Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

H sınıfı ehliyetim var. Tır kullanabilir miyim?

turkerbektas

Yeni Üye
Konular
11
Reaksiyonlar
0
Benim H sınıfı ehliyetim var.kendime ait birde tır aracım var aracımda abim çalışıyor.araç otomatik vites olduğu için bende kullanabiliyorum ama tabi kaçak olarak.şuanki H dınıfı ehliyetim ile yada ehliyetimi tıra uygun yaptırabilirmiyim kullanmak için sağ diz üstü protez kullanıyorum

Öyle birşey mümkün değil kamyon otobüs hiç birşey kullanamazsın.

Evet kullanırsın ama özel izinle ve önemlisi sadece il içinde...

Bu sitede resmi yazı vardı valilik izni ile sadece eşya taşımaya mahsus özel tertibatlı araç(kamyon kamyonet vs deniyor)..
Araştırırsanız bulursunuz.

Olmaz demiyorum ama TIR gibi uluslararası amaçlı taşımacılıkta kullanabileceğine emin değilim yine de araştırmak lazım...

Gelişmeleri buraya yazarsanız sevinirim...

H) sınıfı sürücü belgesi bulunan engellilerin özel tertibatlı motosiklet ve otomobiller dışında, engelliklerine uygun özel tertibat olması şartıyla azami yüklü kütlesi 4700 kg’ı geçmeyen kapalı kasa, sürücü sırasından başka oturma yeri veya sürücü sırası dışında yanda pencereleri olan motor silindir hacmi 2800 cm3 aşmayan eşya taşımaya mahsus (kamyon ve kamyonet) taşıtları da kullanılabileceği, Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartları ile muayeneleri ile ilgili yönetmelik ile hangi sağlık durumuna göre kimlerin Ticari araç kullanıp kullanmayacağı belirtilmiştir
...

Lütfen o "Tır"ı engelli park yerine park etmeyin :)

Peki bu tanımdan karavan kullanabilme yorumu da çıkarabilir miyiz ?

Sema

karavan'ı Engelli pak yerin park etme...

Doğrusu bakımından cevaba elince sanmıyorum :)
olsa da biz sürsek...

Karavanla alışveriş merkezine gidecek değilim, park yeri sorunum olmaz :)
Emekliliğe kadar yasak kalksa diyordum... Hayali de güzel.

Sema

Hayali çok güzel. Ama favorim değil: yat kiralamak favorimdir; inceleyiniz isterseniz....
Karavan sahibi olduk diyelim. B şehire gittik diyelim. Alışveriş lazım malum Tatil yeri, er geç bir yerde yiyecekler tükenecek. Bak gözüm engelli oto parkına kayıyor. SAKIN park etme. Tabii ki hayal bu; bende gerçekmiş gibi (keşke olsa) şaka yapayım dedim alınma ha...

O Değilde Gerçekten Dün Gece Rüyamda TIR Kullanıyordum :D Çok Zevkliydi :D

yeni şartlarda dijital ehliyet almanız lazım ve bunula birlikte SRC ve piskoteknik alacaksınız. Uluslararası nakliye firmasında çalışıyorum ve bizim şoförlerimizin hepsine yeniden src dijital ehliyet ve piskoteknik çıkartılacak. Engelli olarak TIR kullanmak için müsade alana kadar baya bi su yollarını aşındırırsınız ki alabileceğiniz de meçhul tabi.

karavan olayı iyi fikir bu arada :)

vay...
İyi haberler...

cabbarehlinamus kardeş gökten sebil gibi indin...
Sağol....

yeni ehliyet ile de tır kullanamazsınız . çünkü engellilere b sınıfı üstünde ehliyet verilmiyor . ayrıca doktordan alacagınız rapor doğrultusunda BE ehliyeti alırsanız çeki karavan da araca takabilirsiniz işte bu yenilik

DADAŞ06 doğru sölyedin Cihan abi. Benim "yeni şartlar" ile kastım, TIR ehliyetleri Cipli ehliyete dönüşüyor yani sınıf olarak değil benim söylemek istediğim. Malumunuz, takograf cihazları bu yıl itibari ile değişiyor ve yerine dijital takograf geliyor. bu dijital takograflarda da eski usul kağıt disk şeklinde olan takograf kağıdı yerine bu yeni dijital ehliyetler takılıyor ve cihaz ehliyet ile birlikte sürüş bilgilerini hafızaya kayıt ediyor. daha sonra polis kontrolünde ise, eski kağıt diskler yırtılıp atılabildiği için " takom yok kayıp oldu " denilip ufak cezalar ile atlatılıyordu. şimdi ise polis dijital takograf cihazına kendi "donwload-key" yani indirme anahtarını takıyor ve geçmiş sürüs bilgilerine göre yapılan tüm kural ihlallerine cezayı yapıştırıyor. TIR ve kamyon-kamyonet sürücülerinin bundan sonra işi 1 kat daha zor olacak:) benim işim gereği bu sürüş verilerini sürekli kayıt edip saklamam gerekiyor, yeri geldiğinde bir Alman otoban polis yetkilisi benden bu kayıtları isteme hakkına sahip ve veremez sunamazsam bu bilgileri çok yüksek cezalar ile karşı karşıya kalabilirim...

