maaş 1751.56 ek ödeme 170 tl:1921.56 oluyor.maaş ödemesinde standart maaşımı ek ödemede maaşa dahil edilirmi.
3-kızımın ayrıldığını ve maaşımın artışını bildirmem gereklimi.eger bildirirsem kesilir herhalde zira 26tl.lik bir fazlalık var üç kişiden hesapladımmı dogrumudur.
vereceğiniz bilgiler doğrultusunda hareket edeceğim için merakla bekliyorum cevabınızı. şimdiden teşekkürler.

savaskoca

1. evet, kızınız ikametini başka yere taşıdıysa bunu en geç 1 ay içinde aile ve sosyal politikalar bakanlıgı il müdürlüğüne bildirmekle mükellefsiniz. en kısa sürede kişi sayısı değişikliğini bildirin.
2. anladığım kadarıyla temmuz zammıyla birlikte maaşınız 1751, 56 TL oldu. Ekim'de 170 TL de ek ödeme aldınız.
her ay 170 Tl ek ödeme alıyorsanız aylık ortalama 170 Tl oldugundan elbette bu miktar aylık gelire eklenir. ama ek ödeme miktarları değişiyorsa ya da her ay almıyorsanız aylık ortalamasını bulacaksınız.
kısacası ek ödemelerin aylık ortalamasını bulup aylık gelire ekleyeceksiniz.
3. siz, kızınızın ikamet değişikliği yaptıgını ve bu sebeple hanenizde kişi sayısında değişiklik oldugunu il müdürlüğüne bildirin. bir de maaş bordronuzu da yanınızda götürün. ek ödemeleri de soyleyin onlar gelir hesabınızı yapar zaten. sınırı geçmiyorsa aylık devam eder.

teşekkürler melek hanım. benim emekli maaşım 1751.56tl +ek ödeme sıtandart 170tl =1921.56 tl / 3 kişiye(kız ayrıldıgı için)= 640.52tl. buda maaşın kesilecegi anlamınamı geliyor bunu örenmek istemiştim.yani 33.56 tl geciyor yani 33.56 tl için maaş giddi anlamına geliyor.eger böle bişi olursa önümde yapacak tek bir şey kalıyor.eşimi boşamak annesinin yanına göndermek onlar iki kişi gelirleri yok sadece oturdukları ev onların.hiç olmazsa 3 kişi hem yaşlılık aylıgı ve evde bakım parası alabilirler. benim aldıgım emekli maşı yüzünden boşanacagım ve eşim hiç olmazsa devletten yararlansın başka bir care kalmıyor.sokagamı atım atsam kendini bilmiyor bu hafta başında il sosyal hizmetler müdürlügüne giddim.huzurevi gibi bir yere yatırabilirmiyim diye benden bi tomar evrak iztediler bunlardan en önemliside hanede kişi basına düşen gelir 606.96 olmalıymış zaten olsa maaş devam edecek yurtlarada almıyor benim maaşım yüzünden iki ucu b...u deynek anlıyacagınız şasırdım kaldım ne yapabilirim bilmiyorum.yinede herşey için teşekkürler.yarın izmirde iyi bir boşanma avukatından randevu aldım bakalım bide onunla konuşayım.gelişmelerden sizleri haberdar edecegim .

siz her ay mı ek ödeme alıyorsunuz? her ay ek ödeme alıyorsanız hep 170 Tl ek ödeme mi alıyorsunuz?

eger boyleyse yani her ay ek ödeme alıyorsanız bu miktarda evet sınırı geçiyorsunuz. ama bu işi çözmek için eşinizi boşayıp annesine göndermek yerine annesinin ikametgahını size aldırın ve sizle yaşasın. hem size yardım ederler hem de kişi sayısı tekrar dörde çıkar.
boşamakla ugraşacagınız mesaiyi eve bir kişi alarak harcayın.

1750 tl aylığa 170 tl ek ödeme olmaz, bu mümkün değil. Aylığa denk gelen ek ödeme miktarı 67,5 tl dir, bir yanlış anlama var sanırım.
Toplamda 2000 tl ye yakın emekli aylığınız varken bakım aylığı kesilecek diye eşinizi boşamayı düşünmenizi benim kafam almıyor kusura bakmayın.

