Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme engelliyim. Normal bir aracı H sınıfı ehliyet ile sürebilir miyiz?

Aaaaaa ciddimisin Altunizade'deki Marmara Üniversitesi Hastanesinden bahsediyoruz di mi?
Peki direkt randevu alıp Ehliyetime işitme cihazı eklettirmek için rapor almak istiyorum mu diyerek gideceğim.
Nasıl oluyor bu işler, valla halledebilirsem çokkk sevineceğim. Çünkü benim kendi aracım var. B sınıfı ehliyetime işitme cihazını eklettirirsem o kadar çok rahatlayacağım ki....

evet altunizadedeki marmara üni yalnız pendik e taşınacak die söylentiler duymustum tam emın değilim ama. evet direk randevu alın ehliyet için rapor almak istediğinizi söyleyin. onlar zaten b sınıfı ehliyet alır raporu verirler.

Bende çok fazla bilmiyorum kusura bakmayın inşallah alırsınız

Çok teşekkürler müge hanım, sağolun.
Bir şey daha Müge hanım, bu hastane ne kadarlık ücret alıyor bu iş için biliyormusunuz?

Gerçekten bunu bilmiyorum şimdiye kadar hep babamın sgk sından faydalandım 1 aydır kendı sgkm var ama o tür ücret işlerini bilmiyorum. Ama üniversite hastanesi olduğu için çok fazla birşey alıcaklarını sanmıyorum. Rica ederim :)

Rica ederim. Umarım hepimizin ehliyet sorunu çözülür :D

Arkadaşlar bu konu hakkında yazılarını okudum. En son bu hafta H ehliyet işitme engelli olarak ben aldım. H ehliyet almak için hastaneye dilekçe ile mürücaat ediyorsunuz. eğer %50 nin üzerinde ise rapor oranınız H VERİLİYOR. eğer%50 nin altında ise işitme cihazı ile kullanmak şartı ile B ehliyet veriliyor. Raporda yazılması gerekenler 1 YÜZDELİK ORANI 2 İŞİTME CİHAZI DEĞERLENDİRİLDİMİ EVET. 3 YETERİNCE YAN VE DİKİZ AYNALAR İLE İŞİTME VE KONUŞMA ENGELLİ OLDUĞUNU BELİRTİR İŞARET BULUNMASI GEREKİR. 4 TİCARİ ARAÇ KULLANAMAZ.
bu açıklamayı ilk raporumda yazmamışlardı ve üç aydır ihliyetimi istedikleri gibi bu açıklamalı raporu alınca verdiler. arkadaşlar bazı hastaneler raporun nasıl olması gerektiğini bilmiyorlar ve H ehliyet alabilir yazıp , baya uğraştırıyorlar bizleri. bizim bilgili olmamız ve onları uyarmamız gerekiyor. emniyet bu şekilde istiyor demememiz gerek.bunu lütfen unutmayın.! bende doktoruma lütfen Bana B sınıfı verin demiştim doktor bana; trafikte her türlü kaza sonucunda ağır kusurlu olmaktan kurtulacağımı ve duymadığımdan trafik polisinin ihtarları karşısında verilecek cezaları iptal ettirebileceğimi. ileride yeni kanunlar ile işitme engellirinde ortapedik gibi bazı haklardan yeni kanunlarla yararlanabileceğini. daha pek çok olumsuzluklarda H sınıfı ehliyet yarar sağlayacağını belirtimişti. ve beni ikna etmişti. bana ilk yararı ihliyet sınavında motor dersinden ve sınavından muaf olmamdı. sonra ehliyeti alırken vergi harcı indirimli olarak yatırmıştım yanılmıyorsam 70 tl civarında bir para yatırdım üç ay önce. ben bilgisizce ehliyet işlemlerine başladığım için beni çok uğraştırdı size sizin uğraşmamanız için burada detayıyla anlatmak istedim umarım bir yararı olur. birde trafikte b sınıfı ehliyetinizle işitme cihazı takarken trafiğe yakalanırsanız ve işitme cihazınızı fark ederseler ehliyetinizde işitme cihazı belirtilmediği için başınız ağırabilir. yeni bir rapor ile yeni rapor oranları ile sakatlığınızın yüzdelik oranı belirtilmiş ve yukarıda anlattığım açıklamalar bulunan bir rapor alarak B sınıfı ehliyetinizi H sınfı ehliyetle değiştirmek veya mevcut ehliyetinize işitme cihazı belirtilmesini istemeniz gerektiğini düşünüyorum .bu durumdaki arkadaşlar lütfen yeni yasalara göre eskiden aldığınız ehliyetlerinizi uygun hale getirin. çünkü sizi olmadık bir kaza sonucunda trafik canavari ilan ediverirler .

Levent arkadaşım açıklamaların için çok teşekkürler.Bende ilk fırsatta Marmara Üniversitesine giderek %50 işitme engelli olarak eskiden aldığım B sınıfı ehliyetime işitme cihazını eklettireceğim.
Umarım sıkıntı yaşamadan bu olayı da atlatırım.

Sametmenc05;

skiter.jpg

trafik tescile sordum arkadaşlar babanın arabasını kullanamazsın. Senin aracın senin adına olması şart diye uyardılar. Kısaca süremiyormuşum. Ya sizler nasıl sürüyorsunuz?

