Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

H sınıfı ehliyet ile motorsiklet kullanımı..?

exelans

Üye
Konular
76
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar merhaba

yarın büyük ihtimalle H sınıfı ehliyetimi alacağım fakat ben motosiklet kullanıyorum ve engellilere motosiklet ehliyeti vermiyorlar ehliyetin üstüne motosiklet için yazdıra bileceğim birşey var mı veya bilmediğim başka neler var konu hakkında tecrübeli olan arkadaşlarım yardımcı olursa sevinirim

raporunda motorsiklet kullanır ifadesi olması gerekli . bu ifade varsa ehliyetine yazdır . ayrıca yanlış hatırlamıyorsam artı bir sınava daha girmrn lazım

engelim sağ ayak polio sekeli ehliyette sola duyarlı otomatik vites kullanabilir yazacak motorsiklet kullanır yazısını nasıl yazdırabilirim ben

Verdiğin bilgiye göre; Otomobil için verilen rapor tamam lakin motosiklet...

Bir ara yönetmelik okumuştum, bir yazı gözüme çarptı: "H sınıfı otomobil" ve "H sınıfı Motosiklet" ehliyet diye geçiyordu. Lakın yeni ehliyetleri görmedim. yönetmelikten haziranda değişecek ehliyetleri bahsetmiyorum. Mayıs 2012 den sonra verilen ehliyetler nasıl bilmiyorum. Üzerine ne yazılıyor bilmiyorum. Gerci bizim ehliyet ile aynı derler. Ama "H otomobil" gibi mi yazılıyor bilmem..

Sürücü kursunuza bir sorun bakalım: H motosiklet ve H otomobil yazılıyor mu öğrenebilirsiniz.
Bildiğim şu: H sınıfı ehliyet ile motosiklet kullanamazsınız. Mutlaka motosikler ehliyeti ayrı olmalıdır..

ama engelliler için motosiklet ehliyeti yok vermiyorlar sadece H sınıfı ehliyetin var ise motosiklet adına olucak ve özel tertibat olacak diyorlar benim istediğim ehliyetin üstünde yazması

bende sağ ayak poli rahatszılığı var.otomotik vites scoter için başvurdum direksiyon sınavını otomotik vites motorsikletle geçtim.milli eğitim kurumu kendi adıma özel donanımlı motorsikletim yok diye ehliyetimi iptal etti bende ne yapacağımı bilemiyorum

Gürkann kardeş; MEB size yazılı ifade verdi mi? iptal edilmesinin gerekçesini yazılı ifade ile almalısınız..
Önce nedenini öğrenin , sonra yazılı ifade ile ehliyet talebinizi isteyiniz; onlarda yazılı ifade versin. Gerisi buraya yaz biz yol göstermeye çalışalım..

bir işgüzarlık var bu işte; size araba motosiklet veya skoter satmıyorlar ki; alttarafı bir ehliyet işi bu...

İlgi: 03.05.2013 tarihli başvurunuz

İlgi başvurunuzla ilgili olarak , H-B ehliyetiniz bulunduğundan, H-A2 sınıfı eğitim verme yetkisi ve özür durumunuza uygun eğitim aracı bulunan(veya özür durumunuza uygun kendi aracınızla ) Motorlu Taşıt Sürücü Kursuna kaydolarak eğitim aldıktan sonra sınavlara girerek başarılı olmanız halinde H-A2 ehliyeti almanız mümkün bulunmaktadır.

Bilgilerinize….

BURSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER BÖLÜMÜ

26.07.2013 tarihinde Başbakanlık İletişim Merkezine (BİMER) göndermiş olduğunuz ve değerlendirilmek üzere Şube Müdürlüğümüze gönderilen başvurunuzda belirttiğiniz hususlar incelenmiştir.
A2 sınıfı sürücü belgesi almak üzere 01 Şubat 2013 tarihinde Trafik Tescil Şube Müdürlüğümüze yaptığınız müracaat sonrası 03.05.2013 tarihinde BİMER'e yapmış olduğunuz başvurunuza da konu olan durumunuz hakkında İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bilgi verilmesi sonucu yürütülen soruşturmada A2 sürücü sertifikanızın iptal edildiği ve mağduriyetinize yol açan sürücü kursu yöneticileri hakkında ceza uygulandığı tespit edilmiştir.
Daha önce almış olduğunuz sertifikanız iptal edildiğinden durumunuza uygun sürücü olur raporu alıp sürücü kursuna katılarak sürücü olur sertifikası almanız halinde motosiklet kullanabilmek için sürücü belgesi almanız mümkündür.
Bilgilerinize rica olunur.
-----------------------------------------------------
Bursa Trafik Tsc Sube Mudurlugu

bukadar yazışma ve şikayetten sonra ikinci başvurum yine iptal edildi.milli eğitimde bir müfettiş motorsiklet alacaksın adına kayıtlı tertipat takacaksın ondan sonra yeniden başvurucaksın dedi.Allah hepsinin belasını versin 3 yıl uğraştım 1000 tl param gittti elde var sıfır ve hala motor kullanıyorum

:) Güzel bir yazışma: Okudum da o kadarına hiç gülmemiştim...

