Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Hastaneden ehliyet raporu aldık. İl sağlık müdürlüğünde işlemler nasıl ilerleyecek?

braveheartgs43

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Kayınpederim sağ ayak kısalığı yüzünden 5 yıl önce sıfır araç almıştı ve süresi doldu. Şimdi yeni sağlık raporu ve ehliyet için hastaneye başvurdu ve il sağlık kuruluna yönlendirdiler. Hastanenin verdiği engelli sağlık raporunda şöyle yazıyor:

Kişinin sol ayak tertibatlı gaz ve fren soldan otomatik araç kullanması ve h sınıfı ehliyet alması uygundur.

Engel grubunda da sadece ortopedik işaretli. Şimdi ay sonunda il sağlık kuruluna girecek. Bundan sonra ne yapması gerekiyor? Kurulda neler söylemesi ve neler yazdırması lazım?
Aracın orjinalliğine zarar verilmeyerek bizlerin de kullanması için neyi yazdırması ve tertibat olarak neyi kullanması gerekiyor? Yol gösterirseniz sevinirim...

Son düzenleme:
Konu başlığından ötv.siz araç alımı ve buna ilişkin raporla ilgili bir sorunuz olduğu anlaşılmıyor.

Bu şekilde sorunuzla ilgili bilgi sahibi kişilerin ilgisini çekebilmeniz zor.

Ötvsiz araç alımı için yeni ehliyet isteniyor. Kayınpederim de şu anda yeni ehliyeti çıkartacak. 31 ocakta il sağlık kuruluna girecek. Yukarıdaki şekilde ilçedeki hastane raporla il sağlık kuruluna yönlendirdi. İl sağlık kurulunda neler söylemesi ve 3. derece akrabalara kadar kullanabilmesi için sol ayak tertibatının nasıl yapılması gerekiyor?

Sayfa özel tertibat sayfası ve bu konuda bilgi almak istiyorum...

braveheartgs43

kurulda bişey söyleyemiyor. kurul kendisi karar veriyor. hastanın ben şöyleyim şöyle araba sürerim böyle uçar şöyle kaçarım demesine gerek yok. bi bakıp tamam dışarda bekleyin diyorlar. aracı zaten kan bağı olan yakınları kullanabiliyor. önemli olan o arabada onun için tertibatın bulunması. tertibatı söküp de siz kullanmaya çalışmayın. ceza yersiniz. ama gaz frende sola uyarlanmış tertibat sağ ayak kişi için tehlikeli olabilir çünkü ters oluyor fren yerine gaza basma vs bir de o bölüme iki ayak birden sığar mı bilmiyorum araç kullanırken konforlu olmayabilir.

Bir de en son ruhsat alırken ruhsata "3.derece akrabaları kullanabilir" şeklinde bişey yazılması gerekiyor mu? Bunu yazdırmak için tseden belge alınması lazım falan demişler. Bu konuda bilgi verebilir misiniz?

ben eski H sınıfı ehliyetimle aldım araç yıl sonuna kadar resmi yazı var alabilir buna bayi karar veremez ki.

Yeni ehliyet için il sağlık kurulunun verdiği kodlar

Sınırlı kullanım kodları 103.03

Tıbbı nedenlerle verilecek kodlar 47 50 64 78 102

Araç uyarlama kodları 10.02 25.08

İlçe sağlık kurulunun verdiği raporda ise "kişinin sol ayak tertibatlı gaz ve fren soldan otomatik araç kullanması ve h sınıfı ehliyet alması uygundur" yazıyor.

