Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşe girdikten sonra rapor oranım değişti. Emeklilik şartlarım da değişti mi?

i_brahi_m

Üye
Konular
29
Reaksiyonlar
4
Merhaba arkadaşlar bişey sormak istiyorum ben 2010 yılında yüzde 40 raporla memur oldum ama 2012 de araç alımı için rapor almıştım o raporum da yüzde 60 ve bu raporla da 2. Derece vergi indirimi aldım. Şimdi e devlete baktım 15 senede emekli olursunuz diyor benim sormak istediğim memurlarda ilk işe girerken alınan rapor geçerli değil mi ben daha önce 18 senede emekli olurum diye biliyordum ama e devlette 15 sene diyor buna göre sonradan alınan rapor mu geçerli oluyor bi yanlışlık yok demi. Cevap veren olursa sevinirim.

Birde memur olmadan önce özel sektörde 2 seneden fazla çalıştım hizmet birleştirme yaptım bu da görünmüyor. Bu da 15 seneden düşer mi

i_brahi_m
Aslolan emeklilik talep ettiğiniz tarihteki rapor oranınızdır.

Yani ben bu raporla emekli olamam mı tekrar mı hastaneye sevk edileceğim. Ben zaten işe engelli memur olarak girdim o zaman neden 15 yıl gösteriyor valla ben hiç bir şey anlamadım sizin dediğinizden.

i_brahi_m

1 Ekim 2008'den sonra ilk kez memur olanlar emeklilik zamanları geldiğinde alacakları rapordaki orana göre emekli olurlar. Öncesinde alınan rapor ya da vergi indiriminin emekliliklerine etkisi olmaz.

SSK'lı olarak ilk kez sigortalı olduğunuz tarihte 18 yaşını tamamlamışsanız, o tarih +

bagkur.PNG

Not: SSK + memuriyet tüm primler hizmet günü hesabına dahildir

Bülent bey emeklilik zamanı hangi rapora göre belirlenir şimdi e devlette 15 sene gözüküyor yüzde 60 rapora ve vergi indirimine göre. Birde 15 sene dolsa bile tekrar hastaneye mi sevk edilirim yani direk emekli olamaz mıyım.

i_brahi_m

Yine %60 ve üzeri rapor alacağınızı varsayarak emeklilik için başvuracaksınız, sizi hastaneye sevk edecekler. O rapor istediğiniz gibi çıkarsa ne ala. Oran düşük olursa o zaman yukarıdaki tabloya göre yeniden hesaplama yapılır ve o güne dek beklenir...

i_brahi_m

merhaba bende vergi indiriminden faydalanıyorum fakat e devlette sorgu yaptıgımda sanki hiç engelli değilmişim gibi 60 yaşında emekli olursunuz diyor. acaba yanlış yerden mi sorguluyorum ?

Kotan
hocam e devlete girdiğiniz zaman 4c de alt tarafta yazıyor bende siz yeni mi aldınız vergi indirimini belkide sisteme işlememiştir.
Bülent bey 15 sene üzerinden normal emekli olursak mı yoksa çalışamaz alacağımız zaman mı sevk edilir.

muhendis3232
Hizmet dökümü bölümünden bakılıyor orda 4c var altta kare şeklinde yazı var bazılarında çıkmıyor.

Emekli olmak için

Merhaba arkadaşlar bişey merak ettim şuan kamuda 9 senedir çalışıyorum şuan bir sorun yok iyi kötü işime gidip geliyorum diyelim ki artık çalışamaz duruma geldim emekli olmak için nasıl bir yol izlenmeli kurum mu beni hastaneye gönderir yoksa kendim mi başvuru yapacağım.

10 yıl tamamlanınca malulen emeklı olabılıoyon ama onunda nedeni iş olmalı iş sebvebıyle rahatsızlıgın artarsa ötekı turlu yuzde 65 kadar 18 yıl yuzde 65 den yukarısıda 15 yıl engellıysen calısacan ozaman emeklı olabılıyom bunların hıcbırını karsılamıyorsan 3 ayda bır verılen bı maas vardı sanırım evde bakım maaası onu verırler.

maluliyet cetveli'ne göre malul sayılacak işgücü kaybı olursa ve 10 yıllık hizmet süresi tamamlanırsa, malulen emeklilik olarak kurumunuza başvuracaksınız. Onlar sizi hastaneye sevk edecek...

