Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme engellilerin kullandığı araçda nasıl bir özel tertibat olmalı?

malidurgut

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
ben işitme engelliyim H tipi ehliyet aldım ehliyetmde 'özel tertibatlı araç kullanır 'yazmaktadır.bizler ötv den yararlanamıyoruz ben araba almayı düşünüyorum ne gibi bir tertibat gerekiyor.birde benim arabamı oğlum veya kızım kulanabilirmi,siszin formlarınızda siticer yapıştırılmasını tavsiye edenler var.Peki bu siticer i nereden bulup alacağız.Alacağım araba illede otomobil mi olması gerekiyor.

Aracın arka camına kulak resmi bulunan işitme engelli stickeri yapıştırılması gerekiyor.
Ancak bunu sticker değil de tak çıkar bir sistemle arka cama iliştirirseniz siz kullanırken takar,diğer aile bireyleri kullanırken çıkarabilirsiniz.
Nereden bulacağınız konusunda bir fikrim yok ancak, ben olsam netten resmi bulur bir A4 fotoğraf kağıdına basar pvc kaplatırım.Sonra üst iki kenarından delgeçle deler arka cama vantuzlu askıyla tuttururum.Böylece istenilen zaman takılıp çıkarılabilir.
A4 çok mu büyük oldu acaba? Hadi A5 (yarım dosya kağıdı) yapalım :)

İşitme engelliler illede binek otomobil mi almak zorundalar?

ben işitme engelliyim,H tipi sürücü belgem var ehliyetimde 'özel tertibatlı otomobil yazıyor.ben otomobilden başka bir araç lamamıyacakmıyım,başka bir araç kullanamıyacakmıyım,bir de arıcılık ile uğraşmaktayım,birlik üyesi kartım var.doblo tipi araç alamazmıyım.stiker takmamı istemişsiniz,bu sticer trafikten ücret karşılığı vermezlermi,yardımlarınız için teşekürler

ufukalp arkadaşın dediği doğru bende aynı şekilde yapıyorum internetten buluğum resmi yazıcıdan çıkartıp pvc kaplattım 2 senedir öyle kullanıyorum arka camın köşesine sıkıştırdım sorun yok doblo tipi araçların sadece hususi olanlarını kullanabilirsin galiba ruhsatta ticari değil hususi yazması gerek

ufukalp ve memoten verdiğiniz cevap için teşekürler.

İşitme engellilerin araç alımında vergi avantajından yararlanabilmesi için..?

arkadaşlar bildiğimiz kadarı ile 90 üzeri ve 90 altı olupta ayak ve kol engelliler haricinde bulun an engelliler ötv den yararlanamıyor bu konuda hiç mahkemeye dava açan varmı ve ne gibi bir sonuç çıktı.Ben işitme % 44 engelliyim bu konuda bigisi olan arkadaşlar bişlgi verirse sevinirim.Hepinize teşekür ederim.

Bu konuda olumlu hiç bir uygulama/karar bilmiyorum

acaba anayasa mahkemesine eşitlik ilkesine aykırılık tan dava açsak ne olur arkadaşlar

arkadaşlar hepinize merhaba içinizde yüksek tahsilli arkadaşlar var.içinizde avukat,doktor,devlet memuru,vs.olanlar var bir el atıverin bu işe bir önder olun araştırın Anayasa mahkemesimi,Avrupa insan haklarımı,yoksa TBMM insan haklarımı,bir el atıverin herkes sevinsin hepimiz takdir edelim,biz başaracağız diyelim,yapalım ve başaralım,uğraşmadan olmaz,uğraşmadan araştırmadan başarı gelmez.hepinize teşekürler.

