Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşten atıldım. Firma tazminatımı vermek istemiyor. Ne yapmam lazım?

CETİNSS

Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
selam arkadaşlar

ben 2000 senesinden beri bir firmada özürlü statüsünde çalışıyorum işyerinde 4 kişinin yaptıgı hatayı bana kesip attılar tazminatını verimicez dediler evrakları imzalamamı söylediler
ben imzalamadım 12 senelik hakkımı gasp ediyorlar benim ne yapmam lazım nasıl bir yol izlemem lazım lütven yardımcı olun

Hemen avukata danışın. Onun bilgisi dışında hiçbir belgeye imza atmayın. Unutmayın size hangi madde gerekçe göstererek iş akdinizi feshederlerse etsinler ispat yükümlülüğü işverene aittir. Mahkeme açmanız için bir ay vaktiniz var acele edin.

Tşk ederim verdiginiz bilgi için
tanıdıgı iyibir varmı iş kanuna bakan yardımcı olurmusunuz

Avukat varmı yazmak istedim stresten yanlış yazmışım kusura bakmayın

Aslında ilk aşamada bir avukata başvurmanızı gerektirecek bir durum yok. Eğer bir notere gidip yasal haklarınızın ödemesine dair firmanıza bir dilekçe yazarsanız firmanız size dilekçe kanuna göre yedi gün içinde cevap vermek zorunda ki eğer size cevap vermezlerse işte o zaman sadece tazminatınızı almakla kalmayıp yıpranma vb. tazminatlar için bir avukata başvurursunuz. İlk aşamada yasala haklarınızın farkında olduğunuzu belirten bir dilekçe yazmanız her zaman işe yarar.Ayrıca bunu mutlaka noter aracılığı ile yapmalısınız. İyi şanslar.

Gebzede benim davama bakan avukat var sen nerde oturuyorsun bilmiyorum. Daha önce dava açmış olan tanıdıkların varsa onlar yardımcı olurlar. İş davaları çoğunlukla çalışan lehine sonuçlanıyor. İşini iyi takip eden avukat bulursan kazanırsın inşallah.

Verdiginiz bilgi için tşk ederim ben istanbulda oturuyorum
yarin ilk işim notere gidim dilekce yazdırmak

Ve lütfen sakın cesaretsiz davranmayın nacizane önerim; bugün akşam iş kanununu güzelce okuyup dilekçenize ufak tefek şu yasada geçen vb. şeyler de eklemeyi unutmayın çünkü k.ergun'nunda dediği gibi iş mahkemelerinde işçiler çoğunlukla kazanıyorlar. Haklı olduğunuzu ve yalnız olmadığınızı sakın atlamayın çünkü gerçekten bu konuda kanunlarımız oldukça iyi ve işçilerimizin arkasındalar. Kolay gelsin.

böyle firmaları okudukça midem bulanıyor. hakkınızı sakın yanlarına bırakmayın. kolay gelsin

Arkadaşlar gercekten teşekkür ederim morelim biraz olsun yerine geldi yardımlarınız ve desteginiz için engelliler biz platformuna teşekkür ederim
bir sorum daha olucak sakat çalışan bir kişiyi işyeri bu kadar kolay çıkara biliyormu

Sayın Çetin iş kanununa tabii olarak mahkemede hak arayabilmeniz için alt sınır otuz işçinin bordroda görünüyor olmasıdır.Bunu dikkate alın öncelikle. Noterden göndereceğiniz şeyin adı da dilekçe değil ihtarnamedir.Dilekçe resmi kuruma verilir ki sanırım özel sektörde çalışıyorsunuz.Bunlara bir cevap alabilirsem geri kalan süreç için bildiğim kadarıyla yardımcı olurum.

Hayır ben ihtarname önermedim dilekçe kanununa uygun bir dilekçe yazmasını önerdim noterden göderilmesini tavsiye etmemdeki amaç ise elden verilen dilekçelerin başına bir şey gelebilir ama noterden verilen dilekçenin başına hiç bir şey gelmez kabul ettikleri anda süreç başlar. Ama madem bu kadar iyi ve doğru bildiğinizden eminsiniz eminim beyefendinin tazminatını almasına yardım edersiniz. Kolay gelsin.

