Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Farklı hanelerde oturan evli eşler 2022 maaşı için gelir testinden etkilenir mi?

Bitmeyenumut

Yasaklı Üye
Konular
45
Reaksiyonlar
0
Farklı hanelerde ikamet eden evli eşler yeşil kart için yapılan gelir testinden ve 2022 engelli maaşı için yapılan gelir testinden nasıl etkilenir... Kalem hanım yardımcı olursanız sevinirim...

LG-M400 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

@Bitmeyenumut verdiğin bu bilgilerle sana yardımcı olamam. engelli aylığına ve GSS gelir testine kim girecekse, onu merkez alarak bilgi ver.

"x kişi engelli ve geliri yok/var, hanesinde 5 kişi kalıyor ve gelirleir şunlar. hanede şunlar sigortalı çalışıyor. evleri kira/kendilerinin. hanedekilerin ustune araç,mal mülk var ya da yok. eşi ayrı hanede oturuyor, geliri şöyle, ayrı oturmasının sebebi şu vs vs" tarzında detaylı bilgi ver.

Kardeşim 19 yaşında öğrenci kyk geliri var. Babam emekli 1800 tl maaşı var. Aile içi anlaşmazlıklardan dolayı annem ve ben annemin babasının yani rahmetli dedemin evinde kalıyoruz ve ikametimizi aldırdık. Annem de kronik böbrek yetmezliği var raporuda var %40. Bendede koah var benimde raporum %40. Annem babamla hala evli o yüzden babasından yetim aylığı alamıyor. Annem yeşil kartlı olup 2022 aylığı alabilir mi. Ben çalışıyorum ama sigortalı değilim. Ben 2022 alabilir miyim?
Kalem ablam konu açıklayıcı oldu mu.

Bitmeyenumut öğrenci olan kardeşinin ikameti de sizle mi? onun ikameti sizdeyse aylık ne kadar burs alıyor?

Bitmeyenumut sigortasız çalışıyormuşsun. aylık kazancın ne kadar? hanede annenle birlikte sadece 2 kişi kaldığınız için ikinizin geliri dikkate alınır. ama hanede kişi başına düşen aylık gelir 483,63 TL ve yüksek çıkarsa sana ve annene 2022 aylığı baglanmaz.

baban hakikaten ayrı evde yaşıyorsa, yani kesinlikle sizle yaşamıyorsa ve annene hiç yardım etmiyorsa bu durumda baban annenin ve senin gelir hesabına dahil edilmez.

aylık kazancın ne kadar?

Akrabamın bir eczanesinde çalışıyorum. Aylık 1500 tl veriyor. Ama kesinlikle sigortam yok. Vakıfa başvuru yaparken sigortalı olmadığımı sistemden görürler zaten. Dolayısıyla sorarlarsa çalışmıyorum derim.
Kalem

@Bitmeyenumut sigortalı olsanız başvurunuz alınmaz zaten. ama sigortalı çalışmıyor olmanız aylık 1500 TL'nin gelir sayılmayacağı anlamına gelmez. aldığınız 1500 TL gelir sayılır. bu şartlarda size de annenize de kesinlikle 2022 aylığı baglanmaz.

aynı şekilde GSS gelir testi yapıldığında da sonuç G1 çıkacağından yeşil kartlı olmazsınız. yeşil kartlı olabilmeniz için ailede kişi başına düşen aylık gelirin 676,50 TL altında olması gerek. bu sınırı da geçiyorsunuz.

GSS gelir tetsi için de 2022 aylığı içinde hanede ve çevrede sosyal inceleme yapılır. çalıştıgınız sosyal incelemede anlaşılır zaten.

hade çevreden anlaşılmadı bunda da hanenin aylık harcamalarından anlaşılır. çalışmıyorum gelirim yok diyeceksin ama hanenin aylık harcamaları ortaya çıkınca ne diyeceksin?

mevzuat gereği hanenin aylık harcamaları(mutfak,faturalar,sağlık,ulaşım,eğlence vs) eger aylık gelirden fazla çıkarsa aradaki fark, aylık gelire eklenir.

