herkese merhaba,
göz tembelliği sebebiyle bugün askerden muaf oldum.
sol göz hareketleri her yöne doğuştan kısıtlı, görme kaybı ve kayma var. internette ve bu sitede göz tembelliği ile ilgili çok kez arama yapıp bilgi toplamaya çalıştığım için, belki benim durumumda olanlar vardır diye deneyimimi anlatmak istedim.
muafiyetimin tsk sağlık yönetmeliğindeki madde olarak karşılığı ise şu:
http://www.tsk.tr/Content/pdf/insan_kaynaklari/TSK_saglik_yetenegi_yonetmeligi.pdf linkteki yönetmeliğin EK-C kısmında 5. maddenin altında yer alan
"2. Her iki gözde birer veya tek gözde birden fazla kas paralizisi (sekel halinde)." (56. sayfanın ilk cümlesi)
şubeye gidip hastaneye sevkimi istedim. okmeydanı (kasımpaşa) hastanesine sevkim yapıldı. öncelikle zarfı dahiliye doktoru açıyormuş o yüzden dahiliyeye gittim. kilo boy ölçümü için sağlık kurulunda bulunan dijital tartıya çıktım. ne hikmetse 4 kilo eksik tarttı. (sonradan öğrendim ki herkesi eksik ölçmüş eğer kilo için giden varsa bunu da göz önünde bulundursun) dahiliye yönünden bir sorunum yoktu.
göze gidip ölçümlerimi yaptırdım numaralar biraz yüksek olduğu için hemşire hanım doktora sordu. doktor ise, "sen heyetliksin sağlık kurulu bugün yok yarın gel" dedi. (salı ve perşembe günleri sağlık kurulu toplanıyor bilginize)
perşembe günü elimdeki ölçümle doktora gittim ve sol gözümde görme kaybı olduğunu, 8 yaşında ameliyat olduğumu söyledim. doktor gözüme bakar bakmaz sen muafsın dedi. damla ile numara ölçümü yapmaya gerek olmadığını zaten bu haliyle dahi muaf olduğumu söyledi. gözümü sağa, sola, yukarı, aşağı bak şeklinde muayene etti ve evraklarımı hazırlayıp sağlık kuruluna yönlendirdi.
kuruldaki işim ise yaklaşık 30 saniye sürdü. adım okundu, içeri girdim, kurul başkanı muaf olduğumu söyledi, bir kağıda iki baş parmağımla mühür bastım. hepsi bu kadar.