Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Güzel Bir Sakat Filmi: “Engellenmiştir” / Orçun Baş [Tartışma]

OturanBoğa

Yönetici
Konular
676
Reaksiyonlar
941
Güzel Bir Sakat Filmi: “Engellenmiştir” / Orçun Baş

Bülent Küçükaslan*

Film eleştirisi yazmak elbette apayrı bir bilgi ve beceri ister, ama konu sakatlık olunca, bir sakat olarak izlediğim şeyin bende bıraktığı hissi yazmak daha bir kolay.

Engellenmiştir”, Uluslararası Engelsiz Kısa Film Festivali için ekşi sinema tarafından, ekşi sözlük katkılarıyla çekilmiş bir kısa film. Orçun Baş hem yazmış hem yönetmiş.

Doğrusu ya, sakatlık konulu filmler neredeyse tümden klişeleşmiş şekilde ajitasyon ve sözüm ona ajitasyondan kaçınma iddiası ile ortaya konan katmerli-ajitasyon içerdiği için, filmi izlemeye başlamadan önce önyargılarım vardı. Klişelerden birine daha maruz kalacağımdan neredeyse emindim. Ama öyle olmadı... Film enfes bir kurguya sahip. On dakika süren filme çok şey sığdırmış Orçun Baş. Eline sağlık.

Toplumsal Sakatlık
Aylin’le Sefa arasında MSN’de başlayan flörtleşme basketbol maçında buluşmak üzere sonlandığında, izleyici için filmin can alıcı kurgusuyla ilk tanışma da gerçekleşiyor. Tekerlekli sandalye basketbol maçının yapılacağı yerin adresini Sefa’nın blogundan öğrenmek için blogspot.com adresine girmek isteyen Aylin, “Bu siteye erişim mahkeme kararıyla engellenmiştir” yazısıyla karşı karşıya kalıyor.

İşte, Orçun Baş Türkiye’de uygulanan internete erişim yasağındaki bu “Engellenmiştir”i alıyor ve toplumsal sakatlığı sorunsallaştırarak, bunu, sakatların gündelik yaşamda karşılaştıkları çoğu devletten kaynaklı bürokratik sorunlarla/engellerle örtüştürüyor. Filmin kurgusu da bu temele dayanıyor: Aylin’in google’da maçın oynanacağı yeri ararken gördükleri, hissettikleri ve yaptıkları ile Sefa ve arkadaşlarının bürokratların bakışlarına maruz kalarak oynamaya çalıştıkları basketbol maçı birbirine paralel şekilde işleniyor...

Çocuklar basketbol oynamak istiyor, Aylin Sefa’yı bulmak istiyor; çocuklar karşı takım oyuncularının savunmasına takılıyor, Aylin internette gördüğü sakatlarla ilgili haberlerde sakatların nasıl mağdur edildiğine tanıklık ediyor; bir kadın basketbolcu sandalyesinin tekerlerini zarifçe döndürüyor, Aylin google’da aranırken sakat bir kadının araba alınca nasıl birden kadın olduğuna* tanıklık ediyor; çocuklar kendilerini sahanın hemen dibinden izleyen protokol mensuplarının esnemelerine ve umursamazlıklarına tanıklık ediyor, Aylin “protokolün” yasakladığı internet sitelerine erişmeye çalışıyor; çocuklar maruz kaldıkları bakışlarla iyice keyifsiz geçen maç bittiğinde protokolle zorunlu fotoğraf çektiriyor, Aylin yasaklı sitelere erişmek için bir yol arıyor; çocuklar maç sonrası boşalan salona geri dönüp bu sefer özgürce ve keyfince oyun oynayıp attıkları her şutu potadan geçiriyor, Aylin yasaklanan siteye erişip çocukların bulunduğu yeri öğreniyor...

