Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme engelli babamın arabasını ben de kullanabilir miyim?

fatih530

Üye
Konular
80
Reaksiyonlar
1
Merhaba arkadaşlar bir sorum olacak
benim babam işitme ve konuşma engellisi raporu %65 civarı olması lazım. H sınıfı ehliyeti var 2005 yılında reno cilio araba aldı ve hala kullanıyor. Plaka engelli plakası yalnız araçta herhangi bir donanım değişikliği yok fabrika çıkışı yani.
Arabanın ruhsatının arkasında kendisinden başkası kullanamaz yazıyor.Duyduğuma göre bu aracı 1. derece yakınları kullanabiliyormuş. B sınıfı ehliyeti olan çocukları bu aracı kullanabilir mi? Kullanmamız için ne yapmamız gerek? Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

Ruhsatın arkasında neden "kendisinden başkası kullanamaz" yazıyor ki? Aracı alırken vergi avantajından mı yararlandınız?

OturanBoğa;

evet vergi indirimden yararlandık fakat 2008 de dava açıldı bize verdikleri vergi indirimini geri aldılar işitme engelliye vergi indirimi yokmuş diye geri ödedik mahkeme kararıyla

bu durumda ruhsatta yazılı olan "kendisinden başkası kullanamaz" ibaresinin cıkarılmasını talep edebilirsin. sonucta ortada tertibat yok, vergi indirimi yok, pul yok para yok..

evet çok haklısınız..
peki nereye başvuracağım?

ruhsata o ibareyi kim yazdıysa ona basvurun arabada tertibat yok dolayısıyla herkesin kullanabilecegini anlatın. bir de plakadaki engelli amblemini kaldırtman gerekir, işitme engelli birey araba aldıgı zaman engelli amblemi konmaz plakaya.

Trafik şubesine gidip ruhsattan o ibareyi kaldırttırmanız gerek.

arkadaşlar bugun trafik şubeye gitttim babanın ehliyeti H sınıfı olduğu için ruhsat değişmez sende kullanamazsın dediler böyle saçmalıkmı olur? Şimdi ne yapacağım ben?

işitme engelli ler neden bu haksızlıga mağruz kalıyoruz bi türlü anlıyamadım vergi avanyajı yok bişi yok bide bu kadar ugraştırmak ne diye anlıyamadım arkadaşlar

Arabanın vergisini sizden geri almışlarsa H sınıfı ehliyetin hiç bir avantajı yok (işitme engelliler ötv indiriminden faydalanamaz)...

Babanızın B sınıfı sürücü belgesi alabileceğine dair bir sağlık kurulu raporuyla yeniden bir kursa yazılması gerek. Motor dersini yeniden alıp, direksiyon sınavından da geçmesi gerek. Tek bir ders alacağı için kursla ücret konusunda pazarlık yapınız...

Babanız B sınıfı ehliyet aldıktan sonra trafik şubeden ruhsata işlenmiş ibareyi de değiştirebilirsiniz...

Olmaz Fatih, emniyette o yanıtı veren görevli yanlış biliyor... Onun amirine çıkın, gerekirse Emniyet Genel Müdürlüğü'ne yazın... Baban H sınıfı ehliyetiyle tüm araçları kullanabilir ve sen de babanın araçlarını kullanabilirsin. Bu kadar basit ve net.

OturanBoğa;

Bülent abi yeniden gittim amirinin yanına çıktım hımmm dedi beni bir yere gönderdi dosyaya baktı babanın ehliyeti H sınıfı onun için süremezsiniz siz kendine has o araba dedi. Bende yanlış biliyorsunuz iyi inceleyin dedim beni kovmaktan beter ettiler. Şimdi ne yapacağım abi?

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Bilgi Edinme birimine aşağıdaki metni gönder ve YAZILI olarak cevaplanmasını iste: |EGM Bilgi Edinme Birimi

Babam işitme engelli ve H sınıfı sürücü belgesi var. İşitme engellilerin araç alırken vergi avantajından yararlanamadığını biliyoruz. Bu bağlamda:
1- Babam ticari olmaması koşuluyla kendisine ya da başkasına ait tüm binek araçları kullanabilir mi?
2- Tüm vergilerini ödeyerek satın alacağı aracın plakasında sakatlara has damga ve ruhsatında da "araç sahibinden başka kimse kullanamaz" ibaresi bulunmak zorunda mı?
3- Babamın üzerine kayıtlı aracı çocuklarının ya da başkalarının kullanmasına mani bir mevzuat söz konusu olabilir mi?