NOT: harcamalarda yıllık harcamaların aylık ortalaması dikkate alınır.

Ama başvuru yapmakta yani şansı denemekte fayda var dimi. Sonuçta bu çocuk çalışıyor mu diye evden çıktığımda takip edecek değiller ya. 😀😀😀. Kalem

Bitmeyenumut elbette başvurabilirsin. sigortalı olmadığın için başvurun alınır zaten. muhtaçlığın araştırılacak ve ona göre karar verilecek zaten. muhtaç olmadığın anlaşılırsa da aylık baglanmayacak.

unutma bu 2022 aylıkları, hanede kişi başına düşen aylık geliri 483,63 TL altında olan muhtaç vatandaşlara ödeniyor.

Yardımınız için teşekkürler. Pazartesi annemle gider başvuru yaparız. Olursa olur olmazsada sağlık olsun. Kalem 😀😀😀

Yani olmazsada gss'li olurum dimi hastaneydi ilaçtı ücretli olunca baya zor oluyor...

Gss primleri sabitlendi galiba herkese 50 tl diye duydum ama.

Kalem hanım başvurumuzu aldılar soru falanda sormadılar 1 ay sonra belli olur dediler

Eve gelirler mi diye sordum eve gelme olayı kalktı gerekirse biz sizi çağırırız bilgi ihtiyacı olursa dediler

@Bitmeyenumut sosyal inceleme kalkmadı. Yönetmelikte sosyal inceleme yapılması gerektiği yazıyor ve bu konuda bir mevzuat değişikliği yok. vakıf eve gitmeye gerek duymuyorsa kendi tercihi. sonuçta sistemden de bilgilere ulaşılabiliyor.
ama sosyal incelemenin kalktıgı falan yok.

Bu konuda ilgili yönetmelik der ki:

[SIZE=1]
[SIZE=2]"Sosyal inceleme

MADDE 6 (1) Sosyal inceleme, hane ziyareti ve çevre araştırmasından elde edilen bilgilerden oluşur.

(2) Sosyal inceleme; başvuru formunda beyan edilen bilgiler ile merkezi veri tabanlarından yapılan sorgulamalar doğrultusunda elde edilen bilgilerin doğrulanması ve hanenin genel durumunun mahallinde tespit edilmesi amacıyla, Vakıf personeli tarafından başvuruda bulunanın ikametgâhına ve çevresine gidilmek ve hane ziyaret bilgi formu doldurulmak suretiyle gerçekleştirilir.

(3) Aylık almaya hak kazanan kişilerin sosyal incelemeleri her yıl yenilenir."[/SIZE]
[/SIZE]

Kalem hanım benim ve annemin başvurusu kabul edilmiş mesaj geldi sydv'den. Ne zaman hangi bankadan ne kadar alırız?

@Bitmeyenumut vakıftan sosyal inceleme için gelmedilerse yaptıkları iş mevzuata aykırıdır. bunu bilin. sizin beyan ettiğiniz bilgilerin doğruluğunun sosyal inceleme ile tespit edilmesi gerekiyordu. yapmamışlar. siz sigortasız çalışıyorsunuz. ayda 1500 TL alıyorsunuz. ama vakfa çalışmadığınızı söylemişsiniz.

hanede 2 kişisiniz. hanede kişi başına düşen aylık gelir 483,63 TL üstünde. size 2022 aylığının baglanmaması gerekirdi. yapılacak ilk sosyal incelemde bu durum fark edildiğinde 2022 aylığınız kesilecektir.

sorunuzun cevabına gelince...

2022 aylıkları sadece PTT aracılıgıyla ödenir. bankadan ödeme yapılmaz. işlemleriniz yetişirse ilk ödemenizi mart'ta herhangi bir PTT şubesinden T.C. kimliğinizle birlikte alabilirsiniz.
ama mart'a yetişmezse haziran'da alırsınız.

