Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme engelliyim. Normal bir aracı H sınıfı ehliyet ile sürebilir miyiz?

Pride

Üye
Konular
22
Reaksiyonlar
1
Arkadaşlar merhaba
işitmeden dolayı h sınıfı ehliyetim var. Benim sorum şu babamın üzerine ait arabası var ona sticker takarak araç kullanabilir miyim?
Yani araç babamın üzerine ama ben h sınıfı ehliyet ile bu aracı kullanma yetkim var mı?

şimdiden cevaplarınız için teşekkürler

İşitmeden dolayı h sınıfı ehliyeti nasıl aldınız? İşitme engellilere h verilmediğini biliyordum.

koklear implant ile duyuyorum iki kulak total kayıplı raporumda b sınıfı alamaz ancak h sınıfı verilebilr dediği için h sınıfı alabildim.

AAa hadi ya bende koklear implantlıyım sürücü kursuna danıştığımda h sınıfını bedensel engellilere veriyoruz demişti.

MügeNK;

Valla Ben amasyalıyım rapor aldım burada kursa gittim h sınıfı vermiyoruz dediler. Sebebi ise amasyada işitme engelli hocasının bulunmaması idi sen işitme engellisin sana işitme engelli hoca ders vermesi gerekiyor dediler. Ama ben duyuyorum konusuyorum dedim onlarda istisnaya takılıyorsun baska bir ilden alabilirsin dediler. Bende samsunda kursa gittim kazandım aldım ehliyeti...

oncelikle hyrlı olsun sametcim. babanın arabasını kullanabilir misin bilemiyorum ama mantıken ozel tertibatı olmayan aracı 1. derceden akrabana ait olması kosuluyla kullanabilmen gerekir.
mügoş;
heryerde ayrı sınıf ehliyet veriliyor sanırım. kimisi cihazınla duyuyorsun sana b verelim(bu durumda işitme cihazı kullanıyor ve ticari arac kullanamaz diye not geciliyor sanırım), kimisi de c.i. nin buyuklugune kanıp bu hic duymuyodur deyip basıyor h ı.

Tüm arabaları kimin olduğuna bakmaksızın kullanabilirsin. Tek şart, kullandığın aracın arkasına görünür bir yerde işitme engelli olduğunu gösteren bir stikır olsun. B sınıfı ehliyetin de olsa bu böyle, H sınıfı ehliyetin de olsa.

Not: Ticari araç kullanamazsınız. Ki bu da sürücü belgesinde yazılıdır zaten.

Bülent bey burdayken bir soru sorayım.
İstesem yarın gidip b sınıfı ehliyet için kursa başvurabilirim. Ama biraz uğraşıp samet bey gibi h sınıfıda alabilirim. Bir işitme engelli olarak hangisini tavsiye edersiniz bana. H mı B mi ?

Bende işitme engelliyim. 10 Yıl( 2000 Yılı) önce H ehliyetimi almıştım. Eşimin işitme engelli 2003 yılı B ehliyeti almıştı. B ehliyeti üstüne Ticari araç kullanamazsınız yazıyor.

Müge hanım ;

B ehliyeti alsan daha iyi olur. Tüm araçlara kullanmaları geçerli olur. Mesala erkek arkadaşın arabası varsa sen B ehliyet olduğunu ve işitme bir stikır koyup kullanabiliyorsun. Ama H ehliyet tüm araçları kullanmak zor. Sadece ailemiz göre kullanabilecek.
Bence B ehliyeti başvur yapın..

Samet Bey ;

Ehliyet aldığın hayırlı olsun.

ecallar çok teşekkür ederim. Zaten h ehliyet almam epey zor gibi ve uğraşmak da istemiyorum. :)

Müge hanım inşallah B ehliyeti alırsın. Hemde sınava girip başarılı olursun inşallah..

MügeNK;

Teşekkür ederim. Fakat H sınıfı ehliyetlerde şöyle bir avantajı var müge hanım. H sınıfı ehliyetlerde sıfır araba alırken ötv ödemezsiniz ve mtv vergiside ödemiyorsunuz.

