Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme cihazı kullanan kişi dudak okumayı da öğrenmeli midir?

Konuyu görünce, tüm yazılanları okuyuncaya kadar şaka yapıyorsunuz sandım. Yahu ne demek dudak okumalı okumamalı? Dudak okumak kendiliğinden kazanılan bir yetenek. Kişi duymuyorsa, artık beyin son çare olarak iletişim kurabilmek için kendisini başka yönden geliştirir. İşaret dili ya da dudak okuma. Çok fazla olmadı, eskiden devletin işitme engelliler okulunda, işitme engellilerin işaret dili kullanması yasaktı. Sözlü iletişim için çaba harcanıyordu. Allah aşkına, hayatında hiç konuşamamış birine sen nasıl işaret dilini yasaklarsın? Sözlü iletişimi pekiştirmek için yasaklandı tamam da, sözlü iletişimin başında olan daha kelimeleri zar zor söyleyen biri nasıl derdini anlatsın? Çok şükür ki artık bu durum kalktı. Birden fazla çeşidi olan işaret dillerini tek bir çatı altında toplamaya başladılar. Türkiye'nin her yerindeki işitme engelli aynı işaret diliyle iletişim kuracak. Hani birden çok şivesi/ağzı olan Türkçe'nin İstanbul Türkçesi adıyla toplanıp derlenip yenilenmesi gibi. Dudak okumak gereksiz değil. Dudak okumak öğretilebilen bir şeyse öğretilmelidir. Dudak okuma, işaret dili kullanma kulağın tembelleşiyor demek aynı şuna benzer. Eli engelli olan biri ayağıyla yazı yazmasına öğrenir. Bu kişiye ayağınla yazma elin tembelleşir deyip engel olur musunuz? Ya da yerine el çıkacak da elin tembelleşti ondan çıkamıyor der misiniz? İnsaf yahu. Kim nasıl iletişim kurabiliyorsa öyle iletişim kursun. Çevresinde baskı var, "beğenmiyorsan kapı orada!" desin.

Bir şey daha söylemek istiyorum. İşitme cihazları sanıldığı kadar faydalı değil. Faydasını gören var ama herkeste aynı etkiyi yaratmıyor. Gözlük gibi sanılıyor. Bir kere gözlerinde miyop, hipermetrop gibi bozukluklar olan biri gözlüğünü takınca net görür di mi? İşitme cihazları öyle değil işte. Hiç bir işitme cihazı, herhangi bir işitme sorunu olmayan insanın duyduğu gibi duyurmaz.

Elbette dudak okumadan olabilse cok daha iyi olur. Genellikle dudak okuyabilecek ortam cok az oluyor. Birden fazla kisini bulundugu ortamlarda bu imkan neredeyse sifira iniyor. Belli bir egitim programi olsa da dudak okumadan anlamayi ogrenebilsek. Yoksa kardesim dudak okumamaya calis deyince olmuyor. Yabanci bir program vardi adini hatirlamiyorum simdi. Kulak egitimi yaptiriyor. Turkcesi olsaydi keske. Cok arastirma yaptim. Duymak sadece isin onda biri sayiliyor. Gerisi beynin sesi yorumlamasiyla alakali. Dudak okuma da bu fonksiyonu tamamlayan etkenlerden biri oluyor zamanla. Bir ornek daha vermem gerekirse cogunuz daha once okudugunuz bir metni baskasi okuyunca eksiksiz olarak anladiginizi farkedeceksiniz. Bu da sesin cozumlenmesindeki hafizanin rolunu gosteriyor.

ercan sana bisiy desem darilma bak. sen duyuyosun kardes:eek: yada su dudak okumaya karsi takimina meyillisin:eek:oyle beyinle okudugunu ezberlemeyle dedigin. beyin titresimini kendin calistirmak elinde demeye geliyo bi kerem:p bunu egitimini diyede neler cikaracaklar sincik biz biliyozcular:p

Göremiyorsanız gözünüz tembeldir. Bunun eğitimi vardır. Daha önce gördüğünü hatırlayacaksın. Aynen bunu demek istiyorlar sanırım. Beynin görseli tanıyacak da ne gördüğünü anlayacak :D Şaka gibi. Şimdi gözde imkansız bu diyorsunuz da kulak da imkansız demiyorsunuz :D

Niye darilacagim :) Ben de isitme kayipliyim. Cihaz kullanmiyorum. Tabi bu baska bir hikaye. Kisinin yuzunu gormesem isterse tarzan gibi bagirarak konussun mumkun degil anlayamiyorum. Elbette ki bunun boyle olmamasini arzulayacagim. Denemek icin agzini kapatanlara eskiden beri de gicik olurum :)