Kalem hanım abla. Biri gelmiş kapıdan adres teyidi yapıp gitmiş. Soru falan sormamış. Annem öyle söyledi...

LG-M400 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bitmeyenumut onların sorunu. şu durumda mevzuata göre hanede kişi başına düşen aylık gelirin yüksek. size 2022 aylığının baglanmaması gerekirdi. madem baglanmış almaya devam edin. ama hane gelirini geçtiğiniz için yapılacak ilk tespitte aylıkların kesileceğini de bilin.

Annem sağlıktan babamdan faydalanıyordu benim de sağlığım yoktu maaş dolayısıyla sağlık hakkım var mı? Kalem hanım abla.

Bitmeyenumut evet,var. annen ve sana 2022 aylığı baglandığı için artık 60/c 3 GSS 'lısınız (eski yeşil kart/primi devlet öder). 2022 aylığı aldığınız sürece sağlık güvenceniz (yeşil kart/60/c 3) devam edecek. 2022 aylığı kesildiği takdirde de sonlanacak.

Kalem hanım abla cuma günü vakıfa gittim dosya yetişirse 5 marttan itibaren paranızı alırsınız dedi. Ne kadar alırız 😀

@Kalem

yukarıda bahsettiğiniz mutfak,faturalar,sağlık,ulaşım,eğlence harcamaları kişi başına düşen aylık gelir ile yapılacak bir şey mi sizce ? Günümüzde asgari maaşla kim geçinebilir ? Devletimizin halkına yardım etmemek için elinden gelen herşeyi yapıyor gibi.

1600 lira maaş alan, kirada oturan, evli ve çocuklu biri ailesini nasıl geçindirebilir ? üç kuruş para verebilmek için türlü türlü hesaplamalar yapıyorsunuz. istiyorsunuz ki tüm yakınlarımız ölsün, elimiz kolumuz ayağımız tutmasın sakat kalalım, hayata tutunacak bir dalımız olmasın istiyorsunuz. hepsi üç kuruş para için ?

Vermeyin o zaman.

fatih04
mesajında oklar bana doğrultulmuş gibi duruyor. muhatabın ben değilim. burada da bu forumlarda da yazdığım her şeyi mevzuata göre yazıyorum. düşüncelerime göre cevap yazmıyorum. sizin muhatabanız ben değil, 2022 sayılı kanun ve yönetmeliği çıkartanlardır.

buradaki arkadaş sigortasız çalışıyor. ayda 1500 Tl alıyor. evleri kira değil. hanede 2 kişiler. ama sosyal incelemesi yapılmamış, arkadaş da çalıştıgını söylmemiş. dolayısıyla annesine ve kendine 2022 aylığı baglanmış. bu aylık baglama işi yasal değil demem mi zorunuza gitti?

"ayda 1600 Tl alan,kirada oturan çocuklu biri nasıl 2022 aylığı almaz" demişsiniz. Alır. bir çocuk olduğunu düşünelim, 3 kişilik bir hane kirada oturuyorsa başka geliri ve malı mülkü yoksa 2022 aylığı alır. çünkü emsal kira bedeli hanenin aylık gelir toplamından düşülür, öyle hesap yapılır. kirada oturdugu için emsal kira bedeli gelirden düşülür, harcamalara da eklenmez.

ama bu 1600 Tl alan kişi sigortalı çalışıyorsa hanede isterse 10 kişi kalsın, isterse başka gelir olmasın, açlıktan sürünsünler yine 2022 aylığı baglanmaz. çünkü sigortalı çalışanın başvurusu bile alınmaz, hane gelirine hiç bakılmaz.