Mehmet Bey;
iyi hoş diyorsunuz da bu ''hak''kı isterken gerekçeniz ne olacak?
Bu hakkın fiziksel engellilere verilmesine gerekçe;o arkadaşlarımızın toplu taşıma araçlarından rahatça faydalanamaması,özel aracı olmadan evden çıkmasının zor hatta bazı durumlarda imkansız olması.Kısaca fiziksel engelli arkadaşlarımızın sosyal hayata katılabilmesi için özel aracın bir gereksinim olmasıdır.
Bu arada yanlış anlaşılma olmaması açısından benim engelimin de işitme olduğunu belirteyim.
Sıfır araç da aldım,ötv yi de ödedim,mtv yi de her 6 ayda paşa paşa ödüyorum,ben de isterim elbet bunların cebimde kalmasını de mi?

bi kere kornaya gerek yok mesela :) cd çalara da :) :) onları söktür :) şakaaaa :)

benimde sol kulağımda ciddi işitme kaybı var 2 kez kulak zarı ameliyatı oldum bişey değişmedi..sol az çalışıyor...kendimle barışık olduğum için sana da bu espriyi yapmakta sakınca görmedim kızmamışsındır inşallah...selam sevgiler ..kazasız belasız kullan aracını...ve ben bu halimle 6 yıl makam şoförlüğü yaptım...tek kulakla idare ediliyor...bir gün avukat patronum bana seslenmiş duymamışım...bana OĞLUM SAĞIRMISIN demesin mi..bi gülme tuttu beni... :)

merhaba Ufukalp arkadaşım benim demek istediğim ya bize normal ehliyet versinler yada bu H tipi ehliyetimizin hakkını demek istedim.Bizlere verilen H tipi ehliyette özel tertibatlı otomobil diyor bunun tertibati yok ozaman bize işitme kaybı deseler olmazmıydı,belki ben ticari araba alacaktım,benim görüşüme göre bizi birnevi mimleme gibi oluyor,ufukalp arkadaşım ehliyetimizin ne işe yarıyor,geçenlerde işitme kaybı olan herhalde H sınıfı ehliyeti var arabanın so arkasına kulak amplemi yapıştırmış biraz büyük dikkatimi çekti park halide araca vatandaşlar yaklaşıp ampleme bakıyor.yani bizler istesekte istemesekte bu ehliyet olduğu müdetce kulak amplemini yapıştırmak zorundayız.Benim demek istediğimi herhalde anladın farklı değilde eşit olmalıyız.herkese teşekürler.

arkadaşım bnm e+d+a2 ehliyetim vardı trafiğe kaptırdım tam teşekküllü heyet raporu istedi araştırma hastanesinden sol normal sağ 100 de 8 işitme kaybı mevcut rapor verdiler ÖTV,DEN YARARLANIR.H+A2 SINIFI SÜRÜCÜ OLUR.İŞİTME ENGELLİLERE AİT DONANIMLI ÖZEL TERTİBATLI ARAÇ KULLANIR.DİYE SÜREKLİ GEÇERLİ RAPOR ALDIM.benim bildiğim h sınıfı ehliyeti olan hekez ötv indiriminden yararlanıyor... rapor oranım 100 de 8 dün sadece direksiyon sınavınada girdim

göknar;

Hangi hastaneden aldınız? Ve size izma basan doktorunuzun ismi neydi?

Hangi hastaneden aldınız? Ve size izma basan doktorunuzun ismi neydi?

Antalya eğitim ve araştırma hastanesi heyet raporu tam teşekküllü 6 dr 1 baş hekim imzalıkardeş ben anlatamadım galiba.trafik kazası yaptım 100 de 62 sürekli rapor verildi yani 100 de 62 engelli oldum denetimli serbeslik ehliyetimi 1 yıllığına aldı süre doldu istedim dedilerkitam teşekküllü heyet raporu gelmesi lazım ehliyetimin e+d+a2 fotokopisinide verdiler hataneye gittim bir gün boyunca doktorların kontrolünden geçtim ertesi günü raporu raporu verdiler fakat 3 sayfa verdiler 1 isi trafik ve sürücü kursu için 2 side araba alımında ötv kullanmak için verdiler trafik h+a2 ehliyeti direk verir sanmıştım oda sürücü kursundan h+a2 nin sertifikasını istedi 550 tl kursa verdim 15-20 gün önce sadece direksiyon sınavına girmen yeterli dedi kurs.direksiyon sınavınada dün girdim hepsi bu kadar.YANİ İLLAKİ 100 DE 90 OLMASI ŞART DEĞİL RAPORUN herkeze başarılar

İşitme engellilerin ötv istisnasından yararlanması mümkün değil.

