Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İki kişinin yaşadığı eve toplam 2.250 TL gelir giriyor. EBA alabilir miyiz?

aliatalay15

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Merhabalar. Hem kayınpederim hemde kayınvalidem engelli. Kayınpederim şu anda iyice bakıcıya muhtaç hale gelmeye başladı. Yürüyemiyor, kollarında da tamamen his kaybı olmaya başladı.

Kayınpederim ormandan emekli ve 2250 TL emekli maaşı alıyor. Onun dışında eve giren başka para yok. 2 kişi yaşıyorlar. Evde bakıcı ayligi kayınvalidem adına veya benim eşim adına nasıl bağlayabiliriz? İkimiz altlı üstlü oturuyoruz.

Bakıcı aylığı hakkımız oluyor mu? Oluyorsa nereye başvuru yapmamız lazım yol gösterebilir misiniz?

aliatalay15

alabilirsiniz kişi başı gelir 1400 lirayı geçmeyecek 2kişiyse 2800 lira geçmiyor belki bakıcı olarak kabul etmeyebilirler kayınvalidenizi sizide altlı üstlü otursanızda aynı hanede olmanız lazım derler sizide kabul etmezler bakıcı olarak kayınvalidenizi kabul ettirmeniz lazım yani

aliatalay15

hocam ağır engelli raporu olması lazım galiba yeni rapor tam bağımlı yarı bağılmı diye veriyor onu bilmiyorum bu raporu aile çalışma sosyal hizmetler bakanlığına götürmen lazım bulunduğun ilçedeki bakıcı olacak kişiyle eve geliyorlar sonra çağırıp imza alıyorlar bu kadar

aliatalay15
gelir olarak şartınız tutuyo başka gelir(kira geliri bag bahçeden gelen tarım gelırı vs vs gib)yok ise.ebm de tek şart gelir deil.eğer eski adı agır engellı yenı adı tam bagımlı rapor yoksa başvurunzu kabul bile etmezler.raporunuz varsa başvuru edin size belge vereceklerdir o belgedeki kurumları(il ya da ilçe tarm müd.tapu banka beledıye vs vs yaklasık 5 10 tane) dolasıp imzalatıp tekrar başvuru ettıgınız kuruma vereceksınızsonra kurumdan evınıze heyet gelıp ıncelemede bulunacak.inceleme sonucunda heehyt toplanıp ebm verılıp verılmeyeceğıne karar verıo.
gelek bakıcı konusuna.kaynananız bakabılecek durumda delmıs.eşiniz bakıcı olabılır.çünkü hanede bakım yapabılecek kımse olmadııg zaman haftanın 7 gün 24 saati içinde günlük en az 8 saat hastaya bakabılecek aynı yerde kalabılecek kişiler heyetın bakımı yapabilecegıne kanaat getırmesı ve onay vermesı ıle mümkün.bu durumda alt kat üst kat gibi nerde ise aynı evde kalıo denılecek durumdakı eşinize olur verırler dıye düşünüom.
not: ev müstakıl 2 kat mı ayrı ayrı olarak yoksa tek bir ev ama iki kısma mı ayırdınız.remıyette nasıl görülüo.
bence başvuru edın ederkende durumunuzu kurama basvuru esnasındada anlatın.basvuru edersenız heyet yogunluga göre 10 ya da 1 ay içinde incelemeye gelıo bu süreler içinde heyetı bekleyı evde mesaı saatlerınde ayrılmayınkı evde bulablsınler yoksa gelıp evde bulanazlarsa süreç uzuyor.bide şöle bişi var vrüs derdı var o yuzdn heyt gelırmı bılemem ama basvurunuzu edın derım

-mka

1. Tam Bağımlı Rapor için ilk nereye başvuru yapmamız gerekiyor?

2. Olarak kaldığımız bina 4 katlı 4 bloktan oluşuyor. Yani toplamda 16 daire var. Biz ise aynı blokta üst üste oturuyoruz. Bizim dairenin tapusu eşimin üzerine zaten.

Eşi emekli olan engelli kişinin hakları nelerdir?

Merhabalar. Kayınpederimin engelli raporu var yürüyemiyor, hatta şu aralar tam engelli raporu için başvuru da yapacağız. Kayınpederim ormandan emekli olduğu için 2250 TL emekli maaşı alıyor sadece. Kayınvalidemin de bir bacağı diz kapağından aşağısı protez. Herhangi bir aylık veya yardım almıyor. Eve giren toplam para 2250 TL. Kayınpederim ve kayınvalidemin yararlanabileceği parasal yönden nasıl hakları olabilir bilgi verebilir misiniz?