Şuan 10 sene olmuyor özel sektörde 2.5 yılım var oda sayılır mı.

OturanBoğa
2 seneye yakın oldu birleştirme yaptım ama toplam süre olarak görünmüyor 4a 4c diye ayrı ayrı sgk ya sordum neden toplam olarak görünmüyor diye onlarda emekli olurken birleştirilip ona göre maaş bağlanır demişlerdi.

memuriyete giriş tarihimizdeki engel oranımız ,emekliliğe girmeden önce artarsa?

merhaba ,

diyelim ki memuriyete ilk giriş tarihinde engel oranı %45 ,

ama emekliliğe girmeden önce %75 oldu.

bu durumda değerlendirme hangisine göre yapılır?

bildiğim kadarıyla farklı oranlardaki engellilik ile farklı çalışma süreleri baz alınarak emeklilik hakkı sağlanıyor.

kar&yağmur
Konu başlığı bu zaten ve ilk sayfada hemen soruyu izleyen mesajda bunun cevabı verilmiş. İkna olmazsınız o ayrı tabi.

i_brahi_m

Hizmet birleştirmesi yaptıysanız emekli olurken toplam çalışma süresine eklenir, şu an için 15 yıl 3960 güne tabisiniz anlattığınıza göre. Şayet iş yapamaz durumda iseniz, 10 sene dolunca malulen emekliliğe başvurursunuz, maluliyetinize dair rapor alarak.
Bu arada yeni rapor aldığınızda bunu bağlı olduğunuz Bakanlığa ibraz ettiniz mi? İlk işe girerken şu orandı ama şimdi bu şekildedir diye?

Evet yeni raporum var onunla da vergi indirimi de aldım. Şöyle bir durum var kamuda 9 yıl 5 ayım özel sektörde 770 günüm var toplamda 4200 günü buluyor. Ama hizmet birleştirme gözükmediği için 10 yılı tamamlamış olmuyorum o yüzden emekliliğe başvurum kabul edilir mi bilmiyorum. Şuan biraz daha çalışacak durumdayım ama ilerisi neyi gösterir bilemem.

Ufukalp
ikna olup olmamakla ilgisi yok,bu başlıktan haberim yoktu , ben ayrı başlık olarak açmıştım.

gul2011
yani ben varsayım üzerine konuşmuştum. şuanda %45 oranım ,artmaması temennim ,malum sağlık kadar kıymetli bişey yok. ama diyabet,kolesterol felan çıkabilir ileride :(

kar&yağmur
Son günlerde bu forumda herkes varsayımlar üzerinden sorular yöneltir oldu!
Açıkçası olmayan bir şeyin olma ihtimalini düşünüp kafaya bir şeyler takmayı yanlış buluyorum, psikolojik olarak da sağlıklı değil. Öyle bakılırsa benim hastalıklarım arttı ama gidip rapor almayı ya da oranı yükseltmeyi düşünmedim.
Somut veriler üzerinden hareket etmek her zaman düsturum olmuştur, size de tavsiye ederim. Zira ileride %45ten yukarı çıkar sandığınız rapor aşağılara da inebilir bu sefer hastayken çalışmak zorunda kalıp mağdur olursunuz. Kendinizi riske atmayın.

gul2011

ben prosedürleri bilmiyorum o sebepten açmıştım başlığı. kimseye de gelecekten şu şu olacak şekilde bahsetmem de mümkün değil.
ama olmakta olan şeyler olduğu gibi olmalıdır bence.
zaten atıyorum biz mesela hiçbişey yapmadan da vakti gelip primler dolduğunda direkt kamuda emekli olabiliyır muyuz onu bile henüz bilmiyorum çünkü forumdan okuduklarımdan sanıyorum mesela (bu da bi ilginçtir) mesela ben engelli kadrosundan atandım ama engellilik indirimi alabilmem için sanırım sgk ya başvuru ile başka bir raporun daha düzenlenmesi gerekmekte.
ama çok az bir indirim olduğu için gerek de görmedim. (ilginç olan şey şu: ekpss ile atandım fakat engellilik indirimini otomatik olarak alabiliyor değilim)

kısacası prosedürler hakkında yeterli bilgim olmadığı için sordum ve bunun da bence olumsuz bir tarafı yok.amaç tamamen bilgi almak,bilinçlenmek çünkü.