Ehliyet sınavı çok kolaydı bana göre. Trafikten 86 puan ilk yardımdan 93 puan direksiyondan da 95 puan alarak kazanmıştım.

Bende o avantajlar yüzünden kararsız kalmıştım. Hadi ya baya başarılı olmuşsunuz. Ben h sınıfı alacaklar ilk yardımdan muaf diye biliyodum.

aynı şekilde banada H ehliyeti verilmiyor dediler bende B + A2 aldım :)

Samet bey ve müge hanım ;

H ehliyet varken sıfır araçlar alırken "işitme engelli" olduğunu kesinlikle ÖTV ve MTV ödemeleri ilgili yoktur. Sadece Bedensel engellileri göre verilecektir. " işitme engelli" ya H yada B ehliyeti ne olursa alsanız sıfır ÖTV ve MTV ödemesiz yoktu. Ciddi fiyatları ve ödeme alırlar.. Yani normal sağlam olanlar araçlar sıfır alırsa aynısı işitme engelliler olsa aynı fiyatı araçlarıdır.

MügeNK;

sadece motor dersinden muaf oluyorsunuz ama b sınıfı ehliyette hem motor hem trafik hemde ilk yardımdan sorumlusunuz.. Bence h daha mantıklı..

Yanılıyorsunuz ben sordum indirim alıyorsun dediler. Eğer öyle bir şey söz konusu olsa idi b sınıfı verirlerdi. Fakat h sınıfı alan bir engelli ne olursa olsun ötv indirimi alıyor. Benim rapor oranı %48

ecallar; ÖTV MTV benı etkilemiyor yani ? vayy bee araç alırken engelli değilim öylemi :)

sametmen; ben b alıcam gibi gözüküyor. Ve motor dersınden korkmaya başladım. Kız çocuğu ne anlar araba motorundan ya :D

MügeNK;

Müge hanım sizin istediğinize kalmış birşey değil bu rapora doktor ne yazar ise o geçerli. Bende resmen yalvardım doktora bana b verin diye ama dinlemetemedim.

Müge hanım ;
Haklısın özürlüsün. Sadece işitme kayıbı rapordur.

Bende işitme kayıbımı nedeniyle özürlü oranı % 65 dir. Sen,samet ve ben özürlü olarak devlet veren bir rapordur.

Mesala araçlar alacaksan sana işitme engelli olduğunu " ÖZEL TERİBATLI " göre faydalı ve yararlı ne var bir söyleyebilir misin?

Bedensel özürlü göre sol ve sağ kolları ve bacakları sakat olan, kalp hastası,göz sağ yada sol birisi kör % 40 olan, sakatlar göre MTV ve ÖTV yararlanır. Çünkü Özel teribatlı yapmaktadır.

Samet bey;

H ehliyet almak isterse sadece motor muaftır. Trafik ve İlk yardım sınavı yapmaktadır.
B ehliyet almak isterse Motor, İlk yardım ve Trafik sınav yapmaktadır. Ben öyle biliyorum.

Tüm araçları bayide görüştüm geleli 1 yıl oldu. H ehliyeti varken " İşitme engelli" yada " İşitme kayıbı" göre " ÖZEL Teribatlı olmayan" MTV ve ÖTV asla indirim yapmazlar.

Öyle göre Tüm araçları kampanya varken indirimi yapar ama işitme engelli göre MTV ve ÖTV indirimi öyle yoktur.

Devlet en çok görülen BEDENSEL ÖZÜRLÜLER ilgilenmektedir..

Hadi ya bende de tam tersi oldu. Ben h almak istiyorum dedim yok olmaz dedi öyle bi rapor yazamam dedi. Baya tartışmıştık sevgili doktorcuğumla :D neyse aradan bir kaç ay önce gittim ben 18 i doldurdum dedim ehliyet almak istiyorum işitme engelli olarak dedim rapor lazım dedim yok sen b alıcaksın dedi vermedi bana :D

Müge hanım ;
Haklısın özürlüsün. Sadece işitme kayıbı rapordur.

