kar&yağmur
Devlete engelli olarak atansak da tüm resmi kurumlar tam anlamıyla entegre olamadığı için her işlem ayrı prosedür gerektiriyor. Evet bu konuda maalesef eksiklikler mevcut. Yeni memursanız bazı şeyleri bilmemeniz de normal. Bilgi paylaşımı elbette güzeldir ama daha yeni atanmışken ya da henüz emekliliğe uzun seneler varken, "diyelim ki raporumun değeri x iken y oldu ne yapabilirim" diye sormanız varsayım olur ve geleceğe yönelik bir sorudur. Ama ben size bugünkü veriler üzerinden konuşabilirim ama o da yarın bir mevzuat değişimi olduğunda geçersiz olur yani bugün verdiğim cevap hükmünü kaybeder, eee o zaman sizin şimdiden öğrenmeniz size ne kazandırdı? Bilgi güzeldir ama o bilgi bir işe yaracaksa ya da uygulanabilecekse güzeldir. Yoksa boş bilgi = çöptür. Hayat varsayımlarla yaşanmaz, bunu mükemmelliyetçi kişiliğe sahip biri olarak söylüyorum. Bu yönümü son zamanlarda epey törpülediğimi düşünüyorum ve hayatın akışına izin vermeye çalışıyorum. Bir de memur olarak bir şey bilmiyorsanız, bunu birilerine sormak iyidir ama tavsiyem mevzuat okuyup bilgiyi kendiniz öğrenmenizdir. Benim verdiğim bilgi yanlış olabilir ya da değişebilir. Kurumdan kuruma farklılıklar bile olabiliyor işleyişte. Ben aynı bakanlıkta olmama rağmen tayin geldim ve bu iş yerimde düzen farklı. Hukuki şeyler değişmese de uygulamada farklılıklar olabiliyor, amir ben bunu böyle yapmam diyebiliyor. Ya da çalışanlar kafasına göre iş yapabiliyor, sizi yanlış yönlendirebiliyor.
O yüzden ben varsayımlarla hareket etmem, somut verilerle çalışırım. Dün geçti gitti, düne takılmak geçmişte yaşamaktır. Yarın yeni bir gün ama belirsizlikler içerir, onun için kaygılanmak boşadır çünkü önemli olan bugündür hatta şu andır. Geleceğe yönelik kaygılarla bugünü yaşamayı unutuyoruz çoğu zaman.
Mesela bu son mesajınızda bile "atıyorum" diye cümleye başlamışsınız. Atmayın, kesin verilerle hareket edin. Şu an prim dolsa bile hemen emekli olamayabilirsiniz. SGK'nın takdiri. "Senin sağlık durumun çalışmaya elverişli, devam et" diyebilirler. Mesela benim primimin dolmasına 4 sene var ama 15 sene çalışma şartı var. Prim 11 senede dolacak ama. 15 seneye kadar çalışmam lazım. O gün geldiğinde yasalar değişir, 20 seneye çıkarsa ne olacak? Ben şimdiden bunu düşünsem bana ne faydası var, elime ne geçer? Yani bilgi kullanılacaksa işe yarar dediğim bu. Şu an bu soruların cevabını bilmek bana ne kazandırır, bunu düşünmek lazım.
Engelli indirimi dediğiniz vergi indirimi mi? Onun için SGKya değil, vergi dairesine başvuruyorsunuz. Az indirim olarak düşünmeyin, memurlar belli bir zaman sonra vergi dilimine giriyorlar, kimi Nisan-Mayıs gibi kimi Haziran-Temmuz gibi, bu da maaşın düşmesi demek. Ama vergi indirimi aldığınızda bu durum yıl sonuna doğru oluyor, Kasım-Aralık gibi. Zaten Ocakta da sıfırlanıyor, çok kaybınız olmuyor. Başvurunuzu yapın derim.