Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Göz tembelliği ve askerlik hakkında..?

exodus123

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba,

Söz konusu durum şu an acemiliğini yapan nişanlım için geçerlidir. Forumda benzer konuları araştırdım fakat net bir cevaba ulaşamadığım için sizden detaylı bilgi bekliyorum.

Kendisinde doğuştan göz kayması var. Sağ gözde hiç bir problem yok fakat sol gözde %90 görme kaybı tespit edildi. Sürekli olmasa da çoğu zaman sol gözünde dışardan da rahatlıkla görülebilen dışa kayma oluyor ve ayrıca kendisi solak. Dolayısıyla nişan gözü ve tetik parmağı sol olduğu için atış vs. yapması imkansız gibi görünüyor. Kendisi şu an kısa dönem acemliğini Kastamonu 5. jan. al. kom. da yapıyor. Gideli 2 gün oldu, burdan GATA'ya ( ki muhtemelen Ankaradaki olur) sevkini isteyecek. Eğer acemilik süresince çürük raporu alamazsa usta birliği için Şırnak İl Jand. a gidecek.

Herkes birşeyler söylüyor. Kimisi mevzuata uygun olduğunu ve kesin çürük alabileceğini söylüyor; kimisi de GATA'daki doktorların insafına kaldığını, mevzuata çok bakmadıklarını, çürük vermeyeceklerini fakat geri hizmette paspas vs. işleri için görevlendirilebileceğini söylüyor. Benzer durumda olup çürük alan ya da bir yakınından bilenler lütfen aydınlatsın.

göz rahatsızlığından dolayı çürük almış biri olarak yazıyorum. eğer gözlük numarası 7 ve üzeri ise çürük verilir. % 90 görme kaybı bir gözün hemen hemen hiç görmemesi demektedir.
Bu nedenle % 99 çürük alacaktır.

yesil_izmit abi biraz daha detay verebilir misin rica etsem. Prosedür nasıl işliyor, hangi askeri hastaneye gittiniz, ortam doktorların tavrı yaklaşımı nasıldı gibisinden. Kendisi mühendis ayrıca. Bu durumun avantaj veya dezavantajı olur mu kendisi için ?

Melis hanım,
Öncelikle kendini sevk ettirmesi lazım eğer sevk etmezler ise ısrar etsin kendini sevk ettirsin.
Göz doktoruna gittiği zaman doktor onu bazı makinelere sokacak zaten göz derecesi ortaya çıkacaktır. Burda dikkat etmesi gereken nokta şu eğer göz tembelliği var ise göz numarasından bağımsız olarak göremez. Göremediği harfleri direk görmüyorum desin
Eğer dediğiniz gibi göz tembelliği var ise, gözlük yada lens taksa bile tam bir görmeye sahip olması imkansız
Bana askere gitmek istiyor musun diye de sormuştu ben gitmek istiyorum demiştim ona rağmen çürük vermişlerdi :)
Çok büyük ihtimal çürük alacaktır. Ama örneğin sınır olan göz derecesi olan 7 nin altından bir görme kaybı çıktı. Mesela 6 derece miyop diyelim bu durumda sağlam verirler ama eğer göz tembelliği var ise göz derecesi 6 da olsa çürük alması lazım.
Göz tembelliği miktarı Cihazlarla % 100 tespit edilememektedir
Doktorlar hastanın beyanlarına harfleri okuma durumuna göre karar verir bunu da bir alt bilgi olarak vereyim
Umarım verdiğim bilgilerin faydası olur

göz bozukluğu şikayeti ile doktora çıkmasını isteyin.muhtemel heyete girip çürük alıcaktır.(askeri kanun uygun ise)

bende 12 askerlik yapıp ilk göz muyanemde çürük aldım. sag5.50+2.75sol5.00+3.50 bimere askerlik muayenesinde muyane edilmedigimide ihbar ettim bir sonuç cıkmadı hakkınızı arayın.

yesil_izmit;
sevk etmezlerse diye birşey yok.rahatsızlı olan kişi revire çıkmakta özgürdür rahatsızlıgını takım komutanına bildirerek revire çıkar. o anda sevk etmeyen kişinin rütbe isim soyisim bulundugu askeri bölüm,kışla ismini bir boş kagıda dilekçe olarak yazsın hiç vakit kaybetmeden bir üst rütbesinde olan askere iletsin.aynı gün içinde çözüm almazsa bir üstüne aynı dilekçeyi versin. kışla amirine oda ilgilenmez ise bimere başvurun gerekli işlemler yapılıcaktır.

