Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme engelliyim. Araç alımında bir avantajım olabilir mi?

aykus

Üye
Konular
12
Reaksiyonlar
0
[FONT=sans-serif]SLM ARKADAŞLAR. %48 sürekli raporum var.iki kulağımda işitme engellliyim.B sınıfı ehliyetim var.2017 yılında ehliyetimi yeni ehliyet ile değiştirdim.yeni ehliyetimde arka kısmında 12.madde 02 yazıyor yani işitme ile ilgili.benim sormak istediğim ötv siz araç alabilirmiyim.izlemem gereken yol nedir.ehliyetim H sınıfı olsa olur diyorlar.H sınıfı ehliyetler de kalkmış.[/FONT]

aykus

Ortapedi olmadığı sürece alamazsın sol sağ el ve kol sol ve sağ bacak ayakta sorun olması lazım işitme engelliye ötv muafiyeti yok bildiğim kadarıyla

Ehliyetini H sınıfına dönüştürüp ötv den faydalanabilirsin diyorlar.net bir cevap veren yok mu.Arkadaşlar.

ÖTV.siz değilde MTV.siz alabilirsiniz.

aykus

Engelli b oluyor h kalktı onu alsan bile raporunda yeni meszuata göre olması lazım özel aksamda hareket ettirici özel tertibatlı araç kullanabilir yazısı olması lazım bu yazıyı da ortopedi engelin yani sağ sol kol eller sağ sol ayak bacaklarda sorun olması lazım onun dışında ehliyet alırsın engelli b ama ötv ortopedi ve yeni mevzuata göre özel aksamda hareket ettirici özel tertibatlı araç kullanabilir yazısı olmadan alamazsın Mtv bilmiyorum bende alamadım engelli b ehliyetim var otomatik vites ve işitme ile ilgili kodlar var ama raporum yeni mevzuata göre Olmadıgından yani acuklama kısmında özel aksamda hareket ettirici özel tertibatlı araç kullanabilir yazısı Olmadıgından engelli b ve otomatik vites kodları olsa bile olmuyor ben ben engelli kadroaundan işe girmek için almıştım işitme ve ortopedi ötv yazmıyor du araç alamadım

aykus
evet!...

Göksal Sazak
MTV ve ÖTV mevzuatı bir oku derim birbirini tutmuyor. yanyana koy kelimelerin altını çiz hangisinin birinde yazıldığı diğerinde yazılmadığını net görürsün.

teşekkür ederim verdiğin bilgiler için.

aykus
Mr.No

Hayır, işitme engelliler ne ötv istisnasından ne de MTV istisnasından yararlanabilir.

Merhaba

Şöyle birşey duydum bilgine ihtiyacım var raporlara başhekim imzasıyla özel aksamda hareket ettirici özel tertibatlı araç kullanabilir yazısı yazdırılabilir mi

MTV den yararlanır.. Yapan var. ve YASAL..
bir ara oturup ÖTV ve MTV yazıları yan yana koyup ve okumanızı öneririm: MTV de hareket ettirici tertibat yazısı yok...

yoksa burada sizin gibi bende MTV hakkımız yok diyecektim..Aslında MTV den faydalanma hakkımızın okuyunca var olduğu anladım...

aykus

Arkadaşım bir şey soracağım. Siz anladığım kadarıyla ehliyetinizi yeniletmissiniz sürücü olur raporunda doktor size hangi kodları verdi? Tam olarak yazarmisiniz? 1.grub sürücü olur kutucugunumu isaretledi? Rapora tam olarak ne yazdı bende b sınıfı ehliyet var malum üstüne sınıf ekletirmeyi düşünüyorum a sınıfı 1.grub dahilinde bize tecrubeni paylaşırsanız seviniriz hem diğer arkadaşlar yararlanmış olur sana verilen kod işitme cihaz kodu 102 resmi ticari araç kodu verilmiştir muhtemelen başka kodlar mevcutmu

Mr.No

Hayır. Her kim yapmışsa ya [-]sahtekarlık yapmıştır [/-]ya da işitme kaybının yanı sıra araca özel donanım taktıracak ortopedik kısıtlılığı da vardır. Bu, üzerinde tartışma olmayan net bir konudur.

Muharrem77

Bende 78 102 43 02 43 05 geri görüş kamera araç içi ikaz ve kör nokta uyarı sistemi yazıyor kodlarım da fakat yeni mevzuya göre olmadığından engelli raporum ve ben işe girmek için almıştım o zamanlar ötv ile ilgili bilgim yoktu forumları okuduğumda ortopedi engelli raporu olanlar ve oran farketmezsizşn ötv muafiyet olur diye görmüştüm kimse vergi dairesine git sor yada 20.02.2019 mevzuat değişti raporun açıklama kısmında özel aksamda hareket ettirici özel tertibatlı araç kullanabilir yazısı olması lazım demiyordu bende ona istinaden almaya gitti fakat raporum yeni mevzuya uygun Olmadıgından vergi dairesi olumsuz dedi vergi indirim aldım oran düşer korkusuyla yeni rapor almadım emeklilik gitmedim

Sahtekarlıkla alakası olduğuna nasıl emin oldunuz?
Engellilere verilen kodlar pahalı kodlar. Onları tamamlamak için en az 1500 lira gözden çıkarılması gerekiyor; ayrıca başka araçlarda kullanamiyor. Sizin otomatik vites aracınızı isterse kullanamıyor cezası büyük. kodlarda kamera ve otomatik vites yazılı. Kmera hem ön hem arka birde araçta kör nokta uyarıcı isteniyor. Kamerayı görebilecek ekran da kokpitte olması isteniyor..