Şimdi bu kodlarla ötv indirimli araç alabilir miyiz?

braveheartgs43

Alabilmen için hastaneden alınan raporda “özel tertibatlı araç kullanması gereklidir “ yazması gerekiyor. Benimkinde de uygundur yazıyordu. Uygundur yerine gereklidir yazması lazım yoksa maliye kabul etmiyor. Bende bugün kurula girdim haftaya inşallah raporu alıp maliyeye vereceğim. Aracım bayide beni bekliyor

Şu Maliyedeki salak memurlara mevzuatı anlatmaktan gına geldi. Benim rapor 2011 sürekli.
Ehliyette ise kisit kodları ekli durumda B Engelli ehliyeti. Memura Rapor gösteriyorum, Adam bana git raporunu ve ehliyetini yenile diyor. Ehliyet yeni diyorum. Raporu yenile diyor. Rapor sürekli diyorum. Ben bilmem olmasi gerekenleri yap gel diyor. Memurun yüzüne karşı, Müdür ne tarafta dedim, müdür yok dedi. Elimi kolumu sallaya sallaya müdüre çıktım durumu anlattım ve bı yerleri aradıktan sonra onay verdi. Odadan çıktıktan sonra memur yüzüme yüzüme bakmaya başladı ve yanına gidip, Memuriyet falan dinlemem gömerim seni buraya diyip üstüne yürüdüm Güvenlik araya girdi.

Bahsi diğer ise Mevzuatı biliyorsan yardımcı ol bilmiyor isen bilene yönlendir kardeşim.

Uygundur, kullanabilir,kullanmasi gereklidir, Cümleleri arasında ne fark var. Rica ediyorum birileri açıklasın bekliyorum.. ts61

Redmi Note 8 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

siirtfatih056 Zaten plaka şasi gibi bi bilgi istememişler. Onun sorun olmayacağı aşikar. Peki yukarıda yüklediğim raporlarda bi sıkıntı olur mu alırken bilgi verirseniz sevinirim

Engelli sağlık kurulu raporum bi bakarmısınız

Bu engelli raporunu yenilemek gerekiyor mu? Daha önce 2014 'te alım yapmıştık ve sürekli ibaresi yoktu. Sorun olabilir diye 2016 da sürekli ibaresi yaptırdık.

https://hizliresim.com/k03pM9

Ben yorumlarinizi okudum ama tam anlayamadigim icin sorcam 1. Sorum su benim eski tip ehliyet var gormeden her sene vize gibi yeniliyordum 8 senedir yenilemedim araba kullanmiyorum diye simdi yenilemek istiyorum ilk hastaneye goz doktoruna randvu alaip muayene olup o mu heyete sevk edecek yoksa sağlık kuruluna crandevu alcam omu goze yonlendircek yoksa ilk il sagligami basvurcam ayrica muayene eden doktorum teshisleri biliyor o muayene etmezmi ornek saglik kuruluna muayene olunca o karambola bir doktorami gondercek bunlardan ayri yok eski tip ehliyet vermezler yeni tipmi vercekler yeni tip ehliyet yenileme talebim yok onu basta soyleyeyim yok ona ragmen yenileyeceksem ehliyeti ilk izleyecegim yok doktormu saglik kurulumu yoksa il saglikmi bu konuda bilen biri varsa tane tane bana yol gosterebilirmi tesekkurler

fatih_123 yetkili bayi vergi dairesi ile görüşmüş ve raporun yenilenmesi lazım demişler. Resmî gazete yazısını gönderdim. Tekrar soracaklar. Sürekli olan raporu ikide birde tekrar mı değiştireceğiz.

20/2/2019 tarihinden itibaren düzenlenen engellilik sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için raporun “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir” değerlendirmesini içermesi şarttır. Bu tarihten itibaren düzenlenmekle birlikte söz konusu değerlendirmeyi içermeyen raporlara istinaden işlem yapılmaz.

Bununla birlikte, 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen engelli sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için ise raporun, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın sadece otomatik vitesli taşıtların) kullanılması gerektiğine dair değerlendirme içermesi gerekir. 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen raporlardan; taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirme bulunmayanlar ile “Özel tertibatlı araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanması uygundur” gibi bir zorunluluğu değil, tercihi veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeleri içeren raporlara istinaden işlem yapılmaz. Ancak, taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirmeyi içermemekle veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeler içermekle birlikte, raporda yer alan tespit ve açıklamalardan (sağ veya sol kol/bacak uzuv yokluğu veya uzuvların fonksiyonlarını yitirdiği/yerine getirmediği/kullanılamadığı ve benzeri) özel tertibat gerekliliğinin açıkça anlaşılması halinde, bu raporlara istinaden de işlem yapılabilir.

