ben girdim, belgeyi de aldım. yds ile alakası yok. herşeyden önce bi kere listening ve speaking var.
listening'te kulaklık takıyosunuz pc nin önündesiniz sınav zaten pc'de yapılıyor. ekranda bazı yerleri boşluk olan metin var, kulaklıktan okumaya başlıyo, siz o boşluk yere ne dediğini duyup yazıyosunuz.
speaking'te ise yabancı bi hoca var adam sizinle yaklaşık 15dk konuşuyor. bi de sohbetin bi kısmında size bir cümle veriyor. onunla ilgili konuşmanızı istiyor. konuşmaya hazırlanmak için de 2-3 dk veriyolar. bu esnada sesinizi kaydediyolar.
reading kısmı academic. yds'ye en çok benzeyen kısım bu. o da benzemiyor ya neyse. okuduğunu anlama ve çoklu soruları cevaplama.
writing'te verilen konuyla ilgili essay yazıyosunuz. sınav toplam 3 saat fln sürüyor. ara veriyolar. ben beşiktaş'ta girdim. epey de pahalıydı sanırım 150-200 sterlin civarı. internet üzerinden sınava girmek istediğiniz günün randevusunu alıyosunuz. 3-4 içinde sınav sonucu hem email hem de kargo ile evinize ulaşıyor. geçerliliği de 3 sene olması lazım.
ne için lazım size bilmiyorum ama alternatifleri var. çok daha iyi sınavlar var. isteyen yer illa IELTS şartı yoksa alternatiflerine bakın.