bir saniye bile beklemeyin.

merhaba.
öncelikle geçmiş olsun. göz tembelliği hastalığı genelde doğuştan veya yaşlılığa bağlı göz rahatsızlıklarının sonucunda oluşur. belli bir yaştan sonra tedavisi yoktur. hiçbir şekilde gözlük veya lensle tedavisi mümkün değildir. sadece son yıllarda nerovizyon tedavisi sayesinde hastaların görme oranı arttırılmıştır.
Ben de göz tembelliği rahatsızlığı ile askere gittikten 4 ay sonra askerliğe elverişli değildir raporu aldım.göz tembelliği olan birisi kesinlikle askerliğe elverişli değildir.süreç olarak görme probleminden dolayı revire yani doktora gitsin. hastanede muayene olduktan sonra heyete girecek .heyette; eğer bu rahatsızlığı tesbit edilmiş ise doktorlar mutlaka askerliğe elverişli değildir diye rapor verir. tabii bu süreç belki 1 hafta belki de 1 ayı bulur .benim işlemlerim 10 günü bulmuştu.

İyidie hiç askere gitmeden neden askeri hastahaneye sevk istemediniz garanti çürük vereceklerdir. geçmiş olsun gerçi geçen eden birşey yok

Ben önce askeri hastaheneye sevk istedim doktor üsteğmen beni gataya göndericem seni dedi orada film çekileceksin ve heyete cıkacaksın dedi gataya gitmeden askere elverişli olmadığımı söyledi ayrıca kayma varsa zaten göz tembelliğine inanırlar

Askere gitmeden sağlık raporu çıkarmak istemedi çünkü bu gibi durumlarda önceden giderse uzun dönem yedek subay olarak atanma durumu oluyormuş. Yedek subaylık mevzuatıyla erlik mevzuatları bu açıdan farklıymış. Kendisi önce normal başvuru yaptı kısa dönemi garantilemiş oldu en azından. Er çıktığı için yedek subaylıktan da muaf oldu. Acemiliğini yaparken çürük için başvuracak. Dediğim gibi dışardan çok belli bir göz kayması mevcut. Doktor raporuna göre de %90 sol gözde görme kaybı var. Bölük komutanı önümüzdeki hafta gataya sevk edecekmiş. büyük ihtimal çürük alır evine dönersin demiş. beklemedeyiz, durumdan haberdar edicem. ayrıca sizler de bilgilendirmede bulunmaya devam ederseniz sevinirim.

İyi günler herkese arkadaşlar benim sağ gözüm %90 görmüyor. Yani sağ gözümde göz tembelliği var. Sol gözümde bi sıkıntı yok. Bu durum askerlikten muaf olmama sebep olurmu? Bilen arkadaşlar tecrübesi olanlar varsa bilgi verirse çok sevinirim.
Teşekkürler...

Konuyu açan olarak şöyle söyleyeyim. Yukarda sorununu bahsettiğim yakınım üç gün önce askerliğe elverişsizdir raporu aldı. Fakat sadece görme kaybı yeterli olmayabiliyor çünkü dışardaki muayenelerde parmak sayma testleri vb ile görme kaybınız saptanıyor fakat tabi ki gatada bu ikna edici bir test değil. 1 metreden parmak sayamıyorum demeniz size kendi görme dereceniz hakkında bilgi verir fakat gata bu fikri cihazlarla test etmeden tabi ki sizin sözünüze güvenmez. Özel cihazlarla vep uygulaması yapılıyor ki bu cihaz da görme keskinliğinizi tam saptayamayabiliyor. Durum böyle olunca kesin tanı koymak için, göz tembelliğinizin neyden ileri geldiği, gözünüzde kayma olup olmadığı, kayma varsa stabil mi yoksa ara sıra mı olduğu, kaymanın derecesi gibi şeyler çok önemli oluyor bakın burası çok önemli. Yani gözdeki görme oranı kolay saptanan bir şey olmadığından, estetik görüntü ve rahatsızlığın seyri heyet kararında önemli rol oynuyor. Tek gözde %90 görme kaybı olup muafiyet alanlar kadar alamayanlar da var. Kesin bir şey söylemek yanıltıcı olabilir. Dediğim faktörler çok önemli.