Diğer taraftan, istisnadan yararlanılabilmesi için ayrıca H sınıfı veya engellilik durumu itibarıyla istisna kapsamındaki taşıtta bulunması gereken özel tertibata/tertibatlara ilişkin ibareleri (kod numarasını/numaralarını) içeren sürücü belgesini haiz olunması şarttır. Ancak, sürücü belgesinde özel tertibat kodlarının bulunması, istisnadan yararlanmak için gerekli olmakla birlikte tek başına yeterli değildir. Engelliliği ile sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanılması gerektiğine dair değerlendirme bulunan engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen engel durumunun ne yönde bir tertibat gerektirdiğinin tespitinde, sürücü belgesinde yer alan özel tertibat kodları dikkate alınır. Bu kodların engellilik sağlık kurulu raporunda tespit edilen engellilik durumu ile uyumlu olması gerekir.

Şimdi ne yapmam gerekiyor vergi dairesi sorun çıkardı?

braveheartgs43
maliye kabul etmiyorsa yapacak bişey yok diretme hakkımız yok malesef. rapor sürekli ama mevzuat değiştiği için maliyenin inisiyatifinde. dikkat ettiysen oradaki ibarede eski raporla işlem yapılır yazmıyor. yapılabilir yazıyor. maliyenin keyfinde yani. sizdeki durum raporda yazıyor ama maliye uzuv kaybı olmadığı zaman sıkıntı yapıyor elinden geldiğince. ayak kısalığı güç kaybı bilek veya dizde rotasyon kaybı vs onlara ötv muafiyeti vermemeye çalışıyorlar. sizin fiziki durumunuz da net şekilde tertibat gerektirip gerektirmediği kısmen göreceli olduğu için eski rapora istinaden işlem yapmama hakları var mevzuat maliyeden yana çünkü.
hiç uğraşmadan yeni bir rapor alın 200 tl çok para değil ilerde vergi cezası gelir mi stresi ile yaşamaktan iyidir

eski tip ehliyeti değiştirip yeni ehliyet için nasıl bir yol izlenecek aile hekimi sevk edince bilen yok mu

siirtfatih056

aile hekim hastaneye sevk edince randevu almadanmı ilgili branş doktoruna muayene oluyoruz yoksa hastanenin sağlık kurulan gidip evrakı sisteme kayıt edip sonra aynı gün işlemleri başlatabiliyormyuz yoksa sonraki gün gelip doktor doktormu gidiyoruz

braveheartgs43

Resmi gazetedeki bu yazıya nereden ulaşabilirim. Ben de şuanda SGK yeniden rapor istediği için hastanede doktor doktor geziyorum ve Fizik tedavi "Sadece hareket ettirici aksamla özel tertibatlı araç kullanması uygundur" yazmış. Aslında 2014 de çıkarttığım raporda da "uygundur" ibaresi vardı ve aracı ve ehliyeti bu şekilde alabilmiştim.
Şu konuyu bir netliğe kavuşturabilirsek hazır hastanede işim bitmemişken bu ifadeyi "gereklidir" şeklinde düzelttireyim

Edit: Şimdi dikkat ettim işaretlenecek kutucuklarda da “kullanabilir” ifadesi var, bence maliyenin amacı sadece zorluk çıkartmak

patpat55

Aile hekiminin sevki sonrası randevu alarak gidiyorsunuz. İlgili doktor ise raporu onaylayıp, direkt olarak il sağlık müdürlüğüne yönlendiriyor. Raporunuzu il sağlığa verdikten sonra numaranızı bırakıyorsunuz, Genelde ayda 2 sefer toplanıyorlar. Heyet gününe yakın mesaj geliyor, Şu gün şu satte diye, gidip heyete giriyorsunuz.
Heyet 10 dakika sürüyor. Heyetten çıktıktan sonra nüfus müdürlüğüne gidip Ehliyetinizi yeniliyorsunuz.

Üst Alt