Halen babamın üzerine kayıtlı tüm vergileri ödenerek satın alınan aracın plakasında sakat damgası ve ruhsatında da "araç sahibinden başka kimse kullanamaz" ibaresi mevcut. Aracı alırken bunu umursamamıştık, ama şimdi yukarıdaki sorularda karşılığınız bulduğu üzere aracın kullanımına dair sorunlar yaşamaya başladık ve bu nedenle plakadaki sakat damgasını ve ruhsattaki ibareyi kaldırtmak istiyoruz.
Ne var ki başvuru yaptığımız xxx emniyet müdürlüğü talebimizi geri çevirdi. Oradaki görevlilere sakat damgasının ve kullanım sınırlamasının sadece ÖTV istisnası ile satın alınan veya üzerinde Özel Donanım bulunan araçları kapsadığını ve Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 53. maddesinin bu konuda çok net olduğunu belirtmemize rağmen, derdimizi anlatamadık. Bu nedenle;

4- Babamın sahip olduğu, tüm vergileri ödenerek satın alınan aracın plakasındaki sakat damgasının ve ruhsatındaki "araç sahibinden başka kimse kullanamaz" ibaresinin kaldırılması için nasıl bir prosedür takip etmemiz gerekli?

Arz ve talep ederim​

Bülent abi çok sağol yolladım cevap gelir gelmez yazacağım buraya.

Ayrıca o ödemiş olduğunuz vergi makbuzunun da fotokopisini çekip öyle başvurun trafik şubesine, ve ben kullanacağım da demeyin ruhsatta geçen "kendisinden başkası kullanamaz" ibaresinin kaldırılmasını istiyoruz diye başvurarak ruhsatın yenilenmesini talep edin

Karmaşanın içerisinde kaldım

Merhaba arkadaşlar benim babam işitme engelli H sınıfı ehliyeti var.
Araçta özel tertibat- vergi indirimi - vergi muafiyeti yok.
Fakat ruhsatın arkasında kendisinden başkası kullanamaz diye bir yazı mevcut.
EGM mail attım gelen cevabın bir kısmı
H sınıfı sürücü belgesine istinaden araç sahibinden başka kişilerin kullanması mümkünü bulunmamaktadır

Böyle saçmalık mı olur? Babamın H sınıfı ehliyeti var diye ben neden bu aracı kullanmayım ?
Özel tertibat yok- vergi indirimi yok- ötv- kdv- mtv her şey ödenmiş bir araç sırf babam H sınıfı bende B sınıfı ehliyete sahibiz diye bu araç neden tek babam kullansın ki? Yardımlarınızı bekliyorum..

Gelen cevapbın tamamını buraya yazar mısın.

Verilen cevap saçma sapan, hatta ahlaksızca bir cevap. O cevabı veren memurun işine son verilmeli. Mantıksız ve mevzuattan bihaber bir cevap. Yazıklar olsun.
Hiç bir şey bilmiyorsalar şu son gelişmeyi okusunlar: http://www.engelliler.biz/forum/oze...si-zorunlu-damgali-plakalar-iptal-edildi.html

Kayseri valiliğine gidip şikayet edin. BİMER'e şikayet edin.

oturanboğa;

buyur abi

05/08/2011 tarihinde emniyet genel müdürlüğüne yapmış olduğunuz bilgi edinme talebiniz alınarak, gerekli incelemeler yapılmak üzere trafik tescil şube müdürlüğüne gönderilmiştir.

trafik tescil şube müdürlüğünden alınan cevabi yazıda “fatih xxxx’e ait bilgi edinme talebi incelenmiş, babası adına kayıtlı bulunan 38-xx-xxx plaka sayılı aracın dosyasının incelemesinde aracın ötv den muaf olarak yararlandığı, araç sahibi şükrü xxxx’in kayseri den verilme 23/03/1995 tarih ve 132998 sicil sayılı h sınıfı (işitme engelli) sürücü belgesine sahip olduğu, ötv’den muaf olarak kayıt işlemi için müracaatta bulunduğundan sakat amblemli plaka basılarak h sınıfı sürücü belgesine istinaden araç sahibinden başkası kullanamaz ötv ödenmeden satılamaz şerhi tescil belgesine işlendiği anlaşılmıştır. Işitme engelli şahısların ötv den muaf olup olmadıkları vergi dairesi müdürlüklerinin konusuna girdiği, şahsın ötv ödeme belgesini ibraz etmesi halinde aracın sakat amblemli plakaları normal plaka ile değiştirilecektir. h sınıfı sürücü belgesine istinaden araç sahibinden başka kişilerin kullanması mümkün bulunmamaktadır.” denilmektedir.

kayseri il emniyet müdürlüğü

Bu yazı emniyet genel müdürlüğünün yazısı ise
İşitme engelli H sınıfı ehliyeti olan ve araç sahibi arkadaşlar sizin aracınızın ruhsatınızda , tescil belgenizde ne yazıyor.
Ne Gibi İbareler var.
Bende İşitme Engelliyim ve H sınıfı ehliyeti alıyorum. ( Trafikden Almam kaldı ) ve araç alacağım.
Bu konu bayağı bir karıştı gibime geldi. Yasa ve Trafik şb. uygulamaları ve verdiği cevaplar kafa karıştırıyor.
Sonuç Bütün h sınıfı Belgesine sahip olanlar kendi araçları dışında araç kullanamazlar diye anlıyorum ben.