Bülent kardeş 100 de 62 raporum vardı 100 de 8 i kulak içindi ehliyet için rapor istenildi Antalya eğitim ve araştırma hastanesi bana ÖTV,DEN YARARLANIR.H+A2 SINIFI SÜRÜCÜ OLUR.İŞİTME ENGELLİLERE AİT DONANIMLI ÖZEL TERTİBATLI ARAÇ KULLANIR.RAPORDA AYNEN BÖYLE YAZIYOR RAPORA BAKARAK YAZDIM.RAPOR ORANI 100 DE 8 SÜREKLİ Ve bu günlerdede h+a2 ehliyetimi almak üzereyim dün direksiyonsınavına girdim

İstersen astronot olur raporu versin hastane, işitme engelli biri olarak araç alımında vergi avantajından yararlanman mümkün değil.

kardeş maliyeyede gittim bu raporla onayladı

100 de 90 raporuda hastane veriyor özel hastaneler değil

ötv için maliyeye gidince devlet hastanesinden rapor istiyor

h sınıfı ehliyet olması ötv için yeterli olduğunu biliyorum

Bülent kardeş raporun arkasında süreğen kronik yazısı var küçük işaret kutusu çarpı işareti ile işaretlenmiş aynı şekilde işitmede işaretlenmiş bundan dolayı ötv olabilirmi ?

Alparslan;
% 62 raporum vardı ve % 8 i kulaktandı demişsiniz,geri kalan oran fiziksel bir rahatsızlıktan ve ötv muafiyeti de o yüzden olabilir mi?
Yoksa işitme engelinden dolayı ötv muafiyetinden faydalanamazsınız bu kesindir.
Bayinin biri işgüzarlık edip verse de sonra gerçek ortaya çıktığında fazla fazla geri ödemek zorunda kalırsınız.

ufuk kardeş h sınıfı ehliyeti olupta ötv den yararlanamıyorum diyen varmı ?

yani vergiden muaf değilsiniz galiba benim bildiğim vergiden muaf olmak için h sınıfı ehliyet sahibi yada raporu olmalı

göknar;

Beeen...
H sınıfı ehliyet sahibiyim ve ÖTV.den yararlanamıyorum:

bu konuları en iyi ali tezel biliyor çünkü devlet kanalında işi bu bende onun sayfasından okumuştum H ehliyeti olan ötv indiriminden yararlanır diye sabah okudum ötv indirimi için illaki 100 90 ve üzeri engelli olmak gerekmiyor sadece normal ehliyet alamıcak derecede olanlara H ehliyet ve ÖTV indirimi veriliyor mesela benim 100 de 62 raporum oldu kaza dolayısıyla tır şoförüydüm uluslar arası rapordan sonra trafik şube benden tam teşekküllü heyet raporu istedi Antalya eğitim ve araştırma hastanesine gönderdiler.bana sen artık e+d+a2 ehliyetini kullanamazsın dediler sebepte sağ kulak 100 de 8 işitme azlığı birde süreğen kronik işaretlenmiş hiç bişey yazmıyor rapor oranı 100 de 8 sürekli arkasıdada ÖTV,DEN YARARLANIR.H+A2 SINIFI SÜRÜCÜ OLUR.İŞİTME ENGELLİLERE AİT DONANIMLI ÖZEL TERTİBATLI ARAÇ KULLANIR.yazıyor .allah hepimizede kolaylık versin inşallah

göknar kardeş bir madde okumuşsunuz; yada Ali Tezel size az ve öz bilgi vermiş. Verdikleri bilgi burya kadar doğru ama bu Bilgilerin devamı ve veya ek maddelerini de ayrıca okumak da gerek. H sınıfı ehliyet aldı diye her engelliye ÖTV.siz araç verilmiyor.