Hatta bir yerde denk gelmiştim. Tek gözünde % 95 görme kaybı olan birisi vardı. Fakat şaşılık, kayma, leke tarzı bir görsel durum olmadığından, cihazlar da görme tembelliğini tam tespit edemediğinden muafiyet alamadı. Şansınız yarı yarıya.

Saygılar.

Exodus 123 dediğiniz fiziki görünümün (yani şaşılık vs.) göz kusurunu değerlendirmede çokta dikkate alınacağını zannetmiyorum. Çünkü bildiğimiz gibi göz kusurunu değerlendirme artik eskisi gibi mercekler değil cihazlar kullaniliyor. Ki ben su ana kadar göz kusurunu tesbit edemeyen bir cihazla karsilasmadim. Tek fark şu cihazlar arasında %5-10 gibi bir fark oluyor. Bazi cihazlar %80 görme kaybi var diyor.bazisi %90. Ama su ana kadar gittiğim bütün doktarlar bana ümitsiz bi vaka gibi bakmistir :) dediğim gibi fiziki görünümün çok önemli olacagini zannetmiyorum( benim göz kusurunun yaninda tabi)

Bu durumu çok uzun süre araştırmış ve muafiyet sürecinde yaşananları, gata'nın tutumunu, tetkik çeşitlerini bizzat gözlemlemiş olarak bilgi vermek amacıyla yazdım. Gatadaki süreci sivilde gittiğiniz hastanelerdeki tavır ve süreçle bir tutmamanızı tavsiye ederim. Bahsettiğiniz göz tembelliğinin pek çok çeşidi ve sebebi var aksine zannettiğiniz gibi bunu yüzde yüz tespit edecek bir teknoloji ne yazık ki yok. Sadece bazı tetkikleri kombine ederek karara varabiliyorlar. Bu tetkikler kişideki göz tembelliğinin sebebine göre yüzde yüze yakın sonuç verdiği gibi sizi sağlam gösterme ihtimali de var. Askeri hastaneye muafiyet almak için gelen yüz kişiden bir kaçı ancak muaf oluyor. Gözünde çapaklanma var beni muaf tutun, gözüm kaşınıyor beni muaf tutun diyen pek çok kişi geldiği için doktorların tavizi beklediğiniz gibi olmuyor ve sizin de probleminizi ilk etapta bahane olarak görebiliyorlar. Sürece girdiğinizde bu dediklerimi daha iyi anlayacaksınız.

Bilgilendirme için bir kez daha teşekkürler Melis

Bir şey sormak istiyorum arkadaşlar. Göz tembelliği ile ilgili askeri yönetmelikte bir madde var mı? Bilgi verirseniz sevinirim.

Ambliyopi yani göz tembelliğini bulamadım...Belki sen anlarsın...

Göz ile ilgili muaf tutulacak durumlar: (TSK yönetmeliği sayfa 66) GÖZ HASTALIKLARI

NOT: A maddeleri askerliğe elverişli, B maddelere barışta muaf savaşta askerlik yapabilir, C 1 yıl erteleme, D savaşta ve barışta muaf...

valla kardeş göz tembelliginin yönetmelikte gectigini bilmiyorum ama mevzuata göre bir gözün 0.2 ve alti görüyorsa askerlikten muafsın diger göz tam olsa bile. arastirdigim forumlara göre bunu daha çok 10 da 1 ve altina uyguluyolarmış.

merhaba kolay gelsin öncelikle en muayneden aldıgım degerlerı soylemek sıtıyorum
sol sağ
sph cyl axs sph cyl axs
+6.75 +1.50 131 +0,25 -0,75 180
+6.75 +1.50 131 +0,25 -0,75 180
+6.75 +1.50 133 +0,25 -1,00 2
+7,00 +1.50 132 +0,25 -0,75 4
+7,00 +1.50 133 +0,25 -1,00 3
+6.75 +1.50 131 +0,25 -0,75 2
(s+c/2:7.50)
benım sol goz cok az goruyor ve kaymada allaha sukur yok gıbı gozum cok agrıdıgında kayma oluyor arkadslarım arada soyluyor.ayrıca renk konusunda da sıkıntılar yasıyorum renklerı secemıyorum bazı renklerı.bırde askerlık konusunda ne gıbı sonuc cıkma durumu cıkabılır bana cızebılecegım yol harıtası belırlersenız cok sevınırım.ılk muayenede gozle ılgılı bır sorun oldugunu soylememıstım.artık okulda bıttı aralıkda tecıl hakkım bıtıyor .muaf olma durumum var mı