Ayrica duzeltmek istiyorum. Cihaz kulanilmasin demek istemedim. Cihaz kullanilip ses beyne yeterli seyiyede iletildikten sonra bu tarz bir egitim verilebilir.

ercan :eek:koklear implata toz kondurmam diyenler. ilk once kendi gelistirmen akilli olmanla ilgili konusma anlaman derler biliyomusun. sanki konusmayi anlamak akilli insanlarin isi gibisine. accuk buna benzettim simdi:eek: hele dok etegindeki taslari senin isitme engellioldugunu sonra ogreniriz:eek:

Valla shukufe tekrar tekrar ve tekrar okudum yazdiklarini dokecek bir tas cikaramadim :) Akilli olmakla ne alakasi var ki duymanin ?

okudugunuz bir metni baskasi okuyunca eksiksiz anladiginiz farkedeceksiniz diyosunya. :eek:okula okuyup gelin ben anlatinca anlayacaksiniz diyen ogretmen gibi diyim:eek:
baska turlu dilim donmucek sende beni yanlis anliycan. anlastikmi:eek:

Neyse önyargılı olmayalım. Benimki bir genelleme. İnternetten edindiğim bilgiler bunlar. Ayrıca kendi yaşadığım bir durum. Tabi sizin durumunuza uymayabilir. Ben uzun zamandır bu foruma üyeyim. Fakat ilk defa yazıyorum. Takip ediyorum genelde. Genelde yazılı görüşme olduğu için pek çok şey yanlış anlaşılmaya müsait. Eğer buralarda ise Mehmet Akşıt bey in benim yazdıklarımı destekleyeceğini düşünüyorum.

isitme engelli degilim fakat Kendi mantigima gore yorum yazmak istedim arkadaslar Bence iletisimi
Daha guclu kilmak ve daha hizli iletisim saglamak için Ne gerekiyorsa her türlü imkan kullanilmali.

Anti Oksidan;

Beni de alın aranıza :)

Ben hiç duymuyorum eğitim de almadım ameliyattan çıktım duyduğumu sanmıştım işitmemin gittiğini farketmedim !
Duyuyorum anne sorun olmamış dedim doktor gözlerini kapat dedi konuşmuş duymadım tabi ki :)
Nasıl olmuşsa artık dudak okuyabiliyormuşum da haberim yokmuş :)
O yüzden ben bu tartışmaya bir şey söyleyemeyeceğim.
Sadece dudak okuyabiliyorum duysaydım iyiydi. Hem dudak okumak hem de duymak işitmeyi daha pekiştirir heralde bilemiyorum.
deneyin hangisini işinize geliyorsa onu yapmaya çalışın ama sadece dudaklara odaklanmayın
Sonuçta yan odadan seslense dudak mı okuyacaksın ?

ben plumerianin ses duydugunu dusunuyorum. :eek:hic ses duymadan dudak okuma sesleri yeni kaybettiginiz zaman ses duyormus gibi oluyorsunuz.koklear implantimi aldirdigim zaman aynen boyle ses duyarmis gibi sessiz konusanlari anlamistim bende. :eek:bi tane kibrisli kadin girtlak kanseyiymis. onunla cok iyi arkadas olmustuk o zaman hastanede. cokca konusur anlasirdik. refakatcim sen bunu nasil anliyorsun konustugunu demisti bana. niyee dedigimde hic sesi yokki o kadinin demisti, sasirmistim bana sessiz gibi gelmedi bir hafta beraber hastanede yattigimizda. doktorlar bile zor anlardi onun soylediklerini.
bi tande adamla esi vardi o da girtlaktan hastaymis. yaninda esi soylediklerini hic anlamazdi beimle cok guzel konusup anlasmistik.
ama sonra eve gelip gundelik hayata baslayinca isitme cihazida vermemisti doktor o kadar israr ettigim halde:(hic ses duymadigim o zaman kafaya dank etmisti. konusmalari anlamak daha zor gelmisti.

Orta derece isitme kaybi olup da konusulanlari anlamada cok zorluk ceken var mi acaba. Deneyimlerinizi okumak isterim. Bende skorlar berbat. Olcemiyorlar bile :) Sebebini de bir kaç ay once ogrendim. Bendeki alcak frekans kaybi imis. 20bin isitme kayiplida bir oluyormus. Doktorlar da hic demiyoe arkadar senin kaybin standart dışı :)

benimkide alcak frekanslarda fazla. 250de 100 500 de105 1000de 100 2000de 90 4000 de 80 benimkini olcebiliyorlada seninkini neden olcmezlermis

Odyolog bir iki deniyor. Bakti olmuyor neyse deyip geciyor.

Üst Alt