Sahtekarlık denip üstü kapatılmak isteniyor: TSE neden onayladı o zaman? Maliye neden onayladı o zaman? bunlar sahtekarlık ise mevzuatı sora sora araştırdık. Sonuç bu: alan var.
Mevzuata uygun araç kamerası yaptırmayan işitme engelli çok. yaptırmayıp da saklanan çok.. Onlara ulaşmamız lazım; cezası büyük: kazayı tamamen onlara yüklerler.

Birden sahtekarlık demek yerine nasıl uygun yaptınız demeniz gerekiyor: tepemız atıyor hakıkaden olmadık yerde..

sürçü lisan ettiysem afola...

Mr.No;

Bende geri görüş kodu ve kör nokta ve araç içi ikaz Park sensörleri den bahsediyor bunlar bende var sadece kör nokta yok ayna alacaktım almadım hatta trafik çevşrmesğnde hiç sıkıntı çıkmadı

Mr.No

Yok yok, esas ben öyle yazdığım için özür dilerim. Ben afaki (kulaktan dolma) yazdığınızı düşünüp öyle kati olarak yazdım. Yoksa bildiğiniz birileri varsa, o zaman diyecek söz zaten yok. Bu konuda elinde özelge olan varsa ve bizimle paylaşırsa çok iyi olur. İşitme engellilere bu hak verilmişse en çok ben sevinirim. :)

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nda istisnaları düzenleyen 4. madde:

"c) Engellilik oranı % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtlar."

Malul ve Engellilere Ait Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası Uygulamasına İlişkin Açıklamalar:

"2-Diğer Malûl ve Engellilere Ait Taşıtlarda İstisna Uygulaması
Sakatlık dereceleri % 90 dan az olan malûl ve engellilerin bu durumlarını; tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporu ile belgelendirmeleri ve kendi adlarına kayıt ve tescilli olan taşıtların engellilik haline uygun özel tertibatlı veya özel tertibatlı hale getirilmiş taşıtlar olduğunu belirten "Motorlu Araç Tescil Belgesi"nin ilgili tescil kuruluşlarınca onaylanmış örneği ile "Araçlar İçin Teknik Belge" ve "Proje Raporu"nun aslı veya noter onaylı örneğini ilgili vergi dairelerine ibraz etmeleri halinde bu istisna hükmünden yararlanabileceklerdir."

İşitme engellilere dayatılan donanımlar "Araçlar İçin Teknik Belge" ve "Proje Raporu"na sahipse, evet, teorik olarak MTV istisnasından yararlanmak mümkün olur. Ve Gelirler İdaresi Başkanlığı bunu böyle uyguluyorsa ne ala.

Var mı bu konuda net bilgisi/deneyimi olan?

Göksal Sazak

Size işitme cihaz kodu 102 kodu yeterliydi aslında diğer kodları yazmaları gereksiz olmuş. Bunlar ne kadar gereksiz kodları yazmakta. Bir sorum olmuştu ona cevap alamadim b sınıfı engelli sürücü olur raporumu verdiler size. 1.grub sürücu olur vermedilermi heyete cikmissinizdir anladığım kadarıyla

Muharrem77

Engelli b yazdılar raporum arkasına birde kodlar artık kaçıncı grub hiç bakmadım

HUAWEI RIO-L01 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Göksal Sazak

Engelli b yazdilarsa gruba gerek yok aslinda bilerek engelli b veriyorlar.yonetmelik açık diğer sınıfları alabildiği halde zorla dayatiyorlar

Göksal Sazak

İşitme engellileri kast ettim halbuki işitme engelli kriterleri karsiliyorsa diğer sınıfları alabilir mesela a sinifi ehliyet alan işitme engelliler var

OturanBoğa

Herşeyi birebir uyguladık. Yukarıda dediğiniz 2. madde.ye istinaden uyguladık. Şubat ayı içerisinde;
Ancak benim araç buna uygun değil. ehliyetimde h sınıfı. Tam uygulayacakken pandemi girdi araya.
Hikayeyi baştan anlatayım:
İşitme engelliler aslında kod istemiyor: sticker ve 102 kod dışında kod istemiyor ([FONT=Arial]102 nolu kod: Ambulans, ticari araç veya resmi araç kullanamaz)... [/FONT]

