Konuyu görünce, tüm yazılanları okuyuncaya kadar şaka yapıyorsunuz sandım. Yahu ne demek dudak okumalı okumamalı? Dudak okumak kendiliğinden kazanılan bir yetenek. Kişi duymuyorsa, artık beyin son çare olarak iletişim kurabilmek için kendisini başka yönden geliştirir. İşaret dili ya da dudak okuma. Çok fazla olmadı, eskiden devletin işitme engelliler okulunda, işitme engellilerin işaret dili kullanması yasaktı. Sözlü iletişim için çaba harcanıyordu. Allah aşkına, hayatında hiç konuşamamış birine sen nasıl işaret dilini yasaklarsın? Sözlü iletişimi pekiştirmek için yasaklandı tamam da, sözlü iletişimin başında olan daha kelimeleri zar zor söyleyen biri nasıl derdini anlatsın? Çok şükür ki artık bu durum kalktı. Birden fazla çeşidi olan işaret dillerini tek bir çatı altında toplamaya başladılar. Türkiye'nin her yerindeki işitme engelli aynı işaret diliyle iletişim kuracak. Hani birden çok şivesi/ağzı olan Türkçe'nin İstanbul Türkçesi adıyla toplanıp derlenip yenilenmesi gibi. Dudak okumak gereksiz değil. Dudak okumak öğretilebilen bir şeyse öğretilmelidir. Dudak okuma, işaret dili kullanma kulağın tembelleşiyor demek aynı şuna benzer. Eli engelli olan biri ayağıyla yazı yazmasına öğrenir. Bu kişiye ayağınla yazma elin tembelleşir deyip engel olur musunuz? Ya da yerine el çıkacak da elin tembelleşti ondan çıkamıyor der misiniz? İnsaf yahu. Kim nasıl iletişim kurabiliyorsa öyle iletişim kursun. Çevresinde baskı var, "beğenmiyorsan kapı orada!" desin.
Bir şey daha söylemek istiyorum. İşitme cihazları sanıldığı kadar faydalı değil. Faydasını gören var ama herkeste aynı etkiyi yaratmıyor. Gözlük gibi sanılıyor. Bir kere gözlerinde miyop, hipermetrop gibi bozukluklar olan biri gözlüğünü takınca net görür di mi? İşitme cihazları öyle değil işte. Hiç bir işitme cihazı, herhangi bir işitme sorunu olmayan insanın duyduğu gibi duyurmaz.
Bir şey daha söylemek istiyorum. İşitme cihazları sanıldığı kadar faydalı değil. Faydasını gören var ama herkeste aynı etkiyi yaratmıyor. Gözlük gibi sanılıyor. Bir kere gözlerinde miyop, hipermetrop gibi bozukluklar olan biri gözlüğünü takınca net görür di mi? İşitme cihazları öyle değil işte. Hiç bir işitme cihazı, herhangi bir işitme sorunu olmayan insanın duyduğu gibi duyurmaz.