Mr.No

Estafurullah imkanı olan arkadaşlar bence değerlendirsin.
bu arada o deyim gökten zembille inmek değilmiydi ben mi yanlış hatırlıyorum :)

:) düzeltelim...

sürçü lisan ettiysek afola...

Mr.No
Hayret ettim cevabına doğrusu...
H sınıfı ile ya da yeni sınıflandırmada adı her ne olursa olsun engelli ehliyetiyle değil tır, normal kamyon totbüs bile kullanılamaz bu kesindir. Eşya taşımaya mahsus şeklinde başlayan yazınız da engellilere doblo tipi araçları kullanma iznini içeren yönetmelikten.

Ufukalp
Yurtdışına gidip ehliyet alır da TIR kullanırsınız...Bununla ilgili haberi es geçtim. Araştırmak lazım dedim. Kullansın demedim sadece araştırmak lazım. Çözüm var ya da yok kendi bileceği iş.

H sınıfı sürücü belgesi bulunan engellilerin özel tertibatlı motosiklet ve otomobiller dışında, engelliklerine uygun özel tertibat olması şartıyla azami yüklü kütlesi 4700 kg’ı geçmeyen kapalı kasa, sürücü sırasından başka oturma yeri veya sürücü sırası dışında yanda pencereleri olan motor silindir hacmi 2800 cm3 aşmayan eşya taşımaya mahsus (kamyon ve kamyonet) taşıtları da kullanılabileceği, Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartları ile muayeneleri ile ilgili yönetmelik ile hangi sağlık durumuna göre kimlerin Ticari araç kullanıp kullanmayacağı belirtilmiştir

Bu alıntı bu site var: Hayret edilecek bir şey yok. DOBLO 2800 cm3 hacmine gelmez olsa olsa en fazla 1900 cm3.Kaldı i 2800 cm3 hacimli olması gereken sadece doblo ve benzeri araçlar değil...

Hayret dilecek bir şey yok Alıntıyı da bilen bilir. kaldı ki şimdi H sınıfı ehliyet kalmadı.

Bu arada tartışmak gibi durumum yok hatam varsa yazıyı silersiniz.

Mr.No
Kapalı kasa olan, ikinci sıra oturma yeri ve yandan camları olan büyük araç göstersene bana. Bu genelge doblo,kango türü hafif ticari araçların kullanımının engellilere serbest bırakılması amacıyla yayınlandı zaten.
H sınıfı kalksa da engellilere mahsus ehliyet ya da ehliyette bir ayırıcı harf kodlama gibi bir şey olacak. Tamamen aynı olsa da bu kez de B ile sınırlanır üstü verilmez. Nerden bakarsanız bakın engelli kişiye tır kullanma izni yok ve h sınıfı kalkınca da olmaz.

Abi verdiğim alıntıyı cidden okudun mu? 2. sıra oturma yeri diye bir şey nerden cereyan etti: Amacınız bana bulaşmaksa susayım daha iyi. Konuyu açtığım kamyon ve veya kamyonet sadece eşya taşımaya mahsus. Özel izin ile alınabilen bir araç: Sizin doblo ile hiç alakası yok.
Sizin bahsettiğiniz binek oto. Bunlar çok ayrı mevzu, sizi sinirlendiriyorsam afola (yada öyle algıladım: sinirlendiğinizi varsayıyorum yani).

Güzel kardeşim sana bulaşmam için bir sebep mi var?
Bir şeye karşı çıkıyorsam yanlışlık olarak bildiğim bir konuyu düzeltmek içindir. Hayır sinirlenmedim de, karşılıklı fikir alış verişi şeklinde tartışmak ayrı, hakaret içeren sözlerle tartışmak ayrı.
Doblo, kango tipi araçlar ruhsatında kamyonet yazan, hususi yük ve yolcu nakli ya da ticari yük ve yolcu nakli yazılarından biri işaretli olan yük ve yolcu taşımaya mahsus hafif ticari araçlardır, otomobil ya da binek oto değil yani. Çok çok azında ötv si yüksek ödenerek otomobil ruhsatı bulunmaktadır ki o konumuz dışında zaten.
Eskiden H sınıfı için sadece otomobile izin verildiğinden ve bunlar da ruhsatta kamyonet olarak geçtiklerinden engellilerin de kullanabilmesi için böyle bir genelgeye ihtiyaç duyuldu.
Verdiğin alıntıda da ikinci sıra oturma yeri ibaresi var malesef, karşıya ithafta bulunurken kendi alıntını bir daha gözden geçirseydin keşke.
Ben sıfır doblo alıp 8 yıl kullanıp satmış biri olarak aracımın ne olup olmadığından eminim zaten, amaç burada yanlışlık olmasın.