Engelli raporu alindiktan sonra gerekli şartlar sağlaniyorsa engelli maaşi alınabilir ve evde bakim maaşı alabilirsiniz ilinizdeki aile ve sosyal politikalar bakanliği müdürlüğü ile görüşmenizi tavsiye ederim bu konuyu bunun dişinda maddi manevi bir çok hak söz konusu youtube kanalimda günümüzde engelli haklarini ve bunlardan nasil yararlanilacağını anlattiğim videolar mevcut https://www.youtube.com/channel/UC0S1OX0BP7hLtmeJzMkUdIA burdan kanala ve videolara ulaşabilirsiniz kanala abone olursaniz faydalı olabilecek yeni videolardan da anında haberdar olursunuz

Son düzenleme:
Kayinpederiniz zaten emekli ve maasi var. Maddi olarak yardim alamaz diye düşünüyorum. Ama bulunduğunuz belediyeye engelli raporla başvurup engelli su indiriminden faydalanabilirsiniz, keza telefon ve varsa internet gibi seylerde de indirim alabilirsiniz. Ayrica toplu taşıma kullanıyorsa engelli kentkart basvurusu yapilabilir (her ilde adi farklı o yüzden genel adiyla kentkart dedim).
Kayinvalideniz de yine engelli raporu ile kayinpederin yararlandigi haklardan yararlanabilir. Onun haricinde maas bağlanacağını sanmıyorum. Ama onlara biri bakarsa evde bakım maasi alabilir yani diyelim ki esiniz anne babasina bakmak istiyor, ona evde bakim.maasi baglanabilir. Bulundugunuz yerdeki sosyal yardimlasma ve dayanışma vakfina başvurun onlar sizi en dogru sekilde yönlendirir.
Cok geçmiş olsun, Rabbim sifa versin (tum hastalara)
ka_rakartal
Youtubeda bir kanal acmissiniz, insanlara yardımcı olmaya çalıştığınızı dusunerek takdir ediyorum. Ama her yerde bunun reklamını yapmak yerine, sorulara cevap verseniz daha iyi bir katkiniz olur diye düşünüyorum. Amacim elestiri değil kirmak da degil ama reklam.yapmak yerine yardimci olmanizi daha faydalı bulurdum, dikkatimi cektigi icin belirtme ihtiyacı hissettim itici duruyor dışarıdan bakıldığında.
Bir de bu tür konularda uzmanliginiz nedir? Sosyal güvenlik uzmani mısınız mesela, her konuda bilgili gibi davraniyorsunuz?

gul2011

Yazimin başında zaten soruya cevap olaucak bi konudan bahsettim sanirim farketmediniz daha sonra da sorusuna dair ayrica sahip olduklari haklar neler ve nasil faydalanilacağı ile ilgili bilgi edinebileceği alternatif bir yöntem alternatif bir yol tavsiyesinde bulundum.Amacım reklam değil engelli vatandaşlara faydalı bilgiler paylaşmak sorularina ve sorunlarina çözüm üretebilmektir.Ayrıca bunu yapmak içinde bi uzmanlık gerektiği sanmiyorum gerekli bilgiye sahip olmak yeterlidir.

Son düzenleme:
Herkese cevaplarından dolayı teşekkür ederim. Bulunduğum ilçedeki sosyal dayanışma vakfını aradım önce hastaneden ağır engelli raporunu alın gelin buraya müracaat edin dediler. Merak ettiğim şey kayınpederime ağır engelli raporu verilir mi sizce? Bir bacağı küçüklükten beri felçli diğer bacağında da güç yok üzerinde duramıyor + 2 koluda senelerdir koltuk değneklerinden dolayı kalkmaz oldu. Yemeği bile zor yiyebiliyor şuan. Yani hareketi bayağı kısıtlı. Sizce ağır engelli raporu verirler mi? Ağır engelli raporu verirlerse eğer sürücü ehliyetine birşey olur mu?

aliatalay15
1 - türkiyedeki tüm yetkılı hastlerden alabılırsınız.burdurda oldugnzu için size yakın olanı burdur dev hast ve bucak dev hast ytetkılı herhangı bırne basvurabılırsınız.rapordan para ıstendıgı söylenıo ben para ödememıstım.hastneye getmeden evvel tel açıparayıp heyet gununu öğrenıp randevu alıp öyle gedın.