Bende işitme kayıbımı nedeniyle özürlü oranı % 65 dir. Sen,samet ve ben özürlü olarak devlet veren bir rapordur.

Mesala araçlar alacaksan sana işitme engelli olduğunu " ÖZEL TERİBATLI " göre faydalı ve yararlı ne var bir söyleyebilir misin?

Motor dersi aslında çok kolaydır. Sen yaparsın bir türlü okusan ve anlamlı alırsan geçersin. Eşimin çalıştı ve rahatça geçti B ehliyet elinde duruyor.

Bedensel özürlü göre sol ve sağ kolları ve bacakları sakat olan, kalp hastası,göz sağ yada sol birisi kör % 40 olan, sakatlar göre MTV ve ÖTV yararlanır. Çünkü Özel teribatlı yapmaktadır.

Samet bey;

H ehliyet almak isterse sadece motor muaftır. Trafik ve İlk yardım sınavı yapmaktadır.
B ehliyet almak isterse Motor, İlk yardım ve Trafik sınav yapmaktadır. Ben öyle biliyorum.

Tüm araçları bayide görüştüm geleli 1 yıl oldu. H ehliyeti varken " İşitme engelli" yada " İşitme kayıbı" göre " ÖZEL Teribatlı olmayan" MTV ve ÖTV asla indirim yapmazlar.

Öyle göre Tüm araçları kampanya varken indirimi yapar ama işitme engelli göre MTV ve ÖTV indirimi öyle yoktur.

Devlet en çok görülen BEDENSEL ÖZÜRLÜLER ilgilenmektedir..

ecallar76;

Ehliyet dosyamda özel tertivatlı arac evet yazıyor sonuc kısmında ise kafi derecede araca dikiz aynası ve özürlü durumunu belirten işaretler takarak araç kullanabilir ibaresi yazıyordu..

ecallar76 çok teşekkürler çok güzel açıklamışsınız. Benım konuştuğum sürücü kursuda bedensel engelliler için demişti.

Samet Bey;

Evet bu raporu yazdığı bir yazıdır.

Araçlar bayide alırlar ama Vergi İdaresinde olmlu mu olmsuz mu bir cevap gelecektir.

Ne zaman araba almayı düşünüyorsun.

Bende çok uğraştım raporumu bayide görüşüp verdim ve bir kaç gün sonra cevabı olumsuz ve uygun olmadığı öyle geldi. Vergi idaresinden çok kızgınım...

Müge hanım Birşey değil :)

10 yıl önce h ehliyeti aldığıımı kanuni öyledir. Şimdi kanuni durmadan değişiyor diye özürlüler kafası karışık durumda..

H ehliyetmi indirimi yararlanmıyorsa gidip ehliyeti değişip B ehliyeti almasına söyledim ama değişmeleri olmadığı söylediler öyle kaldı.

ecallar76;

İsminizi bilmiyorum yaşım daha 21 üniversite bitsin elimiz bir ekmek tutsun ondan sonra :) Ben zaten başta da dediğim gibi babamın aracını kullanabilir miyim diye sormuştum.

Samet bey

Baban annen kardeşlerin araçlar varsa sen kullanabilirsin. Cam işitme engelli koysan geçerli olacaktır

ecallar76;

Teşekkürler cevaplarınız için peki o stıkırları nereden nasıl temin edebiliriz bir bilginiz varmı?

MügeNK;

Hangi doktor bu müge hanım,bana da böyle doktor lazım :)
Benim 1992 de alınmış B sınıfı ehliyetim var. Şimdi ise özürlü raporum (%50) ve işitme cihazı kullanıyorum. Ama H sınıfı olmasını istemiyorum Yine B snıfı olsun,işitme cihazı ehliyetime işlensin gerekirse ticari araç kullanamaz yazsın sorunda değil.
Sırf H sınıfı verirler diye doktora da gidemiyorum. Bu konuda yorumunuz nedir. Ben İstanbul Anadolu yakasında Samandıra-Üsküdar eksenindeyim.

Marmara üniversitesindeki kbb doktorlarının hepsi :D

Üst Alt