ufuk bey.
ben emekli sandıgı emeklisiyim.e-devlet sayfasından baktıgım zaman görülen bu 10.2015 de aldıgım aylık bu.170tl lik bir ek ödeme benide kasmakta ama görülen bu ben görüyorsam onlarda görcek.eşimi boşama nedenim onun iyiligi içindir.ben şimdiye kadar yani 5 yıldan beri oglumla beraber bu sıkıntıyı bertaraf etmeye çalıştık.yani ben bunaldımmı oglum devreye girdi bakım yönünden.ama bu yıl oglumda üniversite okumak için denizliye giddi. şu anda evde eşim ve ben yanlızım 15 gün oldu uykuya hasretim.asker emeklisi olmam sebebiyle biraz dayanıklıyım bu durumlara ama daha ne kadar dayanırım bilmiyorum.evim kira oglana para gönderiyorum eşim malum hiç gideriyok desem ayda 200-400 bana masrafı var. haklısınız 2000tl aylık cok gözüküyor ama normal bi aile için bu sıtandartlar.özel bakım evleri 1500tl den balıyor aylıkları tamam onu vereyim ama ben ne yapcam o zaman.boşanmayı yanlış anladınız heralde ilk önceleri banada ters gelmişti ama başka bir care yok gibi gözüküyor.benim maaşım eşimin yardım almasını engelliyor.maaş kesilsin önemli degil ama ben daha ne kadar bakabilirim.beş yıldır zaten bütün ev işini ben yapıyorum ama şimdi benim dinlenmeye bile zamanım yok.ayrıca ayzaymır bu ne söyledigini bilmiyor sabahın köründe zaten uyumamışım birde bedduga alırsan sen ne yaparsın nasıl dayanırsın bir insan 24 saatte en az 10-15 kere sabır cekermi.annesi babsı bayramda getirme biz zaten yaşlıyız hastayız dediler.benim çocuklar bir kere bile gelmediler.ben daha ne kadar dayanayım sonuçta bende insanım bi yerden sonra bende pil bitecek.aşk sevgi bir yere kadar.bendede başladı sinir harbi aklıma binbir türlü düşünce geliyor ama sabır cekiyorum.büyüklerimiz boşuna söylememiş davulun sesi uzaktan hoş gelir diye yaşayan bilir anca bunu.Tekrar söylüyorum benim emekli maaşım eşimin devlet yardımı almasına mani oldugu için boşanma işlemine girdim.onu boşasam bile terk etmiyecegim.zaten öyle bir düşüncem olsaydı yıllar önce boşamıştım onu.bunlarda benim sorunum olmuyacaktı.

melek hanım.
söyledikleriniz dogal ama annesi ve babası yaşlılık aylgı alıyor.biz izmirdeyiz onlar ayvalık-altınovada birde kayınvalde baldızın cocuklarına bakıyor. bu yüzden baldızın işler bozulmasın diye ablasını yıllardan beri arayıp sormaz.en son kurban bayramında oglanla haber gönderdim benim aram iyi olmadıgı için hergün anneme gidcem ben yoruldum artık yeter artık diye sayıklıyor eşim inanın buna dayanmak cok zor.ama bana gelen cevap aynen şöyle:bakacak birisi yanında olursa gelin yoksa gelmeyin dendi şimdi siz olsanız ne yaparsınız.kayinvaldede 11 yıldan beri pil var kalp rahatsızlıgı baldızın evine cocuklarına bakarken hasta degil kendi öz kızına bakmaya gelince hasta oluyor.daha ben ne yapayım melek hanım.

savaskoca
alzheimer hastalığı cidden zor bir hastalıktır. bu konuda kimseye uzaktan bir şey soylenemez. sabır, tahammül, güçlü sevgi ister.
burada düşünmemiz gereken hastamız için en güvenli yol hangisi? annesi yaşlıymış ve bu hastalıkla baş edeceklerini sanmam. aramayan etmeyen bir anne ne kadar bakar ki?
size tavsiyem il müdürlüğüne gidin. burada anlattıklarınızı anlatın. eşinizden sorumlular. siz de bakmazsanız bunun sorumlulugu devlete aittir. bir yol bulsunlar.
isterseniz önce alo 183'ü arayın. alo 183 haftanın 7 gunu 24 saat hizmet verir. eşinizi boşayacagınızı/bakmak istemediğinizi, eşinizin bakacak kimsesi olmadıgını/bakmak istemediklerini, eşinize tahammülünüzün de kalmadıgını anlatın.

benim anlamadığım da şurası. evde bakım aylıgı kesilmezse ya da devam ederse eşinize bakacak mısınız? tahammülünüz var mı?
bu konudaki her düşüncenizi il müdürlüğü ile ya da alo 183 ile paylaşın.

eger eşinize bakan olmazsa acil durum söz konusu olacagından alo 183'ü haberdar edin.