2 -sizin kaldıgınız sizin kayınbabanızn kalıdığı kendılerının ise baska kırada evlerı yoksa ev sıkıntı olmaz.herkesın evi ayrı nasılsa.

gul2011
ebm için sos yar day vaka değil aile ve sosyal bakanlıgı il ya da ilçe müdlüğüne başvuru edebilir.sizin bahsettıgınız başvuru 2022 için geçerli
Cok geçmiş olsun, Rabbim sifa versin (tum hastalara)
teşekkürler.AMİN

-mka

Teşekkür ederim hocam. İkimizin evide dediğiniz gibi ayrı ve başka kirada evlerimiz falan da yok. Tek gelir emekli maaşı ve ev var bide araba var. Arabada satacak olsak 40 bin lira ancak eder şu piyasa şartlarında

-mka
Öyle mi? Ben kaymakamlikta çalışıyorum bize sosyal yardımlaşmadan gelen çok oluyor ama detaylarindan emin değilim yanılmış olabilirim bilgilendirme icin teşekkür ederim
ka_rakartal
Su anki yazilar değiştirilmiş siz de yorumumuzu değiştirmissiniz ben size yazarken sadece kanaliniza yönlendirme vardı, bu tür seyleri kanalında bulabilirsiniz şeklindeydi simdi daha aciklayici olmus.

ka_rakartal
Evet bir konuda bilgi vermek için illa da uzman olmak gerekmeyebilir, ancak o konuda başkalarını yönlendirmeye yeterli bilgi sahibi olmak şarttır.
Siz örneğin hemen her başlıkta reklamını yaptığınız bir YouTube kanalı açmışsınız. Verdiğiniz linkin birine tıkladım, bir video başlığı aynen şöyle:
"Engelli sağlık kurulu raporu ile ÖTV muafiyetli ve KDV indirimli otomobil alımı"
ÖTV istisnası tamam da KDV indirimini nereden çıkardınız ?
KDV nin muafiyeti ya da indirimi gibi bir şey kesinlikle yoktur. Kendinizce videolar çekmiş olabilirsiniz, ama buradan insanları yanlış bilgiler içeren videolarınıza yönlendirmeniz ikinci bir yanlış.

@gul2011
Sadece kanala yönlendirme yoktu hanimefendi rapor alindiğinda engelli maaşı ve bakım maaşı alinabileceğini sonrada kanala yönlendirmiştim değişiklik yapip gereklik şartlar ve aile ve soayal politikalar bakanliği ile göÅ•üşmeleri eklemelerini yaptim ki biraz daha açıklayici olsun istedim lutfen dikkat edelim...

@Ufukalp

Belli ki sadece başliğa bakmişsiniz videoyu izlemediğiniz için ne demek istediğimi anlamamışsınız...videodaki gibi detaylandirayim burda da biliyorsunuz ülkemizdeki araç vergilendirme sisteminde aracin ülke giriş fiyatına önce ötv sonra TOPLAM fiyata KDV eklenir siz ötv ödemediğinizde daha düşük bi fiyat üzerinden kdv hesaplanır ve daha düşük bi kdv ödenir bi başka deyişle kdv indirimi yaşanır araçta

ka_rakartal

Beyefendi ben ne okudugumu da biliyorum dikkat konusunda da yanlış imalarda bulunmazsaniz sevinirim. Daha önce baska bir cevap yazmistim uzun uzun ama sistemsel bir sorun oldu sanirim göndermeden silindi o yüzden kisaca tekrar yazdım, konu icerigi değiştirilmiş diyerek. Basta okudugum yorumda "bu konuda videomda detaylica anlattim " tarzi bir yönlendirme vardi sonra yaziyi değiştirmişsiniz ki altinda da bana mesaj yazdiktan sonraki bir saatte değiştirildiği yaziyordu zaten.
Amacim.polemik degil fakat belirtmek istedim, hem her konuda yaptığınız reklam yorumlari hos durmuyor dışarıdan okuyan biri icin hem de cevaben yazdıklarınızda kullandığınız üslup suçlayıcı. Lütfen siz de her konuda reklam yapmama konusunda dikkatli.olun, kanalınız icin de bol takipçi dilerim iyi günler.

Değişim yaptiğim doğrudur fakat dediğim şekilde olmuştur yorumlarinizi cevaplarkende amacim herhangi bir ima degil sadece yapici olarak görmek istediğim yorumlarda ki yanliş anlasilmalara açıklık getirmektir herhangi bir reklam amacım olmadığını yonlendirmeyi neden yaptigimi da önceki yorumlarimda açıklamiştim buna rağmen bu yönde düşünceler devam ediyorsa da uzatip polemik içerisine girmek istemiyorum üslup konusuna ise hiç girmiyorum :) alınganliğa gerek yok iyi dilekleriniz için teşekkür ederim...