isterseniz daha feci durumda olan bir örnek vereyim size. şu vatandaş ayda 700 TL emekli aylığı alıyor. hanede 5 kişiler. bırakın 2022 aylığını çocukları için sosyal yardım bile alamıyor. neden mi? çünkü o bir emekli!
sırf emekli olduğu için başvurusu bile alınmaz. hane gelirine bile bakılmadan başvurusu reddedilir. BUYrun ona verdiğim cevabı da okuyun:https://www.engelliler.biz/forum/20...ek-2022-ayligi-baglanir-mi-2.html#post1962962

o link verdiğim yerde babası asgari ücretle çalışan engelli bir çocuk için sorulmuş soruya verdiğim cevap da var.
18 yaş altı çocugun anne ve babasından biri sigortalı ise, isterse asgari ücret alsın, hanede isterse 7 kişi olsun, yine hane gelirine bakılmadan o çocugun annesinin engelli yakını aylık talebi reddedilir. sebep ne? baba sigortalı.

yukarıda bahsettiğim emeklinin çocugu için de aynı şey konusu.

2022 aylıkları ile ilgili tartışılacak konu çok kısacası. haksızlık diz boyu.

ama asıl sorun ne biliyor musunuz?
kendi başınıza gelmedikçe gıkınız çıkmaz. şu sitede haksızlığı dillendirelim, gelin bir şeyler yapalım desek, gıkınız çıkmaz.
geçmişte çok çığlık attık ama malesef başınıza gelmedikçe duymuyorsunuz.
bu sözümün muhatabı tek siz de değilsiniz. tüm engelliler.

özetle bu haksız uygulamalar konusunda muhatabınız ben değilim. bana gösterdiğiniz cesareti bu mevzuatı hazırlayanlara da göstermenizi, konuşmaktan öteye gitmenizi tavsiye ederim.

ben bu sitede cevap yazarken mevzuata göre cevap verdiğim için mevzuatın tüm detaylarına kadar bilgi edinmiş oluyorsunuz. bu sayede siz de -yukarıda sizin bana dillendirdiğiniz gibi- haksızlığı görme ve (bu sitede bile olsa) dillendirme şansı buluyorsunuz. ama bu da yetmez tabi.

üyeler olarak sizler de haksızlığı - sadece burada- dillendirmekten öteye gitmeli (gerçi bunu da yapmıyor çoğu) ve sessizliğin dışına çıkmalısınız, görünür olmalısınız.
yoksa bu sitenin dehlizlerinde kaybolmaktan öteye gitmezsiniz.
mücadele sadece bir iki satırcık haksızlığı dillendirmekle olmaz.

Evet Kalem hanım kanun ne diyorsa bizi nasıl bir yol izleyeceğimiz konusunda bilgilendiriyor... Kanuna mevzuata göre yol gösteriyor şu şöyle olur böyle olmaz diye...

Bitmeyenumut annen ve senin rapor oranın % 40.
her ikiniz de şubat'ta başvurmuşsunuz. bu durumda aylık başlangıç tarihiniz 1 Mart.

işlemler yetişirse, mart'ta sadece mart dönem aylığını (mart,nisan,mayıs) alacaksınız.
annen 1197,44 TL
sen de 1197,44 TL alacaksın.
lakin işlemlerinin mart'a yetişmeme ihtimali büyük. mart'ta ödemelerinizi alamazsanız haziran' da, mart dönem aylığı ile birlikte ikiniz de 2394,89 Tl alacaksınız.
Haziran'da;
annen de 2394,89 TL
sen de 2394,89 TL. alacaksın.

@Kalem Hayırlısı Allah'tan

@Kalem abla e devlete baktım annem için ödeme hazırdır diyor 1240 lira. Bende birşey yok 😳😳😳

Bitmeyenumut senin işlemlerin yetişmemiş çünkü.

gelelim annene. sen annenin ilk defa başvurdugunu söylemedin mi bana? annemle gidip başvuracagız demedin mi?
annene 1240 TL yatırılmışsa, bu onun aralık dönem aylığını çektiğini gösterir.

annen aralık dnem aylığını çektiği için de 2 aylık farkla birlikte 1240 TL yatırılmış. annen ilk defa başvurmmaış gorunuyor.

ama ilk defa başvurmuşsa vakıf kafayı sıyırmış demektir:)) çunku aralık döneminin 2 aylık zam farkını da ödemiş ki ben buna fena gülerim:))))