Sayın Pelin,
Dilekçe hakkı kanunu devlet kurumlarıyla alakalıdır ve özel sektörün sizin dilekçenize cevap verme yükümlülüğü en azından kanunen yoktur.Ama metnini yazdığınız bir ihtarnameyi noter kanalıyla yollayabilirsiniz.Buna da cevap vermeye kanunen zorunlu değillerdir fakat en azından mahkeme aşamasında delil olarak kullanabilirsiniz.Ondan yazmıştım.Ama yine söyleyeyim ilk önce o firmada çalışan insan sayısı önemlidir.Zira iş kanunu 30 işçi altında işçi çalıştıran işyerleri için uygulanmaz.Yani boşuna masraf etmiş olursunuz.

Belki ben de özel sektörde çalışıyorumdur ve belki bu yazdığımı daha önce tecrübe etmişimdir bunu bilemezsiniz ben avukata gitmeden şansını denemesini önerdim.Ama şu konuda bir şey diyemem 30 işçi konusu.Ama ben bilirkişi olduğumu DA söylemiyorum sadece tecrübeme dayanarak tavsiye de bulundum ve polemiklerden hoşlanmam konuşma tarzınızda pek bana uygun değil siz biliyormuşsunuz ki " Çok bilen çok yanılır" diye de bir söz vardır. Siz yardımcı olun diyorum ama biri yardımcı olsun önemli olan beyefendinin probleminin çözülmesi.
Açıklamalarınızı bana hitaben yazabilmeniz için fikrinizi sormuş olmam gerekir lütfen yardım isteyen kişiye yardım edin ve bana hitaben bir şey yazmayın şahsa yönelik davranmayın ki birinin işi çözülsün ve inanın bunlar gayet nazikçe sizden istediğim şeyler.

işyeri 1000 kişiye yakın çalışanı var bügün atılmadan öncede bordra imzalattılar işçilere ve banada

Çetin kardeş sen hiçbir kağıdı avukata sormadan imzalama. Tazminatını ihbarını almış olsanda işe iade istemli dava açarsın.Önünde uzun bir süreç var ve bir ay içinde dava açman gerekiyor. Bu sebeple yerine getirilmesi gereken prosedürler konusunda yardımcı olması için avukatla görüşmen en mantıklısı. Bu işlemleri tabiki kendinde yapabilirsin hatta davayı kendin açabilirsin. Ama uzun ve takibi zor bir süreç. Mesela bir celp'in harcını yatırmazsan davan düşebilir. Bilgin yoksa ki ben olmadığını anladım avukatla görüş diye ısrarla tavsiyede bulunuyorum.

Mantık olarak, ibranameyi, tüm haklarımı aldım diye imzalasanız bile bunun ispat yükü işverendedir. Yargıtayın da bu konuda içtihatları var. Hesaplama ve mahkeme süreçlerini bilmiyor iseniz kesinlikle iş hukuku alanında uzmanlaşmış bir avukattan tavsiye alın. Şahsi fikrim 1000 kişi çalıştıran bir işverenin hakkınızı yemeyeceği yönünde olsa da burası Türkiye her şey olabilir. İş hukukuna göre tazminatsız kesin fesih şartları oluşmamış ise yani siz tam kusurlu değilseniz (ki bu yazdıklarınızdan anlaşılmıyor) ihbar dahil tazminatınızı öderler. Haksız olarak işten çıkarıldığınızla ilgili elinizde tutarlı deliller varsa da işe iade davası açar ve muhtemelen kazanırsınız. Sonuçta işsizlik ödeneği hakkınız da olur.