[FONT=Georgia]H sınıfı sürücü belgesi bulunan engellilerin özel tertibatlı motosiklet ve otomobiller dışında, engelliklerine uygun özel tertibat olması şartıyla azami yüklü kütlesi 4700 kg’ı geçmeyen kapalı kasa, [SIZE=3]sürücü sırasından başka oturma yeri[/SIZE] veya sürücü sırası dışında yanda pencereleri olan motor silindir hacmi 2800 cm3 aşmayan eşya taşımaya mahsus (kamyon ve kamyonet) taşıtları da kullanılabileceği, Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartları ile muayeneleri ile ilgili yönetmelik ile hangi sağlık durumuna göre kimlerin Ticari araç kullanıp kullanmayacağı belirtilmiştir[/FONT]

Anladım ben eşya taşımaya mahsus araç kast ettim. Bir engelli olurda kendi işini kurmak isterse ki taşımaya yani nakliye işini doblo ile halledemez. ama doblo güzel araba, ayrıca bizimde de doblo var; tartımaya değmez. lakin benim bahsettiğim konu başka. TIR kullanmak misalinde oluğu gibi TIR uluslararası taşımacılık İngilizce versiyonun kısaltması.

KAMYON yada kamyonet alıp TIR amaç kullanabilirsiniz. Beni görüşüm zaten bu: TIR gibi uzun mesafeli yolculuklarda ne tür çekiçi kamyon kullanır buna hiç karışmıyorum: ama doblo tarzı araçla pekala TIR amaçlı kullanamaz. Arkadaşımızın amacı TIR tarzı uzun yolculuk yapmak verdiğim cevap alıntı da zaten. Bırakalım arkadaş araştırma yapsın. Burada alıntıda kamyon ve kamyonet kullanbilir diyor. Gerisi kendi bilecek. 2 sıra koltuk denirse ki bu olmayacak çünkü sadece eşya taşımaya mahsus olunca; doblo tarzı kamyonet olmayacak elbete: kaldı ki DOBLO e benzeri araçlı TIR maçlı kullanacaksa bırak kendi düşünsün. Şartlar alıntıda gösterdiğim gibi belli zaten

TIR aslında bir kamyonun: uzun araç şekli değildir, lakin halk dilinde öyle düşünüz.

Arkadaşım hangi araçla olursa olsun senin dediğin manada da tır yani uluslararası yük taşımacılığı yapılamaz.
Çünkü engellilerin ticari araç kullanması yasaktır çok net ve kesin, uzatmaya gerek yok.

Arkadaş bir kez daha söylüyorum: eşya taşımaya mahsus araçları kast ediyorum..: sizin değerli doblonuz ile alakası hiç yok...
http://www.engelliler.biz/forum/oze...iyetle-ticari-arac-kamyon-kullanabilecek.html

siz bahsettiğini insan taşımaya mahsus... Benim bahsettiğim şey eşya taşımaya mahsus...
Bunu sadece iş amaçlı yapmak isteyenler için. Ve Valilik OLUR kararı ile iş amaçlı ve sadece eşya taşımaya mahsus olarak kullanılabiliyor

TIR yasak demiyor ama nasıl kullanabilir araştırmak lazım..
Çünkü yasaklayan madde yok. Dediğim gibi ticari amaçlı sadece eşya taşımaya mahsus kullanılabiliyor..

Bence bu konu gereksiz uzadı her ne şartla izin olursa olsun trafik polisi sizi tır kullanırken yakalarsa ehliyete el koyup o aracı bağlar veya allah korusun bir kazaya karışsanız yine kimse arkanızda durmaz . Kısaca engelli bireyler tır falan kullanamaz

h sınıfı gibi saçma bi kavram yüzünden bu durum vardı,
tır alınması için gerekli ehliyete kodunuzu eklerlerse kullanabilirsiniz, öle bişey eklenmiyorsa mevzuata aykırıdır zaten o zaman.

Bu kadar kesin ve net bir konunun bu kadar uzaması bence de abes ama oluyor işte.
Bazı engellilere H değil de B vermek gerektiğinde bile o ehliyete ''ticari araç kullanamaz'' şerhi düşülürken bazıları tır için fetva veriyor.

Üst Alt