kar&yağmur

Devlete engelli olarak atansak da tüm resmi kurumlar tam anlamıyla entegre olamadığı için her işlem ayrı prosedür gerektiriyor. Evet bu konuda maalesef eksiklikler mevcut. Yeni memursanız bazı şeyleri bilmemeniz de normal. Bilgi paylaşımı elbette güzeldir ama daha yeni atanmışken ya da henüz emekliliğe uzun seneler varken, "diyelim ki raporumun değeri x iken y oldu ne yapabilirim" diye sormanız varsayım olur ve geleceğe yönelik bir sorudur. Ama ben size bugünkü veriler üzerinden konuşabilirim ama o da yarın bir mevzuat değişimi olduğunda geçersiz olur yani bugün verdiğim cevap hükmünü kaybeder, eee o zaman sizin şimdiden öğrenmeniz size ne kazandırdı? Bilgi güzeldir ama o bilgi bir işe yaracaksa ya da uygulanabilecekse güzeldir. Yoksa boş bilgi = çöptür. Hayat varsayımlarla yaşanmaz, bunu mükemmelliyetçi kişiliğe sahip biri olarak söylüyorum. Bu yönümü son zamanlarda epey törpülediğimi düşünüyorum ve hayatın akışına izin vermeye çalışıyorum. Bir de memur olarak bir şey bilmiyorsanız, bunu birilerine sormak iyidir ama tavsiyem mevzuat okuyup bilgiyi kendiniz öğrenmenizdir. Benim verdiğim bilgi yanlış olabilir ya da değişebilir. Kurumdan kuruma farklılıklar bile olabiliyor işleyişte. Ben aynı bakanlıkta olmama rağmen tayin geldim ve bu iş yerimde düzen farklı. Hukuki şeyler değişmese de uygulamada farklılıklar olabiliyor, amir ben bunu böyle yapmam diyebiliyor. Ya da çalışanlar kafasına göre iş yapabiliyor, sizi yanlış yönlendirebiliyor.
O yüzden ben varsayımlarla hareket etmem, somut verilerle çalışırım. Dün geçti gitti, düne takılmak geçmişte yaşamaktır. Yarın yeni bir gün ama belirsizlikler içerir, onun için kaygılanmak boşadır çünkü önemli olan bugündür hatta şu andır. Geleceğe yönelik kaygılarla bugünü yaşamayı unutuyoruz çoğu zaman.
Mesela bu son mesajınızda bile "atıyorum" diye cümleye başlamışsınız. Atmayın, kesin verilerle hareket edin. Şu an prim dolsa bile hemen emekli olamayabilirsiniz. SGK'nın takdiri. "Senin sağlık durumun çalışmaya elverişli, devam et" diyebilirler. Mesela benim primimin dolmasına 4 sene var ama 15 sene çalışma şartı var. Prim 11 senede dolacak ama. 15 seneye kadar çalışmam lazım. O gün geldiğinde yasalar değişir, 20 seneye çıkarsa ne olacak? Ben şimdiden bunu düşünsem bana ne faydası var, elime ne geçer? Yani bilgi kullanılacaksa işe yarar dediğim bu. Şu an bu soruların cevabını bilmek bana ne kazandırır, bunu düşünmek lazım.
Engelli indirimi dediğiniz vergi indirimi mi? Onun için SGKya değil, vergi dairesine başvuruyorsunuz. Az indirim olarak düşünmeyin, memurlar belli bir zaman sonra vergi dilimine giriyorlar, kimi Nisan-Mayıs gibi kimi Haziran-Temmuz gibi, bu da maaşın düşmesi demek. Ama vergi indirimi aldığınızda bu durum yıl sonuna doğru oluyor, Kasım-Aralık gibi. Zaten Ocakta da sıfırlanıyor, çok kaybınız olmuyor. Başvurunuzu yapın derim.

gul2011
haklısınız. çok teşekkürler yazı için. ama ...yeni bir rapor alma süreciyle boğuşmayacak mıyım ,birde görev yerim istanbul ,halbuki ben antalyadayım nasıl olacakki,nereye gitmeliyim desemde ..

bana prosedürleri siz okumalısınız demişsiniz. iyisimi öyle yapıyım en azından biraz uğraşayım bakalım ne çıkacak.

Üst Alt