[FONT=Arial]Nedenine gelince diğer araçları kullanmak için (babasının annesinin vs.).[/FONT]
[FONT=Arial]Maddi olarak işitme engellilerin tamamı araç almaya müsait durumda değil.
Bir gün kaza yapıyoruz: Sigorta şirketi kaza masrafları karşılamak istemiyor: Kodlar yüzünden. Araç kendisinin ve yeni ehliyetten önce alınmış. Uzun süredir kullanıyor: Önceleri kaza varken aynı sigorta şirketi kaza masraflarına ödeme yaparken...
yeni ehliyetle aynı araba kaza yaptığında ödemeye yanaşmıyor. Bilgi veriliyor bize; araç ehliyet kodlarına uygun değil.
Kodlara ek olarak ön kamera arka kamera, sağ ve sol kör nokta görüntüleme cihazı otomatik vites (42.01-42.03-42.05 en çok bu kodlar başımıza bela)..
Hem raporda hemde ehliyette yazıyor.

İlk işimiz bu işi bilen biri bulmak sanayiye gittik, Arkadaşın sigortasını halletmek içindi basit iş için gittik... Sigortacı öyle istedi: kodlara uygun araç yaptır.
Sanayide bu işi bilen bizi; önce makina mühendisleri odasına yönlendirdi..
O odadakiler bunun iş özel aparata girdiği TSE belgesi gerektiği söyledi.
TSE tanıdıklar sayesinde sorduk araç geçirmek için; herşeyi usule uygun yapılması halinde geçirebileceği belirtti. Gelirler Dairesi Başkanlığı (Ankarada) telefonla soruldu: herşey usule uygun. sıkıntı olmayacağı bizzat telefondan alındı.

Sizin yukarıda yazdığınız 2. madde herşeyi söyledi birebir, bunu daha önce yapmışlar.
Bunu yaptırmak için en az 1500 civarı para ödendi (2020 şubat) makbuzlar arkadaşta.
Benim arabaya uygun değil ayrıca ehliyetimi henüz yenilemedim. İlk fırsatta yaptıracağım...Arabamı satmadan olmuyor..

Yukarıda işlemler için en az 2 ayımız gitti. gün ve randevulu çalışılıyor. O esnada araba kendi imkanımızla yaptırdık(sigortda hallet faturayı getir öderim demiş). TSE belgelerin onayı ve ruhsata işlenmesi için TÜVTÜRK den geçmesi gerekiyor. Araba kazalı hali ile yapamayız.

bizim derdimiz sigorta almak: Zararda olsak bile.

Araç hal oldu ruhsata işlendi TÜVTÜRK geçti.

Adamın biri akıl verdi: MTV sordu: bir deneyin diye: Gelirler Dairesi Aradık ya olur demişti aklımızdaydı.

Oturanboğa kardeş sizin söylediğiniz 2. maddeye herşey uyuyor. İlde işlemlere bakan MTV ye gittik durum anlattık. Yanlışlık olmasın diye amirleri ve üst amirlerine de sordurduk. 2. maddeye itinaden MTV muafiyeti var: rapor uygun ve ehliyet uyumlu; ÖTV muafiyetine giremiyor ama MTV muafiyetinde sorun çıkmadı.
Sigortada faturayı da geç olsa sorunsuz ödedi: bizi uyarmadığı için ayrıca özür diledi.

tek sıkıntımız diğer engelliler: maddi durumu uygun olmayıp da ailesinin arkadaşının arabasını kullanmak zorunda kalanlar ne olacak? Araç kiralama ne olacak? kamera yok, ruhsat kodlara uygun değil. Sigortacıların tamamı mevzuatı bilmiyor. Allah korusun başına kaza geldiğinde bizim gibi dolaşmasınlar. Derdimiz sigorta iken sonradan tesadüfen MTV muafiyeti olduğunu geç öğrenmemiz hoş olmadı.

CİMER sorup araştırmak kaldı... Henüz sormadım. Yanlışlık varsa MTV mevzuatında ve sizin verdiğiniz 2. maddeye istinaden yazılar yanlıştır o zaman.
[/FONT]

Mr.No

Bu 102 kodu haricinde diğer kodları yazdirmasak olmuyormu? İllaha tanıdık doktor mu gerekiyor?il sağlık komisyonuna sevk olmadan rapor mumkunmu

Muharrem77

Tanıdık olması gerekmiyor ille de yazılacak. Denedik başaramadık. Tek avantaj var küçük ilçelerde ilçe sağlık müdürlüklerinden memurlar bu konuda bihaber. Gidip alabilirsiniz ama yapabilirseniz.

hep birlikte talepde bulunsan acaba yasa değişirmi %40 üzeri olan herkes almalı bence..bu arada benim raporda ötv indirimi ile araç alır vs. kısmı işaretli neden acaba

Mr.No

Anladım özel yerden alırım o zaman il sağlığa gonderme durumları yok gereksiz kodları yazmiyor lar. Devlete çalışanlara laf anlatılmiyor

Muharrem77
Özel yerden alırım derken nasıl yani?
sana yardımcı olmaya çalışıyorum bir yanlışlık var...

%100 işitme engelli çocuğu var akrabamın araç alabilir mi ÖTV siz

Üst Alt