Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
"Yorgunluk, hastalık, tasa,keder,sıkıntı ve gamdan; ayağına batan dikene varıncaya kadar Müslümanın başına
gelen herşeyi,Allah, onun hatalarını bağışlamaya vesile kılar."
" Her kim insanlarla muâmelede bulunur haksızlık etmez, onlarla konuşur yalan söylemez, onlara vaatte bulunur
sözünden dönmezse işte o, insanlığın kemâle ermiş, adâleti ortaya çıkmış ve kendisiyle kardeş olunması vacip olmuş kişidir."
" Veren el alan elden hayırlıdır. Yardım etmeye, geçimini üstlendiğin kişilerden başla! Sadakanın hayırlısı, ihtiyaç fazlası maldan verilendir.
Kim insanlardan bir şey istemezse, Allah onu kimseye muhtaç etmez. Kim de tok gözlü olursa, Allah onu zengin kılar."
"Ey insanlar!
Kimin üzerine geçmiş bir hak varsa onu hemen ödesin, dünyada rezil rüsvâ olurum diye düşünmesin!
İyi biliniz ki dünya rüsvâlığı ahirettekinin yanında pek hafif kalır."
"Adâletle hükmedenler, kıyâmet gününde Rahmân'ın sağında nurdan minberler üzerinde olacaklardır....
Bunlar hükümlerinde, âileleri ve sorumlu oldukları kimseler hakkında adâletle davranmışlardır."
"Birinizin kardeşi medhetmesi gerekiyorsa ve o vasıflar varsa, "Falanı şöyle zannediyorum, Allah ona kâfidir, Allah'a karşı kimseyi tezkiye etmem, zannederim şöyle şöyledir." gibi güzel sözler söylesin."
"Fâizin her çeşidi kaldırılmıştır; ayağımın altındadır.Lâkin borcunuzun aslını vermek gerektir. Ne zulmediniz ne de zulme uğrayınız!
Allâh'ın emriyle fâizcilik artık yasaktır. Cahiliyeden kalma bu çirkin âdetin her türlüsü ayağımın altındadır. ilk kaldırdığım fâiz de Abdülmuttalib'in oğlu (amcam) Abbâs'ın faizidir."
"Beş şey gelmeden beş şeyi gânimet bil: İhtiyarlığından önce gençliğini, hastalanmadan önce sıhhatini, fakirliğinden önce zenginliğini, meşgul zamanlardan önce boş vakitlerini ve ölümden sonra hayâtını!"
"Size iyilik yapanlara karşı iyilik yapmak, fenalık yapanlara da fenalık yapmak meziyet değildir.
Asıl meziyet, size fenalık yapanlara karşı aynı şekilde mukâbelede bulunmayıp iyilik yapabilmektir."
" Allah Teâlâ'nın benden önceki her bir ümmete gönderdiği peygamberin, kendi ümmeti içinde sünnetine sarılan ve emrine uyan ihlâslı ve seçkin yakın çevresi ve ashâbı vardır.Bu samimi çevre ve ashâbından sonra, yapmadıklarını söyleyen ve emrolunmadıklarını yapan kimseler onların yerini aldı. Böyle kimselerle eliyle cihad eden mü'mindir, diliyle cihad eden mü'mindir; kalbiyle cihad eden de mü'mindir. Bu kadarcığıda bulunmayanda hardal tanesi ağırlığında bile iman yoktur."
" Cehennemliklerden henüz görmediğim (daha sonra ortaya çıkacak olan) iki grup vardır:
Bunlardan biri, sığır kuyrukları gibi kırbaçlarla insanları döven bir topluluktur. Diğeri, giyinmiş oldukları halde çıplak görünen
başkalarını da kendileri gibi giyinmeye zorlayan ve başları deve hörgücüne benzeyen kadınlardır.
İşte bu kadınlar cennete giremezler. Hattâ onun çok uzak mesafesinden hissedilen kokusunu dahî alamazlar. "
" Sıdk, insanı iyiliğe, iyilikte cennete götürür. Kişi doğru söylemeye devam ettikçe, sonunda sıddîklardan olur.
Yalan, kişiyi fücura fücur da cehenneme götürür. Kişi yalan söylemeye devam ettikçe, sonunda Allah indinde yalancılardan yazılır."
" Allâh'ım! Beni, Sen'in muhabbetinle ve sevgisi Sen'in katında fayda verecek olan kimsenin muhabbetiyle rızıklandır.
Allâh'ım! Bana ihsân ettiğin ve benim de kendilerini sevdiğim nîmetleri, Sen'in sevdiğin ve râzı olduğun amelleri işleyebilmem hususunda bir kuvvet kıl.
Allâh'ım! İstediğim hâlde vermediğin şeyleri de, zihnimi Sen'in sevdiğin şeylerle meşgul etmeme ve tamamen Sen'in tâatine yönelmeme
sebep kıl."