Merak ettim şimdi diyorsun elde var sıfır ve hala motor kullanıyorum... Peki motor kendi adınıza tescilli mi?

Yurdum bürokrasisi işte..

evet motor benim adıma otomotik vites gayet rahat kullanıyorum .heyetraporumda otomotik motorsiklet kullanabilir demesine rağmen iptal ettiler bimer e şikayet ettim labilirsin dedi tekrar kursa yazıldım bidaha sınavı geçtim busefer milli eğitim alamassın dedi .ankara milli eğitim bakanlığına şikayet ettim alaırsın kardeşim dedi :) bursa trafik şube alamassın kardeşim dedi bursa valiliğine şikayet ettim alırsın kardeşim dedi şimda bende hala düşünüyorum alırmıyım alamazmıyım acaba :)

Alırsın yahu, başka İl'den dene.. Alacaksın ben ruhen ve vicdanen buna eminim..

arkadaşlar merhaba

yarın büyük ihtimalle H sınıfı ehliyetimi alacağım fakat ben motosiklet kullanıyorum ve engellilere motosiklet ehliyeti vermiyorlar ehliyetin üstüne motosiklet için yazdıra bileceğim birşey var mı veya bilmediğim başka neler var konu hakkında tecrübeli olan arkadaşlarım yardımcı olursa sevinirim

Aynı durumdayım trafik tescile sordum işte gelen cevap " [FONT=monospace]emniyet genel müdürlüğünün 30.05.2008 tarih ve 6126-97580 sayılı yazısında özetle;[/FONT]
[FONT=monospace]Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği’nin 6 ncı maddesinin (f) bendinde; “H sınıfı kurs: trafik ve çevre bilgisi dersi 35, ilkyardım dersi 12, direksiyon eğitimi dersi 16 saat olarak tespit edilir.”, (g) bendinde; “Direksiyon eğitimi derslerinin tamamı; H sınıfı kursta; hasta ve sakat için özel tertibatlı olarak imal, tadil ve teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil ile yapılacaktır.” hükmü bulunmaktadır. Bu durumda, “H” sınıfı sürücü belgesi bulunan kişiler, sürücü kurslarındaki direksiyon eğitimi dersini hangi araçla almış iseler (özel tertibatlı otomobil veya motosiklet) sadece o cins araçları kullanabileceklerdir. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün ilgi yazısında; “…bundan sonraki uygulamalarda, özel tertibatlı olarak, imal, tadil veya teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil türünden araçları kullanacak engelli sürücü adaylarına, [/FONT][FONT=monospace]sa[/FONT][FONT=monospace]ğlık raporları dikkate alınarak sadece “H” sınıfı sürücü sertifikası düzenlenecek, direksiyon eğitiminin hangi araçla yapıldığı (otomobil veya motosiklet) sürücü sertifikasında belirtilecektir.” denilmektedir.[/FONT]
[FONT=monospace]sa[/FONT][FONT=monospace]ğlık raporu ile sürücü kursuna müracaat edip (motosiklet) ibareli H sınıfı sürücü sertifikası alıp başvuru yapmanız halinde sürücü belgenize motosiklet ibaresi eklenebilecektir.[/FONT]

[FONT=monospace]Gönderildi: [/FONT][FONT=monospace]14 Eylül 2012[/FONT][FONT=monospace] [/FONT][FONT=monospace]Cuma[/FONT][FONT=monospace] [/FONT][FONT=monospace]10:58[/FONT]
[FONT=monospace]Kime: Sanliurfa Trafik Tescil Sb.M.[/FONT]
[FONT=monospace]Konu: H+A2 Sürücü Belgesi Hk.[/FONT]

[FONT=monospace]Sayın Yetkili,[/FONT]

[FONT=monospace]2004 yılında H sınıfı sürücü belgesi almıştım.Otomatik şanzımanlı bir scooter (2 tekerleği olan) alıp kullanmak istiyorum.Bana H sınıfı sürücü belgeme, A2 sürücü belgesi işlenmesi için ne yapmam gerektiği konusunda bilgi verirseniz sevinirim.[/FONT]

[FONT=monospace]İyi çalışmalar.[/FONT]

[FONT=monospace]mcoban[/FONT]

26 Eylül 2006 SALIResmî GazeteSayı : 26301
YÖNETMELİK

İçişleri Bakanlığından:
SÜRÜCÜ ADAYLARI VE SÜRÜCÜLERDE ARANACAK SAĞLIK
ŞARTLARI İLE MUAYENELERİNE DAİR YÖNETMELİK

Ortopedi muayeneye ilişkin esaslar
MADDE 8 – (1) Eklem hareketlerinden;