Son düzenleme:
aliatalay15

tek ev tek maaş bişi olmaz.ayrıca aracı satmasına gerekte yok ıhtıyac duyabılır.araç gelır getırmedıgı için ebm gelir hesabına katılmaz ama 2022 için olsaydı gelır getırmese bile gelir hesabına dahıl edılırdı.siz başvurunuzu yapın

ka_rakartal

Diger.mesajda cok değişiklik yapmadım dediniz sanki yalan yere imada bulunmusum gibi, bu alınganlık degil kaldi ki her yorumuma alınganlık diyorsunuz belli ki sizde bir alinganlik soz konusu, insanlara suclamada bulunup sonra da yine baska ifadelerle suclamayla cevap vermeniz hos olmuyor.
Yapi olarak alingan biri değilim ama hakarete ve haksızlığa tahammül göstermem.
Polemige evet gerek yok ama üslup konusunda dikkat edersiniz sevinirim. Rica edecegim baska bir konuda video reklami yapmayın (kendi kanalla ilgili açtığımız konu haricinde). Iyi günler...

son olarak şunu söyliyim gerek gördüğum ve istediğim zaman insanlara alternatif yol önerisinde bulunur gerekli yönlendirmeyi yaparim her yorumumun altina iğneleyici aşağıya çekecek yorumlar yapilmasina,bunlari yapici eleştiri olarak almaya ve duruma açıklik getirmeye çalişmama rağmen bunlari farkli (süçlayıcı vs.)algiliyorsaniz bence tamda alıngan birisiniz üslup konusunda neye takildiğinizi zaten hiç anlamadim ama zaten daha önceki kanal başliğinda da anlaşamayacagimizi anladiğim için son mesajiniza cevap dahi vermemiştim ama siz yine de bu başlikta da yargılayici yorumlara devam ediyorsunuz hakkimda...her yorumu beğenmek yada her kanali takip etmek zorunda değilsiniz... görmezden gelebilirsiniz yine de istiyorsaniz devam ettirin bu tarz yorumları iyi günler...

Son düzenleme:
Bu EMG Sonucuna Göre Ne Verilebilir

https://hizliresim.com/ScjR2z

Bugün EMG ye girdik yarın fizik doktoruna gözükeceğiz. Bu sonuca göre ağır engelli raporu Verilebilir mı? Babamın bacağın biri felçli küçükten beri. Diğer bacakta yıllardır kullanılmadığı için üzerine basamiyor hiçbir şekilde. Kolları da yıllardır koltuk değneği kullanmaktan kalkmaz oldu. Yani göbek seviyesinden yukarıya kaldıramıyor kollarını. Yemek yerken kaşığı ağzına iki eliyle destekleyerek zorla götürüyor. Tuvaletine yardım etmeden gidemiyor.

2. Raporda İstediğimiz Gibi Çıkmadı

Merhaba arkadaşlar. Geçen ay 2022 aylığı için bulunduğumuz yerdeki hastaneye kayınpederim için başvuru yaptık fakat sonucumuz %62 Kısmi Bağımlı olarak çıktı. Bizim için TAM BAĞIMLI olması gerekiyor.

Daha sonra bu rapora itiraz ederek tekrardan Isparta Şehir Hastanesine gittik bu sefer. Burada ise %72 ile yine Kısmi Bağımlı raporu verdiler bugün.

Kayınpederim 1 yaşında iken çocuk felci geçirmiş ve sağ bacağını hiçbir şekilde kullanamıyor. Sol bacağınıda yıllardan bu yana kullanamadığı için his ve güç kaybı var. 2-3 ay öncesine kadar sadece koltuk değnekleri ile yüksek bir yerden ayağa ancak kalkabiliyordu. Onun haricinde yürüyebilmesi imkansızdı. Geçenlerde geçirdiği bir rahatsızlık sonucu şu anda hiçbir şekilde ayağa kalkamıyor. 2 Kişi kollarından tutsak bile ayakta durması imkansız. Ayrıca çocukluktan beri koltuk değneği kullandığı için kollarında aşırı şekilde his ve güç kaybı oluştu. Doktorlar tedavisi yok dediler. Kendi yemeğini bile bazen yiyemiyor çünkü kaşığı ağzına kaldırmakta güçlük çekiyor. Aynı şekilde çay içerkende.