selam,
Benim abimde gözlerinden rahatsızdı. Bunu engel olarak görmediği için askerlik şubesinde bir sorunum yok demiş onlarda sağlam olarak onaylamışlar
Askere gideceği yer bile belli olmuştu engel durumunu öğrenince hemen askerlik şubesine gitti. Adamlar sevk etmek istememiş askere git oradan sevk alırsın demişler neyse daha sonra sonra abim ısrar edince sevk ettiler ve abim çürük aldı size önerim
bir an önce askerlik şubesine giderek sevk istemeniz

selam,<br>Benim abimde gözlerinden rahatsızdı. Bunu engel olarak görmediği için askerlik şubesinde bir sorunum yok demiş onlarda sağlam olarak onaylamışlar<br>Askere gideceği yer bile belli olmuştu engel durumunu öğrenince hemen askerlik şubesine gitti. Adamlar sevk etmek istememiş askere git oradan sevk alırsın demişler neyse daha sonra sonra abim ısrar edince sevk ettiler ve abim çürük aldı size önerim <br>bir an önce askerlik şubesine giderek sevk istemeniz 

İyi günler arkadaşlar sorununu yukarıda yazmistim askerlikten muaf raporu aldim bugün sureci daha detayli anlatacagim

Göz tembelliği mevcut. Askerlik açısından durumum ne olur?

Arkadaşlar benim sağ gözüm -4.00 sol gözüm -13.00 askerlik ile ilgili muaf olma koşulu nedir bana yardımcı olabilirseniz sevinirim

ersin köklüce

ersin kardesımız surecı anlatsa cok mutlu olurduk deılmı ? :)) arkadaşlar benimde okulum bıttı 4 yıllık mezunıyetım var dıplomamı alıp istanbul halıcıoglu askerlık subesının yolunu tutucam , sağ gozum %90 % 95 oranı cıvarın gormuyor dogustan tembellık var en son dunya göz hastanesıne gıttım ıstanbuldakıler bılır buranın en buyuk ve en pahalı hastanesıdır ozel oldugu ıcın genelde yabancı ulkede egıtım almıs doktorlar var ,, doktora cıktım göz testıne gırdım gormeyen gozumle 4 metreden 2 metro boyundakı harfı tanıyamadım kalk dedı bana hocam askere alırlarmı dedım mumkun deıl yapamazsın dedı ...sorum su bu kusurlara rahmen benı askere alırlarmı gozumde normal baktıgınızda kayma yok fakat bı yere sabıt baktıgımda kayıyor ..askerlık subesınde nasıl bı yol ızlemelıyım arkadaslar yardımcı olursanız sevınırım sımdıden tesk..

17 yapıyor bu durumda muaf olursun sanırım ıkı gozun toplam numarası 15 16 ustu olanları muaf tutuyorlar

7.00 dioptri ve üstü çürük diye biliyorum.