şimdi sorumu cevaplar mısın? annen aralık dönemini çekmiş miydi? senle birlikte yeni başvurmadı yani?

senle birlikte başvursaydı ona da ödeme yapılmazdı (işlemler yetişmediği için).
senle birlikte ilk defa başvursaydı ve ödeme yapılsaydı 1197,44 TL ödenirdi annene.

benim hesabımda hata yok:)

ya annenin ilk başvurusu değil, zaten aylık alıyordu ve aralık dönem aylığını da çekmişti (bundan dolayı 2 ayık farkla birlikte aldı mart dönem maaşını) ya da vakıf 2 aylık zam farkını yanlışlıkla ödedi annene.

söyle bakalım hangisi?:)

@Kalem abla annem raporu ilk aldığı zamanlar şansını denemek için bir kere başvurmuş vakıfa o zamanlar babayla ve kardeşimle yaşıyorduk ekstra kuzenim misafir olarak kaldı 1/2 sene. Bende o zamanlar fakültede öğrenci olduğum için için ev ile pek ilgim alakam yoktu kim ne yaptı ne etti pek karışmazdım. Acaba annem maaş mı alıyordu gizli gizli benimde içime kurt düşürdün. Vakıfa annemle gittik evet hatırlıyorum. Bi ara nüfus müdürlüğüne çıkmıştım vakıfta sıra beklerken o esnada kesin bir dümenler döndü o zaman. @Kalem abla benimde kafam karıştı?

@Kalem abla annem ketumdur evlatları için herşeyi yapar evlat aşkı için olmayanı oldurur ama ser verip sır vermez. Acaba maaş alıyor mudur hakikaten?

Bitmeyenumut
valla ablacım annenin e-devlet şifresiyle girdiğinde, e-devlette 1240 TL ödeme hazırdır yazıyorsa, annenin aralık'ta 2022 aylığı aldığı kesin:)

mart'ta 1240 TL alacak. çünkü 2 aylık zam farkıyla birlikte 1240 eder. mart dönem aylığı 1197,44 TL
42,98 TL'si de aralık'ta aldığı ocak ve şubatın zam farkı.

annenin e-devlet şifresiyle girip, annenin 2022 aylık bilgilerinde yazılanları buraya kopyalar mısın? buraya kopyalarken kimlik bilgilerini saklamayı unutma ama.

sen de bakabilirsin. e-devlette başvuru tarihi ve toplam ödeme yazar. toplam ödemede bugüne kadar ödenen 2022 aylıklarının toplamı yazar.
annenin 2022 aylık bilgilerinde başvuru tarihi ne yazıyor?
toplam ödemede kaç lira ödeme yapılmış görünüyor?
bunları bana yazsana.

eger annen daha önceden 2022 aylığı almıyorsa geriye bir seçenek kalır:) o da vakıf yanlış ödeme yaptı:)

Kalem hanım içim rahatladı başvuru tarihi 5 şubat 2018. Toplam ödeme tutarı 1240 lira. Yardım durumu devam ediyor. Son ödeme miktarı da 1240 lira. Yani vakıf zam farkını yanlış ödedi. Bu benim için daha sevindirici çünkü annemin daha önceden maaş aldığını öğrenmiş olmak daha üzücü olurdu benim için.

@Bitmeyenumut
benim de içim rahatladı. annene guven sorunu yaşamanı istemem.
vakıf aralık ayının 2 aylık zam farkını yanlışlıkla ödemiş. daha sonra bu parayı (42,98 TL) geri isteyebilirler.

1197,44 TL annenin hakkı zaten (mart dönem maaşı).
42 TL'yi de haziran dönem maaşından keserler ayrıca istemezler. gerçi inş. fark etmezler de:)

ama sanmıyorum. eksik ödeme olunca burnumuzdan getriyorlar fazla ödeme yapınca kuruşuna kadar alıyolar.
Allah'tan ufak bi para.

Üst Alt