Evet bende onu duydum genel olarak H sınıfı ehliyete sahip işitme engelliler kendi araçlarını kullanabilirler. Ancak B sınıfı olursa her türlü (ticari araçlar hariç) kullanabilir.
Benim genel olarak duyduğum ve bildiğim bu. Onun için her ne kadar kendi aracım varsada H sınıfı değil B sınıfı isterim. Bunun için bayramdan sonra halledeceğim inşallah.

Bakınız bana EGM den gelen bilgi edinme kapsamındaki cevap:

Trafik Uygulama ve Denetleme Daire Başkanlığı
Sayın İlker KAYA
19.07.2010 tarihli dilekçeniz incelenmiştir.
Dilekçenizde belirtilen konu ile ilgili olarak arşiv kayıtlarımızın tetkikinden, başvurunuzun konusu işitme engellilerin ÖTV muafiyetinden faydalanmaması olduğundan Maliye Bakanlığına yönlendirilmiştir.
Ayrıca, "H" sınıfı sürücü belgesine sahip işitme engellilerin dilekçenizde de belirttiğiniz gibi yeteri kadar dikiz aynası ve arka camında işitme engelli olunduğunda dair işaret bulunan araçları kullanmasında sakınca bulunmamaktadır. İyi günler dileriz.
2069
Bakınız araç demiyor araçları diyor H sınıfına sahip işitme engelliler kendi adına araç olmasa bile ticari olmamak kaydı ile istediği arabayı (B sınıfı sürücü belgesini kullanacağı araçları tabiki)kullanır...

bende üç gün önce Ankara trafik şube müdürlüğüne sordum ancak kendi adına aracı kullanabilir ve başkasıda bu aracı kullanamaz dediler. H sınıfı ehliyetimin sadece kendi aracım olduğunda kullanabileceğim bir ehliyet olduğunu söylediler. Ne kadar saçma ve gerekçesi yok . işitme engelli birinin ayna ve işaretten işitme cihazından başka bir kullanacağı şey yoksa neden başkasının üzerine kayıtlı bir aracı süremiyor anlayamıyorum. Polisler ilgisiz ve bilgisiz desem. ama onlar bilmiyorsa ceza bize kesilecek yinede. gel de korkmadan bin bakalım şimdi.

İşitme engelliler H ya da B sınıfı ehliyetle diledikleri tüm tüm tüm araçları kullanabilirler. İki şart var:
1- Ticari araç kullanamazlar:
2- Aracın arkasında sağ ve sol tarafına 2 adet yukarıdaki stikırı yapıştırmalılar/tutturmalılar.

Bunun dışında aracın kimin olduğunun vs. hiç hiç hiç bir önemi yok. Var diyen dayandığı mevzuatı söylemekle yükümlüdür: Karayolları trafik yönetmeliği
C) HUSUSİYETLERİNE GÖRE ARAÇLARDA BULUNDURULACAK TECHİZAT
[...]
Otomobil / Sağır ve dilsizlerin araçlarını belirten işaret: Örneğine uygun şekilde, aracın arkasında sağ ve sol tarafta 2 adet.
Otomobil / Sağır ve dilsizlerin geriyi görme aynaları: En az içte 1, dışta sağda ve solda 2 adet bulunacak ve sürücünün ön görüş sahası dışındaki, kendisini ilgilendiren bütün trafik hareketlerini açıkça görmesini sağlayacak şekilde ve boyutlarda yapılmış ve yerleştirilmiş olacaktır.

OturanBoğa;

Bu yönetmeliğin hangi bölümünde yazıyor acaba? Çok uzun yönetmelikte

182. maddenin sonunda 1 SAYILI CETVEL'in içinde

Fakat bu kendi aracına yapılacak gibi anlatmış bülent abi sanki.

samet aracı hem babanın ustune hem de senin ustune yaptırsanız olmaz mı ?

al bunu;

Öyle yaptırılabiliyor muyuz? Ne yapmamız gerek? Ben şimdi işitme engelliyim diye birde plaka sorunu varmış sanırım..

Fakat bu kendi aracına yapılacak gibi anlatmış bülent abi sanki.

Hayır, böyle bir kısıtlama söz konusu değil. Stikır ve ayna şartları hangi araçta sağlanırsa, işitm engelliler o aracı kullanır. Bu konuda en küçük bir tereddüt yok. Var diyen dayandığı mevzuatı göstersin.

peki boga kardes samet babasının arabasını üstüne yapsa olmaz mı ? gerek yok ama ugrastrmasınlar simdi cocugu..

Gerek yok ki buna... Ama ille de isterse, babasının aracını da dayısının aracını da hatta sarı çizmeli Mehmet Ağa'Nın aracını da üstüne alabilir... :)

OturanBoğa;

Yani engelli plakasına gerek yok mu diyorsun bülent abi?

Yarın sabah 08:00'e Marmara Üniversitesi KBB polikliliğine randevu aldım arkadaşlar.
Bakalım gelişmeler ne yönde olacak. İnşallah sorunsuz bir şekilde B sınıfı ehliyetime "işitme cihazı" nı eklettirebilirim.

Evet Samet, sakat damgalı plaka şartı asla söz konusu değil diyorum.

Evet arkadaşlar gittiğim gibi geldim, Marmara Hastanesine.
Arkadaşımızında dediği sanki 1 gecede olmuş gibi koskoca hastane Pendik'e taşınmış. Ama ilginçtir web sitesinde bir şey belirtmediler hiç.
Neyse, artık bir ara Pendik için randevu alıp gideceğiz.

Üst Alt