Tüm bunlara rağmen heyet aşağıda ki sonuca varmışlar.

7lnHrq.jpg

Bahsettikleri tablolar ise şu şekilde;

MIVcnC.jpg

l7VQOw.jpg

Bu tabloya göre kayınpederim kollarını normal bir şekilde kullanabiliyor sadece parmak hareketlerinde sorun yaşıyormuş. Ve yine zorlukla ayağa kalkıyor ve ayakta durma pozisyonu elde ediyormuş.

Kayınpederimin 2 kişi 2 koluna girmediği sürece ayağa kalkma ihtimali dünya tarihinde yok şu anda. Yine aynı şekilde kollarını kullanabilme şansı.

Bu işi bilen arkadaşlar ne yapmamız gerekiyor? 2 aydır hastanelere git gel uğraşıp duruyoruz. Babamı arabaya bindirip indirmek ayrı bir mesele zaten yine bir kişi çağırıp yardım istiyorum. Nereye nasıl başvuru veya itiraz etmemiz gerekiyor?

aliatalay15

1 - 2022 maaşı için tam bagımlı rapora gerek yok rapor oranı %40 ve üzeri olup gelır krıterıne uyuosa maaş baglanır.tam bagımlı rapor ebm için şart
2 - ilk rapor olmayınca 2.bi hastaneye sevk oluksunuz gene aynı rapor verılık 3. ve son başvuru hakkınzı var hakem hastanesıne.ordada benzer rapor olursa bişi edemezsınız.yok eger tam bagımlı rapor alabilirseniz ebm önundekı rapor engelı kalkmıs olur dier şartlarında tutması halında ebm baglanır.
3 - 3.hakem hastanesınden rapor aldıktan sonra. yeniden rapor başvurus için ne kadar beklemek gerekıo bilmıom.

Kusura bakmayın ama ebm ne demek oluyor? Birde biz sadece bakım aylığı için uğraşıyoruz ve hastanaden bu sene şubat ayında yönetmelik değişti bakım aylığı için tam bağımlı olması gerekiyor falan demişlerdi. İlk raporda %62 vermişlerdi 2. raporda ise %72 oldu. Ancak Röroloji doktorunun yapmış olduğu açıklama bize hiç uymuyor. Bu doktorun yaptığı açıklamaya itiraz edebilir miyiz?

Evde bakım aylığı Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı tarafından %50 ve üzerinde engel oranı olup engelli sağlık kurulu raporunda “Ağır Engelli” ibaresi bulunan ve başka bir birey olmadan kendi bakımını üstlenemeyecek engelliler için engellinin bakımını üstlenen kişilere nakit olarak verilen bir destektir. .

Yukarıda ki açıklamaya göre bakıcı aylığı alabilmek için TAM BAĞIMLI olması gerekiyor.

aliatalay15

kardeş sorunun cevabı bir üsttekı mesajımda yazıo.sizin bakım aylıgı ya da bakıcı aylıgı dediğinizle aynı şey.evde bakım maaşı ,evde bakım aylıgıda denılen bu maaşa biz üyeler burda evde bakım maaşının baş harflerınden kısaltma ederek ebm dıyoruk gerçi evdebakım aylıgınn kısatılmıs halı olan eba dienler de olmasına ragmen sitede ebm die geçer bu maaşın ısmı.

Anladım. O zaman şansımızı deneyeceğiz. Bu engelli raporu ile nereye başvuru yapılıyor? Biz ilçede yaşıyoruz

aliatalay15
2022 için ilçede kaymakamlıkta bulunan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvuracaksınız
ebm için il ya da ilçede bulunan aile ve sosyal polıtıkalar bakanlıgı mdürlüklerine başvuracaksınız.her ilçe de kurum şubesi müdürlüğü bulunmuo
gogleden bulundugunuz ilçede olup olmadıgını öğrenebilirsiniz

-mka

Bugün gittim dediğiniz yere raporu direk geri verdiler. TAM BAĞIMLI olmadığı sürece evde bakım maaşı bağlanmaz dediler. İsterse rapor oranı %99 olsun farketmez diyor

aliatalay15
lardeş zaten ben 24 nolu sende 25 nolu mesajda aynısnı yazmışık tam bagımlı rapor şart dıe.şansımızı deneyelk yazdıgn ıçın 2022 ve ebm nın başvuru yerlerını yazdım

Üst Alt