ERTMEN,
İşitme engelliler bu kapsam dışında işitme engelli ve H sınıfı sürücü belgesi olanlar Ticari olmamak kaydı ile istediği arabayı kullanabilir.Yalnız arka cama 2 adet işitme engelli olduğunu gösterir Stıkır takmak zorundalar .Ama yeni yönetmelik engellilerin plakalarında sakat amblemini kaldırıyor ben zannediyorum ki işitme engellilerde stıkır takmak zorunda değil..
İşitme engellilerin hangi aracı kullanacaklarına dair Bu konu ile ilgili elimde bilgi edinmeden gelen bir yazı var paylaşalım,

Sayın İlker,
19.07.2010 tarihli dilekçeniz incelenmiştir.
Dilekçenizde belirtilen konu ile ilgili olarak arşiv kayıtlarımızın tetkikinden, başvurunuzun konusu işitme engellilerin ÖTV muafiyetinden faydalanmaması olduğundan Maliye Bakanlığına yönlendirilmiştir.
Ayrıca, "H" sınıfı sürücü belgesine sahip işitme engellilerin dilekçenizde de belirttiğiniz gibi yeteri kadar dikiz aynası ve arka camında işitme engelli olunduğunda dair işaret bulunan araçları kullanmasında sakınca bulunmamaktadır. İyi günler dileriz.
2069

Teşekür Ederim İlker abi
fatih arkadaşa gelen yazıda aşağıdaki ibare ne anlama gelir.

h sınıfı sürücü belgesine istinaden araç sahibinden başka kişilerin kullanması mümkün bulunmamaktadır.”

H sınıfı ehliyeti olan kendi aracı dşında araç kullanamaz demekmi istemiş yoksa ben mi öyle anladım
kafam bu konuda karıştı.
ben de H sınıfı ehliyetimi almam için fatih arkadaşa bilgi veren trafik şb. sine gideceğim kayseride olmam nedeniyle.
haftaya ancak giderim galiba

bu memur veya amirlerin hiç bir bilgilerimi yok acaba mevzuat veya yönetmenlik vs. den bir haberler mi

Bakın burada aracı alan zaten ÖTV muafiyetinden faydalanarak almış ve trafik demiş ki bu aracı kendinden başkası kullanamaz.İşitme engelliler için ise farklı bir uygulama var zaten ÖTV den faydalanarak alınan arabayı kendisinden başka kimse kullanamaz. Ama normal olarak alınan bir arabayı sadece işitme engelliler kullanabilir.Tabiki bu araç ticarti olmamak kaydı ile kullanılır..
Fatih arkadaşa verilen cevap doğru bir cevap...

ilker;

ÖTV den muaf aldık ama mahkeme kararıyla geri ödedik....

Ruhsatta, daha doğrusu tescil dosyasında şu minvalde bir şey varsa, vergi dairesine gidip araç üzerinde böyle bir vergi istisnası olmadığına dair yazı almalı ve onunşa emniyete gidip rapordaki şerhi kaldırmalısın: "araç sahibinden başkası kullanamaz ötv ödenmeden satılamaz şerhi tescil belgesine işlendiği anlaşılmıştır"

OturanBoğa;

dedim Bülent abi ama verdikleri cevap vergiyi ödediğine dair kağıdı getir satılamaz yazısını silelim ama yine sadece kendisi sürer dediler abi.

Fatih kardeş yanlış anlama akıl vermek değilde,acaba aracın devrini sizin üzerinize satış yapılarak alınsa hem babanız hemde sizin kullanmanız sağlanabilirmi?bir çözüm yolu olabilirmi?diye düşünüyorum.

ivlu07;

ne yanlış anlaması kardeş ne kadar güzel bir fikir olursa neden olmasın? bence süper bi düşünce

Sen o şerhi kaldır, aracı sen dahil herkes kullanabilir. Aksi söz konusu bile olamaz.

Bünlent abi ötv yi ödediğimize dair belgeyi avukattan talep ettim verecek emniyete yine gittim geçen hafta ister ötv ister kdv ister mtv öde senin babanın ehliyeti H babandan başkası süremez diye yine gönderdiler beni bıktım abi böyle saçmalık mı olur?

Üst Alt