Sonra, sonra çocuklar iyice keyiflenip kendi aralarında yeni bir maça tutuşuyorlar, sandalyeleri üzerinde eğleniyorlar, bir yandan sandalyeleriyle bütünleşip sahada bir o yana bir bu yana koşturuyorlar, bir yandan potalarda sayı kovalıyorlar; gülüyorlar, sahiden eğleniyorlar... Top bir bu potada, bir oyuncularda, bir o potada, bir Aylin’de!

Film güler yüzlü bir film, sahici bir film. Ne sakatlara ve sakatlığa olduğundan başka bir anlam yüklüyor ne de filme ağdalı bir misyon atfediyor, ne sakatların toplumsal sorunlarını sağlamcıların alışageldiği şekilde vıcık vıcık göze sokuyor ne de bedenlere sorun atfediyor, ne “8.5 milyon engelli” geyiğini akla getiriyor, ne de sakatları sokaktan çekiyor...

Aylin Sefa’dan hoşlanıyor, Sefa Aylin’den hoşlanıyor. Aylin’in keyfi ağırabilerin internet yasaklarından kaçmış, Sefa’nın keyfi Aylinsizlikten ve “saha kenarındaki” ağırabilerden. Aylin yasaklardan kurtuluyor, Sefa ağırabilerden. Aylin Sefa’ya geliyor, Sefa Aylini seviyor. Hepsi bu.

Eline sağlık Orçun kardeşim.

* Engelliler.Biz Platformu (www.engelliler.biz)
** Nazmiye Güçlü’nün “Araba Aldım Kadın Oldum” kitabına atıfta bulunuluyor.

_____

Filmin görme engelliler için sesli betimlenmiş hali:

Gerçekten, 10 Dakika Süren Bir Filme Çok Şey Sığdırıp Özetlemiş Orçun Baş.
Çok Güzel Bir Video .. Gayet Net Ve Anlaşılır.
Konuya Birde Tanıdık Görüntüler Eşlik Etmiş Ya, : ) Bambaşka Olmuş.. Gurur Verici Olmuş.

Uluslararası Engelsiz Kısa Film Festivali İçin Çekilen,
Bu Güzel Filme Katkı Sağlayan Ekşi Sözlüğe, Tüm Emeği Geçenlere,
Yazan Ve Yöneten Orçun Baş' a Teşekkürler ..

Şahane bir çalışma olmuş.Gönülden kutluyorum arkadaşlarımızı...
darısı uzun metrajlı sinema filmlerine olsun diyorum...
TEŞEKKURLER....

Çok güzel bir çalışma olmuş. Gerçekten 10 dakikaya çok şey sığdırılmış. Orçun Baş'ı kutluyorum. Ayrıca içerisinde sitemizden de bir bölüm geçmesi gurur verici. Bu anlamlı güzel filme emeği geçen herkeze teşekkürler.

helal olsun.çok guzel bir eser ortaya çıkmış gerçekden.

Bütçesine ve yöneten ekibin tecrübesine oranla çok güzel bir eser olmuş. Bizleri umursamayan ve yok sayanların da izlemesi dileği ile!

Çok güzel olmuş, Orçun'un ve diğer emeği geçen arkadaşların ellerine sağlık!

güzel bir çalışma tebrikler.

herşeyi 10 dakikada süper anlatmışlar... hazırlayanların eline sağlık...

çok güzel bir film,on dakikada çok şey anlatılmış(anlayabilenlere);ilk izlemeye başladığımda yine engellilere acınacak durumda gösterecekler diye düşünüyordum ama geçekten harika bir film olmuş,bu arada'internetime dokunma'ya da güzel yer verilmiş:))
emeği geçenlere çok teşekkürler..

etkileyici bir 10 dk.emeği geçen herkesi kutluyorum.

bülent abi yorumunuzu okuduktan sonra bu 10 dk'lık filmi izledim.o kadar güzel bir yorum getirmişsiniz ki yorumunuz belki bu filme daha anlamlı bakmamı sağladı. yorumunuzu okumadan izleseydim belki de sefa potadan topu geçirebilecek mi ona odaklanacaktım yada ''araba aldıktan sonra kadın olduğumu anladım''yorumdaki ince göndermeden çok kenardaki topu yakalayan çocuğa takılıp farklı bir yoruma bağlıyacaktım yani sözün kısası sizin de yorumunuza sağlık:)

Sorunlarımızı, yolumuza çıkan engelleri çok güzel anlatan bir film olmuş, Orçun'un ve diğer emeği geçen arkadaşların ellerine sağlık!