Melek hanım.
öncelikle konuya verdiginiz cevaplar için teşekkürler.Şimdi 05-10-2015 tarihinde yani bu pzartesi izmir il sosyal hizmetler müdürlügüne giddim.durumu anlattım.beni kurum yatış masasına yönlendirdiler. ve benden öncelikle mahkemeden vasi ve kurum yatış kararı almamı,aile sicil beyanı,maaş bordurusu,son bir aylık bankadan hesap dökümü(ki orda maaş 1900tl gözüküyor),zirai ve hayvansal gelir gösterir belge,soybis dilekcesi,istediler.verilen evrakta son maddede (engellinin devlet destekli özel bakım merkezinden yararlana bilmesi için kişi basına düsen gelir606.96tl nin altında olmalıdır)ibaresi bulunmakta.benim maşım ve evde kalan 3 kişiye bölündümü zaten 633tl gibi bişi cıkıyor.yani bakım parası zaten kesiliyor.kuruma yatırmak içinde gelir tutmuyor.
eşimi boşama düşüncesi burdan cıktı yani bir gelir elde etmesi(gelen gelir otomatikman bakıcısına gideceki daha bulamadım.)veya bir kuruma yatırmak.ama benim maaşım önde engel.bende bu saaten sonra ne kadar bakabilirim bilmiyorum.dayanabildigim kadar dayanmaya calışacagım ama birde kırizler esnasında beddua etmiyormu işte beni cıldırtan yoldan cıkaranda bu oluyor.bilmiyorum anlatabildimm.teşekkürler.

ben sizi gayet iyi anlıyorum. siz yukarıda yazdıklarımı zihninizin bir kenarında tutun lütfen.
tükendiğiniz için şu an uçuk çözümler arıyorsunuz (boşanma gibi). o çocuklarınızın annesi ve sizin eşiniz.buldugunuz boşanma çözümü başta sizi zor durumda bırakacak. annesinin evine gitse bile ihmal ediliyor mu diye endişeniz devam edip duracak.

Kızınız yeni ikamet değiştirmiş anlaşılan.hanenize bir kişinin ikametini aldırın. bu kişi sizle yaşasın ve geliri olmasın. hanedeki kişi sayısı dörde çıkarsa evde bakım aylıgı devam eder.

bu arada en geç 1 ay içinde kişi sayısı değişikliğinin bildirilmesi (kızınız adres değiştirmiş ve hanede kişi sayısı üçe düşmüş) sizin sorumlulugunuzdadır . aksi takdirde geliriniz sınırı aşıyorken aylık almaya devam ederseniz hakkınızda hukuki işlem yapılır ve gelir değişikliğinin meydana geldiği tarihten itibaren yersiz ödeme iddiasıyla size ödenen aylıklar faiziyle geri istenir.

siz kişi sayısı değişikliğini bildirdiğinizde geliriniz tekrar gözden geçirilir. ek ödemeyle birlikte her ay 1921 TL alıyorsanız ve hanede 3 kişiyseniz sınırı geçtiğinizden dolayı aylık kesilir.

Melek hanım teşekkürler.
nedenmi beni anlıyabildiginiz için evet tükenmişligin son kademesindeyim.onun için ucuk fikirlerle cabalayorum.degişikligi tabikji bildircem ama bir kişi bulabilirmiyim bilmiyorum.kaynana gelmez baldızın cocuklarına bakıyor.birde kayın peder var yanında hayatta göndermez baldız düzeni bozulur çunki.bir çözüm buldugum zaman sizleri bilgilendirecegim.yeniden cok teşekkürler dinleyip cevap yazdıgınız için.

Slm benimde bir sorum olacak melek hanim aydinlatirsaniz cok memnun olurum benim annem babamdan dolayi evde bakim ayligi aliyor aslinda aliyordum emekli maasina yapilan 100 tl zamdan sonra kesilecegini soylemisler suan incelemedeymis. Babamin emekli maasi suan 1140 tl ve arti ciftci gozuktugu icin tarla parasi aliyor senede 400 tl evde iki kisi kaliyorlar sizce bu parayi keserlermi yada kesmemeleri icin ne yapmamiz gerek yardimci olursaniz sevinirim. Saygilar

sevdiyar
hanede kişi başına düşen aylık gelirin gelir sınırını (2015 ikinci altı aya göre 606,95 TL'dir) geçtiği tespit edilirse evde bakım aylıgı kesilir.
babananızın emekli aylığı 1140 TL
bu durumda hanede kişi başına düşen aylık geliriniz : 570 TL
ki aylık gelirinize tarla gelirlerinizi eklemedim bile. tarlalar için Ziraat Odası'nın belirlediği gelir esas alınır.
tarla geliriyle sınırı geçersiniz.
evde bakım aylığınız bu şartlarda kesilecektir maalesef.