%90 ve altında ise ÖTV.siz alınacaksa özel tertibat olması gerekiyor yada sakatlığı (sağ-sol ayak ve sağ kol-dikkat çekerim sol kol engelli alamıyor) ön planda olması gerekiyor.
Yada Diğer mevzuatları da okumak gerek yurtdışından getirmek gibi.

İşitme engelli diye H sınıfı ehliyet almış ise ÖTV.siz araç alacak değil ya. MEvzuatlar alamaz diyor.

sadece aynalar farklı birde arka ve ön cama işitme engelli aplem.hepsi bu

arkadaşlar benim maddi beklentim var çok yakınlarda allah izin verirse 0km indirimli aracı alcam vergidende muaf olcam o zaman sizlere net cevap vercem :) işitme engellilerinde ötv den faydalanmasını hep beraber görürüz

göknar;

Araba almana gözüm yok. Aldınızsa güle güle kullanın...
Ama sadece işitme kaybı ile ÖTV muafiyeti ile araba alırsanız; ileride başınız ağrır.
Bu olay Eskişehir ve Samsunda yaşandı. Sonuç: Maliye ilerleyen zamanda (tahminimce 3 yıl sonra) ÖTV.i faizi ile geri aldı.
İSterseniz araba alın bir lafım yok ama buraya kadar yazdık. Yaşamak size kalmış.

allah razı olsun galiba haklısınız :(

Alparslan;
Bak burada bu kadar yazdık,söylediğiniz şeyin olması mümkün değil, kesin ve net.
Bayi bayi gezer de kötü niyetli bir bayiye rastlarsanız, tamam der satışı yapar,sonra yok yanlış olmuş falan hiç istemeyeceğiniz şeylerle karşılaşırsınız.
Tamam % 90 altına ötv muafiyeti var ona sözümüz yok,hatta % 10 bile olur.
Ancak aracı hareket ettirici özelliğe sahip bir özel donanıma ihtiyaç duyacak fiziksel engelliler için geçerlidir bu. Artık sol ayak engelliler için otomatik vites de özel donanım sayılıyor.
İşitme engeli,kalp damar hastalıkları,böbrek yemezliği,psikolojik rahatsızlıklar gibi fiziksel engel grubuna girmeyen rahatsızlıklarda ötv muafiyeti ancak % 90 oranında rapor ile mümkündür ve işitme engelliler % 90 oranında rapor alamazlar.

özel tüketim vergi konumunda 5228 sayılı kanun ile yapılan değişiklik sonucunda GÖRME--İŞİTME--KONUŞMA--ORTAPEDİK--ZİHİNSEL--ÖZÜRLÜLER rapor % desi önemli deil ÖTV İSTİSNASININ KAPSAMI GENİŞLETİLDİ ister yurt içi ister yurt dışından ötv siz araç alına biliyor.yani bendeki raporu yanlış verilmemiş :) ufuk kardeş SAYFA ÖZÜRLÜLER GAZETESİ ARAŞTIRMACI GAZETECİ İSMAİL ÇAVDAR

göknar;

O sayfanın içeriği buraya taşırmısın? Bizde beraber okuyalım. Belki size yardımcı oluruz, belki sizde haklı çıkarsınız. Önemlisi o sayfayı bir görelim..

Birey;

Sanayii de reklamcılardan yaptırabiliyorsunuz. tak çıkar olanların bir yüzeyi diğer yüzeyi amblem kaplama mıknatıslı, ancak sanayiidekiler bir iki adet yapmazlar. Belli bir miktar üzerine anlaşırsınız. bu da elinzie 300-400 adet çıkar.

Bazı arkadaşlar fazladan yaptırıp da maliyetini çıkarmak için satarlar. Gidip de İşitme Engelliler Derneği yada Lokalinde bir iki soruçturma neticesinde satıcıyı tespit edebilirsiniz.

Üst Alt