Filmin yönetmeni ve ekibi de bu güzel site ve anlamlı eleştiri yazısı için bülent küçükaslan'a teşekkürlerini sunuyor.

Bu eserde emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkürler hayatın engelleriyle mücadele ettiğimiz yetmiyor gibi birde bu birokratlardan çekiyoruz bizim için hiç bir şey yapmamalarına rahmen bunlara katlanmakta ayrıca bir engel saygılarımla

Yaşamın içinde,yaşamın zorluklarını ve güzelliklerini,insanların sabit fikirlerinin acımasızlığını,önyargıları ortaya koyan güzel bir film olmuş...

Harika bir film, hayranlıkla izledim.Gündelik hayatta karşılaştığımız sorunları süper bir şekilde yansıtmış.Tebrikler...

Kısacık zaman dilimi içinde bir çok konuya değinilmiş olması, kaliteli ve çok çook gerçekçi bir şekilde filmin hazırlanmış olması hayranlık uyandırıyor.. Beni çok etkiledi helal olsun diyorum elinize sağlık.. Umarım filmin verdiği mesaj beklenenden daha geniş bir kitleye ulaşır, anlaşılır ve sadece izlenilip alkışlanılıp geçilmez anlatılan sorunların çözümü sağlanır inşallah...

Acı gerçekleri anlatan çok güzel bir film.. Orçun Baş'a ve oyunculara teşekkür ediyorum..

gerçekten muhteşem olmuş.. yazan ve yöneten ORÇUN BAŞ 'ı ve oynayan arkadaşları tebrik ederim...

çok güzel bir kısa film olmuş.uzunu da çok geçmeden yapılır inşallah:)

bencede harika olmuşş......emeklerinize sağlık.....keşke bunlardan ders cıkartabilse insanlarımız...

Güncel olayları unutturmamak adına kalıcı bir yapım olmuş.
Birileri nasıl destek olmak yerine daha da köstek oluyorsa, gözleriyle yetmiyormuş gibi sözleriyle de aşağılamaktan hiç gocunmuyorsa,
Bu kısa filminde Orçun Baş aracılığıyla tüm bende dahil tüm engelli arkadaşlarımızın sesi olmasını diliyorum.

Tebrik ediyorum, başarılarının ve filmlerinin devamını diliyorum..

Bu filminde oynayan sporculardan biriyim ve bu projede yer almaktan büyük mutluluk duyuyorum.. Orçun Baş'a tekrar tekrar teşekkür ederiyorum bizim gözümüzle bu kadar güzel bakabildiği için... Acitasyondan uzak daha nice projelerin olması dileğiyle...

evet ama ben 23 yıldan beri çalışıyorum artık çalışmam çok zorlaştı ve işimi tam olarak yapamıyorum tamam kimse yattığı yerden para kazanamaz ama benim kanunen hakkım olan ve bana tanınan yasalardan yararlanamadıktan sonra ne anlamı var sağlam raporu almak istesen vermiyorlar sakatsın diyorlar sakat raporu isteyincede sağlamsın diyorlar bunu ne yapacağız maddi durumu iyi olmayan arkadaşlar var onlar ne yapacak maddi zorluklarlamı uğraşacaklar yoksa yasalarlamı biz buna karşıyız hak edenin hakkını almasını istiyoruz devletin sırtına yük değil bizde devletimize bir şekilde faydalı olmak istiyoruz ve bunun da karşılığını beklemek en doğal hakkımız saygılar

Üst Alt