Sakın bordro ile birlikte ibraname imzalamış olmayasınız.
Öncelikle burada dört kişinin hatası dediğiniz,size isnat edilen suçu paylaşmalısınız,siz yapmadım dediğinize göre paylaşmanızda bir sakınca yoktur.
Bunu sormamdaki sebep;işverenin bazı hallerde tazminatsız olarak iş akdini tek taraflı fesh hakkı olduğudur.yüz kızartıcı suçlar gibi,hatta işyerinde kavga dahi tazminatsız fesih sebebi sayılmıştır.
Haksız yere çıkarıldım diyorsanız,evet noterden ihtarname çekeceksiniz,ama süreci bir avukatla takip etmeniz her zaman yararınıza olacaktır.

Afedersiniz 30 işçi olayı nereden çıktı anlamadım. Minimum 2 işçi olan yerlerde bile çalıştım. Kıdem tazminatımı alamaz mıydım yani? Çalışan sayısı 30 sa kıdem tazminatı var. Yoksa yok. Olur mu öyle şey ya? Sigorta denen bir şey var.

ben hırsızlık yapmadım kızlara asılmadım kavga etmedim sadece bir hata yapıldı bunuda patron bana yükledi ve tazminatımı verdirmek istemedi yüz kızartıcı bir sucup yok

hata yapsam bile ben bir insanim hata yapabilirim 12 sene hiç hata yapmadım 1 hatada beni attılar çok zoruma gidiyor

Yanlış yapılan hatadan dolayı personel çıkarılmaz.Ben ne hatalar gördüm,görmezden gelip kulak ardı edilip,düzeltiliyor...kaldıki oraya kaç senenizi vermişsiniz...Hata dediğiniz,işle ilgili mi? düzeltilme şansı yok mu?. Yüz kızartıcı suçlar dışın da hatadan dolayı,engelli pesonel işten çıkarılmaz diye biliyorum,sadece ihtar verir,3.ihtar da direk tazminatsız çıkarabilyor...
Bence Avukata danışıp,onun doğrultusun da hareket ederseniz sizin için daha sağlıklısı olur..
İnşAllah bir an önce sorununuzu çözersiniz..Allah cc.yar ve yardımcınız olsun..

CETİNSS arkadaşım anlaşıldı. patron seni tazminatsız atmaya çalışmak için ufakta olsa hata yapmanı beklemiş anlaşılan. hata bahane plan şahane.

bügün işyerine çagırdılar 2 ay sonra tazminatının yarısını verelim dediler ben kabul etmedim müdür patronla konuşup yarin haber vericegini söyledi avukata felan başvurma yarin sonuca söylerim dediler
bakalım ne olucak

Seni oyalıyor olabilirler. Yasal itiraz süreni doldurmadan bir iş avukatıyla görüşmen kesinlikle senin mefeatinedir.
Sana yapılan uygulama belkide hiç yasal değil tazminatından başka şeylerde elde edebileceğin durumlar olabilir.
Buradaki önerilere kulak ver avukatla görüş avukatın muhatap olsun işyerinle.

yarin başvursam olur demi daha dün çıkardılar belki ikna olur ama yarin olmassa kesinlikle iş mahkemesine bakan iyi bir avukat görüşücem

Evet yarını bekle,ancak yarın da yok öbür gün falan diye oyalama taktiği uygularlarsa asla dinleme ve oyuna gelme,derhal avukata başvur.

Sana acımayana sende acımayacaksın arkadaş yarın onların aramasını bile beklemem ben olsam soluğu avukatın yanında alırım gerekli işlemleri hemen başlatırım.

öncelikle geçmiş olsun.
işçi statüsündeyse çalışmanız yani 4857 sayılı iş kanununa tabiyseniz çalışma bakanlığı istanbul bölge müdürlüğüne gidip orda dilekçeyle şikayette bulunabilirsin. evrak üstünde inceleme yapılıyor. haklarınız tespit edilirse ödeme yapması için işverene yazı gönderiliyor. daha sonra yani tespit edilen alacaklarını ödememen durumunda mahkemeye gidersen. bölge müdürlüğünün tespit ettiği şeyler bilirkişi raporu olarak kabul ediliyor. ;)

ben o işyerine işşi ve iş bulma kurumu girdim tam 12 sene çalıştım iş kanununa tabi oldugumu nasıl ögrenicem

Üst Alt