Melek hanim ziraat odasina gitmis aylik 140 tl gelir tespit etmisler bu durumda 40 lira kadar bi gecismi oluyo yani kesilecek oylemi peki neyapabiliriz bunun icin bi oneride bulunabilirmisiniz lutfen saygilar.

yıllık gelirin aylık ortalaması 140 TL çıkmış dediğinize göre. bu hesabı ziraat odası'nın belirlediği yıllık gelire göre yaptıysanız evet bu durumda (emekli aylıgı+tarla geliri) hanede kişi başına düşen aylık gelir muhtaçlık sınırını geçtiğinden 2022 aylıgı baglanmaz.
hanede kişi sayısı arttıgında bu durumu düzeltebilirsiniz. haneye birini alırsınız. bu kişinin ikameti sizde olmalı ve sizle yaşamalı. geliri de olmamalı.

Verasetini almasina gerek varmi peki aslinda abimin ilk evliliginden olan oglu babamlarla kaliyo normalde ama ama sosyal yardimlasmadan demislerki verasetini almaniz gerekiyor demisler ikametgah yeterli oluyorsa 13 yasinda okuyan yigenimin ikametgahi zaten babamin yaninda neden oyle demisler acaba geliride yok okuyor suan

13 yaşında çocuğun ikamet adresini size alamazsınız. hukuki işlemler gerekir bunun için.
13 yaşındaki çocuğun ikamet adresi ebeveynin yanında olur, çocuk adına ikamet taşıma vs işlemleri velayet hakkını elinde bulunduran ebeveyni yapabilir.
başka seçenek bulun.

Qqqqqq

Baska care malesef kalmiyor sanirim artik maas gununu beklicez kesilip kesilmeyecegine bakicaz bikacgun sonra belli olur buarada cok tsk ederim yardimlariniz icin allah gonlunuze gore versin melek hanim allaha emanet olun saygilar.

sizle kalıyor olabilir çocuk. ama ikametgah adresi sizde değildir.
velayet hangi ebeveyndeyse bu tür işlemleri o yapabilir. velayeti elinde bulunduran ebeveyni olmadan çocugun ikamet adresini size taşıyamazsınız.

bahsettiğiniz çocuğun anne ve babası boşanmış oldugu için çocugun adresi, velayeti elinde bulunduran ebeveynin yerleşim yeri adresidir.

Yani babasida istese dedesinin yanina ikametgahini aldiramaz oylemi

velayet babasında değilse aldıramaz.
ayrıca tekrar ediyorum çocugun anne ve babası boşandığı için çocugun adresi velayeti elinde bulunduran ebeveynin yerleşim yeri adresi sayılır.

Velayeti babasinda yerlesim yeri adresi suan babasinin yani oluyor ohalde ama babasi isterse velayetini vermeden ikametgahini dedesinin yanina aldirabilir ozaman oylemi

velayet babadaysa baba da ikametini size aldırırsa çocugun adresii sizde görülür. babasının adresi başka yerdeyken çocugun adresi dedesinin evinde gözükmez.

Anladim melek hanim olmuyor yani peki ikametgah disinda gider gostersek yada nebileyim ziraattan tarla parasini iptal etsek olmazmi sizide cok mesgul ediyorum ama

giderler gelirden asla düşülmez. şu aşamadan sonra yapılacak bir şey yok. anlattıgınıza göre denetim başlamış, incelemeye başlamışlar.sınırı geçmişseniz aylık kesilir. ben aylık kesildikten sonrası için öneride bulunuyorum. biliyorsunuz, şartlarınız aylık baglanmasını sağlayacak şekilde değişirse tekrar başvurabiliyorsunuz.

Tamam cok tsk ederim hersey icin melek hanim saglicakla kalin

merhaba melek hanım evde 4 kişiyiz 100 ytl gibi farkla evde bakım maaşını kaybediyorum ilk eşimden olan kızım annesi ile yaşıyor kızımın ikametini üstüme alsam maaş bağlanırmı almasamda olurmu teşekkürler.

snp57m
kızınız 18 yaş üstü ise elbette ikametini size aldırın. bu durumda kişi sayısı artar ve geliriniz uygun çıkar. lakin kızınız 18 yaş altı ise ve velayet eski eşinizdeyse ikamet değişikliği yapamazsınız. 18 yaş altı çocugun adresi velayeti elinde bulunduran ebeveynin ikamet adresidir çünkü.

kızım ikametini veriyor fakat gene annesi ile kalmak istiyor bu olay sıkıntı cıkarırmı teşekür ederim ilginize

snp57m
evet sıkıntı yaratır. sadece ikametinin olması yetmez sizle yaşaması da lazım. aksi takdirde haneye dahil etmezler.

Üst Alt