Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme engelli olarak malulen emeklilik sürecim

@kahani08
benim iki kulakta 120/ 78.. tam olarak sağır durumundayım.
Henüz gün dolmadığı için başvurmadım ama burada bilgi almak için yazdığımda, arkadaşlar yeni yasa sonrası tam sağır olmanın ya da ileri derece de işitme kaybı sahibi olmanın emekliliğe yetmediğini söylemişti.

bu ileri derece kayıplara ek olarak ımplant yeterlilik durumuna bakılıyordu sanırım.
eğer kişi ımplanttan fayda görebilecek durumdaysa emekli olamıyor. ımplanttan fayda göremeyecek durumdaysa o zaman emekli olunuyor gibi bir şeydi.

@kahani08, Merhaba, şu anki durumunuza anladığım kadarıyla, bir kulağınızda Koklear İmplant, diğerinde normal işitme cihazı var. Doğru mu anlıyorum?

@strazyevsk, İmplant'tan fayda görüyorsa hafif düzey, göremiyorsa orta düzey kardeşim.

@EMRAHBV ımplanttan fayda görüyorsa ya da görmüyorsa derken ameliyat olmamış ve olmak istemeyen bir insanın fayda görüp görmediği neye göre belirleniyor?
yani ımplant ameliyatı olmak isteyenler için işlem öncesi uygunluk testleri muhakkak vardır fakat dediğim gibi o topa hiç girmemiş bir kişinin emeklilik sürecinde bu ayrım nasıl yapılabilir?
bir insan işitme testine göre ya sağırdır ya değildir, yapılan diğer testler denge ve konuşma vs de orana daha küçük derece de etki ediyor zaten.
bence bu konuda bir çoğunuz bilgi sahibi değilsiniz.
zira işitme kaybı total ya da totale yakın olup ımplant kullanmayan ve emekliliğe red yanıtı alanlar da var tam tersi ımplant kullanmayıp emekli olanlarda var.

işitme kayıplı vatandaşların emeklilik sürecinde ki red ve kabul durumları tamamen spesifik diye düşünüyorum.

Son düzenleme:
@strazyevsk, Ameliyat olup olmamış kişinin fayda görüp görmemesinden bahsetmiyorum ki. Ameliyat olup fayda gören benim gibi "hafif düzey" oluyor. Göremeyen de "orta düzey " oluyor. Ek-1'de de bu zaten net şekilde belirtilmiş. Ayrıca ben burada İmplant durumuna göre yorum yaptım, cihazlara göre değil. Denge ve konuşmanın da etkisi var. Benim artikülasyona 6 verdi. Bu da 20 puan getirdi, zannettiğiniz gibi düşük bir ortalama değil. Valla benim 8 ay sürdü, yeteri kadar bilgi sahibi olduğumu düşünüyorum, siz öyle düşünmüyorsanız kendi tercihinizdir. Ben İmplant kullanmayan "emekli olmaz" diye bir ifadeyi hiçbir zaman kullanmadım, hatta herkes büyük çoğunluk burada olamıyor derken ben "oluyor" dedim. Pek spesifik değil açıkçası, çünkü olmadık durumlar gelebiliyor. Teste göre işitme kaybı varsa durumu belirlenir. Tamamen sağırlık veya tamamen değildir, demek pek doğru olmuyor.

''herkes onu derken ben bunu dedim'' derken tam olarak bu durumdan bahsediyorum.
kimse genel anlamda net bir bilgiye sahip değil ama bir çok kişi kesin ifadelerle konuşuyor.
hastalık listesinde ki ımplant bilgisi ayrıntıları sebebiyle kimse ameliyat olmamış ve olmayacak sağır kişilerin durumu hakkında kesin ve net bir bilgiye sahip değil.
çünkü ayan beyan bir şekilde ameliyat olmayıp emekli olan da var, olamayan da var.
muhtemelen emeklilik sürecine etki eden farklı değerlendirme kriterleri de var.

@strazyevsk, Ben de zaten hiçbir zaman buraya net ifade belirterek konuşmadım. Olanlar var. Lakin azınlık sayıda, o konuda sizinle hemfikirim. Normal işitme cihazı kriterleri tam olarak belirtilmemiş, bu durumda da belirttiğiniz gibi emekli olan da var. Olamayan da var. O durumunda net bir şekilde belirtilmesi lazımdı. Bu konuda çok haklısınız. İşitme cihazları ile emeklilik başvurusu yapacaklar varsa, sorabileceğim kişiler var. Yardımcı olmaya çalışırım. 8 ay boyunca bana da çok yardımları oldu.

@EMRAHBV, SGK itirazınızda güncel epikriz raporları paylaşamazsınız mevcut haline göre bakıyorlar dedi ama dilekçede güncel durumu belirtebilirsiniz dedi. Sizin görüşünüz ne olur ?

Üst Alt