Selam biyolog,
engelliler.biz sitesine gönderdiğin mailde:
"1997 den beri frederich ataksi hastasıyım. ünv.yıllarında yakalandım. biyologum. akraba evliliğinden dediler.
28 yaşındayım, şu an ilaç kullanmıyorum. aynı rahattsızlıkta olupta ilaçla biraz iyi olan varsa bana email atsın. " demişsin.
Haddim olmayarak bazı yanlışları düzelteyim. Çünkü tıp öğrenimi görmüş değilim.
1- Friedreich Ataksisi hastalığı genetik bir hastalıktır. "Sonradan yakalanmak" gibi bir şey söz konusu olamaz.. Ancak, ilginç bir hastalıktır.. Normalde 15 yaşından sonra ortaya çıkar.
2- Benim de anne-babam yakın akraba oldukları halde, doktorum, "akraba evliliği" ile ilgisinin olmadığını, baba tarfından taşınan bozuk genden (9'uncu) kaynaklandığını söylemişti..
3- Yine doktorum, "Tedavisi yok! Ancak bazı uygulamalarla biraz rahatlatabiliriz" demişti. Bunların başında, fizyoterapi (egzersiz) ve hidroterapi (su içinde egzersiz) geliyor. Bu aslında bir "kas hastalığı" değil. Ancak, beyinle kaslar arasındaki koordinasyon bozukluğundan kaynaklanan problemler olduğu için, bir süre sonra önemli kasları kullanmamaktan doğan "kas zayıflamaları ya da erimeleri" oluyor. Bunlar da ancak "düzenli egzersizlerle" yavaşlatılabiliyor.
4- Kullandığım ilaçları burada açıklamak istemiyorum. Çünkü; ilaçların mutlaka DOKTOR önerisi ve kontrolü ile kullanılması taraftarıyım! Nedeni de; her ilacın, her bünyeye göre etki ve yan etkileri var.. Bu durum, dozajının ve kullanım süresinin kısalığına/uzunluğuna göre değişmesi söz konusu.
Geçmiş olsun der, sitede paylaşımlarınızı bekleriz.
Babür Akdağ (Baben)