(3) Kas, tendon ve bağ lezyonları;
a) Kas, tendon ve bağ lezyonları kalça, diz ve ayak bileği eklemlerini veya bu eklemleri oluşturan kemik hareketlerini %50’den az bozduğu ortopedi veya nöroloji uzmanınca belirlenenlere R ve H Sınıfı sürücü belgesi, daha fazla bozukluklarda H sınıfı sürücü belgesi verilir.
1) Bu fıkranın (a) bendine uymayan durumlar için, ortopedi ve/veya fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanının veya nöroloji uzmanının vereceği rapora göre işlem yapılır.
2) Her özürlü için kullanılacak özel tertibatlı araç, ortopedi ile fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanının bulunduğu heyetçe tanımlanır. Ancak; kalıcı extremite bozukluklarına bağlı özürlülük hallerinde (Örneğin; amputasyon, hemiplaji/serebralpalsi, ileri derecede artrit gibi) ve kronik nörolojik bozuklukların sonucu olan özürlülük hallerinde (Örneğin; multpl skleroz,parkinson, motor nöron hastalıkları, periferik nöropatiler gibi) hangi tür bir aracın kullanılabileceğinin sağlık kurulu raporu ile tespit edilmesi kaydıyla özel donanımlı motorlu araç kullanılmasına izin verilir. Bu gibi durumlarda sürücünün ne tür bir cihaz ile veya hangi becerilere sahip olursa ne tür modifikasyonlar yapılmış araç kullanabileceğinin konunun uzmanınca saptanması kaydı ile özel sürücü belgesi almaya hak kazanır. Sağlık kurulu raporunda özürlülüğün ilerleyici veya statik olup olmamasına göre hastaya periyodik kontrollerin gerekli olup olmadığı belirtilir.

yukardaki yönetmelikten anladığım kadarıyla motorsiklet ehliyeti alabilirsiniz . lakin bu ehliyet a1 yada a2 olmayacak . h sınıfı ehliyetiniz var ise yeniden rapor alıp yeniden motorsiklet direksiyon sınavına girip h sınıfı ehliyetinize engelinize göre motorsiklet kullanabilir ifadesi yazdırdıktan sonra sorun olmayacak . h sınıfı ehliyetiniz yok ise rapor alıp raporda engelinize göre donanımlı araç veya motorsiklet kullanır ifadesi olmasına dikkat edeceksiniz . ayrıca sürücü kursu normal ehliyet alır gibi sizden hem h sınıfı hem h sınıfı motorsiklet parası ister bu da tuzlu olabilir .

tek ehliyet kartınız olacak ve bu kartda ( engelinize göre ) donanımlı araç veya donanımlı motersiklet ifadesi yazılacak

saygılar

gürkann;

arkadaşım yanlış anlaşılmaya mahal vermemek için soruyorum .
1 )sınava girdiğiniz motorsiklette özel donanım varmıydı ?
2 )adınıza kayıtlı motorsikletin olmamasından dolayı değilde sınava girdiğiniz motorsikletin donanımlı olmamasından dolayı ehliyetiniz iptal edilmiş olabilirmi ?
saygılar

sürücü kursundaki motorsiklet özel donanımlı olmadığı için alamamışım milli eğitim bakanlığı öyle diyor

Demekki bir hata yüzünden Sürücü kursu sizi kandırmış.. Sizde önce kaymakamlık tüketici hakeme başvur olmadı ise mahkeme..

sürücü kursundan aldığım açıklama arkadaşlar aynen yazıyorum

'H sınıfı ehliyetin var ise kendi adına ve özel tertibatlı motosikletini kullanmanda sakınca yok engelliler için ayrı motor ehliyeti veya H+A2 diye bir ehliyet söz konusu değildir'

aldığım açıklama bu şekilde

[FONT=Calibri]KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİ
[/FONT]
Sürücü Belgelerinin Sınıfları
Madde 75-
[FONT=Calibri]-“H” Sınıfı Sürücü Belgesi (Hasta ve sakatların kullanabileceği şekilde özel tertibatlı olarak, imal, tadil veya teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil türünden araçları kullanacaklar için),
[/FONT]
Araçların Sürülmesinde Yetki Durumu
Madde 85-
Araçlar; cins veya grubu için geçerli olan sürücü belgeleri ile sürülür.
Ancak bunlardan; A1, F, G, ve H Sınıfı Sürücü Belgeleri ile yalnız kendi sınıflarındaki araçları sürebilir

yönetmelik burda . ayrıyetten bir sınıf ehliyet alamayız . bu yönetmeliğe göre normal motor kullanamayız . illaki tertibatlı motor olması şart . ayrıca ötv kanununa göre bu motoru alırsanız 5 yıl süreyle başka araç alamazsınız . raporunuzda tertibatlı motorsiklet kullanır ifadesi olması lazım . çünkü yukarıda yazdığım yönetmelikte ve kanunun kendisinde sizinde görebileceğiniz gib 75. maddede :''[FONT=Calibri] motosiklet [/FONT][FONT=Calibri]veya[/FONT][FONT=Calibri] otomobil '' ibaresindeki [/FONT][FONT=Calibri]veya [/FONT][FONT=Calibri]kelimesinden dolayı h sınıfı ehliyetle ikisini birden kullanamayız ( kanun dili böyledir , veya kelimesinin anlamı budur ) . raporunuzdaki tertibatlı motorsiklet kullanır ifadesini ehliyetinize yazdırmanız gerekli .

[/FONT]
saygılar

Üst Alt