evet arkadaşlar ersin köklüce kardeşimize ulastım telefonda gorustuk surecle ılgılı bılgıde aldım , buraya kendısı yogun oldugu ıcın gıremıyor ben yazıcam ...öncelıkle askerlık ıslemlerı ıcın bahcelıevlerdekı askerlık subesıne gıtmıs ...orada durumunu memura ızah etmıs kendısını aile hekımıne yönlendırmısler ..aıle hekımı sorunun varmıs demiş anlatmış ... kendısını gumussuyu askerı hastanesıne sevk eden bı belge vermiş , bu belgeyle önce tekrar bahcelıevlere subesıne gıtmıs.. sube ıslemı tamamlayınca gumussuyu asker hastanesını arayıp randevu alıyorsunuz oncelıkle ...hastaneye gıtmıs doktor tok 1 sesle neyın var demıs o da durumu anlatmıs sag gozum %90 oranında gorme kaybı var ve astıgmat var demıs...doktor once bı resıme baktırmıs göz derecesını ölçmüş daha sonra harf okutmuş .. bu sırada okuyamadıgı buyuk harfler ıcın nasıl goremıyosun dıkkatlı bak gıbı tabırler kullanmıs doktor ..ama görememıs ersın kardesımız ...sonrasında en önemlı kısma gecılmıs doktor damlayla göz bebeklerını buyutup 10 ar dk arayla gözlerıne bakmıs ..sanıyorum burdan sonrası doktorun ınsıyatıfınde dedı bana ersın doktora salı gunu gıtmıs persembe gunu gel demıs 1 de...ama heyete cıkacagını bılmıyormus...bı gıtmıs 50 kısı sırada o gun heyet gunuymus 1 2 saat kadar beklemıs ıcerı gırmıs adını soyadını okumuslar savasta askerlıge elverıslıdır , barısta elverıssızdır ...muaf raporunu almıs gıtmıs subesıne vermıs memur askerlıkle ısın kalmadı artık demıs ...kısaca muaf almıs yaklasık 4 5 gun surmus bu ıslemler ...kısaca ersın arkadasımızın tavsıyesı doktorun yanında cok bılmıslık yapmadan gıdıp muaynenızı olmak goremıosan goremıosundur sonucta doktorlarda senın durumunu o gözun halını bılıyor ...umarım herkez alır muaf raporunu..bende hazıran 23 u gıbı gıdıcem surecı yazıcam buraya

walla müdürm ben varım ama arkadaşla durumum aynı değil sanırım , askeriyeden kasımpasa askerı hastanesıne sevk aldım fakat 29 hazırana kadar randewular dolu oldugu ıcın muayne olamadım henuz 29 unda arayıp randewu alıp oyle gıdıcem sag goz göz tembellı var % 95 cıvarında 1 metreden parmak sayabılır durumda , 7 derece astıgmat ve 7 derece hıpermetrop var bende durumumun ne olacagını merak edıyorum.

Merhaba arkadaşlar benimde sağ gözümde göz tembelliğinden dolayı yüzde 95 görme kaybı var, sizce askerlikten muaf olur muyum? cevaplarınız için teşekkürler iyi forumlar...

OBIN göz derecelerın kac astıgmay mıyop yada hıpermetrop varmı ...gözde kayma varmı ..göz tembellıgı neden olusuyor ..bunu bılmek lazım ...yonetmelıge göre 2 gözden bırı 0.2 altında goruyorsa muaf olunuyor fakat bunu daha cok 0.1 ve altına uyguluyor sanırım bende senınle aynı durumdayım ve suanda askerı hastaneye sevk aldım durumu paylasıcam burdan takıp edersın benı..

Evet arkadaşlar , askerlik subesıne gıttım ıstanbul halıcoğluna subeden gırdım unıversıteden yenı mezun oldugumu soledım 2 evrak verdıler doldurmam ıcın doldurdum orda rahatsızlıgım nedenıyle asker hastanesıne sevk ıstıyorum secenegı var onu sectım , memurun yanına cıktım giderken yanıma diplomamı ve 3 fotokopısını nufus cuzdanı ve 3 fotokopısı ve transkırıp aslı ve fotokopısını goturdum memur ıslemlerı evrakları yaptı 1 2 evragı astsubay sonrada albay ımzalıyor bunlardan sonra aile hekımıne sızı yönlendıren bır evrak verıyorlar tabı bu sırada aıle hekımı kontrolunden sonra tekrar subeye gıtmenız gerekıcek o yuzden sızden gelırken 11 fotograf ıstıorlar ..aıle hekımıne gıttım durumu anlattım kendısı benı kasımpaşa asker hastanesıne sevk ettı ..bu belgeyle tekrar subeye gıttım memur evrakları aldı ıslemı yaptı albaydan ımzayı aldım ve kahverengı bı mektup kagıdına evraklarımı koyup arkasını bantladı acılmayacagını soyledı askerı hastanede acacaklarmıs...askerı hastane 29 una kadar dolu oldugu ıcın randevu alamadım 29 unda arayıp alıcam suan bu asamadayım aşamalar ılerledıkce bılgılendırıcem herkezı.

Sağ ol Leymis

Yakın zamanda benzer deneyimi olan arkadaşlar da yazarsa herkes için yararlı olur.

Üst Alt